Min helg – Kalas och knas

Åååå så kul att så många hittat mig, min blogg, min bok mitt instagramkonto! Äntligen liksom. Jag har ju arbetat Såååå hårt och målmedvetet för detta (skrivit väldigt långa och jobbiga inlägg, lagt upp obegripliga bilder på mig själv i galna hårsituationer, fotat skräp på golvet samt lagt upp youtubeklipp som nästintill gör en vårdintygsmässig).

Jag har fått veta att intervjun med mig på Hälsoliv är ett av de mest delade just nu på Expressen och jag är INTE förvånad, såklart att en bok om mitt fantastiskt innehållsrika liv intresserar er alla…..(jag skriver ju i princip bara eländes elände).

Nu kanske det är på sin plats att jag berättar hur helgen varit? Vi inledde ju med att fira såklart, med champagne. Jag och maken bara möööös efter att barnen somnat lugnt i sina sängar (jag somnade halv tio trots spränghuvudvärk med Frank på ena armen och Tylla på andra. Var maken tuppade av vet jag inte men vi sade inte en enda mening till varandra utan att bli avbrutna. Grannarna som var bjudna in på lite vin skickade en bild….och bad om att få återkomma en annan kväll).

Grannen skickade denna, spot on kan man säga och ändå är hon nog minst 15 år yngre än jag…kanske MER????

Hela lördagen målade maken staketet på nya terrassen i svart, jag var bullmorsa och njöt av samvaro med barnen (alla satt med varsin telefon eller iPad och bara skrek när jag försökte samtala). Såååå härligt med kvalitetstid och medveten närvaro. Hönsen var jag också med (helt sant, de är de enda som förstår mig tror jag). Maken och jag laddade för ytterligare en härlig champagnekväll efter nattningen och tände en brasa som sprakade så fint medan vi såg solen gå ned. (Jag somnade i Edgars hårda säng och vaknade med ett ryck 02.34 av att en extratrimmad volvo 740 (gissar jag) öste fram och tillbaka på vägen utanför).

Söndagsmorgonen bjöd på långsam frukost och tvagning av alla barn, det var kalas på gång. Min ena dotter fyllde 16 och jag skulle baka hallongrottor. De blev såååå himla bra (helt sant, detta är något jag behärskar). Och barnen blev såååååå rena (Tylls vägrar konsekvent hårborstning och man måste hålla fast henne och tvinga…inte roligt och kort hår lurar bakom knuten. Sen blev alla plöstligt hungriga och smöret flög omkring. Först doppade tylls det långa oborstade håret i mackan och sen precis när hon sanerats beslöt hon att hälla upp äppeljuice själv och dränkte då Edgars läxhäfte och resten av håret i det..) och mätta, på ett harmoniskt sätt.

Vi kom iväg till kalaset i tid (nej såklart inte. Vi kom sist och de fick alla vänta på oss).

 

Här är jag i bilen med två av barnen. Den ena vill att vi ska spela högre, den andra skriker SÄÄÄÄÄNK, vilket tydligen betyder HÖÖÖÖÖJ!. Det tog från Nockebybron till Åkeshov för mig att lista ut detta.

 

Jag och svägerskan. Det vart soligt helt plötsligt så vi satte oss i trappen och fikade. Jag gör min galnaste gladmin.

Jag och Edgar. Mest lät jag maten fota mig pga klänningen som jag älskar!

 

Och så detta. Bland de mest delade artiklarna…sååååå väntat (helt galet oväntat!).

 

En utslagen isprinsessa.

P-piller kort och gott

Från igår. Kan själv ….. Lilla damen gillar mina rosa skinnhandskar. I dem känner jag mig lite som en dålig kopia av Melania Trump, hon hade visst turkosa in insvärjningen. Fast mina matchar inte den second handfyndade Whyred herrjackan jag haft i fem år….Stor skillnad mellan henne och mig HUGE!

 

Stor sorg och tragik. Frank orkade ändå begrava sin höna fast han grät sig genom hela middagen.

Jag hade en ganska bra morgon faktiskt trots allt. Allt innefattar då att jag vaknade med fyra personer i en säng ämnad för två, tre av fyra höns dödades av räven igår och att jag ensam skulle få iväg tre barn till skola/förskola på mindre än 45 min. Ingen dog.

På vägen hem hämtade jag bilen som blev kvar på dagis igår för lilla solskenet (Tylla) vägrade åka bil, ville köra vagnen, utan kläder, i snöstormen. Och jag, den curlande sexbarnsmamman på randen till vansinne sa inte emot.

Jag körde bilen de ca 500m hem till huset idag istället och hann då höra detta: Forskning om P-piller från KI och då blev jag så där trött igen. Om ni inte orkar klicka och lyssna kan jag meddela: Vanligaste kombinerade P-pillret ger sänkt livskvalitet för kvinnor. Det ger ju inga barn heller för den delen kan man tillägga, men som sagt, man blir inte en glad människa. Det klingar ju lite skevt ihop med det jag skrev först, att barnen typ STÖR mig i mitt liv men mestadels är ju livet med barn helt fantastiskt. Och så finns KONDOMER!

