Impulsivitet

Den där färgen alltså, måste ha den i trädgården, på ett plank och det är inte engelsk röd, det är persikst röd mer mörker tänker jag och matt.

Men åh! Det finns något fantastiskt (och i längden lite tröttsamt) med att vara impulsiv. Idag, i brist på vettig underhållning efter mörkrets inbrott (Netflix och HBO har inget brittiskt, danskt eller franskt smart att erbjuda mer) gav jag mig lite avtänd in på Svtplay igen för att se mig omkring. Jag hade låga förhoppningar för i de gamla arkiven har jag redan botaniserat klart, det sista jag såg var Graven och Picassos äventyr och alla bra serier är slut. Jag väntar på Den brittiska serien om prästen som är hemligt kär men vet inte när den kommer. Men så såg jag något om paradisträdgårdar och BAM! Jag blev helt ivägblåst. En för mig tidigare okänd man guidade via Spanien och Marocko till Irans äldsta trädgård och jag blev helt plötsligt galet inspirerad att slutföra mina trädgårdsplaner. Och fick ett nytt uppslag för en bok.

Jag har ju redan ett antal och även om senaste boken inte är tryckt än så bränner det i fingrarna efter att få skriva klart nästa självhjälpsbok jag planerat och skrivit utkast på. Jo, det har jag faktiskt och jag har fått en väldigt namnkunnig professor till att ”mata mig” med info och han ville absolut vara med och färdigställa boken (ja jag är galet stolt över det) men SEN vill jag skriva en LUSTBOK om ett träd. Jag ska inte avslöja vilket men ååå det bränner verkligen. Och så var det detta med att styras av sina impulser. Igår var jag först på väg till Kerala för att hamna i hälsokosten och idag var det träningsvecka i Kanada och sen till Iran….jisses alltså. Men det roliga är att jag tycker allt är fullkomligt logiskt, som en maniker precis förstår hur väskan är sammankopplad med hur vattnet styrs i världen och att svaret på allt sitter på väggen i garderoben på jobbet….ja ni fattar, det går snabbt helt enkelt. Men det är inga underliga samband egentligen som jag ser utan mer en silkestråd som binder ihop alla influenser jag fått i livet med mina tankar om livet och jag har ju lite koppling både till Spanien och Iran. Mormor och morfar bodde i Spanien där jag tillbringade mycket tid med den spanske trädgårdsmästaren även om jag inte minns så mycket av det mer än vad mormor och mamma berättar. De släppte mig ganska fri där antar jag eftersom jag lyckades lära mig en del spanska som jag nu helt förträngt. Och sen var min dagmamma gift med en iranier och jag var där varje dag efter skolan i många år, vi bodde dessutom grannar så vi hade mycket kontakt även annars. Jag passade senare hennes barn när jag blev lite större och hon är väl den enda jag känner som har fler barn än jag har? Är det sju nu K?

Hur som helst. Vi hade tänkt ställa i ordning tomten på den sida vi aldrig är pga buller. Jag räknade bilar här en dag när jag vabbade. mellan 10.15-11.15 passerade mer än 1000 bilar, 10% av dem var tunga fordon som dubbelbussar eller långtradare. Vi ska snart beställa en bullermätning för att kunna konfrontera kommunen med. Efter det ska vi, om de väljer att ignorera oss, bygga in oss och DÅ jäklar ska jag bygga en doftande fantastisk oas där. För kan inte de skydda oss kan det vara rimligt att vi gör det själva och då ska vi gå all in!  Det ska bli ”water features”, doftande fruktträd, heliotrop, lavendel och nedsänkta odlingsbäddar så man inte behöver stäcka sig för frukt utan bara plocka i midjehöjd. Det ska kanske bli något att svalka sig i eller med och färg!

Jag har redan meljat arkitekten som ritat huset och han var på och sen kanske jag frågar min andra kompis som är trädgårdsarkitekt om lite råd för man ska inte tro att man kan allt. Till ett sådant projekt behövs proffs. Jag ritar gärna ut mina visioner men sen ska de funka i verkligheten ockå och då behöver man lite vassare hjärnor än min. Ödmjukt som fasiken va!

