Helgen startar bra…

Lille Edgar älskar ”pensionsfrukt” men det är lite surt.

-Maaamaaa!?!

-Öh….ja?

-O´boy!

-Åh (suck).

Jag masade mig upp, om jag en gång vaknat efter ca fem timmars sömn är det högst osannolikt att jag somnar om. edgar fick sin dricka, jag gick på toa och när som jag satt där mindes jag att det låg ett par små böta trosor i tvättkorgen. Lika bra att ta hand om det trots att klockan ej passerat halv sex. (EN LÖRDAG!)

Jag startade direkt min mentala logistikapparat. 1, sätta på kaffe, 2, tvätten, 3. frukost med maken, 4. till dotter nr 3……osv.

Jag haffade tvättkorgen på vägen ur badrummet, ställde den vid trappen så jag skulle slippa ta den till köket, satt på kaffet och sen ner i källaren. Plask, plask PLASK!

Jaha, översvämning. – Peter, det är översvämning här!

Jag sorterade och laddade två tvättmaskiner innan jag började ta mig an allt som stod i vatten. Jag tänkte inte så mycket på varifrån vattnet kom. Jag ville först snabbt ha bort saker som kanske skulle förfaras. Två säckar med rena och sorterade urvuxna kläder, en cirkelsåg, en stor järngryta som sällan används, en sopkorg, makens hoclertrunk och så började jag hänga upp kläder som var bara lite våta, tumlade det som var superblött och sen ropade jag igen: -Du hörde att vi har översvämning va!?!

Inte ett ljud. I maklig takt släntrade sedan maken ner. Undrade vad som läckte och jag drog till med det värsta jag kunde, ”-värmepumpen”. Den stod nämligen mitt i allt vatten och kändes därigenom central.

Efter någon minut får jag höra att det minsann INTE är värmepumpen, det är stopp i avloppet!

Så mycket bättre tänkte jag men sade inget.

Maken åtgärdade stoppet och gick tillbaka till sängen. Jag fortsatte att vika tvätten som jag hade fått dra ur tullaren för att få i de sju kilona genomblöta kläder…..maken gick utan att notera att en sak stod kvar i vattnet, hans saker. En papperspåse med elgrejer, foton från när han var liten, hans stundentlitteratir och andra minnessaker.

Jag tog tag i påsen och hoppades att inte botten skulle gå ur. Den höll. Jag packade upp de översta lagren men blev lite (läs ganska) förbannad över att jag stod där och räddade hans saker. Så jag ropade igen: -Du, dina grejer då? De som stod på golvet vid golvbrunnen (den det var stopp i och där han stod). Han kom tillbaka, märkbart sur över att han behövde komma ner IGEN!

Jag slutade plocka med hans saker och han tog över. För att visa hur missnöjd jag är med hela situationen (innan sju på morgonen) lade jag till att det är ASDUMT att ställa saker på GOLV när det finns hyllor….men en tydlig anspelning på att jag så länge jag kan minnas i alla olika hus vi bott i uppmanat honom att sortera sina saker.  Då replikerade han snabbt att det hade han gärna gjort om inte ”din skit var överallt”. Jag gjorde en snabb och tydlig sorti.

Jag har börjat se en fransk serie på Netflix, planerade semester i Frankrike. Vi ska ner till sommarhuset ALLIHOPA i en vecka. maken ÄÄÄÄÄLSKAR det och alla barnen. Jag med i tre dagar sen börjar jag irritera mig. Förlåt mamma och pappa men ni vet ju att det är sant. Vi är liksom för mycket av allt för varandra. två nätter, det klarar vi sen….börjar jag möblera om, kasta gamla kryddor (minns julafton nyss när jag kastade curry som gick UT 1996!?!) Love you to bits men jag borde bo på hotellet i Duras, alla andra kan sova hos er! Bisous!

Med kaffet och en skål med flingor och mjölk satte jag mig att fundera över all min skit. Jag kom fram till (som så många gånger förr) att ”allt” betyder allt som inte tillhör maken. Jag ansvarar för alla hushållsgrejer, alla barnens kläder, skid- skridsko och badsaker. Gamla leksaker, tvättställningar och möbler.

Maken insåg nog att han varit lite för skarp för han kom strax efter och pussade mig på kinden och frågade om jag var arg på honom. Jag lät bli det där vanliga svaret, ni vet ett tydligt kort och snabbt avhugget, nej. Jag svarade istället:

-Ja lite.

-För det där med ”all din skit”?

-Ja.

-Ok….

-För allt som inte är ditt blir inte automatiskt mitt….barnens grejer etc. Och dessutom FINNS det plats om du bara sorterar DIN SKIT. Du har spritt ut allt utan att sortera, lägga i lådor och det glipar helt tomt i hyllorna ovan alla verktyg. Du använder ytan dåligt.

Jag antar att han höll med för han gick utan att invända och det betyder alltså att jag VANN! Och kanske kommer han under dagen att faktiskt ta sig ann detta. Eller så betyder det att han verkligen gett upp…..och tänker att jag nog är så irriterad nu att jag bloggar om eländet och senare under dagen när jag lugnat mig lite kommer sortera hans skit. Jag kan inte läsa den mannen. Jag tror ofta att jag alltid är den som vet bäst och är klurigast men han har en fantastisk förmåga att komma undan saker genom att vara helt ”lost”…så tar tag i att vika alla hans kläder, styra upp i hans bil och så vidare. Vem som är smartas då vete katten.

