Fake food

Nästa nummer väntar jag ivrigt på, det är med hatkärlek jag läser. Jag har sett att mina rabarber är på väg upp och det här ser ljuvligt gott ut!

Hej alla läsare som troget hänger med trots bloggtorkan!

Jag skulle vilja skriva att det är bättre med kvalitet än kvantitet för det tycker jag men det är kanske lite övermage att skriva så om sin egen blogg? I vilket fall tycker jag bättre om bra än mycket. Så var det sagt.

Å vad han är folklig, dubbelknäppt bläääääser och polokrage. Ser ut som Råger Mååååre tycker jag.

Jag tog mig lite ”egentid” (läs gick på toaletten och låste snabbt). Där tog jag mig an senaste numret av Buffé. Redan förra gillade jag formgivningsmässigt, de har bytt typsnitt mm. Men innehållet….Först stod det på omslaget att PRINS Daniel arbetar för jämlikhet(!). Det var liksom nog för att få igång mina ”juicer”. Sen en bild på mat i en SKÅL. All mat i en skål kallas numera BOWL. Varför då kan man undra när vi har ett utmärkt svenskt ord för detta. Mat i skål, asbra. I skålen kan du lägga allt du vill, och sen…..Skålmat!

Den är snygg nya tidningen. och på bilden en skål mat!

Sen läste jag ett recept med KONFITERAD lax. Om jag förstått konfiterad rätt innebär det kokt i sitt eget fett….som med gås eller anka. Den skulle serveras med RÅ sparrissallad såklart och kaprismajonnäs. SÅKLART! Varför koka sparris? Eller ha kapris vid sidan om? Jo för att vi älskar att krångla till det. Lägg hellre majjon i en skål och rör i kapris och fettinkokt lax och kör över den med mixern! Då har du nästa heta trend, FUL mat. Ful men god, just up my alley!

Får jag presentera, fumlat!

Därefter kom tips på att riva rödbetor ned i gröten….seriously? Hatar all gröt utom risgryns så det blir inget med det. Faaaast, då kanske vi har verklig tomtegröt. Associationerna flödar känner jag, vilket flow!

Jag såg sen en annons om ”Soup on the go” och tänkte…vad hände med slow foodtrenden? Jag hörde om det för länge sedan och tyckte det verkade SÅ bra men innan jag hann anamma den trenden kom detta med att äta ÄNNU snabbare, kall soppa medans du går!?! Tiden rinner iväg snabbare än jag hinner lära mig barnens klasskompisars namn numera, jag vill inte äta och gå. Jag vill sitta tyst med alla elektronik av och ÄTA, tugga. Helst mat jag förstår mig på. Behovet av dessa ständigt växlande trender gör mig förtvivlad och förvirrad. Måste vi hela tiden uppfinna nya saker som inte behövs, som kanske rent av är farliga?

Sist ut var det en annons för guru. Alltså G U R T. Ni vet väl vad det är? Det är låtsasyoghurt. Jag vet inte vilken del av yoghurt som är med i den soppan om det är yog, hurt eller bara gurkört?

Fakeurt!

 

Hastighetsäta, nej tack! No soup!

 

Nu har jag laddat ur. Jag ska sitta i solen. Sen ha gäster på kvällen. Det blir gammal känd mat för MIG. Persiskt ris med saffran som jag åt hos min dagmamma som liten och sen saffrans och citronmarinerade kycklingfiléer (de som mest ätit majs) och gammalt hederligt kranvatten för min del till. Spexar jag till det riktigt kanske jag gör mast o kliar…vi får se. Det kommer säkert bli ful men jag hoppas på gott. Jag lägger upp på platta FAT inga plages alls där!

Nu ut med er i solen och glassa!

Undran vad detta ska kallas……har ni något bra förslag?

 

Knytblus på modet

Jag har ändrat mig avseende knytblus, men det beror nog på en kombination av att jag blivit äldre och tänker att det kan vara bra att dölja eventuella rynkor med och skydda känsliga partier mot sol. Nästa steg blir handskar så som Gunilla Pontén gör för att slippa avslöja sin ålder. Jag tänker på filmen Nikita där man får lära sig det. Men när jag var så ung lade jag det bara på minnet, nu plockar jag fram den kunskapen igen.

