Fake food

Nästa nummer väntar jag ivrigt på, det är med hatkärlek jag läser. Jag har sett att mina rabarber är på väg upp och det här ser ljuvligt gott ut!

Hej alla läsare som troget hänger med trots bloggtorkan!

Jag skulle vilja skriva att det är bättre med kvalitet än kvantitet för det tycker jag men det är kanske lite övermage att skriva så om sin egen blogg? I vilket fall tycker jag bättre om bra än mycket. Så var det sagt.

Å vad han är folklig, dubbelknäppt bläääääser och polokrage. Ser ut som Råger Mååååre tycker jag.

Jag tog mig lite ”egentid” (läs gick på toaletten och låste snabbt). Där tog jag mig an senaste numret av Buffé. Redan förra gillade jag formgivningsmässigt, de har bytt typsnitt mm. Men innehållet….Först stod det på omslaget att PRINS Daniel arbetar för jämlikhet(!). Det var liksom nog för att få igång mina ”juicer”. Sen en bild på mat i en SKÅL. All mat i en skål kallas numera BOWL. Varför då kan man undra när vi har ett utmärkt svenskt ord för detta. Mat i skål, asbra. I skålen kan du lägga allt du vill, och sen…..Skålmat!

Den är snygg nya tidningen. och på bilden en skål mat!

Sen läste jag ett recept med KONFITERAD lax. Om jag förstått konfiterad rätt innebär det kokt i sitt eget fett….som med gås eller anka. Den skulle serveras med RÅ sparrissallad såklart och kaprismajonnäs. SÅKLART! Varför koka sparris? Eller ha kapris vid sidan om? Jo för att vi älskar att krångla till det. Lägg hellre majjon i en skål och rör i kapris och fettinkokt lax och kör över den med mixern! Då har du nästa heta trend, FUL mat. Ful men god, just up my alley!

Får jag presentera, fumlat!

Därefter kom tips på att riva rödbetor ned i gröten….seriously? Hatar all gröt utom risgryns så det blir inget med det. Faaaast, då kanske vi har verklig tomtegröt. Associationerna flödar känner jag, vilket flow!

Jag såg sen en annons om ”Soup on the go” och tänkte…vad hände med slow foodtrenden? Jag hörde om det för länge sedan och tyckte det verkade SÅ bra men innan jag hann anamma den trenden kom detta med att äta ÄNNU snabbare, kall soppa medans du går!?! Tiden rinner iväg snabbare än jag hinner lära mig barnens klasskompisars namn numera, jag vill inte äta och gå. Jag vill sitta tyst med alla elektronik av och ÄTA, tugga. Helst mat jag förstår mig på. Behovet av dessa ständigt växlande trender gör mig förtvivlad och förvirrad. Måste vi hela tiden uppfinna nya saker som inte behövs, som kanske rent av är farliga?

Sist ut var det en annons för guru. Alltså G U R T. Ni vet väl vad det är? Det är låtsasyoghurt. Jag vet inte vilken del av yoghurt som är med i den soppan om det är yog, hurt eller bara gurkört?

Fakeurt!

 

Hastighetsäta, nej tack! No soup!

 

Nu har jag laddat ur. Jag ska sitta i solen. Sen ha gäster på kvällen. Det blir gammal känd mat för MIG. Persiskt ris med saffran som jag åt hos min dagmamma som liten och sen saffrans och citronmarinerade kycklingfiléer (de som mest ätit majs) och gammalt hederligt kranvatten för min del till. Spexar jag till det riktigt kanske jag gör mast o kliar…vi får se. Det kommer säkert bli ful men jag hoppas på gott. Jag lägger upp på platta FAT inga plages alls där!

Nu ut med er i solen och glassa!

Undran vad detta ska kallas……har ni något bra förslag?

 

Det är oroligt i Zimbabwe

Maken gjorde äggmoln till mig imorse!!! Gaaaaahhhhhh så goda. Mest galet att han gick UPP och liksom gjorde mat åt mig….jag älskar att han är hemma och pluggar på dagarna!

Dagens inlägg är som ofta ett uppsamlingsheat av dagens händelser. Rubriken var det första jag hörde på radion när jag satte mig i den vid sju.

Oro i Afrika…..ooooooo……jag orkar inte ta in mer. Jag slutade nästan orka det september 2013 för då gasades befolkningen i Syrien och världsledarna bara såg på. Grönt ljus liksom. Jag hatar den konflikten innerligt. Säkert finns massor mer andra ohyggligheter jag borde bry mig lika mkt om, etniska rensningen i Burma t.ex. men jag orkar inte. Jag vill krympa världen till att bara omfatta Norden, kanske EU men sen får det ta mig fan vara nog.

Jag har alltid gillat nyheter men denna strida ström av vidrigheter på ett eller annat sätt vill jag inte veta om. Jag har nog nu. Jag slog av radion. Jag har försökt börja med det för att få mikroåterhämtning i vardagen. Innan jag stängde av hörde jag att Mugabes fru är ungefär 40 år yngre än han själv….jo jag tackar.

Idag skulle vi ha en heldag av Etik och moral…jag hade bävat inför detta länge. Jag tänker att det är liksom onödigt att försöka ingjuta moralisk kompass i snart färdiga läkare om de råkar sakna det. Det brukar bli svammel och sen de gamla vanliga exemplen med småvuxna och Jehovas vittnen…och man ju redan de svaren i sömnen. Men sen som genom ett trollslag blev det stress och ”här och nu”-kunskap. Då blev det genast roligare.

