Sist på bollen

Den här lilla alltså, så rolig! Full hajbadsmundering på och i den söta lilla bikinin jag köpte på rean för 30 kronor.

Jag har ett stökproblem som ni vet. Och det verkar vara vanligt. Kampen är ojämn och jag har försökt olika sätt att nå organisatorisk framgång men misslyckas hela tiden. Jag har fått lite tips och insikter under dessa år och jag tänkte länge att frihet under ansvar, morötter vid mållinjen och glada tillrop var svaret och lösningen. Men nej. Ingen verkar tycka att det finns något positivt med en lugn och harmonisk mamma/fru, ordning på sina saker och rena hörn. Och jag har märkt att det är ÄNNU mer frustrerande att bara släppa taget för jag mår verkligen inte bra av att ha totalt kaos i hemmet, i bilarna och ingen tidsplanering. MEN, nu är det skoluppstart, hösten kommer, jag ska gå två kurser under hösten, bytte just arbetsplats igen, maken har fått ett chefsvik. och det är val inom en månad så jag tänker…..jag SKITER I ALLT!

Så, nu var det sagt. Jag plockar INTE ett smack, jag planerar INGEN mat. Jag tar bara ansvar för min egen person, MINA (och barnens kläder) och ska försöka inte missa viktiga saker i skolan och för barnen (för de kan inte organisera sig själva. Hur makens sängbord ser ut och hur länge de skitiga strumporna från igår ligger där vid hans säng tänker jag inte hålla reda på. Detta är ett SISTA försök att bli fri från den sädångest jag har sen måste jag sätta mig ned igen med maken och förklara fördelarna med ordning och reda, jämnt fördelar hem- och familjeansvar och det mina vänner ska ske under ordnade former. Och jag har för avsikt att nedteckna det han lovar på ett papper lika viktigt som Magna carta. Jag kan mycket väl tänka mig att det ska undertecknas i blod. Why not? Det är lite mitt hjärteblod som sipprar här….

Jag tänker att jag ska drämma till med vetenskap inhämtad från arbetsmiljöverkets hemsida, psykologins värld och annat jag snappat upp senaste åren. Den korta sammanfattningen är:

Man har högre trivsel och prestation i en estetiskt tilltalande miljö.

Om man har ordning på sina saker sparar man i genomsnitt 4-6h per vecka när man slipper leta efter bortkomna saker.

Jämnare arbetsbelastning ger färre sjukdagar hos småbarnsmammor (och det gör att maken blir ”gladare”)….tänk själva vad det kan ge för resultat.

Barnen kommer automatiskt lära sig hur man sköter ett hushålls och många stressmoment i letandet efter älskade saker tas bort..

Jag skulle vilja lägga till att rena hem är bättre än smutsiga men tyvärr verkar det inte vara så…lort gör en faktiskt lite mer motståndskraftig mot infektioner och allergier utvecklas inte lika lätt….men det skiter jag i för detta uppvägs inte av stressen i att gå omkring i oreda. För MIG alltså…..andra verkar ha noll problem med skräp och kladdiga väggar, NOLL!

Växthusdemontering i värmebölja med tre vilda barn.

Vi försökte så gott det gick att dokumentera hur allt satt ihop m.h.a kameran…

Men en sak, eller två faktiskt ska vi försöka fixa rätt snart och det är dels växthuset och dels min garderob. Växthuset köpte vi på en annons från Blocket. Det är 4,75 kvadratmeter och säkert 40 år gammalt. Ett Juliana med många saknade rutor men kostade i gengäld bara 550kr. När vi stod där och slet höll både jag eller kanske mest JAG på att ge upp. Barnen blev helt vilda och sprang omkring på tomten och de angränsande. Det hade ju varit OK om vi känt till terrängen men de kom plötsligt bärande på okända katter, hundar rusade skällande mot dem och var och varannan minut kom F med andan i halsen och sa att något av syskonen kommit bort…mycket stressande. Vi hade ju ingen aning om hur man demonterar ett växthus heller så bara det tog ju en ansenlig tid att försöka lista ut.

