Genom filter

Nu smällde dörren igen efter familjen. Jag är sjuk. Först var det influensa tror jag och jag kände mig lite bättre på julafton. Tillräckligt iallafall för att följa med familjen på julfirande. Men igår på juldagen tilltog febern och jag drog då slutsatsen att jag fått en superinfektion, alltså en infektion ovanpå den andra. Och det verkade vara bihålorna. Den konstanta huvudvärken och sen luktbortfall talade för det. Det gjorde (och gör) ont vid gång. Varje stöt mot skelettet vidarebefordras upp i skallen. Hela dagen har jag haft öronproppar i men barnen lyckas tränga igenom ändå. Jag fattar inte hur maken orkar helt ärligt. Helst ligger de i min säng, ser på fruktansvärda serier (Trolljägaren?) och annat som låter så olidligt.

Jag inser att jag har tappat kontrollen över mina barn. Jag kan inte få dem att tystna, de väljer skrikig tv och ja…jag är uppgiven. Det är orken det kommer an på. Vi orkar inte, inte jag iallafall och det är jag som vill ha styrsel. Maken….han bryr sig mindre om vad de gör, bara de inte stör honom….typ.

Men jag ska inte gnälla på honom, vi är olika. Jag bara önskar att mina barn var det minsta intresserade av annat än skittv. Orkade jag skulle jag gå ut med dem men vädret är så dåligt att man ju allvarligt funderar på att byta land. Det ska vara SNÖ på vintern, annars kan man bo på Bahamas……fy fan vad eländigt jag mår. Usch.

Nu har jag några timmar ensam. Jag ska sova då. Imorgon blir det förskola, då ska jag också vila. Hela den här månaden skulle ju varit produktiv och vilsam för mig…då åker man på nio dagars sjuka ihop med lediga barn…man kan bli helt galen av det faktiskt!

Blä blä blä men nu vet ni, jag håller typ på att dö och har börjat ge mig själv antibiotika utan att först gå till doktorn. För vem vill ta emot en sån som jag som kanske smittar ned dem så DE blir sjuka…..jag vet inte. Hatar f ö att gå till husläkaren, de har de där berömda 5 min sen ska man ut…..och jag hade medicin hemma. Är jag inte feberfri om…..två dagar då går jag till närakuten. 11 dagar med feber är för mycket känns det som.

Uppstigning för SAMTLIGA!

Jag är väldigt trött på att alltid gå upp först (av de vuxna, barnen är vanligen de som väcker mig om det inte är värk). Nu sitter jag och läser missbruksutredningen och de föregående promemoriorna innan klockan 7. Det är inte normalt….Och jag önskar att jag kunde vara snällare mot maken men det går inte vid den här tiden för jag tycker att han någon gång borde fatta (för att jag sagt det minst 365ggr/år senaste 6 åren) att bara för att jag är vaken inte är pigg och redo att gå upp och ta hand om allt….jag skulle vilja att han en gång i veckan kanske masade sig upp för att låta mig ligga kvar….

Innan han gav sig iväg för att kakla i kompisens kök för andra gången i helgen bad han om ursäkt, lovade bättring (det tror jag när jag ser det). Jag tänkte i mitt stilla sinne att det vore asbra om han spacklade klart, slipade, målade och satte upp dörrfoder i undervåningen. Kanske målade taket där nere också INNAN han hjälper andra. Men såklart, vännen i fråga har ju hjälpt oss att flytta fyra gånger så kanske det är rimligt. Jag tänker bara att det tidsmässigt, inför jul, på tredje advent och avslutning på parkour och glöggfest var en dåligt vald helg…..

På löpet igen….

 

Det är inte bara jag som svarar på frågor men jag är med.

 

http://Artikeln i Hälsoliv /Expressen

 

Tisdagen inleddes med tre tandläkarbesök i rad sen iväg till frisören, min kompis Sandra. Hon ska bli huvudperson i en roman en dag, de saker som händer henne överdänger mitt liv alla dagar i veckan.

Idag har jag också hanterat lite medicinska grejer men lite off side kan man säga….det är märkligt ändå att det här yrket inte slutar när man inte är på jobbet riktigt. Jag gillar ju det men jag vet att en del är stenhårda utanför sjukhuset eller mottagningen. Ger inga råd, lägger inte två strån i kors. Men för mig är det otänkbart. Ser man ett gråtande barn med en spräckt läpp….ja då tar jag mig en titt, ringer föräldrar, ger lite tips och råd och lugnar barnet. Det var det minsta problemet idag kan jag säga. Sen blixtvisit helt oanmäld på ny förskola….vi har haft våra dubier ett tag kring vad vi ska göra. Vi känner inte att 36 st barn på en avdelning med 4-5-åringar är en bra miljö. Inte konstigt att lilla T är trött innan sex på dagarna. Jag uppmätte över 78 decibel (A) på morgonen innan ens alla var på plats. Så ska det inte vara, när slutade vi som land att bry oss om våra barns miljö och utveckling.