Fast första halvan med här och nu handlade mest om föreläsaren själv och jag kan troligen det mesta om hans familjehistoria och hur stora företag han arbetat för och hur förträfflig han tycker att han är….inte så mycket om hur man är HÄR och NU egentligen. Det var mkt film också, covers på kända poplåtar samt ett bildspel på supernovor och galaxer tror jag medan han klottrade på papperssjok.

Eftermiddagen var väldigt likt min bok. Allvarligt alltså, inte mycket där som överraskade…kanske inget egentligen men det var bra framställt och min sabeltandade tiger var istället en mammut. Inte konstigt eftersom jag baserat min bok på den kunskap som finns i ämnet, jag har ju inte hittat på skit själv liksom. Fast en sak tog jag till mig och det var att pausa mellan saker. För det gör jag aldrig. Jag vill göra allt klart och SEN vila. Helt fel alltså….sen kan det också vara så att jag har rätt strategi men för mycket saker att göra….Jag fick också bekräftat att jag kanske inte är helt galen utan att det faktiskt är den ackumulerade sömnbristen under 20 år som gjort mig burout prone….för jag har inga perfektionistiska och galet kontrollfreakstendenser. Tycker jag själv då. Det är sömnbristen helt enkelt som gjort mig sårbar. Solklart!

Min och makens konversationer är ibland så skruvade att de inte går att visa, denna bara rolig.

 

Sen lite om min man….sedan i lördags har han spontant börjat laga mat?!? Först experimenterade han med äggstanning med smör….gudomligt gott! Därpå råraka med äggstanning ovanpå och toppat med karamelliserad BACON! Helt galet gott och jag gjorde ett avsteg från principen att inte äta fläsk (gillar inte hanteringen men vi köper Änglamark osv). Igår gjorde han egen gnocchi (som han gjort med potatis och fyllt med ricotta) med gröna ärtor…idag egentillverkad tagliatelle…..

Jag sa till kollegorna att jag tror han funderar på att lämna mig. Varför annars plötsligt börja laga mat efter tio år av noll matlagning utan att jag krävt det?

-Han älskar dig sa några.

-NEJ, sa jag han övar på mig så att han sedan kan imponera på en 25-åring…eller så vill ha att jag blir asfet så ingen annan vill ha mig.

Hur som helst, han är en veritabel Gordon Ramsey (bara hans recept) och jag låter honom hållas. Jag har noll matinspiration.

Vi har ju haft en mindre förskolekris…jag mailade lite och fick ett samtal idag som väl kan sammanfattas med: Jag hör vad du säger, vi tar med oss det, vi är på bollen och vi tar fullt ansvar….men den som gjort fel var en pedagog, inte chefen. Fast cheferna tar det ansvaret….!?! Jaha. En dag ska ni få se mitt lite tragikomiska brev, det var roligt faktiskt mitt i allt det galna.

Sen har 4000 jurister fått en egen hashtag….jag föreslog en för läkare: #rörinteminläkarröv vi får se om det bli viralt.

Jag har ju fått en ny bil. Killen som visade alla finesserna kopplade ihop min telefon med bilen och nu kan jag ringa utan att hålla i telefonen…jag tyckte det var onödigt men har visat sig vara ganska behändigt när man ej har automat längre. Sen visade han att jag förutom rumpvärme hade rattvärme. DET tyckte jag var OÄNDLIGT onödigt och påpekade detta lite fnissigt. MEN nu när det börjat bli kallt…..har jag börjat undra varför de då inte också sätter in SPAKVÄRME. För rattvärme blir ju lite meningslöst om man ändå måste bli iskall av växelspaken…bara en fundering på förbättringspotential alltså. Antingen ta bort rattvärmen så man får ha handskar eller sätt in spakvärme så man inte med jämna mellanrum ångrar att man inte har handskar. För man kan inte ha rattvärme och handskar, det blir för varmt. FATTA nödvändigheten av detta när det är oroligt i Harare…..

Looki looki, asgott det här med!

Och så snabbt tillbaka till en av dagens föreläsningar…den om att vara här och nu. Han drog livshjulet. Han frågade oss vad som får oss att vilja gå upp på morgonen och gå till jobbet. Vissa sa saker som att det var belönande att få beröm, tacksamhet, kunna bota osv. Jag sa LÖN. För helt ärligt, jag ÄLSKAR att kunna hjälpa någon att ”se ljuset” eller putta lite på vägen i rätt riktning, försöka se en väg ur mörkret men helst av allt vill jag vara hemma hela dagen och laga mat, skriva, prata med hönsen, ha tid för barnen, organisera i mina lådor och sy kläder av alla tyger jag har.

Anledningen till att många akademiker mår fruktansvärt dåligt är att de identifierar sig så starkt med sin yrkesroll. Men jag definieras inte av att jag utbildat mig till läkare. Jag arbetar för att få en lön som sagt och jag trivs oftast med det men som det varit senaste tiden när förskolan varit kaos, skridskor och läxor glömts ja, då önskar jag att jag var hemmafru. Eller iallafall deltidshemmafru. Jag skulle kunna tänka mig att börja jobbet nio och gå hem vid ett, lunch behöver jag inte, gillar inte att äta mitt på dagen. Då skulle jag hinna med barnen, huset, hönsen och slapp jobba ihjäl mig. Fast om maken fortsätter att utveckla sina matlagnings skills så kanske han kan vara hemma…jag har ju snart dubbla hans lön…..vi får se.