Jag äger ingen knytblus. Mest för att jag inte riktigt tyckt om modellen men också för att jag tyckt det andats kvinnor som ska verka vara som män….jag tänkte instinktivt Thatcher  m.fl. Danius…jag vet inte, henne har jag ju mest associerat till katedralklänningar och svamliga och pompösa utläggningar om sina klänningar och Dylans ”enastående” tal. Men nu har vi ju den här knytblus diskussionen som jag funderat på ett tag….

Jag hade trott att Bilder på Antonia i knytblus skulle poppa upp som svampar ur marken men nej då. Detta är väl inte ens en knytblus tror jag, mer av en sjalkrage. Hon är oftast mer avklädd och ser naturlig ut. Assnyggt hår!

Min första tanke var att allt omkring just Akademien är så hemligt. Vi vet INGENTING (om man inte ligger med kulturprofilen eller för all del andra ledamöter) om vad som sker i det slutna sällskapet. Det är lite som med frimurarna. Sen bryr jag mig inte så mycket om vad för fuffens som sker i slutna sällskap om de inte finansieras av skatter vilket jag inte tror att de adertons klubb gör.

Power woman! Med pincettgrepp, det var lite av hennes stil va?

Jag har tappat all respekt däremot och det är ganska tråkigt tycker jag för jag brukar verkligen se fram emot Nobel och alla utnämningarna. Jag har aldrig haft så mycket synpunkter på deltagarna utom kanske Horace och Kristina Lugn för den ene retar jag mig på pga hans uppblåsthet och den fjuttiga striden med exfrun i manegen. Lugn….alltså hon är så misstänkt lugn att jag bara inte kan gilla. Hennes svammel i radion i veckan var bara för dumt. Ett tag funderade jag på att skriva ned det för att det skulle bli riktigt tydligt vad hon sade (eller INTE sade). Jag röker, ni döööör?!? What? Det hon skriver är nästan tydligare än det hon säger ta mig tusan!

Hej hej!

Så Alice Bah K IGEN ute och manifesterar fast hon inte har en susning om sin plats. Hon vill visa upp sig kosta vad det kosta vill känns det som. Hon har INTE med detta att göra och OM hon hade det hade hon kunnat sparka hela högen tycker jag!

Lite mjukare framtoning här, men håret alltså….

Om man inte vet något om ett ämne tycker jag man kan hålla käft tills man gör det. Bara för att Danius avgår behöver ju inte det betyda att det är riktat mot KVINNOR! Hon var ändå sekreterare för hela klabbet…kan man bli det om alla där hatar kvinnor? Sannolikt inte. Om någon ska göra och kan göra något är det kanske kungen i detta fall och då vore det kanske lämpligt att han lät någon sansad yngre och lite mer liberal medarbetare skriva in nya stadgar och kanske till och med säga att fördelningen ska vara ungefär 9 kvinnor och 9 män? Och inga poeter tack! För obegripligheter som gränsar till galenskap tycker inte jag ska premieras. Det som jag sett skrivet av de två kvinnliga poeterna som figurerat mest kunde ju lika gärna ha skrivits av en slumpvalsgenerator i mitt tycke. Googla frostenson och dikter så kommer fem stycken upp och jag fattade verkligen ingenting. Ett ord gnagde sig fast och det var kransanus. Nu kan jag inte få det ur min hjärna, vad ÄR det? Är det något man får? Gör det ont? Sååååå många frågor.

Stickspår – potträning och avträden

För pojkar antar jag….Frank fattade direkt och tyckte det verkade jättekul!

Morgonen började med att en son bröt ihop av att inte ha en laddad telefon. Därefter uppstod upprörd ordväxling, inte ett dugg lågaffektivt tyvärr och jag kände behovet av att gå upp och vara just lågaffektiv. Jag satte mig med sonen och frågade vad han ville göra, han ville titta på spanska bilderböcker…..så då gjorde vi det. Det visade sig väldigt svårt att hitta med alla svenska sökord och kombinationer jag känner till så jag övergick till spanska. Jag hade ju en mormor som bodde halvårsvis (ibland mer) i Spanien när jag växte upp så spanskan ligger mig varmt om hjärtat och jag har ett ganska bra ordförråd.