Nu ska jag leta reda på andra delen av den här förträffliga serien och jo, ni som undrar hur det går med min hälsoresa….jag har uppfunnit ett jäkligt bra recept på pärlcouscous, jag har inte ätit vitt socker idag men tyvärr två rostade brödskivor om än med makrill och kokt ägg på…men magen är helt galet tympanistisk (google it!). Och då har jag ju ätit mer antiinflammatoriskt än på 100 år…vi fortsätter trots detta imorgon. Kroppen måste kanske acklimatiseras…?

Marsellian kort och mycket gott

 

I hamnen sista kvällen innan hemfärd. Liknar mitt favorithus i Södertälje faktiskt och ska ha en bra restaurang i bottenplanet. Notera Jolly Rogerflaggen i topp!

Vi tröttnade hör och häpna på franska vischan och drog iväg söder ut. Egentligen var det så att jag tänkte dra norröver(!?) men min mor talade mig ur det (och maken). Jag låg nämligen sömnlös en natt efter sex dagar med huvudvärk och funderade på hur man kunde göra livet enklare…och kom på att om man nu hade en hyrbil där man faktiskt KAN sova i så ska man utnyttja detta faktum och åka till Eurodisney med barnen i två dagar…..meeen det tyckte alla andra (inte barnen som aldrig fick veta) var galenskap. Istället föreslog min mor att vi skulle besöka hennes kusin med fru som bor i Marsellian och se kusten här och ta salta bad….hon lovade att subventionera hotellet bara vi lovade att inte utsätta oss (min rygg framförallt tolkade jag det som) för att sova i en bil två nätter på en parkering (vilket jag gärna hade gjort själv pga noll självbevarelsedrift men stor äventyrslusta).

Här kvällspromenad efter maten. Barnen nästan slogs om att hålla i Jackies koppel.

Vi kollade på nätet, ett chambre d´hôte fanns ledigt med två rum….kopparbadkar och Carpe diemsängar. Vi bokade omedelbart och skickade en vänförfrågan till släktingen på FB som jag sett sist för 22-år sedan…vi fick omedelbart svar att vi var välkomna och att vi bokat en riktig pärla!

Orginalgolv, kan ni tänka er!?! Så modernt, jag vill ha samma hemma ju!

Så vi tog oss bort från huset packade en matsäck (som VI glömde på köksgolvet) och drog iväg. Egentligen ska man inte tipsa om bra ställen att resa till för då kan det hända att det blir en vallfärd dit och stället förstörs men jag litar på er, ni kommer inte göra om allt till ett lyxigt ställe med bara svenska köttbullar, här dricker man Noilly prat, äter skaldjur och håller en jävligt låg profil. Så gör iallafall folket här. Och jag ÄLSKAR Marsellian! Hamnen, stränderna, staden, dörrarna, förfallet, upprustningarna och de trånga gränderna. Det kan höra till saken att sällskapet, vädret och ”hotellet” varit utmärkt också. Det visade sig att en svensk vid namn Janne Larsson som seglat jorden runt i en båt som heter Albatross äger stället och att Jesper, (båda från Skåne) lagar finlirsmaten här.

Förrätt på rökt lax (som de gör på innergården)

Varmrätt, torsk mm….

Jordgubbssoppa, glasspannacotta, vaniljglass, saltlakritsmaräng och ja, bara godsaker!

Marsellianaise, en ny drink för mig. Noilly prat görs här och den bärnstensfärgade och röda kommer aldrig härifrån, säljs slut på plats. Det är den James Bond har i sin skakade, ej rörda drink…Sen bara champagne såklart, SÅKLART!

Maken satt fint placerad mellan en utskjutande sten och en lampa. Men det var mest servisen som stördes av detta inredningsgrepp.

Barnen tog tvårättersmenyn och åt alla mat! Det är bra poäng, white guide kids ger full pott där!

Vår de luxe svit heter så.

Jag hann aldrig bada i karet tyvärr, det får bli nästa år!

Samma handfat som i förra huset, det är bra fint!

Allvarlig snäcknojja utbröt på stranden!

Frukost ingick!

Här är placet!

Mmm en hel kasse full första dagen…

Jag mot vackraste väggen i mammas klänning från 1975.

Skagenmåleri och klingande skånska möter en här!

Tydligen ett av de äldsta husen i stan…Marsellian…rimmar bra.