Maken gör ofta oväntade saker. Plötsligt från ingenstans börjar han putsa fönster. Rättelse, ETT fönster. Sen orkade han inte mer, och laddningen var slut, och han vet inte var han har laddsladden och antagligen kommer han aldrig mer i sitt liv putsa något glas. Jag skulle ha kunnat säga (har du kollat i städskrubben, i den låda där jag förvarar allt städ- och rengöringsrelaterat? Jag skulle också ha kunnat sagt: Så går det när man inte håller ordning på sina grejer. Eller: jag har ju sagt att det är en BRA idé att märka sina laddare med en tejpbit som man skriver typ: Fönsterputsladdare på…. Jag sa allt det. Men som ni förstår för döva öron).

Jag var en gång hos en gynekolog för kanske 10-15 år sedan. Han tyckte jag skulle äta P-piller istället för ngt annat (minns ej vad jag hade för idé då). Jag sa….-Alltså jag är inte SÅ sugen på en massa hormoner å grejer….kanske spiral?

-Lilla gumman, om du ska bli läkare får du nog ta och ändra inställning där. Punkt slut liksom. Jag gick. Och tänkte att han nog är död snart. Jag födde tre barn till efter det.

Jag har i princip aldrig ätit P-piller, jag kan inte för jag glömmer bort att ta dem som man ska och jag har ju gillat att få barn…..så kan man ju låta bli att bli gravid på andra sätt också som ni säkert känner till. Och jag ÄR läkare, jag vet att P-pillerrevolutionen förändrade livet för massor med människor när det kom. Jag bara tycker att vi ju kommit till den punkten i vårt land, vår utveckling, att en kvinna faktiskt kan välja att säga nej, män kan använda kondom, vi kan få spiral, det går utmärkt att avbryta mitt i och dagen efter piller finns i allra värsta fall samt gud förbjude abort om allt man försökt visat sig inte fungera och man absolut inte kan ta emot ett barn.

Jag är tack och lov snart ur den där karusellen och säger HEJ KLIMAKTERIUM!!!! Välkommen!

Men det är sorgligt att vi gör unga kvinnor ledsna och minskar deras livsglädje bara för att de ska kunna ha sex när som helst. Och visst, vissa kvinnor kanske väljer det framför att må toppelitopp, vad vet jag men själv skulle jag aldrig göra det så läkare jag är.

Så här trumpen kan man se ut på väg till förskolan när man måste åka vagn, trots att man har mammans hanskar….

Om man istället får köra sin egen vagn lyfter man blicken och strålar av glädje. Jag tänkte en sekund att hon kanske kunde köra mig…..

Snipp snapp slut för idag. Nu ska jag redigera en bok om hur man mår lite bättre, inga piller alls där (nästan).

Världens bästa diet

Nu vet jag inte hur jag hamnade här egentligen, hade tänkt att skriva om Sametinget, särbehandling av vissa folkslag och /eller segregerad gymnastik….men så hamnande jag på en av Sveriges största matbloggar och jag BLIR SÅ HIMLA TRÖTT!!!!

NÄR (förmodligen aldrig) ska människor som anser sig väga för mycket fatta att de bara kan äta lite mindre? NÄR? Jag har ju skrivit om detta om och om igen men tydligen når jag inte hela klotet. Ni måste hjälpa mig att ändra på det. DELA med er av min blogg till ALLA ni känner, jag lovar er att ta hand om era viktnojjande vänner på allvar, det är mitt kall att upplysa folk om hur det ligger till med alla jävla detoxer, rawfoodkurer och häsloshots! Ni blir grundlurade, så enkelt är det. Det finns EN enda diet som skiljer ut sig från mängden och det är Medelhavsdieten, eller hellre Medelhavsmaten. Och det beror nog på att de äter baljväxter, grönsaker och olivolja mer än andra människor. I övrigt, ät varierad och framförallt MINDRE kost, skit i alkohol och cigaretter också så blir ni rika, smala och lever lyckligare längre. Lova nu att ni sprider detta och har några vänner frågor lovar jag att svara dem direkt i kommentarsfältet för vi måste bara få stopp på all idioti, det är som när man kom på att jorden var rund liksom….varför når man inte ut???

 

Gokväll!

A

Nattarbete

Pga 1, tjutande ljud från värmepump. 2, livligt mjauande från utestängd katt. 3, 6-åringsben över höftben. 4, Värk från rygg och mardröm om mal i garderoben vaknade jag halv fyra.

Jag åtgärdade värmepanna, släppte in katt, bytte säng, drack lite juice för att sedan byta säng och försöka somna om. Detta medgavs ej. Då fann jag för gott att läsa på lite om utmattning på socialstyrelsens hemsida. Jag kopierade in text jag fann särskilt intressant i ett dokument och tänkte här återge det till er. Innan detta hanns med vaknade 3-åringen och var hungrig. Mat iordningställdes vid halv fem och nu ligger jag här utan hopp att få sova mer än de fem timmar som redan sovits.