Ehm….jag vet inte om jag skulle köpa en sådan för trängda lägen….

Resultatet blev att vi hamnade bland barnartiklar….som förvirrade. Jag blev tvungen att överge bilderboksspanandet för att söka vidare på potty trainer…och GISSES vilket utbud av annorlunda grejer det finns utomlands! (med reservation för att jag inte är helt uppdaterad (och kanske aldrig varit det) på den svenska pottytrainermarknaden).

Här en annan variant, unisex minsann!

Kiss och bajs verkar vara mycket större utomlands, och mycket mer färgglatt. Plastigt, doftreducerat och ibland unisex!

Här doftreducerande ”liners” i plast….

Skydd för bilbarnstolen från Britax….

Portabel och vikbar resepotty…. Jag antar att den levereras med ett fuktsäkert fodral. Självklart doftreducerande.

Den här tog jag med för att jag först trodde att det var för en bidé…men jag tror nog det är menat för ett vanligt handfat? Ganska smart faktiskt.

Den här är ju asbra! Kanske ska beställa en för mina barn har faktiskt fortfarande problem med att nå vattnet. Det gör det inte lättare för dem att sätta PÅ vattnet men ändå!

Inte så dumt kanske. Jag tänker på boken ”Hotel New Hampshire” med alla toaletter för ”dvärgar”…..hade passat mig så bra genom åren! Notera fotsymbolerna så man inte missförstår!

Så här fint kan man bära med sig sin kissflaska på stan. Den med grönt är nog snippvarianten.

Avslutningsvis en mer stationär barntoalett, väldigt rolig. Det ska vara KUL att uträtta sina behov!

 

Är all denna plast till för att göra barn blöjfria? Jag har ju skrivit tidigare om pottträning och hur jag inte tror att det hade passat vår familj men inte anade jag att det fanns så mycket hjälpmedel. Frågan är hur länge man måste potträna om man VERKLIGEN gör det och låter barnets utveckling ser ut på det här området. För OM det är så att man kan fastställa med en viss felmarginal (standarsavvikelse) så ser jag framför mig hur MP kommer med lagförslag kring förlängd föräldraledighet så att vi kan komma åt miljöförstöringen som alla blöjor och våtservetter orsakar. Men ännu mer plast för detta kan inte vara lösningen. Istället tänker jag att mullvarianter av detta och glasbehållare att kissa i ”on the go”. Eller man kanske inte ska vara ute och röra sig med barn….man ska nog vara hemma, som jag gärna var, och kärna smör? Tillbaka till dåtiden, och själv tälja sin bajsavskrapare. För sådana fanns förr ju (pre toapapper och hälla extremister i vattenklosett).

Jag ser framför mig att barngrupperna bli otroligt mycket mindre på dagis, barn går på förskolan bara mellan 3-6 år och Libero får börja tillverka inkontinensgördlar för äldre istället….Framtidsspaningar är jätteroliga ju.

 

Snille och smak

Jag i kvällssolen. Champagne och dillchips ftw. Man glömmer att tjata om tvätt, städ och satans strumpor. Man struntar i hur ren enas yogamatta är också. WIN WIN WIN!

Helt ärligt har jag tappat lite bloggsug. Jag har så otroligt lite tid över och det behöver man för att irritera sig över saker som till synes är oviktiga. Att därtill skriva ned det, bifoga bild med text och avsluta med en vass eller rolig knorr….det kräver nästan förtidspension. MEN idag hade det samlats ihop så pass mycket inspo att bloggandet var nödvändigt.

Ljuset i vårt hus….obetalbart! Om ni undrar vad katten jag har på mig är det en typ av snickarbyxklänning i svart denim som jag älskar. Lite Pippi Långstrump liksom. Jag har orange strumpbyxa till för mesta möjliga effekt!

