Diskriminering

Jag hörde på radion att en gravid skådis bivit nekad ett jobb (eller var det en dansare?). Tidigare har en kvinna som ej fick ett jobb pga att hon ej tog i hand fått skadestånd för att hon blivit diskriminerad….

Jag funderar ofta på diskriminering. Blir en enarmad man som nobbas att söka till polisen diskriminerad? Blir en person som inte har tillräckliga betyg för att börja läkarutbildningen diskriminerad? En blind som vill bli stridspilot????

När man drar saker till sin spets så kan det ibland bli lite tydligare vad vi talar om.

Min bror utbildade sig till brandman i England. Där sänkte man kraven för kvinnliga sökanden för att de skulle kunna bli brandmän. Gott och väl….men om man är för svag för att bära verktygsväskan på 30kg i full mundering och klättra uppför en stege till ett brinnande hus….är man då en bra brandman? Om man inte orkar hålla vattenslangen och kyla huset så att rökdykaren inte dör i hettan där inne…är man då en person man vill ha som sin ”wing man”? Polisen sänker också kraven. Både på fysik och kunskaper i svenska språket. Allt för att attrahera folk…vad näst?

I det fallet med den gravida skådisen kan jag fundera över följande: Man vet att man är gravid. Man vet att man inom nio månader kommer ändra form ganska radikalt och därefter vara nybliven mamma med stora behov av sömn och vila. Jag antar att personen i fråga inte sökte ett engångsgig utan enroll i en pjäs som först ska repeteras några gånger (kanske tar några månader) sedan spelas, kanske en hel säsong? Och då lär väl grosessen ha kommit ganska långt? Hur tänker man då när man anmäler någon för diskriminering? Visst de ska ju få arbeta som alla andra men om man spelar en ROLL, säg Ofelia så är ju inte hon gravid…eller Fröken Julie….någonstans tycker jag att det är orimligt att få skadestånd för detta. Istället skulle kanske mammapeng kunna betalas ut så snart formen börjar ändras och kläder inte längre kan dölja? Eller ska vi alla bortse från kroppsform, ja det kanske är så vi ska angripa detta. Det kanske är diskriminering att inte ge rollen till den mest begåvade bara för att hon inte kommer kunna arbeta tiden ut, se ut som det var tänkt, behöva anpassade kläder eller rent av en ersättare i slutet av graviditeten. Ge mig era synpunkter nu!

 

Dagsverke

Det är så härligt att bo lantligt. En enkel skylt, ett bord, en skylt med Swishnummer och vips har man en kasse med äpplen. Melon heter sorten och den doftade det!

Jag är jour nu. 24h med telefonen ständigt vid min sida, datorn laddad och mitt tjänstekort i beredskap för att ordinera mediciner, ta samtal från psykakuten eller avdelningarna. Länge trodde jag att jag skulle slippa åka in till sjukhuset men nej. Det blev en vända på cirka tre timmar idag och jag hade nästan tom tank. Jag kopplade ur när jag kunde och rullade fram till bensinmacken….

Vi ska snart få hem den här killen, Simba. Han har lite tofsar på öronen, så himla söt!

Hösten kom plötsligt kändes det som men sen var det 21 grader igen. Min ricin blev inte så hög som jag hoppats…men det beror på vår usla jordmån. Så jag ska satsa på att kompostera mer. Vi måste ha mylla här, äkta vara och sen hönsgödsel på det. Blir fint till nästa år hoppas jag!

Sista trumpetblommorna för i år. Men jag har samlat massvis med frön. Nästa år ska INGA frön köpas, jag lovar och svär!

Vi har en second hamdbutik i närheten. Jag har köpt några få grejer där genom åren. Jag har tyckt att de haft helt fel prissättning. Nu ska de lägga ned och jag tog mig en sväng förbi. Jag hade sett en knasig skål på fb som jag gärna ville titta närmare på. Detta kom jag hem med. Det var halva priset på allt och 10kr/st för fåglar, och skärbräda….men den måste limmas. Det roliga med den är att jag köpte en till dottern i julklapp och den var i så fint skick. Älskade den. Nu har jag en lite skruttigare egen. Men 10kr…det är helt ok!