Jag såg lite på Madonnas senaste tal men tyckte inte det var så anmärkningsvärt, det var fånigt tyckte jag. Har man så många åskådare skulle man kunna uttrycka sin indignation bättre än med ”fuck you” upprepade gånger samt att man funderat på att bränna vita huset tycker jag. Jag såg också en video av hur Obama och Trump väljer att stiga ur en bil för att hälsa på någon….Obama stiger ur, inväntar sin hustru  och tar sedan ”värdparet” i hand ihop med frun. Trump däremot går ur bilen, hälsar och struntar fullständigt i att frun ej hunnit komma runt bilen ens. Det sätter väl tonen för de kommande fyra åren.

Stil i P1 hade ett avsnitt om nya första frun, Melania Trump. Hon verkar ha varit en vissen student på designhögskolan, en själlös modell och ha ett svalt intresse för politik. Det är väl ingen ”biggie”. Men återigen trist när en person som skulle kunna göra skillnad inte utnyttjar möjligheten…eller inte. Jag skulle inte tigit still om jag fick vara first lady. En rätt bra sak som Melania svarat på frågan om hon skulle ha gift sig med Trump utan hans pengar var ”hade jag fått vara gift med honom om jag inte var snygg?”. Insiktsfullt. Det verkar finnas ett balansförhållande mellan pengar och skönhet. Man kan alltid kompensera personlighets- och skönhetsbrist med pengar och vice versa. Jag hoppas och tror att de som baserar sina förhållanden på detta ändå kan vara lyckliga i sina äktenskap eller är det bäddat för otrohet? Man tänker osökt på låten av Beatles, Can´t buy me love…och det är nog sant men man kan ju köpa lojalitet, sex och en arvinge. Hon ska heller inte flytta in i vita huset….kanske lika bra det? OM jag vore snygg nog undrar jag om jag skulle sälja mig för pengar…..jag tror faktiskt inte det. Jag tror på allvar att ett förhållande ska baseras på kärlek och då behöver man inte resten (jo man behöver pengar så man klarar sig såklart men på det personliga planet räcker nog att älska och att känna sig älskad väldigt långt). Det för mig tillbaka till nattens studier….här kommer det, helt taget ur sitt sammanhang men det handlar om orsaker och uttryck av utmattning. Man blir gråtfärdig.

”Orättvisor. Det finns inte mycket forskning kring denna faktor, men vissa författare ser den som en kritisk faktor för arbetsledningen. Rättvisa i beslutsfattandet uppfattas inte sällan som viktigare än att beslutet går i ens egen favör. Viktigt är också möjlighet att uttrycka sin egen uppfattning och att behandlas respektfullt.

Värderingskonflikter. Att arbetsgivare och arbetsledning har någorlunda likartade värderingar som arbetaren kan vara centralt i många fall. En bristande överensstämmelse mellan arbetsledningens och den anställdes värderingar minskar engagemanget i arbetet och kan leda till en djup otillfredställelse och demoralisering.

Apati; personen distanserar sig såväl fysiskt som psykiskt från arbetet, frånvaron ökar, kontakterna med arbetskamrater minskar och en känslomässig distansering med avtrubbning och cynism framträder.

Den drivande kraften i den negativa utvecklingsprocessen är klyftan mellan personliga förväntningar och faktisk verklighet. Modellen känns intuitivt rimig men empiriska belägg saknas.

Ännu ett sätt att särskilja begreppen ”burnout” och stress är att fokusera på individens förväntningar på arbetslivet. Varje människa kan uppleva stress, men enbart de som går in i arbetet med höga förväntningar och som arbetar hårt för att förverkliga målen kan bli utbrända. Detta synsätt stämmer med Brills (47) uppfattning (se ovan). Även Pines (54) framhåller att personer som har starka förväntningar på arbetets meningsfullhet kan löpa risk att drabbas av ”burnout”. De som inte har några förväntningar att tala om skulle således bara komma att uppleva stress som reaktion på påfrestningar.”

God morgon!

Tappa vikt, bli rik på kuppen!

Nej jag tänkte inte sälja på er någon detoxkur och sen utbilda er till säljare i mitt team och utlova ekonomiskt oberoende inom tre år…..utan jag tänkte leverera den bästa bantningmetoden som sett dagens ljus, det ultimata, billigaste och hjärnsmartaste sättet att gå ned i vikt!

Håll i er, här kommer den!

Jag ser en lunch och en mikrofon, vad ser ni?

Jag är ingen anhängare av någon diet. Jag äter det jag blir sugen på och skäms lite när jag ätit för mycket av något, även om det är hälsosamma nötter. Jag lever inte helt sunt, det är lite för mycket socker i det jag stoppar i mig och ofta för mycket fett. Jag vet hur man ska göra men fuskar helt enkelt. Av lust och lättja. Det kommer straffa sig senare, det vet jag.

Jag försöker inpränta i barnen att lagom mat av olika skilda slag och att man måste röra på sin maskin för att man ska må bra och leva friskt länge. Grönsaker, frukt och sallad är mycket bra att äta och sen lite ägg, kött och fisk på det. Låter det sunt och tråkigt?