Men nu är jag vaken iallafall och ganska lugn faktiskt om man jämför med……en bålgeting.

De ska DÖ!

 

Jag följde en person på Instagram fram till igår, en kommentar från en följare efter ett inlägg fick mig att avfölja. Kvinnan skrev ngt om hur upprörd hon var, att samhället var ruttet, kvinnor fick våldtas hur som helst och att de skulle DÖ!…..

Jag svarade på det med en fråga; vilka ska dö? Inget svar än.

Det var nämligen lite oklart vilka som behövde avlivas. Poliserna? De misstänkta och nu frikända förövarna? Tingsrätten? Åklagarna? Förundersökningsledaren (som kanske är åklagaren) eller möjligen poliserna?

Jag kan förstå känslostormarna, jag har haft dem själv i andra sammanhang där jag hört hårresande saker och känt mig maktlös. Men i rätten ska inte känslor styra utan lagen. För vi måste liksom följa lagarna, annars får vi anarki.

Jag kan lova er att jag träffat trasiga människor, på båda sidor om detta, jag förstår problematiken. Jag har också viss kunskap om polisens arbete och förtroende för att vi är en rättsstat, Thomas Quickfallet till trots. Att EMF kommer att överklaga råder ju ingen tvekan om, hon är en pansarkryssare, gillar inte att förlora, och är skicklig nog att vinna även ett tunt fall skulle jag tro.

Vi kan slå fast en del saker: Polisen behöver mer resurser, vi har mindre poliser per capita än övriga EU (världen?), vi skulle sannolikt behöva dubbla mängden poliser för att hålla jämna steg med de kriminella. Polisledningen är tveksamt kompetent,  om vi vill ha de smartaste personerna inom polisen då kan vägen framåt inte vara låga löner och sänkta intagningskrav…se på lärarutbildningen! Det kommer leda till felrekryteringar. Här har vi som röstande medborgare ett ansvar…för vilka vi röstar på. Gillar vi lag och ordning? Ja, då är vissa partier mer profilerade, var god skölj!

Poliser utreder brott, tar fram bevis, presenterar för sin förundersökningsledare (som ibland är själva åklagaren, ibland en polis) och om inte fallet bedöms hålla i domstol lägger man ned. Redan där kanske ett fel har begåtts? Det är möjligt att just de poliser som utrett detta fall varit slarviga men målsäganden har heller inte kunnat lämna bra och koherenta uppgifter. Tanken är ju att ej släppa upp ett fall man inte tror ska hålla…ingen vill stå där och misslyckas och man måste ha mer än sannolika skäl för att dra igång rättsprocessen om jag förstått saken rätt….

Att tingsrätten nu frikänner beror om jag förstår saken rätt på att man inte kan bevisa att de faktiskt gjort detta vidriga som kvinnan utsatts för. Enligt Anne Ramberg är det en välskriven dom, pedagogisk t.o.m. Jag kanske ska läsa den bara för att förvissa mig om detta. Det borde kanske alla som nu skriker i högan sky?

Såklart kommer några tycka att jag ä en idiot och att kanske jag också ska dö nu men vi kan inte sälla oss till gruppen länder där rättssäkerhet är något man köper sig till. Vi får lita på systemet, överklaga och kanske leta mer bevis?

Jag har mycket synpunkter på att kvinnor våldtas av 20-talet killar, jag har mycket synpunkter på tystnadskulturen och att man stänger dörren om sig när man bevittnar en gruppvåldtäkt och en massa annat men jag vill inte döda någon. Väldigt dåligt sätt att hantera den uppkomna situationen.

Jag tror dessutom att droger förmodligen är roten till den här tragedin. En ung kvinna som kanske varit utsatt sedan hon kom till välden? (Jag har ingen aning om hennes bakgrund men min erfarenhet av missbrukare är att de haft ett trasigt liv och att narkotika är deras sätt att orka leva vidare om än på detta slitsamma sätt)

Så alla måste besinna sig. Vi dömer inte människor utan bevisning i vårt land, tänk er själva hur det skulle kunna sluta! Och Massi Fritz har chans till en ny omgång i rätten….om det går att fälla dem där och utom allt tvivel bevisa att de är skyldiga, ja då hoppas jag ett de alla låses in på livstid för att skona samhället från mer av den här typen av vidriga sexualbrott som lämnar en stum och förtvivlad. Tyvärr avskräcker långa straff inte från brott som man gärna vill tro, inte ens dödsstraff gör ju det men straffen finns där för att skipa någon slags rättvisa och skydda samhället från galningar av olika slag.

Vad den unga kvinnan beträffar önskar jag detta: Att hon får kvalificerad vård, avgiftning och ett drogfritt liv. Samhället har mycket att göra där och det ansvaret har vi bestämt att vi ska ta från dag ett i barns liv….ofta går det fel fast Socialtjänsten varit informerade.

Det kanske är samma för de här männen också? De kanske haft ett helvete med misshandel och missbruk….uppfostrade av föräldrar som inte tycker att kvinnor har samma värde som män? Vad vet jag. Ingen ursäkt men jag vill gärna söka förklaringar och förstå, annars kan man inte motverka detta som nu blommar upp i vårt samhälle, och det vill vi väl? Inte bli som en medeltidspöbel med folkdomstolar…eller?