  1. De aderton. Löven av alla uttalar sig och tycker att det är FÖRVÅNANDE att de utvalda inte kan samsas…på allvar? Tycker han det? Att gräddan av litterära Sverige inte kan enas…De är excentriska, egoistiska och använder ord som skändligt om varandra. Och jag måste säga att de tre som sköt ur sig senast ur den härdsmältan har mitt fulla stöd. Bra jobbat, men skändligt? Skriver vi inte 2018 nu…vem talar han till? Knappast folket va?

Sen Horace…H Å R A S E….han tycker att akademiens öde ligger i G U D A R N A S knän vad som nu ska ske. SÅ många frågor på det. Inte mono utan plural här. månne 12 gudar? Kungen avvaktar…tror att det kommer lösa sig genom samtal mellan de smorda. Jo det är ju troligt. Han är högsta hönset och kan styra och ställa lite som han vill…. Jag tror Ranelid och Gardell är sugna. Men jag skulle tycka att t.ex Jenny Jägerfeld vore en bra kandidat…jag gillar henne (och känner hennes brorsa…) sen kanske….Hon som skrev Svinalängorna, och några språknördar typ han som var på Språket i P1 och Fredrik Lindström???? Va, vore inte den en fin line – up att börja med?

2. Yoga….alltså, jag HAR så svårt för YOGA. MEN går på en kurs på jobbet, LOVE it. Och bäst av allt, man kan TÄNKA rörelserna, det ger lika bra effekt, värt att tänka på när man står där och koncentrerar ihjäl sig livrädd att ramla och bryta lårbenet. Det går lika bra med selleri alltså!

Men på allvar? Rengöra yogamattor???? Vad kommer här näst? Återfukta dina Hunterstövlar? Desinficera trädgårdshandskarna….?

3. Sen såg jag den där skojvideon om sjukdomen ”parenting”. Om hur din livsgnista släkts, du aldrig får sova och du behöver ”afuckingbreak”. Jag fnissade ihjäl mig och skickade vidare till Hej Hej Vardags Louise som är så bra på att fånga vardagen…hon gillade och fnissade, kanske gapskratt, fulskratt? Man behöver en fuckingbreak. Och jag tog chansen att yoga…..

Nu innan läggning (mellan två barn och med benen uppdragna pga katt som envisas med att ligga vid mina fötter) såg jag en reklamfilm i mitt Instagramflöde….HUR REN ÄR DIN YOGAMATTA? HUR FAN SKA JAG VETA DET? På dörren till avdelningen där jag yogar står en varning/instruktion på dörren till rehabbassängen ang kiss och avföring i poolvattnet…..I rest my case.

Nu ska jag sova, jag går på övertid, det märker ni va? Mycket versaler var det här och den nittonde stolen i akademien borde instiftas och gå till mig för nyskapande i det svenska litterära värvet, på allvar. Jag skulle rocka fett där bland silverjetongerna, Jean-Kladdandet och de strama galablåsorna. Jag skulle ge järnet för att verkligen styra upp den där lilla herrklubben!

Jag är miljövän men alltså…?

Jag fattar inte?

Va?

Jag orkar inte mer. Jag tar med en egen handduk att lägga över och duschar mig i handsprit efteråt!

X

Gott å blandat

Nyklippt inför fotografering. Det är många bollar i luften nu. Jag gillar ju det. Men, man måste ha mindre än sju, eller fem….

 

Det är mycket som händer nu. Jag gillar ju det. Stilla liv är inte min grej. Mest väntar jag kanske på att Socialstyrelsens IT-system ska komma igång….har väntat över en vecka nu på min legitimation. Knasigt att de inte bara kan maila mig med ett ”go ahead” när de kan se att allt är klart. Men de lovade innan veckan är slut, vi får se….

Listor, mitt andra namn. Låt se…Ny skor till jobbet…swimmingpool, ny bok, nytt hönshus…..

Läser på lite, checking out the competition och tänker ge lästips. Fyra böcker lästa på under två veckor det är rekord för mig. Cervantes väntar lite till….

Vi var på Haga Forum i helgen. Vissa är mer intresserade av vad som finns under bordet än över….