Till slut bestämde jag mig för att bara skruva lös allt jag såg som var över mitt huvud (jag tänkte att nicken nog låste hela alltet) och se då började det hända något. En tanke om att mixtra med glas ovan huvudet kanske inte var det säkraste man kunde göra en svettig eftermiddag i stressat läge for genom skallen men va fan gör man….? Vi gav emellertid ej upp utan fortsatte metodiskt att plocka ned eländet och mer än en gång tänkte jag att VI borde fått de 550 kronorna för att göra detta fyratimmarsjobb åt de unga par som uppenbarligen inte förstod det fantastiska med att att ha ett växthus ihopmonterat på en perfekt plats på villatomten. Ägaren verkade mycket förvånad när jag påpekade att salvian som stöd där var mycket fin och borde flyttas för att få lite bättre livsvillkor…Maken tror att vi beredde plats för en pool med våra gemensamma ansträngningar. En pool med mycket kottar och löv i i så fall….

16-åringen (snart 17) befinner sig på Way out west och hörs ej av…igår blev jag lite orolig. HEEEELT i onödan tydligen. Gläder mig åt ordet därav men tänker att att jag hade valt en annan formulering…men avstod från att kommentera detta. Som ett led i att inte såga saker utan fokusera på ljuspunkterna! Men OM du läser detta A så skulle jag ha skrivit: Kära mamma, du behöver ej oroa dig. Är på festival, därav sent svar….eller; Är på festival kära mamma, oroa dig inte. Har så roligt med mina vänner därav sent svar…eller; Mamma, oroa dig ej jag är så upptagen av att lyssna på bra musik på lagom ljudnivå. Vi skrattar och danser (drog- och spritfritt såklart) därav sparsamma svar via sms….Fattar ni!?! Jag vill ha henne HÄR, för mig själv, inte drällandes runt bland en massa ungdomar hur som helst. VAD SOM HELST KAN HÄNDA! AAAAAIIIIIIIIIIIII!!!!!!

Nåväl. Jag underskattade arbetet betydligt, jag trodde det skulle gå på under halva tiden och nu måste vi snabbt få upp det för att ens minnas hur det såg ut när det stod uppe.

Sen min garderob. Maken ”ropade in” tre garderober med spegelglas gratis från FB och dessa ersatte han glatt sin asdyra Elfa-modul med. De delarna låg sedan spridda lite runt omkring i huset men efter skarpa ord från mig bor de nu åtminstone på ETT plan av huset och ligger inte under vår gyrofocus iallafall…..

Vad som hände var då att MIN del av garderoben, den billiga IKEAdelen blev lite för bred och flyttades ut….med sitt fulla djup och nu står FRAMFÖR alltihopa och svajar då det är ca 2,4m högt! Mattan blev hopklämd och jag vågar nu nästan inte dra ut en trådback av rädsla för att jag ska få allt över mig…..och SÅ kan vi inte ha det mer än två månader….eller tre? Jag blir galen varje gång jag ska ta ett par trosor faktiskt. Hur kan han tycka att detta är OK? Jag släpper det nu för jag tror inte jag kommer någon vart i min analys av hans tankesätt kring detta och det kanske faktiskt är MITT fel att det blev så här…..eller….jag sa ju ja till spegelgarderoberna…och var motståndare till att köpa mer Elfadelar (för de är så satans dyra) och tyckte vi kunde platsbygga med det spillmaterial vi redan hade. Miljösmart som jag är. Slutresultatet vågar jag inte ens fota, ni skulle ändå tro att jag photoshoppat in en trådbackspelare centralt i sovrummet bara för att hänga ut karln. Ingen gör så nämligen, det är jag helt säker på.

Eller, är det bara JAG som har det så här? Eller VI? Jag fattar inte hur jag kan irritera mig så mycket på saker som maken inte ens märker av…det är jag som äger problemet således. Jag vet egentligen inte ens vad som irriterar honom helt ärligt….jo, att inte få sova på morgonen eller ostört…..något jag inte heller gillar men accepterar som något oundvikligt och därmed väljer att avstå från att irritera mig på för annars blir det så jobbigt att typ leva, arbeta och ha barn.

