Titta tillbaka och framåt

Den här bilden tycker jag så mycket om, den är av Moa Dahlgren. Den ska illustrera en Valborgseld. Den finns i outgivna bok. Jag har varit väldigt rött på den boken ett tag men nu börjar jag tycka om den igen. Faktum är att jag nog skulle kunna tänka mig att ge ut den själv men några smärta justeringar och uppdateringar…..Bara för bildernas skull om inte annat!

 

Jag har tyvärr inte lyckats skaka av mig bihåleinflammationen, det var en väldigt seg infektion detta. Men idag är maken och en 18-årig dotter här så det flyter på rätt bra. Vi har bytt några glas som blev fel i julklapp (Mamma skulle köpa några Essence vattenglas men det blev Kartio…i tre olika färger….men Iittala var rätt iallafall;), sen handlade vi mat, utnyttjade en bonus från Bauhaus som annars brann inne och vi gjorde allt detta med alla tre med oss i bilen och det gick hur bra som helst plötsligt! Vi gladde oss oerhört över att inte stå i kön till Systembolaget i Bromma Blocks för den måste ha varit 30 m lång och fyra meter bred…och det är ingen liten butik. Jag undrar hur dåligt folk planerar egentligen. Kan man inte handla några dagar i förväg eller dricks allt som släpas hem upp? Nåväl, sådana problem har inte vi, vi dricker ju aldrig något och OM vi gör det är det oftast något vi köpt i Frankrike på semestern eller pappas vin. Väldigt mycket trevligare än att köa.

Mitt cheesecake recept håller än. Jag har gjort den i över 25 år nu tror jag…

Min uppgift till nyår är att göra efterrätt. Jag valde cheesecake för den gillar alla, tål att göras i förväg och det var ett tag sedan sist. Jag har redan gjort första lagret, resten gör jag imorgon. Man ska inte skynda om man inte måste. Jag har säkert delat detta recept tidigare men jag gör det igen trots att jag ogillar upprepningar. Så bra är det!

Facebook påminde mig om den här bilden. Lille söte Edgar som alltid gillat djur och ffa ÄGG! Han snodde ideligen ägg som han gullade med och var helt övertygad om skulle innehålla dinosaurier mm. Sötaste lilla ungen!

 

Spanarna tycker jag så mycket om att lyssna på och ibland har mina inlägg helt uppstått efter att ha lyssnat på dem. Just det här avsnittet innehåller tre av mina favoriter. Gedin, Everdahl och Norlén. Mycket av avsnittet handlar om komplicerade interpersonella relationer. Utöver att jag utnämnde Gedin till bäst klädd på Nobelfesten verkar vi vara otäckt lika bitvis. Hon och jag faller alltid för saker som är dömda att snabbt utgå ur sortimentet och har svårt att åka taxi utan att tala om EXAKT hur chauffören ska köra…..och då fasar man kanske förarlösa fordon….?

Och så den här bilden då. Så skön. Lyssna på Spanarna också, gårdagens avsnitt det var därifrån jag fick idén om den här bilden. Och jag som alltid gillat att vara social jag känner att jag blir mer och mer frånvänd världen. Jag är så fruktansvärt trött på idioter av olika slag. Jag vill liksom inte ha folk omkring mig eller ens tänka på hur mycket galet folk det finns. Och samtidigt som jag säger det så känns det som om jag har vänner långt bort som jag aldrig träffat. folk som man kommit i kontakt med via bloggen, instagram, Facebook osv. Så roligt på något konstigt sätt. Och jag följer @sommarblomster som jag verkligen gillar och känner mig väldigt lik i många avseenden. Sådant gör att man inte helt ger upp på världen…och så er då, mina läsare. Jag blir så glad när jag hör av er…..verkligen, TACK!

Ser ni?

HELT galet! Ärligt talat hade jag hellre varit utan champagne än att utsätta mig för en sådan kö.

Suck

IMG_4267

Här är den, den harmoniska älgfamiljen.

Hur gör vanligt folk egentligen? Jag och maken har ett helvete just nu. De två killarna bara bråkar. Inget man säger hjälper/biter/verkar ha någon som helst effekt. Snudd på att det förvärrar situationen. De kör 1000km/h dagen igenom. Enda gången de eventuellt slappnar av är när man spänner fast dem i bilen. Man förstår precis poängen med tvångströjan.

FullSizeRender

Maken fick fatt på min telefon. Jag skrev första meningen. Surt jag vet men vaffan!! Roligt ändå att han rättar ”mina” stavfel som han själv gör, det går framåt!

Vi sov över hos mina föräldrar efter julafton. Det brukar vara ganska vilsamt men inte inatt. Jag vaknade av all in egen hosta och sedan väcktes Tylla och Edgar. Jag styrde emellertid om så att mamma tog Edgar och maken fick ta Tylla. Med hjärtklappning låg jag sedan ensam i sängen och försökte somna om. Förgäves.

De tre stora barnen hämtades och vi firade jul för andra gången ihop. Det blev bra men rörigt. Killarna var minst sagt upprörda över att de inte fick paket i en jämn ström även idag….Vid kvart över två beslöt vi oss för att åka hem. Alla somnade i bilen, uppenbart övertrötta. När vi kom hem vaknade de och den höga hastigheten återupptogs. Vid kvart över sju packade vi in dem i bilen igen och styrde tillbaka till orten. Jag skulle lämna två glömda paket till mina tjejer. Då blir såklart ett barn kissnödigt. Han som vägrade kissa innan vi steg in i bilen och bedyrade att han minsann inte alls var kissnödig. Väl hemma hos exmaken vägrade han kissa. Jag gav upp försöken att få honom att kasta vatten och vi gick tillbaka till bilen. Missmodigt noterade jag att exmaken och hans nya fästmö satt bekvämt inlindade i varsin filt och LÄSTE!!! Satan i gatan vad jag längtar efter bara en kvarts tystnad.