En man i tråden har kommenterat mina inlägg tidigare. Han har då hävdat att polisen står på förövarnas sida och ser ner på missbrukande unga tjejer…..DÖH? Han sade sig veta sådant….Jag vet inte i vilka kretsar han umgås och vilka poliser jag känner men jag delar veklingen INTE den bilden. Och OM det är så, då har vi ett allvarligt problem vid antagningen till PHS vilket för oss  tillbaka till min ståndpunkt angående att höja löner, förbättra villkor och HÖJA antagningskraven för poliser. Vi går i motsatt riktning just nu. Jag kan inte uttala mig för alla våra ca 20000 poliser i landet men min uppfattning är tvärt om. De vill inget annat än att sätta fast alla de svin som säljer knark till barn, våldtar, slår sina barn och fruar (och då såklart även de av motsatt kön som slåss osv) och sexualbrott tycker även poliser är ett avskyvärt brott. Bara en sådan sak som hedersbrott som är osannolikt svårlösta pga att ingen vittnar. Polisen behöver VITTNEN! Speciellt när de är så få. Men de saknar RESURSER!

Jag fattar verkligen inte hur man kan tro något annat om polisen i sin helhet. Visst, vi har haft kapten klänning m.fl högt uppsatta personer. Det kan vi aldrig undvika. Man kan aldrig känna en annan människa. Vissa känner inte ens sig själva.

Utan bevis ingen fällande dom. Så enkelt är det. Mina tankar går till kvinnan, det råder ingen tvekan om att hon har blivit utsatt för ett fruktansvärt brott och jag hoppas hon får allt hon kan behöva.

Julefrid

Lottas broderier alltså! Man vill ha ALLA! Och får jag problem med yoy know who så antar jag att du backar mig! #backaanna

Jag handlade det mesta second hand i år, både för miljöns och plånbokens skull. Men det är ingen lek. Man måste leta NOGA, ofta och åka runt halva stan…. naturen kanske inte tackar en för det…?

Sen var jag på ”date” idag. Vi skulle fika en väninna och jag men samtidigt arbeta lite. Two in one liksom. Hon sa Starbucks i Moodgallerian. Visste jag var det låg?

Innan min rusning…lite frön, lite ost och lite pappersskräp….

-Jo, visst! Och så googlade jag. Jag gick in vid Regeringsgatan, tänkte hur svårt kan det vara och sen började jag leta. Till slut frågade jag och svalde min stolthet. Det var två trappor ner…..Jag beställde en kaffe och en bulle och satte mig att vänta…länge. Jag hann notera att det var för hög musik, borden var skitiga fast stället var nästan tomt och att golvet var ännu grisigare. Halvvägs in i bullen ringde väninnan, hon hade en ”situation” som krävde en läkare asap. Jag kastade in mina grejer hos personalen, sa att jag behövdes av ngt medicinskt skäl lite längre bort. Sen sprang jag hur snabbt som helst (jag som aldrig springer för jag har så satans ont) mot en av de många ingångarna till gallerian, förberedd på ett hjärtstopp. Jag repeterade ABCDE, ATLS och 30-2 mitt på….när jag kom fram visade det sig vara en opiatintox som nu hade kvicknat till lite. Han ville ha hjälp och drog sitt livs historia. Jag har ju hört samma några gånger förr och försökte vara rationell, fråga om kontaktperson, mamman, vet han hur han tar sig till BAS, ska vi ringa polisen osv. Han nästan somnade medan vi pratade. Jag ringde några samtal och vi höll honom vaken. Jag fick hans mor till att ringa ett mobilt team och vi pysslade med honom säkert 45 min. Ordnade allt…..och sen drog han.

Alla har minsann inte ett hem att stöka till det på detta monumentala sätt.

Jag vet inte om 112 hade varit bättre eg. för han kan mycket väl ha dragit in i en gränd och slutat andas. Han berättade om kåken, att han fick medicin och mådde bra där och att han nog passade bäst inlåst, där var han trygg….och så tänker jag på hur beroendevården är organiserad i Sverige. Socialtjänsten ska behandla de sjuka….det är lite som att be en parkeringsvakt köra oljetankers. Missbruksutredningen som blev klar 2011 kom iallafall fram till att sjukvården med den högsta kompetensen, beroendespecialister, var mest lämpade för jobbet och nu sticker jag ut halsen lite här men på ett infomöte under våren där jag satt med Socialtjänstens behandlare som jobbat med detta sedan Hedenhös fick jag (AT-läkare utan leg) nöjet att berätta för dem om Selincro som funnits på marknaden i några år…..så ursäkta alla socionomer som kanske läser detta men jag tycker bestämt att sjukvården ska ha behandlingsansvaret för beroendesjuka, speciellt då psykisk sjukdom följer i missbrukets spår eller är orsaken därtill. Att kommunen ska ha ansvar för beroendevård är en förlängning av fattigvården och det visar sig att endast 5% av missbrukarna vill söka vård där och att vi i Sverige är väldigt ensamma om att organisera vården på detta sätt och i mindre utsträckning använder oss av farmakologiska medel. (Vilket ju kan bero på att det inte är vårdutbildade personer som står för den?) Ingen skulle leja ut psykiatrin eller för den delen kirurgi till annat än sjukvården. Så det blev dagens blogginlägg, en Molotovcoctail rakt in i soc. Mer behandlingshem värda namnet, fler platser på sjukhus och för 17 mer av allt för dessa människor som far så illa!  Jag har ingen principiell motvilja mot att socionomer bedriver vård men jag tycker bestämt att missbruksvården ska bedrivas av sjukvården, vara evidensbaserad, utvärderas och starta tidigt. Som jag minns det när jag extraknäckande på dåvarande TNE fanns en kurator redan där på tillnyktringen som kunde hjälpa direkt efter att vederbörande avgiftats/tillnyktrat. Det vore väl bra? Det finns mycket pengar att tjäna på att hjälpa den här utsatta gruppen människor, 150 miljarder om året kostar de…..och vården skulle kosta mycket mindre. Varsågoda att hugga på den!