Trots att jag äter lite skräpigt och för mycket har jag lyckats hålla min vikt de senaste 27 åren, med undantag för sex graviditeter där jag gått upp både 20 och 25 kilo. Eventuellt kommer mina kärl att knastra när man sätter infarter på mig i 90-årsåldern…det vet jag inget om. Fast senaste gångerna man mätt mitt kolesterol har det legat lågt. Jag är alltså orolig men inte tillräckligt för att radikalt ändra mig.

Många längtar efter en snygg och slank kropp, många vill ha muskler men ingen som jag någonsin träffat vill bli fet, om man inte lider av en ätstörning och man därför önskar viktuppgång. Väldigt många av dessa varken tränar eller tänker på vad de äter. Däremot hoppar de gärna på senaste bantningsflugan. Quick fix är ett säljande koncept.

MÄNNISKAN ÄR AV NATUREN LAT. VI GÖR SAKER PÅ RUTIN, VILL INTE TÄNKA NYTT UTAN GÖRA SOM VI ÄR VANA ATT GÖRA. VI GILLAR OCKSÅ ATT FÖLJA ANDRA. GÄRNA KÄNDA, VACKRA OCH RIKA PERSONER. ÄVEN OM DE ÄTER VULKANASKA.

Om man går in på IKEA genom huvudingången och det börjar brinna när man kommit till köksavdelningen kommer de allra flesta att försöka komma ut samma väg som de kom in. Fastän man egentligen vet att man ska titta efter den gröna nödutgångsskylten. Vi är vanedjur.

Det har gjorts experiment där två personer stängs in i ett rum för att fylla i formulär vid var sitt bord. Efter ett tag börjar rök bolma in genom en ventil. Person 1 vet att detta ska ske och sitter lugnt kvar. Person 2 som inte vet, tittar på person 1 och ser att den är lugn varpå hon fortsätter skriva trots att rummet är så rökfyllt att man inte ser formuläret. Man brinner alltså hellre upp än är lite hysterisk och pinsam. Alla beter sig inte så, men den stora massan gör det, den massa ingen någonsin vill känna att de tillhör, för vi är ju unika fantastiska individer allihopa, som tänker själva…

 

Skärmavbild 2017-01-16 kl. 21.57.04

Vågar du ta det röda pillret? Gärna beställt från Asien via nätet….

Visste ni att ett stort rött, dyrt och svårsvalt piller har bättre effekt än ett litet, billigt och vitt piller som går lätt att svälja men innehåller exakt samma substans? Visste ni också att om man tror stenhårt på sin doktor kommer ett sockerpiller göra att huvudvärken försvinner? Detta kallas Placeboeffekt. Den utgör 30% av all effekt ett läkemedel har. Intressant va!?!

Vi gillar att äta saker i pillerform. Bantning på burk kan man betala grova pengar för. En kokbok med bantarmat likaså.

Skärmavbild 2017-01-16 kl. 21.57.53

Vad kostar en rödbeta? Sannolikt olika beroende på vem som producerat den och hur. Man jag kan nästan säkert garantera att den är bättre för dig än ett piller, helst om du krökt ryggen själv för att odla den.

Jag antar att jag håller vikten trots att jag äter illa för att jag ständigt rör mig. Både mikrorörelser och stora dito. Jag äter inte heller alltid för jag har så mycket att göra och hoppar ibland över ett mål eller två. Jag märker att jag äter mer när barnen är med mig för jag vill ju att de ska äta och växa, något jag själv inte behöver längre.

En gång skulle jag delta i en studie i vår kurs i fråga om diet. Vi skulle skriva ned allt vi åt i en vecka. Jag orkade detta i en hel dag. Sedan slutade jag äta jobbiga saker. Det blev ett glas mjölk och en knäckemacka mest. Och jag gick snabbt ned något kilo. Bara för jag är så lat!

Jag tänkte här lansera Dr Voltaires LFHA-diet.

Den går ut på att man äter mindre än man brukar, av det man brukar äta. Man kan också tänka sig att invänta hungern. Det är ju inte så att vi hela tiden måste äta. Är man lite överviktig har man ju reserver att ta av uppenbarligen. Man klarar sig tre månader utan mat. Men sen dör man. Alltid. Det vet man efter att IRA-fångar hungerstrejkade på 80-talet. Alla dog. Så man måste ha mat, men inte så ofta som vi vanligen tror. Vatten däremot, det är väldigt viktigt. Det klarar vi oss inte många dagar utan.

Del två i min diet handlar om att vara aktiv. Man ska röra sig. Gör man inte det blir man på sikt sjuk. Jag tränar aldrig men jag sitter heller aldrig stilla. Visst jag borde träna för ryggen värker det har inte med vikten att göra. På detta sätt kommer man dessutom tjäna pengar. Eller nej, man tjänar inga pengar på detta men man kan sluta slösa dem på saker som inte är effektivt. För mindre mat kostar mindre pengar. Det kostar inget att promenera eller ta trappan. Man kan springa, cykla eller dansa så fort man har en ledig stund. TV-soffan får man ta efter. Inte före. Det blir aldrig bra.