Äggmoln….parmesanmaräng liksom.

En tänkvärd sak till från föreläsare nummer två: Vilka vill du bjuda på ditt 100-årskalas…..jag tänkte mamma, pappa, Lennart, barnen, maken, vännerna… enligt föreläsaren var det inga som hade en tanke på att bjuda CHEFEN.

Men jag verkar få en tip topchef. det ska bli roligt!

Och så har jag snubblat dit igen…jag gick in på Åhléns….såg julgransprydnader och kunde INTE hålla mig. Jag försökte sälja in det som att macaronen var till maken på Fars dag men att den blev så ensam…och då behövde jag köpa en glasstrut och en tårta också….paraplyerna är till barnen. det är choklad i. De kommer inte hänga kvar till tjugondedag Knut.

 

Häpp!

 

Sunshine in a bottle

Svärfar och svärmor bjöd på underbar cheesecake på söndagen. Massor med bär och sen kardemumma i kakan. urgott, som vanligt och sen fick vi grillad tonfisk!

Vi ställde som bekant in själva majstångsdansandet i år. Men vi tog igen det lite pö om pö under helgen. Kycklingarna kom ju på midsommar så vi har haft fullt upp med dem här. Dels för att de kräver ständig påtitt/matning/uppvätskning dels för att barnen mycket gärna vill kela med dem (och vi har en mästerkatt).

Så vackert vid havet men isande kallt var vattnet. Jag längtar med versaler till Medelhavet men det får vänta ytterligare ett år minst.

En vacker grönskimrande skalbagge landade i buketten på bordet.

Idag började makens semester, han har gjort det som krävs och lite till, hållit liv i barn och djur, handlat djurfoder och sen kom jag hem efter en ganska hektisk arbetsdag. Väldigt många patienter var ute i sista stund för att typgodkännas inför div semesterresor. Själv reser jag ingenstans i år. Men jag gör limoncello och blundar. Det som att förflytta sig tillCapri (där jag aldrig varit). Jag har övat på det där, att insupa varma hav och vackra stränder för att sedan kunna frammana bilderna inuti trots 12 grader och störtskurar.

Efter utflykten blev lilla T väldigt trött. Vi hann med att visa upp kycklingarna på övre Östermalm också minsann (ni tror väl inte att vi lämnar dem ensamma hemma när vi reser bort över dagen?). Tyvärr såg jag önskvärda saker kring hennes bostad och jag inser att jag borde blivit ICA-handlare och inte läkare för att stilla mina begär….

Riddarbageriets maränger i skylten….alltså, jag älskar maränger och nu MÅSTE jag veta hur man gör dem i färg!

På lunchen klarnade det upp och jag VET att jag inte ska handla något men lilla T har inga strumpor kvar och behöver lite tunnare kläder som inte är från slutet av 90-talet så jag gick till mitt stamställe….Åhléns. Jag kom ut lite fattigare eller faktiskt med 100kr minus trots lön men det beror på att det är jag som betalar alla räkningar. Sen får jag be om pengar. Inte superkul men så är det. Det som är bra med detta är att jag har stenkoll på våra kostnader. Och har väldigt lite pengar att röra mig med. Maken är mycket mer vardagssparsam. Frånsett det förbannade snusandet.

Vanligtvis dricker vi aldrig läsk här hemma (aldrig och aldrig, när det är fest så gör vi det). Vi fick med oss hem från barnens farfar och då såg jag detta. 6 portioner? Va? Jag ska inte dissa detta, jag vet inte vad jag har för åsikt här. Men jag har också noterat att cigarettförpackningar (stod i postkön på ICA idag) har läskiga bilder à la Indien på sig…för de som inte kan läsa? Jag trodde sådant hade motsatt effekt. Jag har för mig att jag hört det iallafall… Men kan ni tänka er portionsanvisningar på….Bregott? 100 anstrykningar, eller på bag in box? Tål att tänka på. Jag tycker spontant att 1,5 LITER coca-cola borde räcka till mer än sex personer….

Gerillakonst i Danderyd. Jag gillar det. När vi bodde i Hässelby var det katter, där vi bor nu älgar….fint.

FB påminner en en kort stund på morgonen om gamla ”poster”. Jag såg denna som jag tycker är orimligt kul….

Rea på Åhléns är det bästa jag vet. Tre par strumpor till Lillan. Hon tog på alla på en gång…..otippat.

Jag försökte hämta ut ett paket på vägen hem men fann dessa som jag letat efter. Grillbilar. Men de var mindre än jag trott och barnen var måttligt intresserade. Så mitt tips till Ahlgrens inför nästa säsong: UP SIZE!

Jag blötte pinnar och sen….

Grillade vi lite.

If life gives you LEMONS, make LIMONCELLO! Or orange juice and make everyone wonder wtf happened!