En sammitask hittade jag på Återbruket. I den ligger ett svart halsband för 15 kronor. Jag älskar dem båda, den turkosa sammeten är underbar tycker jag.

Vad fåglarna varit till för är oklart, den fula gummislangen som satt i kastade jag och satte dem på växtstöden istället.

Gustavshill är inte min favorithandelsträdgård även om de har fina grejer, jag föredrar Brunnsviken men det har alltid så fint utanför! Och jag fick hålla hårt i plånboken för där fanns en fantastisk citronverbena för 98kr…men jag HAR ju redn en och har tagit flera sticklingar. Man måste bekämpa sig ibland.

Hur den solrosen kan växa där är ett mysterium. Så blir det med höns…

Jag läser en favoritbok nu. Mademoiselle Oiseau. den inspirerar mig att skriva barnbok själv.

Mitt växthus….

Väldigt fint och dyrt förmodar jag!

Jag har en faiblesse för ”bonderöven” dvs Hundra procent bonde, det danska programmet om Frank på Kastanjegården. Jag förljer troget när han bygger ladugårdsväggar (vilket jag tror maken är rädd för att jag ska få HONOM att göra och att vi ska förvandlas till självförsörjande bönder!). Igår såg jag till min stora förtjusning på när han gjöt betongplattor som han färgade in! Och precis så hade jag ju tänkt mig golvet i vårt växthus som nu växer fram. Det växthuset gör mig så lycklig!

När vi monterade ned det i en villaträdgård i Österåker tappade jag ju nästan modet men nu, efter att det först monterades upp, delvis monterades ned (maken satte en list fel så dörren hamnade på motsatt plats än det var tänkt…) och nu återigen börjar bli färdigt på rätt plats/ända så är det snart dags för GOLV!

Sådana ska jag gjuta, kanske vi ska göra grov betong som vi slipar och får terrazzo-känsla, vi får se hur mycket jobb vi ska lägga på detta. Om maken får välja…gör vi ingenting och jag får göra själv…och det kanske är rimligt. Men han gillar betong och kommer nog vilja basa över detta!

Jag har tidigare googlat gjutformar för betongsteg men alla jag hittat då har varit för utsmyckade. Marockanskt i all ära men jag vill inte ha hela ”grejen” lagom marockanskt ska det vara och hos Tant gredelin hittade jag det jag sökte! Jag hade gärna köpt halva kantstenar och hörn också men sånt går att lösa med en slip/såg/kap, maken kan iallafall.

Jag såg golvet på Haymarket i våras och det är så snyggt, hoppas jag kan få till färgen nu bara 2% pigment ska det tydligen vara i betongen för rätt hållfasthet!

Och sen googlade jag färgpigment för betong och nu är allt beställt och klart, fyra formar och ett kilo pigment! Det ska bli så roligt att slabba med detta, och lägga golvet (läs: låta maken grusa, gräva, jämna till och sen kan JAG göra det roliga!

Om man inte räknar vad betongen kommer kosta är vi nu uppe i 1912kronor totalt för växthuset. Det inkluderar 11 nya 61x61x3mm glas, pigment, själva huset och fyra gjutformar. Om gjutandet går bra ska jag nog fortsätta gjuta fler plattor och kanske ha i det hus vi planerar att bygga om några år…ett orangeri ni vet. Då kanske jag spårar ur helt och gör multifärgat golv!! Eller beställer några gjutformar som faktiskt har ett diskret mönster för variationens skull? Eller så säljer jag allt som ej behövs längre på blocket!

 

Islamofobi

Fick höra en sån bra grej på lunchen idag. Bara måste dela….

Situationen är denna: Ungern nu. Mediefolk går ut på gatorna och frågar hur folk ställer sig till att arabiska siffror införts i EU. Folk blir helt galna, kan inte fatta att det är sant!!! Ska araberna ta över hela världen eller???