Nu ska jag inte skriva mer, trots att den supersnabba och kostnadsfria WiFin är underbart olik den vi har i Le Lac utan för att jag vill se en ny serie med maken i lyxsängen och sen sova gott! Och JA, huvudvärken försvann bara jag kom hit, jag tror det har att göra med att jag slipper oroa mig för saker här. Mat köps, sanden och snäckorna håller barnen i schack och det är väldigt lite folk på stranden. Jo en sak till….MEDELHAVET och att få simma rakt ut, det är det härligaste som finns. Ensamsimmaren, det är jag det!

Over and out for today, det kommer mer från den här resan senare.

 

Här kan ni se mer om det fantastiska stället där vi bodde! Rue Galilee

Resedrömmar

Paris

Jag har sådan lust att resa. SÅÅÅÅÅÅÅ mycket lust att resa. men jag vet att i år blir det inget, jag kanske inte ens kommer ur stan? Eller jo, jag smsade min farbror tidigare, vi kanske kommer till Sunnansjö till midsommar. Själv kan han inte vara där, han ska till Frankrike tydligen……Jo jo, han flyger bergis själv och allt. Den mannen vet ju inga gränser. Han fyller 85 i år och har inte riktigt tid med oss, jag erbjöd att vi skulle komma allihopa nästa helg för att fixa hans TV-problem men då hade han annat för sig, konserter och så. Idag var han här på en fika i 45 min sen skulle han på storbandsjazz. Maken som då är precis 50 år yngre konstaterade att Lennart är i bättre kondition än vi är….Helt sant. För tre år sedan knäckte han mig i skidspåret, han höll igen för att jag skulle orka….

Så, jag behöver en time out, jag behöver återerövra min kropp, den som för 30 år sedan simmade en mil utan att stanna och inte hade on nånstans alls…eller herregud….var det 35 år sedan?

 

 

Nya given

IMG_6102

Lookie lookie! Studentskan kom hem med chokladminter till mig! Hon vet vad morsan gillar.

 

Hej!

Jag lovade nästan ett inlägg idag. I det fall att alla barn somnade vid 20.00. Så blev icke fallet. Nu 22.41 sover ännu ej 5-åringen men det ”skiner jag i” som Lisabet skulle sagt. Tylla lades fint i sängen men kröp ned och lade sig på golvet?!?

Jag har fått en idé. Jag ska försöka införa konceptet Onsdagsreportage. Varför onsdag? Jag tänkte att det är lill-lördagen. Då vill ju ALLA läsa min blogg! Tänk er, maken/sambon/partnern/ungarna glor på tvn, du sitter ensam med ett gott glas vin/te/mjölk(laktos- och glutenfri kanske/champagne och bara väntar på att bli road av mig. Kanske rent av inspirerad??? Jag ska ge det en ärlig chans. På onsdag drar det igång. Det kommer handla om en drömbil…mer säger jag inte.

IMG_6101

Fint paketerat var det också. Extra glad blir jag av att min sparsamhet smittat av sig. Det fina ripsbandet är från i julas då ALLA fick paket från Filippa K, alla 21…inte jag dock.

 

IMG_6140

De tre äldsta har just kommit hem från en veckas semester med sin pappa på Malta, därav viss försening på bilderna från studenten. Men ser ni, jag är kortast….När hände det???

 

IMG_6129

På grund av bor i ett vardagsrum hos mamman fick festen hållas hos hennes pappa. Jag bidrog med djävulsägg som jag läst om i Diadonnas blogg/sett på Instagram (de var urgoda och lättgjorda) samt min supersallad för varma dagar. Vill ni ha recept googla Voltaires vardag och salade miste så kommer ni rätt!

 

IMG_6153

Mina döttrar köper alltid något när de reser, fast jag ber dem låta bli och spara sina pengar…så generösa! Det enda jag egentligen önskar är att de skickar ett vykort med POST och tar kort för att visa mig. Bilderna från Malta var smärtsamt vackra och jag är så ledsen att jag inte kommer få resa något i år. Mest synd om småbarnen som skulle behöva en sandstrand och lite saltvatten…Här en maltesisk variant av fransk nougat. den var väldigt söt och/men god. Lite konserverad frukt i livsfarliga färger var i den. Tack A!