Jag har utlovat Limoncellorecept, ni har fått det förr men för nytillkomna läsare:

lika många citroner och dess saft som antal deciliter vodka och socker. Skala yttersta skalet av citronen. Häll allt på burk och låt dra. Skaka runt några gånger/dag och smaka av. Jag tror att mina stod två dygn.

Den här gången blev det på 5dl vodka, 5 dl socker, 5 citroner med skalet. Jag ska försöka få två av döttrarna i Spanien att ta med skolmogna citroner hem till mamma snart för det gör skillnad.

 

Kycklingarna är så underbara! Jag får sådan lust att föda upp fler, de är det sötaste som finns. Äter konstant gör de tyvärr så de kommer väl bli stora vilken sekund som helst men just nu njuter vi och maken som är djurens vän nummer ett lugnar dem på natten. Jag kallar honom i smyg för mannen som talar med kycklingar….schhhhhhh!

 

Gutår! En portion.

 

Edgar förklarar sin skräck för mig.

Dagen summeras

Så här såg min diskbänk ut innan jag drog ned gardinen. Men det kändes för en gångs skull OK för jag visste att IDAG kan jag i lugn och ro vara den hemma fru som jag längst innerst är.

 

Jag grunnar ju alltid på meningen med livet, eller typ LIVET, någon vidare mening med det finns ju ej. Och nu när jag har varit kompledig i två dagar inser jag att jag vill vara hemma, jämt! Livet blir så som det är menat då. Man har tid för den där extra guldkanten, ett extra leende, läxan som kom bort och man kan laga TRE OLIKA RÄTTER!!! Just det sista där var väl kanske inte det bästa med gårdagen men det GICK!

Jag skriver ju klart boken, det tar sin lilla tid, man måste tänka, refusera, ta bort en himla massa utropstecken som av oklar anledning infogats i för stor stil….osv. Men jag råder över min tid. Det gillar jag.

Jag blir mer miljösmart när jag är hemma. Jag går med barnen till och från skolan. Det är som en cirkus varje gång. Och har man tiden kan man älska det!

De fyra minsta. Alva har just kommit in på en gymnasieskola med inriktning ester….jag tror det kommer bli bra. Hon har starquality den ungen, det har hon av MIG!;) Blygsamhet…nä, det har vi inte så mycket av här hemma. Kolla min Instagram från igår eller tidigare när mina tjejer dansar. Det är svårt att inte kissa på sig av skratt faktiskt. Expressivt är ett bra ord.

Att ha barn med alternativa matideologier kan vara kämpigt. Särskilt om man som jag vill vara hälsosam, miljövän, giftfri och laga GOD mat. Jag köpte tidningen Kloka hem (tror jag den heter) och där fanns fantastiska bilder på veggoburgare…jag testade en igår. Tydligen är jag ljusår bättre än min exmake på just bönburgare. Han verkar inte ha fattat att de ska KYLAS innan de steks, hur svårt kan det vara??? Ett noll till mig där, och ja, jag håller reda på poängställningen, alltid.

Dottern handlade på vägen från skolan och fick order (ja) om att plocka upp…. och visst, alla kylvaror hamnade i kylen men varför klä in min arbetsplats med mat? Varför?

 

Här har vi då rostade valnötter som hackats. Svarta bönor som runnit av, hackad färsk koriander, panko, salt och snart ska detta stoppas ihop, blandas med löksörja, formas till biffar, plastas in och KYLAS!!! Very important!!! Very!

 

Karamelliserad lök med BBQ-sås…..inte gjort i en handvändning.

 

Svarta bonburgare….Det man kan säga om vegetarisk mat är väl ffa att det tar längre TID, och det har jag ju mer av just nu. Kyla biffar minst en timme efter att man tillverkat dem av bönor, koriander, kokt ris, syltad lök och gud vet allt. Det är inte snabbmat precis.

 

I helgen var vi på påskmiddag hos ”svärisarna” Då åt barnen pizza så det sprakade om det. Jag gjorde liknande igår. Så enkelt och gott. Alla mätta. Till och med ena veggisen klippte ut en köttfri del, men är man verkligen helt veggo då? Kan man äta mat som ”besudlats” med KÖTT???

För er med barn som kinkar med maten och vill laga något gott och snabbt, Tortillabröd, ketchup, soltorkade tomater, tunn fin salami, riven ost och mozzarella om ni har. 180 grader och tjoff!v Klart på några minuter!

 

Färdig!

Det fick godkänt! Enda invändningen var att maten var….platt…..?!?

I begravningssyfte grävde maken ett hål. Det var tungt, för mycket sten. Vad gör man då? Man lämnar allt och gräver ett hål på ett annat ställe…..

Jag fotade detta och skickade före och efter bilder. Maken skrattade. En stund. Jag frågade senare om han saknade något…..?

Jag tog faktiskt en paus igår också. Exakt så lång så att man kan äta en päronsplitt.

En stackars ensam höna i hönshuset. De mår inte bra av det. Därför åkte vi på en kvällsutflykt. Till Trosa. Jag bara älskar landet….bara där kan man se skyltar som dessa… En hel massa kronhjortar (tror jag det var) såg vi också.

Va? Landet alltså.

Det knakade betänkligt när vi åkte över. Maken är lite skrajsen alltså…jag märkte inget, jag njöt.

Dessa två kom hem till oss igår, det är Sixten Jr och Greta the Piglet. New chicks on the block…..