Därefter presenteras: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kul va?!?

Den långa sommaren

Jag har älskat värmen och det är svårt att inse att nu är det över, september närmar sig. Sista veckorna har vi i olika grad varit sjuka. Jag är väl den som drabbats hårdast, jag hostar och hostar men mamma lovade i helgen att inga rassel och rhonki fanns. (tänk när man går på söndagsmiddag och packar ned stetoskopet, då är man hängig). Barnen har börjat gå själva till skolan. Det är inte enkelt, de är vara att få skjuts men vi har tagit nya tag här och jag organiserade en ”gå-till-skolan-grupp” och vi tänker inte vika från den linjen innan det sitter i ryggmärgen, att man GÅR SJÄLV! Men idag, grådask och en unge som också är lite anfrätt så som jag, ligger och sover. Jag sympatiserar med barnen, det är inte lockande att GÅ just idag. Men jag försöker pigga upp med att de får ju ha paraply, något som de annars finner väldigt roande (alltså när det är sol och inomhus) och påpekar att de ska ha bra kläder…..Men nej, det lockar icke. Edgar vägrar ha långbyxor med hänvisning till att det är så varmt. Tydligen har det varit bra väder så länge att de glömt hur svensk höst vanligen ser ut, jag hade nästan önskat att de slapp bli påminda om detta….

Aktuellt

Detta är texten som beskriver Apple watch. Jag är kluven, ska maken få en eller inte? Mer teknik…men jag hörde med killen som bytte mitt däck i fredags att den gav honom just frihet. Frihet från att svara på allt. Han kunde ha telefonen på kontoret och jobba på. När det ringde kunde han snabbt kolla av om det var något viktigt. Jag kan absolut uppskatta att slippa bära runt på en telefon men ändå, TVÅ saker att ladda och hålla koll på….jag vet inte riktigt. Själv tillbringade jag nästan hela lördagen ute i trädgården helt utan telefon, den är i vägen och jag behöver den inte där.

Det som händer med barnen just nu, det är bråk. Bråkern kommer ur en totalt skruvad bild av rättvisa. Detta kan lättast exemplifieras av hur fem minidoughnuts ska delas på tre. Först en var och sedan en till till Tylla och Edgar, Frank blir utan. Frank blir arg. Innan detta inträffade förutsåg jag problemet och föreslog att de tar EN var först och sedan får de DELA på resterande två så att det blir FYRA delar och så skulle de kunna ge en halv till mig och deras far att dela på men så långt hann jag inte innan de började tjafsa. Fortsättningen på delningen hade kunnat bli att dela den kvarvarande halvan på tre….men det är ju lite att dra det in absurdum. Det hela blev så bråkigt att jag nu på morgonen fann tre små bakverk kvar i lådan! Edgar såg dem och frågade så fint om han kunde ta en…och då fick han det. Men, sa jag, du får bara en resten ska syskonen ha. -OK sa han, nöjd över att alla skulle få lika mycket?!? Någon måste ha kommit av sig helt igår och inte tagit sin…jag hoppas att detta är glömt för annars har vi ett jätteproblem snart.

Toalett och säng. Det är ställen man ibland önskar lite mer avskildhet. I princip momentant när jag sätter mig på toastolen behöver någon mig. Igår var jag där två gånger (som jag minns det) och sista gången satt jag en sekund innan någon började ropa: -Mamma? Maaaammaaaaaaa?

-Ja?

-Var äääääär du?

-På toa, kan jag få vara det?

-VA?

-På TOA!

-Där utte?

-JA!

-VA?????

Suck. Vad kan de vilja? Det är som att bo med en demensjuk. Så fort jag tar ett steg utom synhåll så blir de oroliga att jag ska försvinna….kanske de anar att jag är lite trött på allt detta?