Slut nu. Jag ska ta hand om tre små barn. Maken arbetar hela helgen….jag hatar det. Jag hatar att han nu ska arbeta sju dagar i sträck, att jag ska ombesörja markservice och trots att jag inte borde tvätta, städa och gno kommer göra det för jag bli galen av att snubbla runt här och INTE göra det. men jag tar min och barnens röra. Hans grejer ska få vila på golvet, i tvättkorgen, under sängen osv. Jag ska vara sist på bollen där. Hands off liksom så får vi se hur det blir när han upptäcker att det inte finns en enda ren kalsong här hemma…..

Fick denna men kunde inte svara direkt då barnen tar min telefon. Jag är en ivrig förespråkare av ”fast lina” för så fort jag kommer hem är min enda kontakt med yttervärlden via datorn. Barnen ser på film, spelar spel eller annat med min telefon och trycker snabbt bort inkommande samtal eller i värsta fall svarar utan att ge sig till känna och så hör alla som ringer vad som sägs här hemma…vi är lätta att spionera på….

Helg – lokala inköp

Från Dlights butik. Så mycket fint ochjag bara älskar när man får byta ett ord med den som faktiskt producerat det man köper. Vi hade kontakt redan när jag hade butik i stan för jag ville sälja hennes handstöpta ljus ihop med min ljusstake. Nu ska Vera få handstöpta ljus framöver! Just nu bjuds på gotter, glögg och peppisar!

Dettablir årets advenststake(ar). Från Dlight med mossa hemifrån.

Tylla äter popcorn i merinostället som hon växte ur redan förra året. Sötnöt!

Maken gjorde äggröra på våra egna ägg till mig. Det är allt jag ätit idag, kolla färgen!

Här har IKEAstaken fått sitt efterlängtade 30cm ljus, en ny stjärnljusstake hittade hem och förgyllda kottar…..

Lovö prästgård, ett trevligt ställe!

Lite blandad kompott, vissa saker kommer bli svåra att skiljas från….

 

Älskar detta! Och nu finns ingen återvändo. Vi måste tvätta nya bilen, snart!

Det fick plats!

Tylla mot en fond av halm.

Här lägger man PENGAR, inte swish, det är för nymodigt…t o m jag kände mig modern här.

Svårt att urskilja i skumrasket men där på golvet stod halmen. Ser lite ut som ett kyrkfönster tycker jag….Lätt sakralt.

Öppet jämt tydligen.

Jag behövde saker. Så sällan. Och det mesta var inte till mig. Jag behövde halm till hönsen och gå-borts-presenter/julklappar. I övrigt behövdes lördagsmys, bröd och lite miljöombyte. Jag har bestämt mig för att i möjligaste mån inte konsumera mer än absolut nödvändigt. OM jag ska handla vill jag göra det från en småskalig producent. Eller second hand. Bekvämlighet och miljö gör att närhetsprincipen får råda idag. Tanken är en recyklad jul!

Tylla gillade och skötte sig!

Många paket blev det.

Fint staket också…

Jag köpte ju en kruka och en present på Form från Skå igår, idag fick jag tips av henne att köpa halm på ladugård på Lovön. Så på vägen från Dlight i Ängby/Bromma tog jag mig förbi Lovön och köpte ekologiskt vetemjöl. Därefter Edeby gård. Där lastade jag halm och betalar imorgon. Sen Lidl för bröd till maken men innan jag kom hem med hela härligheten och började städa i hönshuset. De två minsta har inte riktigt kommit in i gruppen så jag försöker så ofta som möjligt ha ut hönsen fritt så de vågar sig ut lite….de behöver se sig om och picka lite i jorden tror jag. När det var klart målade jag upp sista slatten trälasyr för den bara står där i hallen och retar mig och jag såg att staketet ser lite visset ut från vägen när det är halvmålat. Men sedan gjorde jag inte många knop. Ryggen. Den tål liksom inte mitt tempo. Men nu ligger jag och skriver så jag känner mig ganska produktiv ändå…

Nära intill där vi bodde under byhhet ligger en ekogård. Där handlar man grönsaker, opastöriserad mjölk och lite annat som är i säsong. Jag köpte vetemjöl. Tylla ville ha med katterna hem.

Kossor i rad. Kanske vi ska pricka in kosläppet nästa år?

Vi var och tittade på ett fint men för litet hus på den här vägen innan vi köpte tomt. Det bästa med det huset var nog växthuset. Det hade jag verkligen gillat!