Mödravård de luxe

Jag saknar den där muren och de fem vackra träden. Men jag planerar framåt här i nya huset. Hemma nu.

Jag hörde på radion att mödravården kanske skulle komma att ändras. Istället för att som nu ständigt stöta på nya människor vid alla vårdkontakter skulle man hör och häpna träffa EN barnmorska som ska följa en hela vägen igenom……revolutionerande va?!?!

Så har man i Danmark tydligen och vet ni, det skapar TRYGGHET för den blivande mamman, förhindrar skador kopplade till graviditet och födande, galet va!?! I Frankrike har de tagit det ÄNNU längre! Där har man samma GYNEKOLOG hela vägen från positiv sticka till eftervård, hur galet är inte DET!?!!!!!!! Kontinuitet….my god, vem hade kunnat ana att DET var bra? VEM????

Ok, jag ska vara allvarlig nu. Såklart är det bra med så få personer som möjligt inkopplade i en människas födelse (mammans resa från v9-nyförlöst). Det fattar man ju instinktivt. Och tänk vad skönt för barnmorskan! För då hinner bmsk lära känna kvinnan och eventuell pappa eller annan partner under resan och kanske det blir fler födslar? Tänk er det! Som en husläkare lite….Om jag vore barnmorska skulle jag uppskatta att få göra alla olika delar i mitt yrke, allt från preventivmedelsrådgivning, mödravård, förlossning och BB. Jag tänker mig att det skulle lätta upp arbetslivet lite. Sannolikt skulle de få bättre betalt om de skulle vara i beredskap (jour).

Själv har jag inte så höga krav på graviditet och förlossning, inga illusioner om hur härligt det ska vara, skrev aldrig några gosiga förlossningsbrev (läs mitt inlägg  ”Allt du INTE ville veta om din graviditet och lite till”) jag ville komma hem i ett stycke med ett friskt barn. Och det har jag väl mer eller mindre fått göra även om två förlossningar var extra jävliga. Maken trodde jag skulle stryka med sist. Att stanna på sjukhus mer än det minimum timmar som krävs har jag aldrig gjort. Sist när jag fick den obligatoriska frågan om jag kissat så ljög jag, det var julafton, jag hade en tomte att passa. Jag finner att jag ofta blir reducerad till ett stycke besvärlig patient och inget annat, det passar inte mig. Kan själv liksom.

En stor vinst finns i att man som patient slipper förklara allt om och om igen. Det brukar många patienter klaga på. Ibland frågar man bara för att kolla att det som redan står stämmer. Men vissa saker kan man kanske inte vilja upprepa vareviga gång. Som den där eviga frågan i v.31 om man röker…..om man nu svarat nej på samma fråga v.18 känns det liksom lite överflödigt…..eller? Nu är väl det för allan del mest för statistiken eller forskningens skull men allvarligt? Vem BÖRJAR plötsligt röka under graviditeten? Om man dyker upp på MVC och luktar påtagligt av rök eller på annat sätt verkar ha ändrat sin livstil (börjat röka gräs som jag skojade om just i v.31 första graviditeten utan att det fick önskad effekt, skämtet alltså) då kanske den frågan är anbefallen.

Jag ser fram emot att mina barn ska få mödravård i den här nya regin. Det kommer säkert ta minst tio år att genomföra så det är ju tvärkört för min generation.

Ja, det var allt om det, jag tycker det är bra att något ändras på detta område. Det känns som om det är dags nu att låta kvinnor föda i frid och slippa en massa komplikationer kopplade till stress åtminstone. Att få vaginan ihopsydd med ändtarmen kommer väl hända en och annan ändå men ju färre desto bättre liksom…..ibland undrar jag vad som skulle ske om en man skulle få pungen ihopsydd med anus….eller ett litet klipp i ollonet…undrar hur många dagar eller veckor som skulle hinna passera innan någon insåg att DET inte var bra.

TGIF!!!!