Utsnitt ur en promemoria av digniteten på området som kanske är anledning till att vi gått fel?

Den i Sverige sedan 1913 års alkoholistlag dominerande synen på alkoholmissbruket som ett i huvudsak socialt problem, till skillnad från t.ex. ett medicinskt- professionellt, har också lett till att statsmakterna öppnat upp för ett korporativistiskt handhavande av problemet, som inneburit att olika icke-offentliga och lekmannabaserade intressenter gjorts del- aktiga i framför allt utförandet av de individinriktade insatserna.  Hämtat ur: Missbruket, kunskapen, vården

I övrigt kan jag inte rekommendera Mood, skitiga toaletter med ickefungerande tvåldispensärer och det var ett virrvarr. Jag sa till min väninna att hon skulle sagt att vi möts på Mc Donalds Norrlandsgatan så hade jag gått rätt på en gång.

Bild helt tagen ur sitt sammanhang. Pappas grillor som han ställt strategiskt i hallen….

 

Tjing!

Idag smäller det!

Egen stylist, det är lyx när man ska försöka skina på en fest. Nästa år kanske hon gör nobelfesthår…jag hoppas!

 

Vi hade makens jobbarkompisar på glöggmingel igår. Jag var inte ett stressmonster. Vi hade planerat väl. Hann t o m att se Stina Nilsson ta guld i sprinten. Vi hade jättetrevligt och hoppas att göterna hade det med! Barnen fick gå ut med maken med pannlampor och kika på hönsen bland annat!

Jag säger som Jaques Clousseau, ”the old times is coming back….” Här gottebordet fråb igår! Det mesta hemmagjord

Nu på morgonen vaknade jag av tuppen, det gillar jag ändå. Sen långsam uppstigning med kramar från maken och barnen. Barnen kom i tur och ordning in och visade på nougater, polkagrisar och knäck som de hittat (vi orkade inte duka av allt) så frukosten blev lite alternativ idag kan man säga.

Sen tog jag mig an DN. Läste dettaJonas Gardell om De aderton det är det första jag läst av Gardell sedan mycket länge. Och jag är helt enig med honom (ni vet ju att jag tycker ALLA ska avgå och sen för evigt hålla käft om de inte skriver något otroligt bra, en fin kokbok t.ex eller ngt historiskt intressant. Jag gick i förrgår in och läste lite på akademiens egna ord om sina medlemmar…här lite lösryckta rader från Katarina Frostenson…hennes författarskap blir jag verkligen inte nyfiken på. Verkligt knasigt men i ljuset av vad hon kan ha varit utsatt för kanske det blir så, man får ventilera. Men för guds skull inte skriva en roman så alla fattar att man bor med ett äckel som ständigt bedrar en. Bättre då att skriva konstiga lösryckta ord där man bara anar lisan, förtvivlan…och sen att hon gått till så aggressivt försvar av denne man…snacka om att vara ett offer och medberoende i detta….för mig fullständigt obegripligt.

Mer om akademien. Ebba visste men sa inget, bodde på 134kvm…gratis inträde till allt kulturellt, klädpengar. Och så Kristina Lugn…”jag hade gratis inträde redan innan” vilken jäkla ormgrop!

Här strofer ur Frostensonska skapelser…..

”Mun i jord kön i löv. Det / drar. Nu känner jag / törst / huvud kropp en lem min fot / mark senornas svar.”

”Det finns inget bakom dina ord. Du kastar dig rakt ut. Rygglös.”

Maken upphör aldrig att förvåna…..

”Rakat hjärtgolv”, ”kal, könslig mark”, ”min mun ett stygn”

Jag ska se på TV hela dagen idag, först Vinterstudion och SEN Nobel. Jag ska hissa och dissa klänningar, mest gillar jag att hissa  för man vill ju inte vara elak….men Danius klänning är jag ju mycket nyfiken på. Blir det tagel? Lump? Säck och en doft av aska? Eller kanske en metallanordning, inbrottssäker…?

Håret höll hela kvällen, hårspray alltså, fina grejer!

Varmkorvshopp

Herregud!

Idag var jag på dag ett av tre kunskapsdagar kring smärta. Jag invände innan för jag tänkte att jag nog kunde lite så jag kanske unde slippa men nej. Det var för alla att genomgå. Och där satt jag…och vred mig. Myeliniserade nervtrådar beskrevs som ledningar med french hot dog bröd runt där de elektriska impulserna for fram i racercyklistfart….men inte vanlig elektricitet som kommer ut strömuttaget i väggen då….Jag känner detta som saltatorisk konduktion som ökar hastigheten då impulsen hoppar mellan noderna. Av Saltare som jag tror betyder hoppa, Saltomortal?