Vi tog en högersväng där vi skulle kört rakt fram men då fick vi se dessa två. Jag som är såååå orolig för mina hönor efter rävattacken…men här på rena vischan går de helt löst! Kanske de har 40 höns och en mer eller mindre inte spelar så stor roll?

Vi såg även detta ljuvliga växthus, GRÖN av avund är jag. Sju år har maken sagt….jag vet inte om jag kan vänta så länge……

Här blir det bilder från idag. Tjing!

Här tylls i första gårdsbutiken. Öppen dörr, sen swish.

 

Min perfekta helg

IMG_5810

Jag har satt ihop världens finaste bukett tycker jag själv (hybris) men den är omöjlig att fota pga sin spretighet.  Så här såg faktiskt min frukost ut. All true, no fake. Soljuset, så underbart! Mackan är från Lidl, bakades igår sannolikt. Färskpressad apelsinjuice från min mest älskade köksmaskin, en Phillips i samarbete med Alessi från 1900-talet. Går den sönder kommer jag skriva till dem och be att få en ny, det är fortfarande den enda snygga elektriska juicepress som tillverkats. Återuppta den produktionen, snälla Catrin, hör med dem, SNÄLLA!!!!

”Svenskan” uteblev idag, igen. Två helger i rad faktiskt…kanske jag har skitit i det blå skåpet. Kanske jag är persona non grata hos gammelmedia? Not to dispair, jag kan skriva roliga helgkrönikor utan The Perfect Guide. Idag tänkte jag emellertid skriva PRECIS hur min helg varit, vad kan möjligtvis slå det?

Fredagens arbetspass avslutades tidigt, det är brukligt på kirurgen. man förväntas arbeta tills allt är klart alla andra veckodagar och på fredagen rodnas det tidigt. I mitt fall 14.00 PRICK! Jag hade inte sett kirurgen efter morgonronden och befann mig i lunchrummet för att stämma av med övrig personal. 14.01 fick jag ett samtal för att inställa mig 20m bort. Love that guy, på riktigt, han vinner i längden. Jag gillar punktlighet.

Jag skyndade hem efter att jag ordnat allt (jag hade förberett med helganteckningar så inget ändrades i princip, ”min” plan stod sig. Tack och lov! Det roliga med detta är att samma sekund som jag lämnar sjukhuset kan en eller flera bestämma sig för att kräkas blod, få en hjärtinfarkt eller bara snubbla och slå upp ett hål i skallen och då ändras liksom alla planer (kanske). Detta blir då jourens ansvar.

Jag hade bjudit in gäster, tre damer i spridda åldrar, jag tror spannet var…18 år, same same. Alla med katt eller nästan. Ni förstår va? Crazy cat women…..Vi pratade och skrattade mycket, ibland rått åt fel saker….shit, man tappar lite känslan för vad som är tragiskt och askul ibland när man är i en sluten grupp av likasinnade (läkare/psykiatriker/psyksyrror). Men vi är heeeeelt proffsiga på jobbet, såklart. Vi konstaterade att vi aldrig har problem med själva patienterna. Det är annat som är galet i vården, aldrig någonsin patienterna faktiskt. Det är väl skönt att höra?

Jag hade fullt sjå att laga mat, konversera, duka och servera men jag tror att det avlöpte väl. Slutet har jag ingen koll på….jag somnade nämligen i ett desperat försök att snabbnatta en hysteriskt gråtande unge. De väckte mig lagom till att de skulle gå hem….Glamouren i det!

Lördag hade jag fått löfte om sovmorgon men niet, jag vaknade halv fem, av värk. Låg ändå och kontemplerade medan de tre kombinationspreparaten skulle ”kicka” in och jag somnade om. Sedan snabbt upp igen. Jag ombesörjde frukost till de tre minsta och maken vilade ut. Han hade en lååååång dag framför sig ihop med mina föräldrar. En träning men annars fullservice från min mor. Sååååå gullig min mamma, maken älskar att vara där och jag fick påminna honom om att hon är min MOR och att min farsa skulle nog inte släppa henne för allt smör i Småland. Han behöver nämligen också fullservice.