Nåväl, vi styrde kosan hemåt men det fortsatt krångla. Tylla höll på att somna men lille F tjafsade så hon vaknade. Då röt det till i bilen. Maken och jag tappade tålamodet helt. Jag beslöt att åka in till city och titta på älgarna i fontänen. Edgar gillade tilltaget. Frank fortsatte tjuta.

IMG_4264

Här ena dotterns fotogenlampa som jag både glömt att slå in och ta med, jisses. Jag behöver semester nu.

IMG_4269

-Böj dig framåt. Vrid huvudet mot pappa. Ser du? Där, gula och röda ljus som ser ut som boller….. -Jag ser inte. -Men hur svårt kan det vara? Titta där, där uppe DÄÄÄÄR!!!!!

När vi kom in till centralstation såg jag de fina ljusen med röda kulor. Titta uppmanade jag barnen. Frank stirrade rakt fram, vägrade titta dit vi pekade och skrek sedan för att han inget sett. Älgarna såg han dock. De var för påtagliga för att undkomma. Jag tog av vänster in på Sveavägen och ungen fortsätter gorma. Han VILL se de röda kulorna!!!

OK, jag körde ned till Adolfredriks kyrka, gjorde en U-sväng och instruerade maken i hur han skulle få pojken till att se kulorna. Men icke, han tvärvägrade i att förstå hur han skulle bära sig åt (ungen alltså) och till slut fick jag veva ner rutan och fota spektaklet. Strax därefter kroknade han. Säkert kommer han kissa på sig inatt för första gången på tre år.

På väg över Tranebergsbron deklarerar Edgar att han är jättekissnödig. S U C K!

-Låt honom kissa på sig , sa maken. Nej minsann, det ska han INTE göra för det betyder mer krångel och tvätt för mig. Jag stannade vid återvinningen (den som för tillfället är helt överfylld. Jag spanade på det par som parkerat PÅ trottoaren och lämnade saker. Likt han i Solidan kollade jag att de kastade sakerna i icke överfyllda kärl. Jäklar i min låda vad de hade åkt på skäll i så fall, någonstans måste ju ångan pysa ut). E kissade snällt, sattes i bilen och pang så sov även han. Mission accompished, alla sov. Innan nio. Maken och jag var helt tysta på vägen hem i stormen. Nu fanns bara ett kritiskt moment kvar. Få in alla sovandes i lilla huset på fairway. Inget är säkert innan dess.

Men det gick vägen, vi är vana nu. Ej stänga av bilen men väl innebelysning. Bädda upp sängar, dämpa belysning, hålla dörren öppen, få av ytterkläder osv osv osv.

Pust och stånk. Nu ska vi förhoppningsvis se något på datorn ihop. Det får bli något lättsmält. Hjärnan är som mos.

IMG_4258

Lilla Tylla och jag i mammas trapp. Hon har på sig julklappskläderna från älsklingmärket Molo. Jag bara älskar vissa av deras tryck.

God fortsättning. Och, sätt inte fler barn till världen än du orkar söva…..Tips från coachen!

Boken som inte blev av

Egentligen skulle jag vara författare nu men av alla möjliga anledningar blev
det inte av och här sitter jag med en massa text…Så jag tänkte att jag kan dela med mig av mina favoriter här. Jag kommer släppa både texter och bilder lite vartefter så håll utkik.

Ett tag jobbade jag på en krog i Stockholm. Där stötte jag för första gången på cheesecake när det var något nytt och fräscht. Det är en trestegsraket som inte går jättesnabbt att göra men det är heller inte svårt. Man får lyssna på radion under tiden.
Jag tycker fortfarande att den här kakan är den bästa av sin sort och Affe, jag ber om ursäkt så här 20 år senare. 
All ära är din!

SNODD CHEESECAKE
Botten
15 digestivekex
50 g smält smör
1 msk socker
1 msk kanel
Krossa kexen. Rör samman alla
ingredienser
och packa botten hårt i en springform.
Grädda 5 minuter i 175 grader.

Lager 1
200 g Philadelphiaost
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
Blanda allt utom äggen till en jämn
smet. Ha sedan i äggen och rör
återigen tills smeten är jämn. Det
blir snyggare så. Grädda detta 20
minuter i 175 grader.

Topping
2–3 dl gräddfil
2–3 dl creme fraiche
en gnutta socker
1 msk vaniljsockerBlanda alla ingredienser och rör helt slätt. Detta är mycket viktigt 
för slutresultatet. Låt kakan svalna innan toppingen bres på. Grädda i 225
grader i inga minuter alls nästan. Ett telefonsamtal och allt är kört.
Här ska det inte bli någon färg alls toppingen ska bara stelna lite.

Lossa kakan genom att skära längs kanten med en kniv för annars är
det risk att den spricker när den svalnar. 

Et voila! Världens godaste cheesecake!

HALLONSÅS
500 g tinade hallon
1/2-1 dl socker
2-3 msk vatten
Mixa de tinade bären och passera dem genom en sil. Detta kan du hoppa över
vid tidsbrist men såsen blir lite lyxigare om den är passerad. Häll fruktmoset i en kastrull och värm det på låg värme. Häll i vattnet och smaka av med socker. Ta mindre socker om den ska serveras till något sött, då
blir det fräschare, annars är det bara att ösa på!
Här skulle det ju vara en bild på kakan…
men jag har ingen så håll till godo!