Jag fattar inte att vi låter detta ske. Vi skapar sjuka människor är min övertygelse. Men jobba måste man, köpa dyr bil, ha fint hus med bra läge……synbar lycka är allt. Så 2017. Nej jag ska dit igen med make och Tylla imorgon och gillar de så är det bye bye vinstdrivande barn”omsorg” och hel kommunalt dagis igen för första gången på 10 år. Inte en skattepeng ska de få att lägga på annat än pedagogiskt material, personalvård, rumsliga inne- och utemiljöer. Nej fy fan! Men jag ska gå på föräldramötet…bara för att… Jag vill höra hur de tänker för att kunna förstå. Hittills har jag inte hört ett ord jag trott på. Jag får lust att bli hemmafru…behöver bara en ”plattform” först, och 34 timmar på dygnet. Men sen så!

Edgar väcker mig. Där för skriver jag nattetid. Det är inte bra, jag är för trött för att ändra något men jag tror att lösningen måste bli en uppdelning av sovplatser IGEN. Han får sova med mig eller maken för jag klarar inte mer störd sömn där värken hindrar mig från att somna om.

Nu ska jag göra ett nytt sovförsök. Jag ska på ansiktsbehandling imorgon. Tänkte vara smashing på lördg, vi har lite gäster då…och jag fick i present av min bror och svägerska. Annars går jag inte på sådant. Antagligen kommer jag somna och snarka…..Soooo stylish.

Julkalender med choklad

Jag kunde inte motstå den, så vackert julig. Jag brukar vanligtvis köpa de där enkla i matvarubutikerna för mellan 10-15kr men i år….då slog jag på stort. Den kostade över 300 kr…kanske mer. Jag vågar inte tänka på det. Ffa vågar jag inte säga ngt till maken. Föreståndarinnan föreslog att jag skulle lösa problemet med en kalender och tre barn med att köpa två mindre för bara 39kr/st. Så då gjorde jag det. Vet verkade plötsligt som en fantastiskt bra lösning.

 

Jag har gjort det igen. Köpt chokladjulkalender. Jag hade tänkt låta bli i år för vad som brukar utspela sig är att jag får köpa nio stycken till tre barn och sedan ägna stor del av min vakna tid åt att plocka pappersbitar från golvet. Men igår skulle jag in i den fina butiken Cranberry Corner i botten av huset i Mörby centrum där jag arbetat senaste halvåret för att köpa godaste julmusten och då såg jag den, mina drömmars chokladkalender. Den såg tysk ut på något sätt. Den påminde mig om glitterkalendrarna jag fick som barn och jag köpte den utan att tveka. Jag köpte även två små för det var för dyrt med tre av den stora varianten för mig.

Det spårade väl ur ganska omedelbart kan jag säga. Minst börjar principen råder här hemma så Tylla fick öppna. Och det var en rejäl chokladbit hon fick. Och sen ville hon ha mer, alla ville hon ha. Och killarna fick kompenseras med annan choklad ur en burk. Tylla bröt ihop och skrek som en galning att jag krossat hennes hjärta och jag som inte kan låta bli att dokumentera allt fotade ju såklart den skrikande plågade ungen. Jag gör det bara när jag tycker de skriker av orimliga skäl. Maken gav mig en blick…ni vet den där: Men-hur-dum-i-huvudet-är-du-trodde-du-verkligen-detta-skulle-fungera blicken….och JA, jag trodde faktiskt det skulle fungera. Så är jag, vaknar varje morgon och tänker att, idag händer det, det kommer gå smidigt detta.

Du har krossat mitt hjärta skrek hon och kröp gråtandes ihop i fosterställning lagom till att maken korkade upp champagnen.

Mina vänner på vårdcentralen hade bakat på min sista dag. Anna gjorde gudomliga kolasnittar med saffran som var precis exakt så där sega som de ska vara. Isabel hade gjort en fryst cheesecake OCH två extra portioner att ta hem till mig och maken. VA!?! Så omtänksamt och otroligt goda. De tjejerna kommer ni nog se mer av här framöver…vi har en plan. Men tills den är sjösatt kan ni följa dem på instagram där de heter @underbara_underborns Den blå krukan  med hyacinter och fina ord fick jag också. På dalmål, det hade farmor gillat, dalkulla som hon var. Champagnen gav en av makens vänner i utbyte mot min BOK! Och det kändes ju lite knasigt….för vi svenskar har ju lite svårt att få MER än vad man själv ger och så kändes väl egentligen hela gårdagen. Jag blev överrumlande ordentligt avtackad. Puss till er!

 

Till sist var det lugnt ändå, ungen fick en extra chokladbit (och jag fick den där Mm-asbra-lösning-på-problemet-din-principlösa-inkompetenta-fuskmamma-blicken av maken) och jag tänkte att jag kanske ändå skulle valt juristspåret. Om jag kan ”mäkla” fred här så kanske jag ändå är ett ämne för UDs diplomatkår alternativt rustad att bli FNs generalsekreterare, är det inte dags för en kvinna snart på den posten. Och jag har inga lik i garderoben. Allt finns ju här på bloggen att läsa…..