I övrigt känner jag mig lite krasslig. Hostar och täppt i däsan. Låter helt förskräcklig på morgonen, som en gammal rökare. Jag börjar tro att jag har en bihåleinflammation. Jag ger det en dag till sen blir det penicillin. Det verkar som om man ständigt får bihåleinflammation om man en gång haft det.

Växthuset står men glas saknas, jag ska hitta bästa sättet att ersätta dem. Vi får se om det blir via glasmästare eööer växthustillverkare.

Vi kom igår fram till att glashuset ska stå på en grund av lecablock och sedan putsas och målas svart. Men det blir nästa år, nu måste vi skynda att få glasen på plats innan det blir kallt. Jag har ju ett citronträd att tänka på!

Golvet blir nog grus och betongstegen som nu ligger vid ingången, de fungerar inte så bra där.

Nu drar söndagen igång!

 

Politiker som rör ihop det lite och låter skattebetalarna (dvs du och jag) stå för notan tills allt uppdagas….ja det är en ansträngning med barn, man blir distrahetad. Skönt ändå att alla fick plats i det redan förbokade fyrstjärniga hotellet i Venedig under turistsäsong….Så hon fick träffa familjen OCH arbeta ostört….

Socioekonomi

I landet där klasserna inte längre ”finns” talar vi istället om socioekonomi. Hur ens sociala och ekonomiska situation ser ut. Från det ska man förstå någons utsatthet i samhället och beteendet. Det räcker alltså inte med att vara bara fattig, man måste ha en dålig social situation också. Vad detta kan avse är väl, trångbodd, missbruk, våldsamhet, låg utbildning, kriminalitet, ensamhet, bostadslöshet, arbetslöshet….

Så förklaras det att vissa grupper är mer benägna att begå brott. Jag fattar fattig – stjäl, det jag däremot inte fattar är den direkta kopplingen till gruppöverfallsvåldtäkt. Kanske jag inte fattat statistiken och larmen i media. Denna företeelse har alltså bara socioekonomiska förtecken?

Av alla vidriga våldtäkter är den sorten det det värsta av allt. Att en grupp samordnade pojkar/män gör en plan och sedan i grupp våldtar en flicka/kvinna. Det är obegripligt för mig på så många sätt. Våldet, tvånget, att man ens vill göra något sådant i grupp (stor risk att någon skvallrar t.ex…) och bara det att man finner så många likasinnade (!) är saker som gör att jag inte lyckas fatta vad som driver dem. Sen detta med dålig kvinnosyn. Det har ju alla som våldtar såklart. Sådant florerar ju världen över, även här. Kvinnor kör bättre än höns som man hörde mycket förr vill jag minnas och stickers med det budskapet satt på bilarnas kofångare. Lite vi och dem-tänk där va?

Jag skulle gärna vilja veta exakt hur kvinnosyn hänger ihop med sexuellt våld och hur fasiken man programmerar om någon som bär på detta. Är det: Ju sämre kvinnosyn desto grövre sexuellt våld eller?

Det får vara nog nu.

 

Jag skulle boka bord på Gondolen

Och då mindes jag något jag lärde mig i somras. Det var så mycket intryck under semestern, vi träffade så mycket härligt folk och det var några saker som etsade sig fast. Jag har kanske skrivit om några saker men just detta kan jag ha glömt. Jag googlade Gondolen och skulle just till att boka bord när jag ser den där texten. Den som berättar att vi kommer disponera bordet i 2,5h. Vet ni, jag hatar sådant! HATAR! För jag antar att jag kommer bli många tusen fattigare och kommer känna STRESS hela middagen och fy fan, det är inte sådant jag söker när jag vill äta gott, fixar barnvakt och vill umgås. Jag vet inte om jag kommer att boka där, kanske. I så fall är det enkom för läget och maten för stilen, den gillar jag inte. I Marseillan fick jag höra att i Frankrike existerar inte detta. Äter man så bara en grön sallad och tar ett glas mineralvatten så får man sitta tills man fått nog. Spaningen på detta har Annika gjort som bor där. Hon är väldigt avspänd och njuter av livet och hade en tes om att fransmän är lata, de drar in så pass att de går runt och trivs med livet. Att jaga ihjäl sig i köket för att håva en den där extra vinsten den skiter de i. SÅ TREVLIGT! Vi åt ihop två kvällar i somras och första gången fick vi ett glas på huset medan vi stod upp för att betala notan. Vi var  sist ut ur restaurangen och sällskapet bestod av fyra vuxna, fyra barn och en hund men de log hela vägen (personalen alltså). Sällskapet med.