Pappa tupp är en stolt kille, snygg också. Önskar vi kunde ha en tupp!

Resten av gänget.

Och några till….

Här är välkomstkomittén! Maken har nu förstärkt utegården och om jag känner honom rätt lär det bli minerat runt tomtgränsen. Han är en sann djurvän (alltså inte rovdjursvän).

 

Jag var så trött igår efter att ha arbetat (ja, det är ett arbete att skriva böcker) och att vara hemmafru (också ett arbete) så jag orkade inte skriva allt detta igår, jag slocknade som ett ljus med Svtplay på magen (datorn) och vaknade upp med tre barn och man i sängen. Helt otroligt att sängar görs så små! Jag skulle vilja ha en 2x4m säng med räcke i taket så man kan klamra sig ur högen av familj som ligger på en.

Idag hade jag velat skriva om skolkommissionen, för den är så korkad att jag nästan blir galen, jag kanske skriver om det ikväll. Nu ska jag ARBETA. Eller jag har redan börjat, jag har satt igång två tvättmaskiner och diskdito. Tjing!

 

 

 

Världens bästa diet

Nu vet jag inte hur jag hamnade här egentligen, hade tänkt att skriva om Sametinget, särbehandling av vissa folkslag och /eller segregerad gymnastik….men så hamnande jag på en av Sveriges största matbloggar och jag BLIR SÅ HIMLA TRÖTT!!!!

NÄR (förmodligen aldrig) ska människor som anser sig väga för mycket fatta att de bara kan äta lite mindre? NÄR? Jag har ju skrivit om detta om och om igen men tydligen når jag inte hela klotet. Ni måste hjälpa mig att ändra på det. DELA med er av min blogg till ALLA ni känner, jag lovar er att ta hand om era viktnojjande vänner på allvar, det är mitt kall att upplysa folk om hur det ligger till med alla jävla detoxer, rawfoodkurer och häsloshots! Ni blir grundlurade, så enkelt är det. Det finns EN enda diet som skiljer ut sig från mängden och det är Medelhavsdieten, eller hellre Medelhavsmaten. Och det beror nog på att de äter baljväxter, grönsaker och olivolja mer än andra människor. I övrigt, ät varierad och framförallt MINDRE kost, skit i alkohol och cigaretter också så blir ni rika, smala och lever lyckligare längre. Lova nu att ni sprider detta och har några vänner frågor lovar jag att svara dem direkt i kommentarsfältet för vi måste bara få stopp på all idioti, det är som när man kom på att jorden var rund liksom….varför når man inte ut???

 

Gokväll!

A

Tappa vikt, bli rik på kuppen!

Nej jag tänkte inte sälja på er någon detoxkur och sen utbilda er till säljare i mitt team och utlova ekonomiskt oberoende inom tre år…..utan jag tänkte leverera den bästa bantningmetoden som sett dagens ljus, det ultimata, billigaste och hjärnsmartaste sättet att gå ned i vikt!

Håll i er, här kommer den!

Jag ser en lunch och en mikrofon, vad ser ni?

Jag är ingen anhängare av någon diet. Jag äter det jag blir sugen på och skäms lite när jag ätit för mycket av något, även om det är hälsosamma nötter. Jag lever inte helt sunt, det är lite för mycket socker i det jag stoppar i mig och ofta för mycket fett. Jag vet hur man ska göra men fuskar helt enkelt. Av lust och lättja. Det kommer straffa sig senare, det vet jag.

Jag försöker inpränta i barnen att lagom mat av olika skilda slag och att man måste röra på sin maskin för att man ska må bra och leva friskt länge. Grönsaker, frukt och sallad är mycket bra att äta och sen lite ägg, kött och fisk på det. Låter det sunt och tråkigt?

Trots att jag äter lite skräpigt och för mycket har jag lyckats hålla min vikt de senaste 27 åren, med undantag för sex graviditeter där jag gått upp både 20 och 25 kilo. Eventuellt kommer mina kärl att knastra när man sätter infarter på mig i 90-årsåldern…det vet jag inget om. Fast senaste gångerna man mätt mitt kolesterol har det legat lågt. Jag är alltså orolig men inte tillräckligt för att radikalt ändra mig.

Många längtar efter en snygg och slank kropp, många vill ha muskler men ingen som jag någonsin träffat vill bli fet, om man inte lider av en ätstörning och man därför önskar viktuppgång. Väldigt många av dessa varken tränar eller tänker på vad de äter. Däremot hoppar de gärna på senaste bantningsflugan. Quick fix är ett säljande koncept.

MÄNNISKAN ÄR AV NATUREN LAT. VI GÖR SAKER PÅ RUTIN, VILL INTE TÄNKA NYTT UTAN GÖRA SOM VI ÄR VANA ATT GÖRA. VI GILLAR OCKSÅ ATT FÖLJA ANDRA. GÄRNA KÄNDA, VACKRA OCH RIKA PERSONER. ÄVEN OM DE ÄTER VULKANASKA.

Om man går in på IKEA genom huvudingången och det börjar brinna när man kommit till köksavdelningen kommer de allra flesta att försöka komma ut samma väg som de kom in. Fastän man egentligen vet att man ska titta efter den gröna nödutgångsskylten. Vi är vanedjur.