 

 

Nu sova sött. Eller VÄNTA NU!!!! Wolf Hall började ju idag!! Och jag som rasade mot SVT för att de sänder när jag sover. Oooooops, nu kan jag ju faktiskt se det, på SVTplay! Nya jobbet imorgon, det ska bli riktigt spännande! Och om någon av er råkar vara religiös eller ha kontakt med någon högre makt. Sänd alla bli frisk-tankar till mig så vidarebefordrar jag dem till min vän som nu har en dubbelsidig lunginflammation. Tack på förhand! #troslösmenpragmatiskiförorten

IMG_6154

Tylla: Kan hon aldrig vara nöjd? Jag sover ju iallafall!?! Gnällkärring!!!

 

Tillbaka på ruta ett

IMG_5417

Detta piggade ju också upp. Mina knoppar och ljusstakar i ett stort reportage i Gård & Torp!!

 

 

Idag tändes ett litet hopp. Det verkar som om vi får bygglov. Jag var glad nästan hela dagen och tänkte sätta mig för att skriva något skitkul jag klurat på. Men, då ser jag en notis som poppar upp på datorn (jag hatar de där jävla notiserna. De stör. Jag kollar för tusan mailen när JAG vill, det måste inte larmas om allt hela jävla tiden!)

Det var vår advokat. Han meddelade att vi nog inte ska tro att ett skadestånd är en lätt sak att få av den idiot som vi köpt tomten av…det kommer nog bli domstol. Jag skrev tillbaka att om det så ska kosta mig varje slant (jag inte har) så ska jag släpa den karln in i domstolsbyggnaden och banka skiten ur honom så att han aldrig mer förstör livet för en småbarnsfamilj. Och sen lade jag till att jag ska jaga den satans mäklaren också, han som visade sig vara polare med den förste idioten och sålde en tomt till oss som det varit stora svårigheter att få bygglov till.

När jag tryckte på skickaknappen kände jag att advokat nog ändå hade kunnat vara min grej. Det var så jag tänkte innan gymnasiet, att läsa juridik. Men min dödsångest och uppfostran i en läkarfamilj gjorde att jag svängde om. För sent tyvärr. Så här sitter man med skägget i brevlådan. Men jag ger mig inte. Jag ska banne mig jaga dessa typer så länge det går och visar det sig fruktlöst blir det pressen, TV och jag vet inte allt. Jag ska vara väldigt tydlig med att jag tänker hänga ut dem så gott det går…kanske Uppdrag Granskning, Skatteverket osv osv, jag kan vara ganska uppfinningsrik om det kniper. För så här ska det inte gå till. Man ska kunna lita på skrivna kontrakt och ingångna avtal. Mäklare ska vara båda parters ombud (vilket ju egentligen är helt vrickat men annars behövs de ju liksom inte). Vi kommer lida stort ekonomiskt av detta och jag tycker faktiskt inte det är OK.

Jag vet att jag låter som en rättshaverist nu men so be it. Jag har rätt, övriga har FEL och där släpper jag den bollen. (För nu).

 

IMG_5419

Clownnäsor ser de ut som…

 

Annars har vi lekt fredag här hemma. Barnen önskade tacos och vem är jag att bestämma annat. Det är för övrigt ganska bekväm mat. Om man kommer ihåg att köttfärs är en av huvudingredienserna, och att man släpat massor med pantburkar och PET-flaskor till butiken och håller kvittot i handen när man betalar….

 

IMG_5412

Tylla på vift!

 

 

Jag vinner inga verbala debatter här hemma längre, vanligen är jag bäst på det. Maken vinner på humor och härskarteknik. Nu vinner han i alla grenar. Varför? Jo jag har en utbränd hjärna som säger cykelhjälm istället för tårtspade och jag finner mig i källaren och undrar var fan är jag nu?