Jag ringde på kvällen och avbokade nästa två kunskapsdagar. Sorry men jag går hellre en promenad än sitter stilla i 4-5 timmar och lyssnar på saker jag redan vet när jag hade tänkt ägna tiden åt att träna och varva ned. Detta gav mig rakt motsatt effekt. Och jag som blev så skrämd av den kliniska farmakologen för Citodon i förra veckan och tycker att Lyrica är lika festligt som kokain…ja, jag har nog inte där att göra. Min högst egna hopsnickrade teori är denna: Hög arbetsbelastning av barn och motigt på karriärfrånten ihop med symfyseolys och noll träning pga allt ovan gjort att jag hamnat i ett läge där jag måste börja träna regelbundet och skaffa mig en varm pool med jetstråle. Jo, jag har  ju vissa somatiska besvär MR-verifierade men de väljer jag att bortse ifrån. Dessa kan jag svårligen påverka. Jag ska nu ta hand om MIG så att jag orkar vara en snäll och närvarande mamma och spara ihop till en pool som ska ligga och skymma det anskrämliga huset framför vårat. Infinity edge hade varit möjligt om kommunen bara hade sett till att få dit ett 4m staket mot vägen som enligt beräkningarna behövs. Vi har fått delvis rätt idag gällande avloppslukt (vi har ej drabbats av detta men grannar i samma plan som den här industrilokalen), matos, och sänkta tidsgränser för utedisko….spontandans är för övrigt straffbart med fängelse….det är inte så många som vet kanske. Och med tanke på att ordningsmakten ser dem kanske de skulle dra ned på detta lite….

Vad beträffar störande ventilationsljud ska beräkningar göras, ja den här kommunen gillar veräkningar. Speciellt av buller som på något magiskt sätt oberoende av vilka variabler man matar in i kalkylen alltid hamnar på exakt samma och tillåtna nivå. Detta trots att vi uppmäter över 40dB(A) inomhus om natten, andra över 45 trots att högsta tillåtna är 30….men som sagt valår i år…kanske man ska skramla lite…eller mycket? Kanske jag ska skriva en ny bestseller om kommuner som skiter i Miljöbalken? Det vore kanske roligt, för MIG!

 

God natt. Nu ska paracetamolen få göra sin verkan, hoppas på en lugn nat för imorgon ska hag mellan 07.25 till 08.20 ta tre barn till tandläkaren och sen iväg till stan.

Enkla jobb – inga skitjobb!

Varje helg försöker jag låta hönorna gå ute ett tag. Idag var jag för dåligt klädd för att de verkligen skulle få luftas men jag fick ut de två minsta iallafall. Jag är rädd att de annars inte får tillräckligt med sol, motion och intressanta saker att picka på….hönsmamma, jag vet. Imorgon klär jag mig bättre!

Jag har under veckan brottats lite mentalt och verbalt med mig själv och förskolan. Jag skrev om det tidigare i veckan. Nu är jag på den bollen igen. Jag hörde liksom vad som sades och tog med mig det (floskler jag hört).

Så på jobbet mötte jag en mamma med två barn i tidig skolålder. Yngta barnet hade haft problem med magen ett längre tag. Fått laxerande….höll sig….

Jag kan ju aldrig låta bli att vara som Nicke Nyfiken så jag frågade barnen hur det såg ut på deras skoltoaletter. Båda berättade att det ofta var blött på golvet av urin, skräpigt av papper och sen fyllde mamman i att det ibland även varit fekalier både här och där. Därtill var barnen hänvisade till vissa särskilda toaletter så om ettornas var smutsiga eller låsta fick de inte gå vidare till tvåornas osv….

Yngsta barnet berättade också att om han behövde gå på toa för att bajsa under lektion så blev det nej på den frågan.

Tänk er detta: Du sitter på kontoret med en svår uppgift. Du har begränsad tid på dig att lösa detta.  Då känner du att du behöver gå och kissa. Du reser dig upp, går till chefen och säger:

-Jag är strax klar med siffrorna jag ska bara gå på toa först (helt orimligt såklart för du går ju bara utan att säga något).

Då svarar chefen:

-Nej du, jag vill att du kommer med redovisningen NU, inte efter toabesöket. Gå genast och sätt dig igen!

Tillbaka i ditt rum kan du inte riktigt fokusera för du är sååååå kissnödig. Du försöker några minuter men nej. Det går inte. Du smiter ut förbi chefen och finner att toaletten är helt nedsölad. Det stinker urin och det är bajs på ringen. Du skyndar vidare till den längre ned i korridoren. Men då ser en på andra avdelningen dig och säger:

-App, app, app! Den här toaletten får bara IT använda, marsch pannkaka tillbaka till redovisningsdasset!

Tror ni att någon i vuxen skulle finna sig i det? Möjligen busschaufförer som vi ju alla vet har en olidlig lätta-på-trycket-situation. Men de kan iallafall göra sina behov i det fria!

Mitt hus från östra sidan. Så fint att se himlen härifrån.

Barn är en handlesvara, tyvärr. Man lämnar sina barn på förskolor och i skola/fritids, ibland i kommunal regi ibland i vinstdrivande dito. Jag mår lätt illa av det. Pedagoger larmar om att undervisningmaterial saknas, inga nya leksaker köps in och på mina pojkars kommunala skola har jag mer än en gång städat toaletterna. Sist bad jag att få se upphandlingsavtalet avseende  städningen. I dokumentet och fann jag till min förvåning att det vinnande budet gått till ett företag som inte utlovade renhet utan INTRYCK av detsamma. Kan ni fatta det? Det behöver inte vara rent men det verka så……det är ju som att sälja margarin men säga att det är smör. Fusk och lurendrejeri. Jag påpekade att det ju inte ens gav ett intryck av renhet när det stank urin lång väg……jag har fortfarande inte fått svar på detta.