Tänker tillbaka…

Jag gillar Banksy. Min tanke var att skriva – en upplyftande bok….ungefär så här, för att mjuka upp det hela lite…

Jag sitter och rensar lite i datorn. Då hittar jag bilder som jag använde för att förklara hur jag önskade att mitt bokomslag skulle se ut….lite annorlunda än det blev till slut. Jag tänker ändå att en bild säger mer än tusen ord. Imorgon tänkte jag skriva om mödravården och de nya grepp som kanske planeras…

Så här skissade jag på en ledig stund på jobbet för att förklara hur jag tänkte…

 

Väldigt coolt tycker jag!

 

Den här är så fin, och rolig!

Här favorit typsnittet just då!

 

Och förslag på färg.

 

Jag är ju väldigt analog, hands on liksom och klippte och klistrade en hel del i brist på datakunskaper.

 

Till vänster ett förslag jag fick som jag sedan jämförde med min egen bild av hur det skulle kunna se ut…inte riktigt där än kändes det som. Det är pyssligt att få ihop mångas olika åsikter och jag är väldigt envis ibland….

Här är nog orginalbilden från Nockeby.

 

Hej då säger Tylla!

Våren är här!

Jag trodde knappt mina ögon idag när jag kom hem! I söndags sådde jag massor med frön och idag, tre dagar senare har grönkålen börjat titta upp!!! Tjooohoo! Snacka och omedelbar tillfredställelse!

Känslan av vår sprider sig här hemma och även om det varit sjukt i huset så är nu alla friska. Jag har varit på styrelsemöte i det parti jag engagerat mig i och det var väldigt spännande. Jag har länge tänkt engagera mig och nu är det ett faktum, återstår bara att se vad just jag kan bidra med? Kanske fina bilder från vardagslivet?;) Inget vin i mot(bjudande)ljus iallafall. Jag blir alltid misstänksam mot folk med för mycket alkohol i sina flöden….och för välstädade hem.

Klockan tolv maranblandning, Fiffi, sen Eldkycklingen eller Louises ägg (cream legbar) klockan sex Goldies mörkbruna (kopparmaran) och nio Gretas grågröna vackert formade första ägg för säsongen! Hon kommer nog ge ägg in i mitten av december nu, övriga slutade i slutet av september redan tror jag.

Nu har min lilla Greta börjat värpa också. Hon har ju varit hackkyckling här hemma och vi har haft henne lite vid sidan av ett tag. I samma hus och i samma utegård men skyddad av nät. Tydligen mår hon bra nog att värpa och det gjorde mig så glad idag när jag kom hem och solen fortfarande sken. Solsken alltså, man kan inte nog understryka hur härligt det är!

Jag hörde att min bok diskuterades i en stressrehabgrupp, kan man tänka sig! det gör mig så glad (och lite stolt) tänk att den får den effekt jag önskade, skam den som ger sig liksom. Det gäller för övrigt allt jag tar mig för, jag ger mig inte i första taget. Ibland ändrar jag inriktning men jag ger sällan upp.

Imorgon börjar arbetsdagen med YOGA! trillade du av stolen? Nej då, jag har yogat förr….en gång….det var inte lätt men nu är det dags igen och det är 12 v och jag måste vara där varje gång och det ska jag.

Nu bingen, det tär att ligga på topp och byta säng mot säng och avsluta i soffan. Särskilt när huset ej har erforderligt bullerskydd som skyddar mot vildsinta plogbilar som härjade vilt igår.

Läste på lite mer om sömn idag. Så skönt med vetenskap som bekräftar att det inte är mig det är fel på när jag blir ilsken, det är barnens fel som väcker mig stup i kvarten så jag måste flytta runt i sängar och soffor. Men nu efter fyra dagar har huvudvärken släppt ändå. Men jag måste vara vaksam på den för vid minsta lilla kryper den fram igen.

Tjing!

Läxläsning

Den här lilla tjejen skriver så gärna. Hon har ännu inte fattat att skolan är TRÅÅÅÅÅKIG.