Jag drog till jobbet kring tolv och med en viss ängslan bordade jag kirurgakuten. Det började redan i huvudentrén, där blodspåren oftast visar en vägen till arbetsstationen. Så ock idag. På expen satt en glad skara läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Liggaren var FULL, 20 sk. opåtittade patienter…det är ganska många om man betänker att man i snitt kan behandla en patient per timme och doktor. (Man har ju flera patienter igång samtidigt men snittet blir ungefär det om man är en oleggad underläkare som inte kan arbeta helt självständigt). Skyndar man blir det ofta fel.

I det läget när man redan innan man satt sig på stolen vet att det kommer bli tungt kan man egentligen bara göra EN sak, ta det lugnt. För annars blir det FEL. Så jag började såklart med sjukaste som väntat längst. Eller….man tar den som är sjukast och struntar i hur länge den väntat. Det verkar vara extra svårt för människor att förstå detta. En gång när jag arbetade på ett annat sjukhus funderade de allvarligt på att sätta upp en skylt i väntrummet där det stod ungefär:

OM DU VÄNTAT MER ÄN ÅTTA TIMMAR; VAD GLAD, DU KOMMER INTE DÖ!

Men så får man inte göra, fast det är sant. Extra jobbigt blir det om väntande patienter kommer och påpekar att de sett folk gå före i kön och tillägga att om det är så här lång väntan så kan de lika gärna gå hem……

Vissa har verkligt svårt att förstå detta med att sjukast går först, därför skriver jag det här och nu, SJUKAST GÅR FÖRST! Och om du tycker att du tråkar ihjäl på akuten (trots gratis Wi Fi och bubbelvatten och laddstationer för smartphonen) och hellre vill vara hemma, då kan man allt som oftast gå just hem. Mår man fortfarande dåligt, då kan man söka igen, på dagtid, hos en husläkare. Men visst, alla har ju rätt att söka sjukvård när som helst dygnet runt årets alla dagar, det kommer finnas folk på plats men det är ändå så att vårdapparaten är intrimmad på att försöka lista ut och sortera vem som behöver hjälp först. Tänk er det motsatta…inte bra alls. Men jag är inte bitter, försöker inte vara dryg eller elak, bara korrekt.

Min lördag spenderades alltså på sjukhuset. Jag slutade 21 men det är sällan man slutar när man slutar att få betalt så jag blev kvar en kvart, tjugo minuter för att ”städa upp” så allt blev rätt och riktigt. Sen hemåt, jag följde blodspåren tillbaka ut.

När jag kom hem sov maken. Vi har somnat ifrån varandra varenda kväll den här veckan ( kanske hela månaden) och då blir tiden för samvaro väldigt liten och fokuserad på saker som: Glöm inte skridskorna. Kom du ihåg läsläxan, kan du hämta idag, det är kö och vad fan blir det för middag? Såååå kärleksfullt.

Jag hade fått löfte om att sova ut efter jouren…..och tydligen hade maken intervenerat mycket tidigt på morgonen men då bytt säng och sedan lät han mig ta resten. Men solen sken och jag kunde låta barnen se på var sin serie i olika elektroniska apparater så pass att jag kunde avsluta ett avsnitt av Scott & Bailey som jag försökt se några gånger. Se den serien på Svtplay, så bra! Jag hann med att se Mandelmanns också, del 5.

Mandelmanns förtjänar ett eget stycke. När jag första gången såg det älskade jag det, men varefter tiden led blev jag mer och mer störd av allt fjams. Rulla sig i fårull, måla stammar med komocka osv….lite galet i mitt tycke, och tramsigt. Sen hörde jag på jobbet att någon tyckte att det varit oskäligt dyrt att gå dit och så började jag googla. Vissa tycker överpriser, andra inte. Jag kan inte bedöma detta men jag vet att alla måste överleva, särskilt jurister verkar det som. De har fasligt hög lön (de allra flesta gör säkert skäl för den, iallafall alla jag känner)….jag har inget på fötterna här så jag ska INTE skriva illa om detta men jag har fått bekräftat från en trädgårdsmästare i den högre skolan (som är en vän) att träd endast suger upp näring från RÖTTERNA! Men visst, jag predikar ju då och då att man bara ska smörja på sig saker på huden som man skulle kunna tänka sig att äta för att allt tas upp…så en liiiiiten möjlighet, rent teoretiskt finns ju men jag antar då att bara trädkronorna skulle vara ovan jord…vi sitter ju inte fast heller så man kan kanske inte helt översätta biologin här. I det avsnitt jag såg idag stoppade de vindruvor i öronen som bullerskydd…..