Hade jag mer ork skulle jag starta en förskola/skola/gymnasium, en allomfattande verksamhet där saker gjordes på rätt sätt.

Här en bild på det tillbyggda hönshuset och den utökade hönsgården. Hönorna är på frigång på helgerna. Jag älskar att bara stå och glo på dem. Ni ser en bit av muren jag påbörjat också. Den ska få ett 60 cm högt pilstaket till våren så hönorna håller sig borta.

Vi saknar tydligen enkla jobb i det här landet. Det finns massor med människor som inte talar språket och saknar all form av utbildning. Vad sägs om att vi utbildar dem till toalettvärdar? Det är kanske inte ett enkelt jobb egentligen för man måste förstå saker som att bajs och kiss kan innehålla bakterier och virus. Man måste fatta att man inte kan veva runt med samma trasa i och utanför toalettskålen. Man måste förstå antiseptisk osv men OM man verkligen är pedagogisk kan man lära ut nästan vad som helst till vem som helst och sen kan man om man är orolig övervaka och om det verkar bli fel rätta och lära ut igen hur man gör (har sett för många städa för dåligt för att tycka att det är en enkel sak). Och så slipper vi ha en hel generation ungar som får problem med magen och sen inte kan koncentrera sig på skoluppgifterna då de är fullt upptagna med att inte kissa och bajsa på sig under lektionerna.

Jag ska inte avslöja årets smak men varken jag, maken eller min mor kunde gissa årets smak. Grannen däremot hon var väldigt nära. Hon sa rätt smak ihop med en annan så det blev ett AB där (jurist). Fast ibland tror jag att det är samma must varje år och att de bara ändrar ordet bakom klisterlappen…Eller så är det bara pärlor för svinen…vi har inga smaklökar kvar. Igår testade vi vår favoritmust, Nygårda lagrad. I år tillkommer Calvadosfatslagrad….vår favorit är annars ekfatslagrad. Romfatet ger för mycket romsmak. Men vi tyckte inte den skilde sig nämnvärt från eken. Fast kanske återigen pärlor för svinen??? Goda allihopa ändå hur de än krånglar till det!

Just den här mamman fick råd av mig att konfrontera skolan. Titta under ringen, fota ev. snusk och skicka till rektorn (som jag själv gör), ta upp barnen en stund tidigare så de kan äta hemma. Då har man en chans att den gastronomiska reflexen gör att magen tömmer sig i hemmet så slipper man gå på toan i skolan…och sen att ha en liten påse med extra underkläder, våtservetter och pappershanddukar som man kan ta med in på toaletten om man tvingas uträtta sina besvär på ett snuskigt ställe. Ska det vara så här Herr Löven? Eller Fridloin, du som kan ALLT om skolan (jag känner att jag måste vara en av de som tillbringat mest tid i skolan i landet efter nio grundkoleår, tre i gymnasiet, 8 på universitet och sen alla år man haft barn i sörskola/skola…är det 19????)

Jag tycker det är skamligt. Men jag gnäller inte, jag har en konkret lösning, utbilda människor till toalettvakter/värdar/vårdare eller vad fanken man ska kalla det för att inte någon S-politiker ska kalla det ett ”skitjobb” som ingen ska ha. Detta är ett livsviktigt jobb ju, och det finns många som kan ta det! Samhällstjänst…why not? Alla kan få vara toavakt i tre månader efter gymnasiet. urbra ju!

Idag hämtade jag nya böcker, inte så många denna gång, jag har inte råd att köpa mina egna böcker än…. men några tog jag hem så jag kan skicka ut om ni är sugna. Då kan jag skriva något till er också!!

Förskola – livsval – girighet och sexuella trakasserier

Vi läkare lever i lyx och flärd…notera innertaket som hänger ned. Chrysler har lite att jobba med där för den fyra år äldre bilen, ni vet den som ”brann upp” på Nockebybron, dess tak satt kvar to the bitter end. Här sitter jag bak och låter min äldsta köra. Jag tycker att det är viktigt att hon får öva så fort hon får en chans, annars tappar man känslan för bilkörning….

Vilken inledning va?

Precis när jag skulle stänga ned för natten kom Edgar in. Han gör nästan alltid det kring 23. Jag kan ärligt talat inte minnas en gång sedan mars som det inte hänt och varför jag vet att det var mars är för då var vi i London två nätter. Innan dess…..ingen aning.

Idag är jag extra trött och förbannad. Trött för att jag väcktes 04.20 av att Tylla kom in och skulle börja bråka om plats i sängen mellan mig och maken. Detta gjorde att jag bytte säng. Jag låg sedan i barnsängen fram till sex då jag vanligtvis stiger upp. Tio i sju åker jag hemifrån och sen ser jag familjen igen kring halv sex. Idag blev det lite tidigare pga kaos.

På fm kom ett mail postat 05.20 från förskolan. Där kommer info om den ansträngda situationen med personalen…barn kommer behöva flyttas, personal med men NOT TO WORRY överinskolningar sköts om av personalen. SÅ SKÖNT! och för övrigt ska de som berörs (föräldrarna, inte barnen) få veta i tid.

Vid 16 hämtar min make minstingen. Då har hon blivit överflyttad aldrig så smidigt till en annan avdelning och helt ärligt vet jag inte namnen på alla där, har ingen aning om vilka barn som delar min 3-årings dag och jag har inga ansikten att sätta på alla namn i personalen. Allt jag vet är att det gick fort.