Nu är det morgon här, ljuset smyger sig på och mina höns ska få komma ut. Grannen från en bit bort som nog har ursprung i Eritrea var här och hämtade sin son sent igår, han berättade att vår tupp galär så han hör det vid sju på morgonen. Han gillade det. Jag skämdes lite men va fan, vi bor ju på landet, där gal tuppar. Han fick ett av mina ägg som plåster på såren. De är dyrbara som guld för mig då vi bara får 5/vecka ungefär nu då bara en höna värper året om.

Ser ut som tuppen jag! Men är tummen upp. För Tylla ville ha det bruna i botten av cheesecaken, och gärna för mig, jag fick det syrliga citroniga och bären.

Misstänkt likt va?

 

Hittade den här bilden i sonens telefon. Han vill spara ut håret lika långt som Legolas i Sagan om ringen. Det gillar jag men under tiden har vi ett håret i ögonenproblem som vi har haft svårt att lösa. Nu har han emellertid lärt sig sätta upp tofs själv.

Ha en skön helg alla! Och glöm inte bort att följa @underbara_underborns !

A

 

 

 

 

Framåt

Månadens bok

 

Nu ska jag enligt uppgift ha sålt över 1500 böcker. Det hela ska trots dyr produktion ha gått med vinst. Nu laddar jag om. Att marknadsföra sig är en konst verkligen och jag är ju inte så kommersiell precis utan lite mer svårtuggad. Och jag gillar det. Mailnstream……noooooo.

Jag somnade innan barnen, Edgar läste för mig, det är det nya svarta. Barnen nattar föräldrarna. Baksidan på det är att hjärnan talar om för mig att jag är färdigsoven halv två på natten….men då mailar jag lite med risk för att verka galen.

Jag fick ett råd igår att inte ta tag i nästa bok nu i december utan jobba med den som finns och det var nog bra. Jag har alltid bråttom framåt. Kanske jag ska suga lite mer på den här karamellen och inte i vanlig ordning tugga upp den?

Det får räcka med de orden. Nu ska jag somna om. Jag har tre dagar kvar på jobbet innan julledigheten börjar, man ska räcka hela vägen in i kaklet!

Ut med det gamla, in med ljus och luft på esplanaden

Jag har aldrig varit någon älskare av ekonomiskt bistånd. Länge har jag tyckte att det verkar som om lejonparten hamnar i orätta händer och att man på så sätt späder på missförhållandena i vissa regioner. Det har till och med visat sig att även kortsiktiga insatser som efter Tsunamin, när man byggde upp fattigas rasade hus skapade lokala problem då missämja uppstod pga uppfattad orättvisa…..människor är på allvar konstiga. Men tillbaka till ekonomiska  bistånd via SIDA. Av vad jag förstått efter senaste tidens rapportering var Mugabe något av en älskling, Palme var väldigt nära honom. Så pass att de delade dusch?!?

Per Wästberg var bästis med honom fram till att det var omöjligt pga att han var en massmördare. Nu har ju PW lite mer problem i o m att han nominerat ”kladdaren” till en orden tre gånger och inte haft en aaaaaaaning om att han förgrep sig på akademiledamöters fruar och döttrar m.fl…..hur dåligt omdöme kan en man ha? Att vara lierad med EN idiot kan väl passera, en gång är ju som bekant ingen gång men två…..? Och att han skulle ha vart helt okunnig om den här mannens minst 20 år långa missbruk av makt för sexuella begärs skull är ju löjeväckande.

Per Wästberg i DN

Palme och Mugabe duschade tillsammans i PWs hotellrum

2016 242 miljoner via SIDA till Zimbabwe

Nej, bistånd i form av cash är bajs. Skicka Know how, bygg skolor, borra brunnar och köp getter men inte en enda spänn tack för det bidrar enligt min mening till att berika de som redan har mycket och suger ut de fattiga. Simple as that! Ge kunskap, inget mer. Annars ÄR man en del av problemet!

Jag återkommer till att det är omvälvande tider vi lever ut. Jag ser framför mig massutrensningar på tunga, inrökta poster i mörka klubbar…Jag andas vårluft och kanske vi får se en helt ny och kvittrande vår? In med det nya obesudlade och ut med gammalt unkigt nepotiskt gegg. Tänk er, bara begåvade människor utan kopplingar till varandra…..men vem ska utse dem…..knappast folket va för då blir det väl de som säljer mest och skriver sämst? Folkligt…det är aldrig bra, det ska vara smaaaaaalt och obegripligt……jag tror vi ska besätta alla stolarna med bibliotekarier!!!! Tänk er, utbildade i att bara guida bland böcker och med ett brinnande intresse för det skrivna ordet utan någon som helst behov av att framhäva sig själva!!!! ÄNTLIGEN! säger jag!

Och jag ser fram emot en spelfilm om S- och SIDA-koppling till massmord på afrikaner. En som gör upp med det förflutna och makthavares dåliga smak i att välja vad vi ska göra med våra skattepengar. Vi blir ju på detta sätt alla medbrottslingar tänker jag.