Nu har jag skrivit en god stund, barnen springer runt, maken dammsuger, jag har påbörjat röjning i ett köksskåp för en maskkompost (helt sant och inspirerat av Mandelmanns) och solen skiner. Jag beslöt tidigt att vi skulle få ut barnen idag, maken tittade klentroget på mig. Jag förstod hans oro men sa att det nog räcker med att de springer två varv runt huset, de behöver inte ens klä på sig. Jag menar det finns ju folk som basar isvak, det ska vara nyttigt har jag hört. Lugnande. (Kanske skulle gräva en djup grop och fylla med vatten?).

IMG_5809

Svårfångad bukett, men ser nu ljuset? Ser ni LJUSET???????

Under det att jag skrev det här sista stycket meddelade maken att han skulle klippa sig, det är något på hans jobb i veckan, de ska fotas……och dammsugaren väsnades. Jag antog att han städade efter klippningen. Sen plötsligt kom han rusande. Skräck i blicken….

-Jag tror jag spräckt trumhinnan!!!

-Har du dammsugit dig i örat? Frågade jag argt. (Och lite stolt över att jag mitt i det koncentrerade skrivandet kan dra så snabba slutsatser som att han stoppat dammsugarmunstycket mot örat….)

-Öhhhhhh, ja. Jag tror den sprack.

I dessa lägen blir jag så ARG! Helvette liksom, måste man störa mig när jag skriver??? VA?

Jag tog ett stadigt tag i örat, drog så jag kunde se långt in och där fanns inget blod. Jag kollade att han hörde likadant på båda öronen och bestämde mig återigen för att köpa ett otoskop, jag har en familj som kräver detta. Så fort lönen kommer köper jag ett. Nog nu.

Tre rader senare trillade Tylla och slog sig…NÄR JAG SKRIIIIIVER!?! Varför? Kan de inte springa nakna runt huset bara??? Allihopa!

Hon blödde, maken bar henne till mig, jag tog återigen ett stadigt tag i en familjemedlem och inspekterade munhålan. Alla tänder satt fast men i kinden såg jag två hugghål, bitit sig. Doktorns ordination: Ge henne en isbit, NU, sen glass. -Låt mig vara ifred, jag blir aldrig klar, eller, ge mig två vindruvor!

Nu börjar MIN helg! Jag ska göra en maskkompost (utan mask tror jag just nu) och sen UT i solen, jag längtar efter den men jag ska inte vara naken, jag klarar inte mer kaos nu.

Hej på er!

IMG_5811

Det ser kanske fjuttigt ut men jag älskar min IKEA-duk. Jag lovar att inte ha med den på alla mina bilder framöver så som Trettnbarnsmamman (hon får kritik för att hon aldrig byter sin tvättbara vaxduk. Jag fattar inte ens varför man kommenterar detta. Hon har för övrigt förklarat för sina läsare att den är just TVÄTTBAR). Jag har samma matta sedan 2004 om någon undrar och den har jag tvättat TRE gånger sedan den inhandlades, visserligen har den legat ihoprullad några år men nu vet ni.

 

 

Tillfällig kollektion IGEN!

 

 

skarmavbild-2016-10-09-kl-08-24-31

Det snyggaste av allt i lanseringen av nya kollektionen är fonden. resten kan jag absolut vara utan.

Jag skriver detta på vanliga bloggen och inte på Eget hushålle, för detta är ingen härlig ”spaning”. Jag försöker ju ha en seriös inredningsblogg där jag visar på saker jag gillar….

Men nu nås jag av budet att IKEA ska släppa ännu en tillfällig kollektion. Och jag förstår precis, de vill sälja, alla vill sälja. Problemet här är bara att ”more” i detta fall blir ”a bore”. Det beror inte bara på utmattningseffekten av att släppa så mina tillfälliga kollektioner utan i mitt fall mest på att man inte har en chans i helvetet att faktiskt komma över de produkter man eventuellt har lust till eller råd med.