Del tre består i att skriva ned allt du faktiskt äter. Bara detta att bära med sig en lapp, eller telefon, och anteckna antalet kalorier kommer dramatiskt minska intaget av dadelbaserade fejkchokladbollar med oöverskådligt kaloriinnehåll!

Jag lovar er att ni kommer gå ned i vikt och få mer pengar över av detta. Känner ni att ni vill betala dyrt för denna diet kan ni i vanlig ordning sätta in pengarna på mitt konto.

Mer kalorier in än ut = viktuppgång.

Jo, LFHA…är fortkortningen för Low Food High Activity…

Lycka till!
Kram Anna

Detox – humbug på hög nivå.

Skärmavbild 2017-01-14 kl. 16.14.59

Ett finger säger mer än tusen ord.

Detox – mer skada än nytta!

Jag är en radionörd. Särskilt när jag var föräldra-”ledig”. Jag konsumerar ohälsosamma mängder av P1. Ibland stänger jag av, det händer då det i mitt tycke är för dumt för att lyssna på. Ofta handlar det då om Ring P1 eller religiösa program. Nästan allt annat kan jag svälja. Några favoriter är Stil, Spanarna, Vetenskapsradion, Meny sen såklart Studio Ett och nyheterna.

Idag var jag hemma med lilla dottern och med min nästan fyraåriga kille som hade feber i natt. Jag satt vid köksbordet och stoppade sockor och annat av ylle som slitits eller ätits upp. (Inte av oss, utan av små otäcka djur, tror och hoppas jag.) Medan jag gjorde detta lyssnade jag på Stil. Det handlade bland annat om Helena Rubinstein, en favorit. Hennes mascara använde jag jämt förr. Min enda last, dyra mascaror en gång om året.

I programmet intervjuades en svensk makeup-artist som berättade om att hon helt plötsligt blev sugen på att skaffa barn och kände ett tvingande behov av att detoxa. Hon tog bort alla amalgamfyllningar och reste till Mellanamerika för att yoga och bajsa en hel del.

Väl tillbaka i sin vardag gick hon till en läkare för att mäta alla värden på gifter och annat i kroppen. Skyhöga! Hon antog att detta berodde på sminket hon hanterat, och vad jag antar, brukat med innehåll av tungmetaller och annat osunt.

Det hade ju varit intressant att få veta vad hennes utgångsvärden varit men så är livet, allt blir inte optimalt. Resultatet blev att hon började byta ut giftigt smink mot ekologiskt dito. Gott. Men, och här kommer det, Jag är synnerligen övertygad om att hennes förhöjda värden beror på att hon ”detoxat”. Om man går en liten kurs, som vi läkare gör på vår grundutbildning, i ämnet miljömedicin får man ganska snart klart för sig att dessa så kallade reningsprocedurer, i de fall de ens fungerar, har direkt motsatt effekt. Kroppen är nämligen fenomenal på att ta hand om giftiga saker som hamnar i den. Gifterna paketeras in i fett och ligger där och är i stort sett ofarligt för oss. Samma sak med amalgam. Så länge man inte bråkar med de gamla fyllningarna är kvicksilvret stabilt. Det läcker inte ut i kroppen om man inte tar bort dem genom att borra ut dem och ersätta med plaster som har så många olika sammansättningar som ständigt ändras att ingen kan forska på dem. Vissa plaster ger tandläkare så svåra handexem att de tvingas sluta arbeta med dem. Vill man inte ha amalgam, vilket man ju inte längre kan få, eller plast så ska man välja GULD! Det är det dyraste och bästa materialet. Då kan man också imponera på barnen. Mina söner tycker det är ascoolt med en ”guldmamma”. Helst hade jag önskar att jag haft förstånd nog att borsta tänderna ordentligt när jag var ung, något jag försöker lära mina barn. Det går sådär.

Tarmsköljning, som hon kvinnan i programmet också utsatte sig för, innebär egentligen bara att man framkallar diarré. Det spolar bort en hel massa livsnödvändiga bakterier ur tarmen samt kan, om den görs oförsiktigt, leda till en rubbad elektrolytbalans. Det är särskilt dumt om man befinner sig i ett tropiskt land. Yogan kan jag inte såga, tro mig, hade jag kunnat skulle jag gjort det.

Jag tycker dock att tjejen gjorde EN smart grej. Hon valde att vara mer noggrann med vad hon kletar på sin och andras hud. Det visste ni nog om ni läst mina andra inlägg på ämnet.

Så dagens läxa blir att låta bli att gå på alla trender! Vulkanaska är inte nyttigt, ät inte det! Och om kroppen verkligen behöver göra sig av med farliga saker…då gör den det! Vill man på allvar lära sig saker rekommenderar jag medicinsk litteratur på området och om så krävs, ett medicinskt lexikon. Finns inte detta att tillgå, ring mig så reder jag ut det åt er!

 

Positiva tankar

IMG_9499

Just DO IT!