Det har gjorts experiment där två personer stängs in i ett rum för att fylla i formulär vid var sitt bord. Efter ett tag börjar rök bolma in genom en ventil. Person 1 vet att detta ska ske och sitter lugnt kvar. Person 2 som inte vet, tittar på person 1 och ser att den är lugn varpå hon fortsätter skriva trots att rummet är så rökfyllt att man inte ser formuläret. Man brinner alltså hellre upp än är lite hysterisk och pinsam. Alla beter sig inte så, men den stora massan gör det, den massa ingen någonsin vill känna att de tillhör, för vi är ju unika fantastiska individer allihopa, som tänker själva…

 

Skärmavbild 2017-01-16 kl. 21.57.04

Vågar du ta det röda pillret? Gärna beställt från Asien via nätet….

Visste ni att ett stort rött, dyrt och svårsvalt piller har bättre effekt än ett litet, billigt och vitt piller som går lätt att svälja men innehåller exakt samma substans? Visste ni också att om man tror stenhårt på sin doktor kommer ett sockerpiller göra att huvudvärken försvinner? Detta kallas Placeboeffekt. Den utgör 30% av all effekt ett läkemedel har. Intressant va!?!

Vi gillar att äta saker i pillerform. Bantning på burk kan man betala grova pengar för. En kokbok med bantarmat likaså.

Skärmavbild 2017-01-16 kl. 21.57.53

Vad kostar en rödbeta? Sannolikt olika beroende på vem som producerat den och hur. Man jag kan nästan säkert garantera att den är bättre för dig än ett piller, helst om du krökt ryggen själv för att odla den.

Jag antar att jag håller vikten trots att jag äter illa för att jag ständigt rör mig. Både mikrorörelser och stora dito. Jag äter inte heller alltid för jag har så mycket att göra och hoppar ibland över ett mål eller två. Jag märker att jag äter mer när barnen är med mig för jag vill ju att de ska äta och växa, något jag själv inte behöver längre.

En gång skulle jag delta i en studie i vår kurs i fråga om diet. Vi skulle skriva ned allt vi åt i en vecka. Jag orkade detta i en hel dag. Sedan slutade jag äta jobbiga saker. Det blev ett glas mjölk och en knäckemacka mest. Och jag gick snabbt ned något kilo. Bara för jag är så lat!

Jag tänkte här lansera Dr Voltaires LFHA-diet.

Den går ut på att man äter mindre än man brukar, av det man brukar äta. Man kan också tänka sig att invänta hungern. Det är ju inte så att vi hela tiden måste äta. Är man lite överviktig har man ju reserver att ta av uppenbarligen. Man klarar sig tre månader utan mat. Men sen dör man. Alltid. Det vet man efter att IRA-fångar hungerstrejkade på 80-talet. Alla dog. Så man måste ha mat, men inte så ofta som vi vanligen tror. Vatten däremot, det är väldigt viktigt. Det klarar vi oss inte många dagar utan.

Del två i min diet handlar om att vara aktiv. Man ska röra sig. Gör man inte det blir man på sikt sjuk. Jag tränar aldrig men jag sitter heller aldrig stilla. Visst jag borde träna för ryggen värker det har inte med vikten att göra. På detta sätt kommer man dessutom tjäna pengar. Eller nej, man tjänar inga pengar på detta men man kan sluta slösa dem på saker som inte är effektivt. För mindre mat kostar mindre pengar. Det kostar inget att promenera eller ta trappan. Man kan springa, cykla eller dansa så fort man har en ledig stund. TV-soffan får man ta efter. Inte före. Det blir aldrig bra.

Del tre består i att skriva ned allt du faktiskt äter. Bara detta att bära med sig en lapp, eller telefon, och anteckna antalet kalorier kommer dramatiskt minska intaget av dadelbaserade fejkchokladbollar med oöverskådligt kaloriinnehåll!

Jag lovar er att ni kommer gå ned i vikt och få mer pengar över av detta. Känner ni att ni vill betala dyrt för denna diet kan ni i vanlig ordning sätta in pengarna på mitt konto.

Mer kalorier in än ut = viktuppgång.

Jo, LFHA…är fortkortningen för Low Food High Activity…

Lycka till!
Kram Anna

Gräsänka

IMG_6162

Så här fantastiskt avspänd blir jag när maken rundar av AWn tidigare då han råkade ringa mitt i kräksvarningen för att komma hem och hjälpa till. Söte maken!!

Maken hade AW på jobbet idag. Jag var förberedd, ingen middag var planerad utan jag tänkte att de får det de är sugna på när de är sugna på det…öh….ni hajar. Mackor med lagom mycket smör hade jag tänkt.

Efter kören åkte vi hem till stugan. Allt gick jättebra. Jag åt gårdagens rester och tänkte inte mer på barnens mat för vanligen när jag serverar dem äter de INGENTING. Men idag ville frank såklart ha mat. Tacos närmare bestämt för jag hade väl andats det igår men sedan insett hur korkat det är att laga mat till alla när ingen ändå vill ha. Jag sa att han kunde få en macka….nej, han ville ha tacos. Suck.