Jag hade INTE tänkt skriva om detta för jag hade tänkt maila till en högre chef på fsk. Platschefen har redan fått ett vänligt mail, ja vänligt men lite frågande. Sen såg jag ett inlägg på FB där en av pedagogerna som valt att lämna detta sjunkande skepp delade en artikel om att barn inte har det så bra på förskolan som vi tror och DÅ vaknade jag till på allvar.

Jag kämpar med att förvärvsarbeta men vilja vara hemmafru. Jag intalar mig att barn MÅR BRA av förskolan. I förra veckan när jag kom till dagis satt en i personalen med en liten blek pojke i famnen som somnat, då var väl klockan halv fem kanske? Han fick sova lite men när vi var klara med alla kläder och redo för att gå såg jag att han försiktigt försökte ruska liv i honom….han kunde inte sova för mycket för då skulle föräldrarna ha svårt att lägga honom på kvällen…..Jag sa åt pedagogen att ringa föräldrarna och säga: Tyvärr är er son så trött att jag inte kan väcka honom. Jag har försökt hålla honom vaken men det går inte.

Jag har alltid låtit mina barn sova på förskolan. Visst, ibland har jag bett om att kanske två timmars vila inte är helt nödvändigt men när ett barn somnar i mörkret ute i november vid halv fem i mörkret, då är det kanske dags att stänga ned hjärnan ett tag.

Nu är detta ingen moralism. Jag förstå, alla måste arbeta låååånga dagar, jag med. Jag har gjort valet att försöka snabba på mina 21 månader som jag inte alls gillat på heltid och istället tvingat maken att arbeta deltid. Jag hade kunnat göra annorlunda men vi har inte råd. Val man gör. Men snart, om tre veckor bara har jag all tid i en månad och därefter mycket kortare resväg mot nu och då vill jag vara med mina barn, i vaket tillstånd.

Jag funderar på vad för typ av förskola man driver när personalen gör strömhopp ifrån en, man utan förvarning placerar om barn och personal och inte tror att detta kommer få eftersvall….Om jag drev en förskola skulle prio ett vara en personalgrupp som trivdes. En härlig utemiljö för barnen, vila som anpassades efter vad barnen orkar och därtill barngrupper så små ATT de orkar. Lön är också viktigt och om en uppskattad kollega vill röra på sig kan ju första frågan vara: Hur kan vi få dig att vilja arbeta kvar här där du trivts så bra fram till nu? Men cash is KING och jag måste säga att även om jag sista åren låtit mina barn går både i IES, Pysslingen, Kids 2 Home och nu Norlandia så ogillar jag detta fruktansvärt giriga beteende som jag ser. Jag kräks av det och känner mig som en usel mor som säger. mamma måste jobba, vi ses snart, ha en bra dag idag när jag vet att jag kommer se dem 11 timmar senare när de är aströtta, bråkar om maten och sen somnar vi alla i en hög efter bara två timmars samvaro. Nä fy fan!

Sex timmars arbetsdag tänker jag, eller att radikalt sänka levnadsomkostnaderna. RADIKALT är ordet i vilket fall som helst.

Det var det om det.

Så mellan 21 då maken väckte mig i Tyllas säng medan hon somnat i protest naken på betonggolvet (för det är inte alltid kvalitetstid när vi är tillsammans) och 23 när Edgar kom in satt jag och googlade lite på sexanklagade profiler i media. Det var både komiker, programledare i TVs olika fack och SR. Det slog mig då att det kanske kommer bli en helt TYST VÅR (fattar ni kopplingen, googla om inte för den är bra)! Nu har även sångerskorna tagit notbladen från munnen och sjungit ut. Jag tänker mig att de män/kvinnor som bara dragits med i jargongen utan att vara egentliga sexistiska svin nu darrar i garderoberna, twitterflödet är tomt. För vem vet vad för opassande famntag, pussygrab eller förlupen vissling kan leda till nu när hela havet stormar. Alice B K är chockad! Hur kan hon vara det? Har inte hon varit på TV???? HUR kan kulturministern vara chockad????? Finger i luften någon? Jag kan iallafall säga att jag genom rutan känt av grabbigheten och måhända är jag extra observant och ilsk (all true) men man verkar ju ha måst vara en veritabel robot om man inte snappat upp detta. Noll fngertoppskänsla eller så en del i spelet….?

Snart får väl alla sin dom hoppas jag men som sagt….vilka kommer saknas på estraderna framöver. Jag undrar om inte detta kan ge mer pengar åt vadslagningsbolagen än att tippa på vem som tar hem det där tramsiga Mellot. NU ska jag sova men Agi, det var inte detta jag ämnade skriva om. Det tangerar det men imorgon eller som sagt, onsdag skulle jag sätta mina pengar på förutsatt att jag får sova mer än fyra timmar sammanhängande inatt…..

På fars dag hemma hos föräldrarna. Jag i Kwoshares linneblus som jag älskar. Fanny även hon i deras kläder. Velour i skogsgrönt. I mitten lille Frank i sin parkourtröja från YMCA…jag menar KFUM!!! Vi brukar sjunga Village peoples YMCA varje gång innan träningen för att komma i stämning.

Zzzzzz

 

Kulturens män

Det är nästan chockartat för mig att över 450 kvinnor NU går samman och berättar horribla saker om sin arbetssituation. Jag har svårt att ta in det. Jag är egentligen inte förvånad över att kvinnor får utstå sexuella trakasserier men jag är förvånad över det stora antalet kända och framstående kvinnor som i så många år plågats av detta och inte sagt något.