Idag började jag käfta lite med maken efter middagen. Han skulle nödvändigt göra något och lämnade mig återigen med allt det tråkiga arbetet (allt arbete i hemmet är förvisso tråkigt just nu men det är fortfarande roligare att ställa till det i köket än att ordna upp). Jag suckade och sa:

-Jag plockade undan allt från igår, som du lovade hjälpa mig med, för att kunna laga mat. Sen inhandlar jag och lagar jag all mat, dukar fram, servar alla under middagen och reser mig minst 6 gånger för att hämta bröd, vatten och annat till de som strategiskt nog placerar sig längst bort i köket och då rimligen inte kan gå LÄNGRE än den som sitter närmast…

Då inleddes en till en början rapp dialog från min sida som stupade på att jag vrickar till tungan. Då härmar han mig och hånar mig så att jag blir arg och påpekar att härskartekniker, det är en dålig strategi mot en kvinna som vet att de finns. Men jag slant på orden igen och då kör han samma taktik i repris!!! Jag gav upp, suckade och skrattade lite trött, öppnade kylen och sa högt:

Vad fan ville jag ha här??

Maken gjorde sorti.

Jag städade köket, långsamt. Tiden är inte på min sida längre. När han gjort sitt dunderviktiga uppdrag typ rättat till kamremmen på moppen; som aldrig riktigt funkat och som varje gång han lagar en sak omedelbart går sönder någon annanstans. Emedan han säger till mig när jag klagar på detta:

-Så är det med moppar!

-VA? är det så med moppar? Att de ska gå sönder hela tiden? Vad är det för himla regel? Tänk om en bil funkade så? Vem skulle köpa en bil då?

Nåväl. Han fick en direkt order av mig att bada de två yngsta och låta mig vila benen tre minuter. Frank skulle få se på Barnkanalen under tiden och så skulle vi komma upp sedan för läggning.

Han gick, jag satte mig ned, tog tag i kaffekoppen och andades; i tio sekunder. Då skriker han som om någon fått ett spjut genom frontalloben (och aldrig mer blivit sig lik) varpå jag rusar upp. Tylla har bajsat i det gemensamma badvattnet. Hurra! Maken är kräkmagad varför jag måste axla ansvaret. Han står paralyserad med det lilla bajsmonstret i famn och jag tänker HUSK-MIDAS typ (alla vårdvänner fattar). Min respons blir: Du tar T till duschen, ni båda duschar (jag tänker att han då kan känna att även han är krispigt ren) och jag tar hand om avföring, kontaminerade badleksaker, badlakan och liten huttrig fyraåring.

Allt gick bra i slutändan. Ingen luktar bajs mer här hemma, men det var nära ögat!

Så gick det alltså med den nya strategin bada barnen trötta och sömniga. Det blev totalt kaos. Vi gjorde tappra försök att läsa, vyssja och låta se på tv men till slut gav jag upp. Jag deklarerade: Nu har jag varit helt belamrad med sjuka barn, hemarbete och blivit störd fem gånger om natten samt gått upp först sedan i fredags. Nu tar vi ut alla i bilen så de somnar direkt.

 

IMG_5422

Här sitter hon den lilla SKITungen, tur hon är så söt. Hon har sin (min) favoritpyjamas på sig från Beibamboo. Helt underbar, ekologisk, alla sömmar utanpå, inget som skaver och dessutom välsignad in i minsta detalj. De gör även sparkdräkter för prematurer med massa kluriga öppningar så att det ska gå smidigt att byta på barnen i sina kuvöser där de ligger med massa slangar och apparater. Kolla in det alla ni som har sådana barn eller vet de som har. För detta är helt unikt som jag förstår det!

 

Han tjafsade emot som vanligt. Jag stod på mig och sade. Idag är det inte nejsägarna som bestämmer nu ÅKER VI!

Och så blev det. Alla somnade fint inom 20 min. Jag andades i baksätet och var nöjd. Tyvärr vaknade Tylla när bilmotorn stannade men det fick bli makens problem. Jag skulle VILA. I det läget får man tråkiga mail enligt ovan och skriver världshistoriens tråkigaste och LÄNGSTA versaler OCH fet text….

 

 

IMG_5423

Här är min utsikt längst bak i bilen. Den låter inte helt frisk heller, vill byta upp mig men det är en omöjlighet tyvärr. Det skyller jag också på den satans byggkillen, aphjärna där!

 

Nä hörrni tåliga läsare, jag tipsar er om att leta er tillbaka i tiden i mina inlägg. Från samma tid förra året, då var det lite mer schvung i skrivandet. Så låtsas att det är 2014 och allt bara var en dröm…..

 

Vi hörs!