Edgar kom ut till köket. Han ville ha våfflor….han hade sett att jag tagit fram gammal våffelmix från gömmorna och nu plötsligt var det det han ville ha (ni vet ju att jag rensar i skåpen). OK, det kan jag fixa, faaaaast något våffeljärn har jag inte sade jag. Det var OK. Mycket viktigt att dubbel- och trippelkolla att saker går bra här hemma de är lite fanatiska med hur saker ska göras minst sagt. Men våffla i form av pannkaka var OK. Bara han fick hallonsylt. Check! Bara E ville ha våffla, tylls ville bara skära i sin. Frank rynkade på näsan, han ville ha tacos….

IMG_6157

Så här ser man ut när man våttar på ett organiserat sätt.

Medan jag höll på att duka av märkte jag hur tyst det var….Ja, det blir väldigt tyst när man häller ut våffelmix och fånar runt i.

Jag kastade ut dem ur köket och dammsög.

Klonk!

-Ååååååh, Tylla, vad gör du?

-Våttar….säger hon stolt.

Att ”vått    a” är att blöta ned. denna gång med saft, på vardagsrumsgolvet. Ett helt glas. Jag var ändå tacksam att hon inte våtare i våffelmixen. Jag antar att det blir klister. Alltid något. Är jag gnällig nu? Nä, jag är bara saklig.

Sen var det väl över nästan. Vi flyttade oss till sovrummet, för att varva ned och invänta John Blund. Då behövde E gå på toa. I tre omgångar…mystiskt. Sista gången hörde jag honom snyfta där inifrån…

-Hur går det älskling?

-Snyft.

-Men älskling hur mår du? (Vettskrämd mamma som hatar magsjuka men som inte vill skrämmas).

-Jag, snyft, är rädd för att spy, snyft, hulk gråt.

-Oj, men mår du illa? sa jag och strök honom över pannan. -Är du varm? Har du feber?

-FEBER???? Snyft gråt, hulk. Då kräks jag. Det är regeln!!!

-Jag hämtar termometern. (Superlugna mamman som anar att allt håller på att skita sig totalt här utan maken men som inte kunde låta bli att tycka att han är fantastiskt rolig den lille hypokondrikern).

-Uääääääääää (livrädda hulkande lille E som ska gifta sig snart med sin fröken).

-Nej då, du har ingen feber, sa jag. Är du klar nu?

-Ååååå vad jag älskar att inte ha feber eller vara magsjuk. Jag mår bra nu!! sa ungen och hoppade ner från toan.

-Å vad bra! (Sa mamman som i smyg tog med sig en liten hink till sängkanten. Det skadar aldrig att rusta för det värsta).

Ridå.

IMG_6159

Tre friska och glada barn. Notera Edgars tofs i luggen. Just in case….

IMG_6160

Frank har en vårdande ådra. Här har han släpat ut kattmat och en dockkopp med vatten till katten. I min säng har han dukat upp.

IMG_6161

Min utsikt. Sötungar!

Breadface girl – eller hur man övertolkar saker

IMG_3823

Funkar skitbra som kudde. Pga stor näsa avstod jag från att rulla ansiktet i brödet. Jag har även buffrat med tre skivor för en angenämare upplevelse. För att inte slösa med mat lade jag tillbaka brödet i påsen….vi får se om maken märker någon skillnad. Tycker ni det var äckligt? Betänk då vad man som gift utsätter sig för vad gäller kroppskontakt. Jag tycker detta sorterar under helt normalt. PUNKT!

Jag ska fatta mig kort. Morgonens lugn kräver att JAG är överallt samtidigt. Maken fick sovmorgon fast han INTE förtjänar det. Endast JAG förtjänar det meeeen medelålders som jag är kan jag inte sova mer än sex timmar hur trött jag än är. Så jag lät honom sova i hopp om att jag någon gång får tillbaka för detta (jag hoppas ofta förgäves).

IMG_3810

Ha teknik som barnpassare…JA TACK! Jag älskar allt som underlättar mitt liv. Jag är öppen för en städrobot också. Eller en Nanny, butler eller hemsamarit. Oj, jag kanske rent av vill ha klassamhället tillbaka??? VA? Helt sjukt, det kanske är därför jag älskar Downton Abbey??? Jag är en översittare!

Jag hann iallafall läsa Fredrik strages analys, Artikeln! eller kanske mer rapport om det nya fenomenet breadfacing. Jag läste lite om det tidigare i veckan. Nej, det är fel och jag orkar inte sudda, jag såg henne trycka fejset i bröd. Jag fattade ingenting. INGENTING! Och alltså slutade jag titta/tänka/bry mig om detta.

IMG_3824

Tjejen som facear brödet är asiat. Kanske det är lättare då med en mindre utveckad näsrygg? Oooops var jag OPK nu? Men faktum är att vi ser olika ut beroende på ursprung. det kan man ju försöka förneka men så ÄR det. Noll värdering i detta, bara en betraktelse.

Det spekuleras i om det har en religiös, sexuell eller anarkistisk underton. Gör hon detta för att sätta ljuset på världens orättvisor? Vill hon påminna om hur Jesus delade bröd, är det en protest mot storföretagen, eller är hon en glutenälskare bara?

Jag hade låtit detta vara om jag inte igår såg halva På spåret. (Av oövervinnerlig trötthet somnade jag mitt i, efter att jag haft alla rätt på alla frågor inkl. Laterna magica, en för övrigt utmärkt bok av Ingemar Bergman. Jo, det sista jag minns var att Fredrik berättade om en bok av Lars Gyllensten som han skrivit på fyllan med en polare. Han reciterade helt omöjlig litteratur (poesi), bläckfiskar, stålsättande skor mm. Tydligen hade En akademiledamot kallat detta verk ”obestridligt intelligent”. Helt i linje med målande apor.