HJÄLP! Jag har verkligen INTE tålamod med läxläsning. Det faktum att skolan inte fungerar som när jag var liten hjälper inte direkt till. Idag var det VAB på schemat (nu när jag skriver det inser jag för tredje eller fjärde gången idag att jag inte anmält detta till FK och sannolikt kommer glömma det) och jag bestämde mig för att jag skulle sätta mig med F för att göra alla läxor. Han och Edgar får matteläxor via ett program som heter Nomp som jag INTE gillar. E har lättare för matte än F och han tycker det är roligt. Idag satt jag och försökte lära F både studieteknik (sitta still, fokusera, inte springa runt och jaga syrran som inte är hemma och att faktiskt LÄSA frågan…) och själva ämnet.

Nyligen har det varit en diskussion i media om komplexiteten i elevernas uppgifter och att t.o.m högutbildade, disputerade människor inte kan lösa barnens uppgifter….Hm. Vi har något av samma problem här hemma. Jag fattar nämligen inte poängen med systemet att dela upp saker i tiotal och sedan addera. Vi försöker och försöker att förklara men idag gav jag upp. Jag satte mig med Nompen (telefonen) i ett fast grepp i vänster hand, drog fram ett ritblock och så gjorde jag en helt vanlig uppställning typ:

43

+43

86

Och plötsligt kunde ungen räkna…..

Sen skulle vi läsa och svara på frågor. Han ville kopiera texten i boken men frågan var mer komplex och han skulle förstå andemeningen. När jag försökte hjälpa honom med det blev han helt galen och slängde boken i golvet och komponerade en låt som nog får titeln ”Idiotiska mamma, jag hatar dig innerligt”…..

Om två veckor ska samme pojke leda sitt utvecklingssamtal…..

Jag håller lite andan inför detta för vi har redan varit med om just det för cirka en månad sedan. Edgar 7 år och två månader skulle leda sitt samtal och det hela slutade med panik och tårar. Jag vet, jag är INTE pedagog, jag HAR INTE läst på den senaste evidensbaserade forskningen om att elevledda utvecklingssamtal gör barnen smartare och mer kunskapstörstande men jag vet hur JAG känner inför detta och det är att det är FEL. Barn kan inte mest om någonting. De kan faktiskt ingenting om just detta för då skulle skolan inte behövas och jag hörde en forskare på radion som hävdade att viss basfakta måste man ha inhämtat för att kunna vara analytisk och se komplexa sammanhang. Jag känner lite att skolan nu börjar på toppen av skorstenen och försöker hasa sig nedåt.

För länge sedan köpte jag en skriv- och läsebok till f, den användes aldrig men övar Tylla i den. Den är så fin tycker jag! Den är från 1960.

Pojkar halkar efter och presterar sämre i skolan…..jag har noll tålamod och får stå och förklara att skolan är viktig även om de tycker att den är pisstråkig för att de ska kunna arbeta senare i livet. Jag försöker förklara att det är NU det avgörs, det blir lättare framöver om vi bara sätter oss här helt lugnt och läser tillsammans men se då kom en ambulans och störde. Jag känner instinktivt att jag vill ha en professionell läxläsare här hemma för barnen VILL verkligen inte göra detta trots att det oftast är roligt när vi sitter med detta och faktiskt inte tar så lång tid som man skulle kunna tro.

Min vän F är lärare, hon säger att man inte behöver läxor, jag hävdade motsatsen en gång. (Hon kommenterar att vissa barn behöver läxor för struktur, inte hunnit med i skolan pga sjukdom eller inför prov). Det gjorde jag för att jag i förhistorien lärt mig att man måste repetera saker tre gånger för att ”äga” kunskapen.Jag tänker också att vi behöver papper och penna för att få in det bättre och då även aktivera motorcentrum i inlärningen… jag själv gillar att skriva på äkta papper med fin penna. Det är lite lustfyllt och jag behöver det för att korvstoppa! Men hennes inställning (som högst sannolikt är evidensbaserad) är att skolan ska sköta detta och jag är beredd att hålla med. Och jag behöver hjälp för att vi bråkar om läsningen/lösningen av läxan (annars älskar han att läsa och gör det bra och med inlevelse) gör att det låser sig för oss båda här hemma.