God morgon alla härliga människor! Den är lördagen den sista april. KUNGEN FYLLER ÅÅÅÅÅR! Åh vad härligt! Jag bara ääääälskar födelsedagar, särskilt om det är någon jag inte känner, aldrig har träffat eller så. Meeeen vet ni vad? Vi bor grannar!! Ja, det är helt sant, vi bor bara några hundra meter ifrån varandra. Vi har samma smak på boställe tydligen! Och det blir bättre, jag bor i hans HUUUUS! JO, helt sant, vi hyr ett radhus (arbetarbostad mer) i andra hand av honom. Så himla läckert! Vi har natur och allt! Solnedgång till och med! Jag ser just på soluppgången också! Wow, lucky me!

Jag vaknade härligt tidigt, innan halv sex faktiskt. Såååå himla skönt! Jag tänker att det är kroppens sätt att säga till mig: Anna, nu är du klar med det här, du ska UPP! För du har en HÄRLIG dag framför dig, fylld av supernajs grejer att göra. CARPE DIEM!

Och jag carpade diemen, jag blev liksom lite tvungen, hade tänkt vända mig om för att kyssa min härlige make god morgon men slog skallen i hans armbåge och ändrade mig lite.. Ha ha ha han är såååå himla härlig som vill ligga nära hela tiden. Älsk på den liksom!

Jag bara äääälskar att vi fått en helg tillsammans. Vi är såååå värda det. Och jag ska låta den vackre unge mannen sova, han har verkligen gjort sig förtjänt av det. Så himla trött är han. Det är därför han behöver vila sig i HEEEEEELA sängen.

IMG_9494

Märkligt att summan av ens areal i sängen är konstant.

Jag smög upp, tog min yogamatta för att riktigt hälsa solen välkommen, stängde alla dörrar och drog för gardiner så att det blev mörkt nog för maken att fortsätta vila sig.

Jag läste lite härliga smoothiesrecept, en inredningsblogg och sen funderade jag lite på att göra en frääääsch rawfood sallad och en energiboost juice till min och maken till lunch (läs pizza).

IMG_9500

Vi ser alltid till att ha riktigt mycket härlig C-vitaminboost hemma, jag blir så mycket piggare och starkare av det, barnen med. Ekologiskt och närodlat såklart! Speciellt bananen, citronen, vindruvorna och plommonet.

Såååååå, nu är jag så klar med rotlåset, jag har skrivit en lista på attgörasaker i min superhärliga anteckningsbok med fjäderpennan nu och om bara några minuter ska jag gå en 5 mils powerwalk, nu kan följa mig på Runkeeper!

Sååååå mycket energi! Hela den här dagen ska präglas av mindfullness. Jag ska vara NÄRVARANDE i varje steg av slipandet, packandet, städandet och eventuellt bärandet av tunga saker. Jag ska avsluta med ett varmt bad i vårt fantastiska nya badrum. Kanske ett glas bubbel får avsluta dagen (läs jag kommer antagligen drunkna full innan tolvslaget).

 

Så tlingeliiiing på er, nu ska jag ut och plantera om pelargonerna, Mårbacka såklart!

Livet som försvann

FullSizeRender

Ena sekunden är han som ett lamm, ber om ursäkt och bjuder på jordgubbar. Sen stretar han emot, vandrar iväg och bråkar med brorsan. Kort därefter kommer han och har gjort O´Boy till mig, det finaste han kan bjuda på och frågar om jag ”är glad på honom nu”. Men älskade pojke, jag tycker alltid om dig, du bara gör mig utmattad och galen emellanåt, är det svårt att förstå? (svar ja, det kan han såklart inte förstå utan tror säkert att jag vill ge bort honom till grannarna då och då). Jag tröstar mig med att jag alltid försäkrar dem om att jag älskar dem och ber alltid om ursäkt om jag varit dum eller orättvis, jag försöker förklara vad som gick fel osv osv osv tills tungan nästan faller ur.

Vi har en tung period just nu. Pojkarna krånglar. Dels med oss, dels med varandra. Det är en sann utmaning att curla för dem dessutom då det är helt oväntade saker som kan få dem att brisera.

Läggningen är värst. Jag förstår att det kan vara den galna boendesituationen som gör detta, jag fattarm det är mitt fel och tungt är det. Jag anklagar vår säljare och mäklaren som inte redovisat öppet vilka svårigheter som var kopplade till tomten. Jag är också rätt så förbannad på kommunen som vägrar svara på mail. Planen var ursprungligen att vi skulle flyttat in i augusti. AUGUSTI!!!! Hallå!!

Jag funderar på vad vi gör för fel. Vi har försökt ALLT inklusive de sämre varianterna att skrika, bråka, muta och hota så att de ska lugna sig och somna. Jag förstår hur dumt det är och att det sannolikt har motsatt effekt men efter år av krångel kring sömnen orkar vi inte vara kloka och sansade föräldrar alltid. Det är som en naturlag. Mina ögon svider och jag känner hur jag håller på att falla i sömn. Killarna blir piggare och piggare. Jag läste en lång stund för dem en bok som de själva valt men det verkar som sömnpiller på mig och uppåttjack för dem.