Jag har huset fullt så jag behöver inte något och ska man locka mig måste det verkligen vara något alldeles extra. Den här kollektionen innehåller inget sådant. Det är modifikationer av det man sett förr bara med kantigare look och mindre färg. Nu har jag ju inte sett sakerna i verkligheten men allt blir bättre på bild är min erfarenhet.

Trenden senaste åren är, tillbaka till ursprunget, svenska material och en uppdaterad variant av det gamla enkla hemmet. Det fattiga liksom. Och jag gillar enkelhet, det är inte det. Det fina med IKEA är PS och 365+ samt några av sofforna. Några tillfälliga kollektioner har varit väldigt snygga på bild, Sinnerlig och Råmans t.ex men när jag åkte för att eventuellt köpa något från dem fanns bara en glasburk med korklock och några små flätade svarta förvaringsaskar kvar. De senare från Råmans kollektion är snygga men totalt opraktiska då de är runda i botten….

Så snälla IKEA, sluta släppa massa reklam för saker som den vanlige konsumenten inte kommer hinna köpa, det är bara tröttsamt. Ni har ändå allas ögon på er, gör färre men bättre grejer istället, detta får motsatt effekt.

Tröttsam marknadsföring och i och med denna länk gör ju jag reklam för IKEA,  men gå inte in på den då. Jag ville bara visa på ytterst vardagliga ting som ingen av oss kan behöva.

Fyra veckors semester? Nej för helvette då dör jag!

IMG_6617

Maken grillar under tak. Vi har börjat planera för regngrillning i nya huset…kanske det ÄR en bra idé i detta land?

Får man säga så? Ja det får man. För en småbarnsmamma av det mer ojämställda slaget, (alltså inte ojämställd på så sätt att jag inte har rättigheter utan mer att jag verkar ha mer skyldigheter…) är inte alltid senester det roligaste som finns. Idag var min första dag av fjorton på detta tema och jag är fullkomligt utsjasad. Sedan Edgar behagade väcka min vid 06.38 på sitt otrevligaste och högljuddaste sätt har det varit full fart här. Alla tre har sprungit runt och gjort ”fel” saker. De väsnas, slåss, gnäller och tjatar om allt (inte Tylla då, hon kan inte tjata och slåss än men ska det fortsätta så här lär hon sig snart även detta).

IMG_6604

Ryssby, jag såg så fram emot den kollektionen men hann aldrig riktigt med att köpa något (det är jag tacksam för nu när jag bor så trångt). Idag fick ändå två söta små pallar följa med hem, det var ju REA gu bevars, de kommer bli så fina i Tyllas nya rum!

 

 

Jag och maken gör så gott vi kan. Vi åkte över halva stan för att köpa pennor, färg och block mm för att de skulle kunna hållas sysselsatta. Vi lämnade in dem var sin timme, som delvis överlappade, på lekrummet hos IKEA, självklart ville de inte gå in samtidigt så jag fick gå dit fyra gånger för att passa alla i smaken, curling, jag VET!
De var nöjda efteråt, i cirka fem minuter, sen ville de dit igen…

 

IMG_6600

Sovvägrande barn som gärna hoppar från sin våningssäng ned i våran och sedan vidare till golvet. Parcour känns som hans grej.

 
Vid middagen enades jag och maken om att detta måste få ett slut. Vi måste på ett trevligt sätt få kontrollen tillbaka över våra liv. Vi har i princip ingen tid att ens prata med varandra som det är nu.
Och jag hör själv hur galet det låter. Men nu är det NOG!
Jag fattar att husets litenhet bidrar till att det spårar ur men förr, kanske 50-60 år tillbaka i tiden  hade nog en trea på 89kvm kunnat funka för en familj som vår, eller kanske inte vår, men en normal familj med sex barn, eller???

 

IMG_6623

Katten på råttan, råttan på repet, repet runt mammans fötter så hon trillar och slår ut framtänderna…typ. Notera Tyllas outfit, fördelsedagskostymen, dobbskor och så Mamma Mu som ställföreträdande fikonlöv.

 
Jag är så trött att jag knappt orkar skriva ens och det är två veckor tills jag äntligen får börja arbeta igen. Helt sjukt ju.