Nu ska jag gå och leta rätt på grabben och se om vi inte kan muta oss fram till att avsluta den här bedrövliga (och felskrivna) läxan som fröken (pga resursbrist sannolikt) kopierat ur ordinarie skrivbok och klistrat in med limstift i en billigare skrivbok(!). Är det DET pedagogerna ska göra eller skulle barnen kunna få en skrivbok kanske? (Nu reserverar jag mig för att det kanske bara är just min son som inte har en skrivbok för att han kanske tappat bort den eller så…).

Tjing!

Så här ordnat är det sällan i vårt kök. Jag (och maken) har beslutat att ”bocka av” ett rum i taget för att få ordning här hemma men det känns lite som vi fastnar i köket. Det är ju här allt händer samt att det hela tiden stökas till så förjordat. Jag längtar efter den dag då det är så pass ordnat här att man med gott samvete kan beställa städhjälp. Under tiden drunknar jag i sockor….

 

 

 

Vad får jag för pengarna?

Här är första delen av dagens utbud live…..

 

Tvåtusenfyrahundra kronor om året i TV-licens. Det ska varje hushåll betala för public service. 6,57/dag. Det kanske inte låter så mycket men jag känner mig stundtals lurad. Om jag räknar efter lite hur mycket jag använder public service varje dag kommer jag, mellan tummen och pekfingret fram till 2,5-3h/dygn. Då är det mestadels P1 på väg till och från arbetet (jag drar ner mer och mer på det för jag vill vila hjärnan och orkar inte med all dårskap snart), kvart i fem ekot (medan jag lagar mat) och sen SVTplay i mellan 5-45min/kväll beroende på hur snabbt jag somnar ifrån. Och utbudet där är väldigt smalt för mig. Enstaka filmer finns, vissa serier från BBC, en och annan svensk grej…som Tunnare än vatten till exempel och den där med unga killen som hade en polismamma och infiltrerade en maffiafamilj. Och nu Homeland och 100% bonde. Jo, vinterstudion såklart när jag har möjlighet att se (typ aldrig för då är det oftast full fart på barnen och sport måste ses live). Men i övrigt finns INGET som intresserar mig. När jag ser att Mord och inga visor från 1984 (som jag såg ungefär då) visas igen idag tänker jag att….den var inte ens bra då.

 

Jag skulle vilja veta vad Melodifestivalen faktiskt kostar. För jag skulle gärna vilja ha lite mer för mina pengar. Barnen och maken utnyttjar inte public service alls knappt, jo maken och jag ser sport ihop men annars betalar vi för Netflix för att titta på saker eller hör och häpna vi har DVD-filmer!

Tydligen är Mellots kostnader höljt i dunkel och jag tycker det är konstigt. För det är skattefinansierat och avgiften har till och med tänkt omvandlas till en skatt så insyn vore trevligt. Varför tar jag upp detta då? Jo för de första två avsnitten som jag lovade att se med ett av barnen var så sanslöst dåliga så jag verkligen verkligen aldrig mer kommer se på detta. Och mina små barn kommer växa upp utan detta för maken vägrar sedan länge se. Ingen sorg i detta alls men hur kunde det blir så dåligt med alla pengarna som det kostar? Och varför i hela friden gjorde de om det till en följetong? EN kväll med schlager kan man klara men det här ”nya” är helt obegripligt för mig. Och för övrigt vann fel låt. Jag tycker vi kan skicka Carola varje år, eller Hon med Euphoria nu känns det bara som trams. Dansande frukter?!? No more! Jag längtar nu efter Dix pour cent på Netflix, Happy village om det blir fler och så In the Line of Duty. Och Shetland.

Och här är andra…

Nu tog jag tag i det. 96 hål att fylla med fröer. Luktärter blötlagda över natten och imorgon planterar jag om de växter som behöver ny jord. Citronverbenan, den stora plantan dog men en stickling har överlevt och den ska nu vakta noga på. Jag älskar citronverbena. Jag har varit extremt noga nu med att märka upp allt. Sparat Bregottlock och klippt till namnskyltar och gamla glasspinnar. De små drivhusen kommer från Lidl, 69kr tror jag att jag betalade….

Jag har försökt se Gränslande sex kvällar i rad men bara somnar ifrån. Jag gör ett sista försök ikväll.

På allvar? Eftersnack??????