På väg hem från skola och förskola däremot somnar de ofta. Jag har faktiskt försökt få till att minstigen ska sova på vilan men han vill inte för ingen annan sover. Och där tar det liksom stopp. Helt uppenbart orkar de inte från åtta till halv fem. Och vi klarar inte att de somnar fem och sedan vaknar vid två på natten… Ett omöjligt läge. Det gör mig så bedrövad att all tid som skulle kunna gå till att göra något på egen hand eller ihop med maken bara fylls av tjafs och frustration. Så onödigt. Och för varje läggning som går åt helvete låser det sig antagligen mer för de små barnen och min och makens stubin krymper. Varför kan inte barn bara sova? Och om de nu är trötta så de kroknar innan fem, varför kan de inte sova 15 timmar? Jag har så många frågor kring detta men har aldrig fått några bra svar. Det enda jag kan tänka mig är att vi har konstruerat ett samhälle som inte är så barnvänligt. Det kommer att slå hårt tillbaka på oss är jag rädd.

IMG_9355

Hur avslappnad som helst…mamman tar sig för pannan och börjar blogga, då somnar de båda på under en minut. Analys: Det ÄR mig det är fel på. Jag kan inte lägga barn. Tio minuter för interference! UT med dig i båset kvinna!!!!

Nu praktiserar jag metoden: strunta i ungarna så de somnar och som vanligt fungerar det….är det verkligen så enkelt? Att barn inte ska ha så jävla mycket uppmärksamhet….VA? Kan det vara så?

Maken fick äta kall mat, jag avstår helt. Matlusten är helt väck. jag vill ha chips. Och lakrits och en kopp te. Te är bra på det sättet att det känns helt nyttigt. Den perfekta balanseringen av chips och smågodis. Jag får se om jag kan lura iväg maken på ett köpuppdrag. Nu gör han kökstjänst. Jag delegerade helt rättvist det till honom. Han såg nog hur jag slokade för han protesterade inte (så mycket).

Jag gläder mig åt att kanske MP får nya ledare. Meeeeen oroar mig också av samma anledning. Jag tror tyvärr nämligen att de hade valt de de trodde var bäst…eller kanske det inte är så det funkar? Man kanske väljer den som är mest makthungrig och exhibitionistisk, för de brukar ju ta sig högt upp i makthierarkier….stavas det ens så. Jag hoppas det för jag orkar inte googla och jag har aldrig skrivit det förr. Juholt känns som en sommarbris i jämförelse. Jag skrev på min Fb att Nalin pekgul skulle kunna ersätta dem alla. Hon har allt! Hon är kvinna (det borde väl egentligen räcka?), hon är praktiserade muslim men låter inte religion fördunkla synsättet, hon har erfarenhet av förtryck och arbetar som sjuksköterska. den perfekta statsministern sålunda. Som har ett ÄKTA arbete och vet något om något. Dessutom kan man inte dra rasistkortet mot henne eller för den delen något pkkulturkort. Hon är demokratisk och klok. Jag gillar henne skarpt fast jag är på andra sidan så att säga. Dessutom kanske hon skulle kunna locka ut alla ilamister ur sina gömmen så vi kunde resonera lite med dem. Nättroll har hon ju dragit till sig så det räcker och hot mot en statsminister skulle nog väcka SÄPOs uppmärksamhet ordentligt om de inte redan har koll på henne…

Oj, jag skulle ju sluta. Nu slutar jag. SLUT!

IMG_9344

Arbetsdagen inleddes iallafall med detta. Medveten närvaro. Ett sätt att lära de med myror i brallan att fokusera och varva ned, skärma av från omvärlden och finna lugnet. Första gången jag testade var det mest magen jag fokuserade på som jag skrev, och att försöka förstå hur metoden funkar. Nu slappnade jag istället av och låg och funderade på allt som jag behövde göra under dagen. Kanske det inte var helt rätt men det flöt på bra idag (fram till sänggåendet) och jag tänker att detta vore ett bra sätt för vem som helst att starta upp arbetsdagen på. Jag tror att det skulle löna sig i längden faktiskt. Inte minst inom skola vård och omsorg där de största psykiska belastningarna finns. MEN det var väl en ekonomiskt helt oförsvarlig odé! Vi ska tänka kortsiktigt och PRODUCERA för tusan, producera vård…är det ens möjligt?

 

Kosttillskott – hälsokost – antioxidanter och annat giftigt…

IMG_8073

Ser ni huset till höger i bild? Det är byggt 1912. Där bodde jag mellan 1997-2004. Det första hus jag ägde. Det ligger numera bland villor och radhus men var en gång helt ansamt på sina 37000kvm tillhörande odlingsmark. Spåren av växthusen finns emellertid kvar, när man gräver djupt så kommer det upp glasskärvor och krukrester. Arnold som bodde där fick stelkramp många gången under sin livstid. Vi köpte huset av hans barnbarn och det är ett härligt ställe att bo på. Mina tre äldsta bor där hälften av tiden och varje gång jag är där spanar jag in det jag planterat. Det är svårt att lämna saker efter sig, till och med trädgårdar.