Hon berättade en annan sak som däremot inte var så smickrande för fransmännen generellt (och då är både män och kvinnor inräknade. Och hundar) nämligen att de inte svarar så bra om man som kvinna mailar….kutymen är att man använder sin mans mailadress…kan det verkligen stämma?

Så var det med det. Nu ligger jag ned, det har varit tungt den här veckan. Jag hostar och hostar ffa och igår skulle jag ”föreläsa” för AT-läkarna igen och det tog hårt på mina stämband och min ork. Imorgon jobbar jag hela dagen och är sedan nattjour. Lördag kalas sen till mamma och pappa. Söndag valarbete och balett och sen…är det måndag igen.

Ekorren är död men hjulet snurrar liksom.

Över och ut.

A

 

Ps. Jo jag mailade dem om bord, önskade en onsdag 18.30…de återkom med att sittningen närmast i tid var 19.30…..och då blev det JÄVLIGT svårt för småbarnsföräldrar som ej bor i city eller är lediga om dagarna att äta där. Vi letar vidare. Ds.

Vabbelivabb

Exmaken plockade fläder till mig för jag insåg att jag skulle missa hela säsongen pga tidsbrist. Detta kommer avhandlas i nästa inlägg..eller i en kommande bok.

Jaha, då var det dags igen. Ovanligt nog kom första snuvan INNAN skolstart…så vad har man då att vänta?

Jag har tagit den ”lediga” dage i akt och gjort en himla massa bra saker (utöver att passa på barnen).

  1. Satte en deg på jäsning som ska bakas på fredag då jag har kompledigt pga stängt fritids (för det hörbar vi med här…två dagar stängt inför skolstart!
  2. Gjort flädersaft, eller gjort och gjort, jag har kokat lag, skivat citroner, hällt över den frysta fläderns och satt på ett svalt ställe. Svalt ställe innebär i skruffen under trappan, resten av huset är särdeles varmt.
  3. Rensat lite inför VÄXTHUSETS ankomst.
  4. Gödslat tomatplantor med hönsgödsel.
  5. Mejlat nödvändiga mejl inför tvåårsbesiktningen som maken haft i uppdrag att göra senaste månaderna. Jag t o m hittade det ställe han lagt adressen till besiktningsmannen på. Som sagt: A woman´s gotta do what her man won´t….

Där sitter han och är fullt upptagen med att bygga med verktygen från igår. Inga stora olyckor (hammare i huvuden, sågar i ben osv..)

Men nu sitter jag bara här. Barnen har bara fått frukost, vatten och vattenmelon. Vi tar nog Mc D till lunch/middag eftersom maken utlovat detta i något svagt ögonblick.

Snygga kapsyler från sista tidens tonicprovningar…

Jo, jag har fattat ett ekonomiskt beslut också. Jag ska eller HAR gått med i JAK. En annan typ av bank som jag tror passar mig bättre än profithungriga storbanker…jag ska se hur vi går vidare med det. lite spännande är det allt. Tack Karin för tipset!

Här ska det rensas upp, hatar oreda men vi är så bra på att ordna just det. Växhusplats?

Faktiskt har jag gjort lite mer saker…jag har vattnat, roterat fröer och namnar dem, plockat ringblommor för att göra olja (tänkte först salva men sen kom jag på att jag har pipettflaskor i källaren..).

Dagens lektyr!

Nu ska vi snart väg. Vi hörs!

A