Kejsarens nya kläder, så intressant att vi är så lättlurade och ofta är det kännare som gör bort sig. Som Carl-jan när han uttalar sig om härtappat i finflaska och sedan blir SUR!!!!

Fånigt.

IMG_3805

Ensam uppe i exakt femton minuter. Då tände jag ljus och drack en kopp te. Mycket trevligt och kort.

Nu ska jag återgå till barnpassning, städning och matlagning. Men ikväll ska jag likt fågel Fenix resa mig ur askan och äta slottsmat. Jag återkommer som utlovat i detta ärende. Om jag kan ska jag Instagramma i realtid, men då måste jag gömma mig på toaletten för mina äldre släktingar tycker illa vara. Teknik, det passar ICKE på en middag. Jag håller med men för ER skull kan jag ljuga och smyga!;)

IMG_3807

Ibland glimrar det till i mitt Instagramflöde! Alltså inte MITT men det jag serveras baserat på vad jag gillat tidigare….

 

O Helga…..

FullSizeRender

Men så vackert!!! Vår panel kommer ha tre olika bredder, allt för att inte vara som alla andra….både stående och liggande och sedan svarta fönster. Jag LÄÄÄÄNGTAR SÅÅÅÅÅ!

Jaha, nu är vi en tall fattigare. Helga kom och slog den till marken, möjligen med lite hjälp av klåparna som kapat några större rötter på den. De har grävt sig minst tre meter in på vår tomt och skadat det ena av de två träden vi hade kvar. Väldigt tråkigt. Vi upptäckte detta när vi åkte upp till tomten för att surra fast en presenning som slitit sig i stormen och avtäckt alla fönster. Grannen hade larmat om att det blåst väldigt mycket under kvällen och natten och att han försökt rädda situationen ensam utan framgång.

När vi kom dit insåg vi snabbt att vi behövde köpa en större och tjockare duk att täcka allt med. Denna surrades fast med säkert 30 meter lina. Men NU ska det väl hålla för nattens oväder??? Vi har iallafall bara en tall kvar nu, rör någon den, då blir jag helvild!!!

IMG_3146

Östra delen av huset…till vänster ser man en öppning för fönstret som ska vara i liv med trapphuset. Därefter kommer dörrhålet. Där gipset ligger bör köksväggen börja. 3,5m i tak där det är som högst och sedan sluttande mot den fasad som vätter mot solnedgången. En balkongdörr ut till uteplatsen och ett fönster i siktlinjen från vårt sovrum. Mycket att tänka igenom när man ska rita eget.

Vi fick ovett från betongerna idag också. de som gjutit, stålglättat och sedan lämnat allt när regnet drog in….vi har nu ett golv som är lika slätt som ett sandpapper med grovlek 60. Jättekul att gå på. Idioter!!!

Ibland försöker jag sätta mig in i idioternas sinne. Jag försöker verkligen förstå hur folk resonerar kring rätt och riktigt. Yrkesstolthet och heder….I detta fall går det mig helt förbi. För om man VET att det inte blir bra, varför GÖR man det då??? Nu ska de kräva betalt för ett arbete som är omöjligt att använda….och skyller detta på vädret! Helt makalöst. men jag tror att det kommer lösa sig, inte med hjälp av samma killar dock, utan med någon som faktiskt bryr sig om att göra ett bra jobb.

En glädjande nyhet på husfronten är dock att det blir gotländskt kärnfuru!!! Hurra! Något blir EXAKT som man vill. Det är minsann inte vardagsmat!

 

IMG_3147

Vi tog en rövare och visade killarna sina rum. Edgar ville mest plaska i regnvattnet i nedsänkta badrumsgolvet. Ett verkligt badrum!

IMG_3149

Det blåste på ordentligt där uppe på höjden. Mitt hår står fortfarande rakt upp!

Hej hopp och glad andra advent imorgon!

IMG_3150

Jag avslutar med en motvillig sågning. Jag får NOLL julkänsla. Den ersätts inte heller med spänning….eller just någonting alls. Snälla Svt, nästa år kan ni väl bara reprisera Trolltider, teskedsgumman, Kaspar i Nudådalen eller något annat trevligt. Barnen gillar det inte, inte ens de som brukar se historieätarna! Och i dagens avsnitt när de säger blä till svartsoppa gör mig nästan ledsen. En vacker dag kanske även vi blir tvingade att ta tillvara ALLT som går OCH bära kilande kläder för att hålla oss varma. Igår såg jag Lasse Kronér gegga med ägg i ett program för barn, det kastas mat jämt och ständigt på barntv. Inte trevligt alls faktiskt när man i samma andetag ska tala om för barn hur orättvis och hur hemsk världen är och vilken nöd det går på människor. Det är som när man uppmanas konsumera för att hålla hjulen snurrande i ekonomin men samtidigt helst ska färdas med häst och vagn (om man inte åker i giftfärgsbemålade husbåt som tankas med grön diesel) och använda hästskiten till gödsel i sina varmbänkar där man odlar rovor….