Jag pratade om detta med maken, jag uttryckte min förvåning över att så många hållit käft. Han sa bara: minns hur det var på din anställningsintervju….. Och så gjorde jag det. Jag ville ha jobbet och svarade på frågor som inte alls passade i sammanhanget. Jag har nog gjort så flera gånger, ibland med kvinnliga representanter för facket i rummet. och då skäms jag också. För visst, jag VILLE HA JOBBET och kände väl mer att det var mannen/männen i fråga som det var fel på och synd om men man har ett ansvar att ställa sig upp och säga: NEJ, den frågan svarar jag INTE på för det är inte relevant och jag tror kanske inte jag vill arbeta ihop med dig om detta är representativt för din syn på kvinnor. Man skulle kunna tycka att det är extra kostligt i akademikerkretsar men hör och häpna, en gång gav en överläkare på KS mig rådet att bifoga ett utdrag från Försäkringskassan på hur många VAB-dagar jag tagit ut för att bättra på mina chanser för ett jobb där….!!!!!

Men det gjorde jag alltså inte. Och kanske svaret är det att vi är utsatta allihopa för dessa gamla maktstrukturer, det sitter i väggarna…..

Nyligen mötte jag min 16-åring på hennes skola. Hon kom lite sent så jag satte mig ned i cafeterian. Då busvisslar ett gäng om 5-6 killar efter mig, ni vet hur det låter. Och i samma stora cafeteria finns då kanske fyra vuxna varav tre kvinnor (jag inkluderad), en vuxen man och sen killar i tonåren….INGEN reagerade med annat än med småskrattbland ungdomarna. De vuxna rörde ej en min. Jag skickade en ilsken blick till de lille fjunige pojken som visslat ivrigast och verkade mest drivande. Efter tre sådana arga blickar slutade han.

På mötet med dotterns mentor togs i slutet av samtalet frågan om trygg miljö på skolan upp…..då skämde jag tydligen ut min dotter genom att berätta vad som hänt. Läraren som var mkt trevlig tyckte det var helt oacceptabelt men frågade igen om dottern kände sig trygg….jag kokade. Jag smsade maken som tyckte jag skulle smacka till visselpojken med handväskan….(kanske inte så handgripligen) men jag lät bli. Dottern sa att detta ju är vardag och man vänjer sig.

SUCK!

Man ska inte släppa bollen men likt hur man lär ut civilkurage så får man i vissa lägen välja att INTE ”smacka till”. För jag var i ett stort numerärt underläge, ingen av de vuxna reagerade och kanske kanske jag missförstod? Hans vissling kanske betydde: Här kommer en 47-årig sexbarnsmamma och hon ser ju så jävla trött ut att jag måste vissla lite uppmuntrande?

Detta är ingen lätt sak men när man tiger är man en del av problemet. Och jag förstår precis att man inte alltid kan larma, man vill ha det där jobbet, man är i ett utsatt läge och därför är det BRA med den här metoo-kampanjen men den har inte lyckats sippra ned till alla tonårskids i storstan/förorten.

 

Jag skäms men nästa gång är jag beredd, då ska jag säga: Jag hörde att du visslade efter mig, vad betydde det?

 

Vad tror ni om den strategin?

 

Vad får jag för pengarna?

Ingen kostnad är för stor när vissa gifter sig osv. Men när det kommer till att betala till det gemensamma ja då är det en annan femma.

Ganska trött av att höra att de allra rikaste inte vill betala till det allmänna. Och särskilt upprörd blir jag när det gäller kungligheter eller andra som någon gång i begynnelsen roffat åt sig av folket, drivit in skatter av hårt kämpande människor och på så sätt skapat sig en förmögenhet så stor att det plötsligt blir för mycket att betala en viss procent i skatt….

Att privata affärsmän är giriga och jagar lågskatteländer det kan jag väl förstå, men då kan de väl bo där också? För ska de köra på svenska väger, föda barn på landstingssjukhus och på andra sätt tära på systemet ja då ska de bidra. Och tydligen är inte skattesatsen så viktig för även i USA där skatten för de rikaste är förhållandevis låg jämfört med Sverige så vill man slippa undan och spara pengar på hög. Själv kommer jag inte undan, vi drunknar i räkningar, skatt på att vi sålt ett hus med vinst och köpt ett ännu dyrare…dragit på oss mer lån och utgifter.

Hela systemet bygger på att den lilla människan ska arbeta, betala skatt och sedan konsumera….så att de snurrande hjulen gör ett fåtal rika och sedan har råd att betala för att slippa skatta.

Väldigt enkelt och det är därför jag konsumerar mindre och mindre. Köpa nytt lockar ej. Betala moms känns inte bra, inte när vissa kommer undan….jag tror på sänkt inkomstskatt så att det lönar sig att arbeta och sen ska man ha en rimlig skattesats så inte alla med mycket pengar flyr landet men…mycket vill ha mer och girigbukar finns det gott om. Jag gillar det inte och kommer fortsätta stänga av mina kranar och jaga efter mer…jag behöver INGET.

På väg hem såg jag återigen den galna reklamskylten vid Haga som uppmanar en att VARDAGSSHOPPA på Barkarby outlet…ett nöje. Momentan ångestlindring kallar jag det. Sluta shoppa, gå hem och laga dina jeans konstfullt istället så får du se på tillfredställelse och ångestlindring. Man blir ändå inte lik Nicole Kidman eller Madonna. De får för övrigt det mesta gratis eller lånar….