Jag hoppas att du som läser nu inte googlat något av de tre första orden i rubriken ovan och hoppats på att läsa om något extra starkt hälsopreparat som jag vill tipsa om. För då blir du besviken. Men om du orkar läsa till kanske jag ändå kan hjälpa dig!

FÖR DET ÄR EGENTLIGEN FÖR DIN SKULL JAG SKRIVER. Ooops versaler, det var en ”slip” men det passade bra så det fick stå kvar.

Jag är en inbiten anhängare av precis ingen ideologi eller övertygelse alls utom vetenskap. Om man tror på att det finns goda människor som driva av altruism och nyfikenhet, då måste man ju älska vetenskap. Om man tar bort herr Macchiarini då. En man som uppenbarligen med charm (den som antisociala personligheter ofta äger, gör de inte det kommer de inte så långt) lyckats dupera en hel del forskare på KI och annorstädes och gjort att även jag som fd. KI-student måste skämmas en del. Fast till mitt försvar ska jag säga att jag är ganska så svårmanipulerad men det beror väl på att jag är uppfostrad av psykiatriker?

Oj, jag vandrade iväg där….

Jag började min söndag väldigt tidigt, innan halv sex faktiskt. Och rätt snabbt drogs jag in i en konversation kring ryggvärk som gled in på råd om super-duper Mg…..från ett företag som hette Holistic bland annat. Inget ringer i min larmanordning som ”läkemedel” med holistic touche. Men visst, man kan kalla sitt företag vad man vill, det går fint. Jag är däremot mycket skeptisk till att förorda mineraler som bot mot nersmärta. För att inte skriva så lång ska jag stoppa upp några fakta.

  1. Om man ej har en bevisad brist på ett ämne i kroppen så behöver man ej tillskott.
  2. Om man äter vanlig mat (dvs kött, fick, grönt, mejeri och annat gott) i normala mängder behövs ej tillskott.
  3. Om man har en sjukdom som gör att man ej tar upp näringsämnen kommer en läkare föreskriva dig det tillskott som behövs (och vanligen kommer detta då betraktas som medicin och inte kosta skjortan).
  4. Om du dricker mer vatten än vad som är nyttigt späder du ut elektrolyterna i kroppen, vanligast natrium och kalium. Dvs att dricka vatten i stora mängder är FARLIGT! Ska man dricka vatten i stora mängder så ska det innehålla den sammansättning som kroppen behöver. Man måste då fråga sig varför man har ett ökat vätskebehov. Träna i hög värme till exempel. Man kan verkligen undra varför folk vill göra det…
  5. Hälsokost/tillskott mm är ej läkemedel och därför finns dålig kontroll på dem. Därför är det osäkert vad de egentligen innehåller. Om de faktiskt innehåller det man tror är det ju bra ur ärlighetssynpunkt. Om de INTE gör det är det säkerligen bättre för hälsan.
  6. De som äter kosttillskott är INTE friskare än andra. Och då är gruppen som äter föreskriven hälsokost bortatagen för de är ju bevisligen sjukare än andra eftersom de behöver detta.
  7. Inom EU håller nu forskare på att undersöka om höga doser av olika tillskott är FARLIGT för oss. Det är nämligen ofta så att koncentrerade tillskott som t.ec antioxidanter är svåra för kroppen att ta om hand, vi är ju liksom inte gjorda för det. Det finns misstankar om cancerutvecklig hos folk som äter högdospreparat men som i övrigt var friska innan.
  8. Att äta mer av vad som helst innebär en ökad cancerrisk pga den stress man utsätter cellen för. Smal är bättre än fet kan man säga om man inte svälter sig.
  9. Hälsokost kostar extremt mycket pengar och omsätter flera miljarder kronor om året i Sverige. En riktig vinstmaskin. Läkemedel är också en lukrativ marknad men där är forskning och framställning hårt reglerad.

Jag för min del tänker att man ju för all del får äta importerade superbär från Kualalumpur som förvarats i en ekologisk komage och grävts ner i månskenet på en skottdag, men jag skulle inte tro att det bidrar till någons hälsa vad det än står i horoskopet.

Jag blir istället jättesugen på att forska på dessa personer som av outgrundlig anledning vill vara sina egna häxdoktorer, inte litar på svenska läkare (eller andra länders heller) utan hellre beställer saker på nätet som utlovar att man ska bli makalöst frisk bara men betalar jättedyrt för det. Jag skulle vilja undersöka dem med ALLA labmetoder vi har, undersöka dem noga, låta dem äta allt de vill i tablettväg under några år och sedan ta in dem för att mäta hälsotillstånd och förändringar i lab, benstomme, vävnadsprov osv. Och SEN kan jag skriva om hur fantastiskt bra det är att avstå mat till fördel för piller!

 

Om du är en foliehatt, kommentera ej, jag kommer inte publicera. Om du inte är en foliehatt behöver du ju inte ens läsa detta!