Jag tror att jag de närmaste åren ska portionera ut semestern på det hälsosammaste sättet, nämligen i  som långhelger. Det är till och med evdensbaserat att det är det bästa sättet att bevara hälsan på och att återhämta sig. ”The Amrican way”. Och det låter ju helt logiskt faktiskt att korta break lite oftare gör en friskare och mer utvilad. Fem veckor på raken med sin egen familj kan ju inte vara naturligt???? I Sverige är vi världsmästare på att ta låååååånga sammanhängande semestrar. Vi ska fly från verkligheten så länge som möjligt, många minns knappt hur man jobbar när de kommer tillbaka. Och hade jag en exemplariskt väluppfostrad familj kanske jag också skulle tycka att det var himmelriket men som det är nu sitter jag mest på mitt lilla kontor och försöker reda upp andras problem och olyckor. Faktiskt.

Detta låter ju för sorgligt. Men det ligger mycket sanning i att det är en ansträngning att vara hemma med barnen, det vet alla som varit förädla”lediga” med mer än ett barn. Det fantastiskt ostadiga vädret gör väl sitt till det hela också, full sol och mindre regn hade kanske passat mig bättre, och en Nanny, chaufför, städerska och all inclusive….
Jag önskar att nästa års semester föranleder ett trevligare inlägg där saltvatten, avkoppling och en bokrecension ingår. Jag tycker att vi för folkhälsans skull ska förbjuda semester för 44-åriga småbarnsmammor med ojämställda män, iallafall om de tvingas semestra med familjen…Det vore väl något för Fi att ta tag i kanske?

Jag väntar fortfarande på att Ving ska ringa och säga att den där biljetten till Aruba är fixad nu och kan jag snälla tänka mig att göra jordens bästa och roligaste resereportage därifrån??? Eller….om det ska bli det ROLIGASTE är det nog nödvändigt att ta med barnen, de kan liksom konsten att ställa till det för mig på ett för andra underhållande sätt..

 

IMG_6616

Detta kakel ska pryda vår ena toalett i nya huset. mamma och pappa köpte det i Istanbul för….kanske 15 år sedan, eller mamma, stämmer det? Nu ska det upp iallafallovanför ett tvättställ och matchas med turkost cementgolv. Det ser jag fram emot att få fota åt er!

 

Medan jag skrev detta hann Tylla rulla upp en hel toarulle från hylsan, hitta och försöka dricka en dygnsgammal välling som maken gömt under sängen samt spruta sig själv i fejjan med Inez hårspray…Tänk vad hon skulle kunna åstadkomma på en långflygning över Atlanten!

Tjing!

Aruba Ving Semester Resereportage Småbarnsliv Kaosblogg Vardagsblogg IKEA Ryssby

Ikeaspaning

Tidigare var jag periodvis nästan besatt av IKEA. Jag var där ofta och spanade in nya grejer. Jag har blivit mycket bättre med tiden och nu åker jag bara dit när jag faktiskt behöver något. Roligast är ju när nyheterna kommer in och då brukar jag vara snabb att lista ut vad som kommer hamna i tidningarna…

Jag är stolt över att ha varit tidig med PS Vågö, första omgången, då det tyvärr bara blev stolar i grönt och orange fast med benstöden. Varför görs inte benstöden längre? Jag skulle behöva till mina nya vita.

Jag har även köpt deras fina skåp med 16 lådor med höga vita ben och en liten tamp att dra i istället för knopp. Jag har glömt vad det heter men jag får då och då förfrågningar om jag kan tänka mig att sälja. NIX! det skåpet ska jag ha tills jag dör.

Mina stora och små maskroslampor är jag också mycket förtjust i och nu såg jag att den kommer med lampfot. Den tyckte jag dock inte var så snygg.

Den här gången var jag ute efter ett slaktarblock i den tillfälliga serien Trendig 2013. Jag såg det för ett tag sedan och har inte kunnat släppa det. Såklart var det slut i den butiken men Kungens kurva hade så jag tog en lite utflykt dit.

Favoriter nu är som vanligt Stockholmsserien, PS,  och 365+. Utöver det kommer här några saker jag vill se i nya huset.
  
    
  Slaktarblocket, Trendig 2013 står i köket!
 
 
 
 
  
   Fortfarande snyggaste kudden på IKEA.   Älskar prickar!
 
   Sen två snygga speglar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta kom med hem!
 
 
 
Över och ut!
 
A