Brev till gud


Fint grönt från F &M


Mitt emot vårt hus ligger en kyrka. Den är fin. Det låter härligt där inifrån ibland, skön sång. Idag möttes vi på väg ut av en nyhet. De har satt upp en brevlåda med texten: Brev till gud. Vi blir fulla i skratt. Sedan blir jag sorgsen. Tror de verkligen att man kan skriva brev till gud? Jag promenerar en stund med maken och Tylla. De två pojkarna är på kalas idag. Där hyllas Mammon…tror jag;).

På allvar???


Jag tänker på en gång för länge sedan när jag följde med en vän till hennes kyrka med mina tre tjejer. De skulle vara med i kören. Jag gillar körsång, det är hälso- och glädjebringande, och svårt att finna i sekulär form. Efter sången var det förbön. Alla små radades upp och fick i tur och ordning säga något som de ville att kyrkan skulle be för. En hade tappat ett busskor, en ville ha en cykel, någon ville ha köttbullar. Jaha, sa körledaren, det ska vi be för. Sen kom en liten pojke som jag aldrig kommer glömma. Han sa; jag har inga vänner. Tystnad. Ingen sa något på en lång stund, sen sa körledare, jaha, nästa. 

Jag hoppas än idag att alla vuxna som hörde detta tog ordentligt tag i detta. Jag hoppas verkligen det. Men inget sade något då och vad tusan ska man fråga alla i en rad vad de vill ha hjälp med om man inte direkt adresserar frågan när det gäller något sådant här? Det var nog inte lätt för honom att yppa detta. Huvudet nedböjt.

Jag tänker på sketchen av Sven Mellander, ni vet den om vad barn önskar sig mest i hela världen…FRED för faaan! Inte en Barbie eller en ponny. FRED!
Vi vill må bra, bli älskade och that´s it! Skit i allt annat. Det är sekundärt. Fast det förstår man bara om man dels är vuxen, dels har någon form av fantasi och empati och bryr sig på riktigt om vart världen är på väg. Tror jag. 

Nåväl. Jag hatar ju alla religioner, utom möjligen buddhismen som F försöker sälja in till mig. Den verkar ligga närmast mitt hjärta. 

Så på vägen hem ser vi att ett däck på en av kyrkobesökarnas bilar är punkterat. Jag och maken skissar på ett brev till lådan. Snälla Gud, pumpa däcket på den grå Peugoten. 
Därefter kommer vi på att vi kan sätta upp en egen låda (mittemot) för alla att lägga sina julönskningar i. BREV TILL TOMTEN. Det är ungefär lika troligt att önskningarna man lägger i vår låda kommer slå in. Nej, det är mycket troligare faktiskt. Om man önskar sig ett nytt busskort och lägger till sin adress till exempel. Vill man ha en vän kan vi ordna det med. Vi älskar människor här. Faktiskt älskar vi alla människor. Även om de är lite ledsna, sjuka och kantstötta. Det är då de behöver det mest.

Jag hörde ett fruktansvärt program om mormoner för ett tag sedan. Som vanligt i P1…Jag vet, det är patetiskt. Där berättade barn att de blivit förskjutna när det uppdagats att de var psykiskt sjuka eller homosexuella, eller för all del bara saknade tron. Det är ju rakt motsatt Jesus kärleksbudskap så vitt jag förstår. För religion det farligaste som finns. Att tro så starkt på något som inte finns och vara beredd att döda för det för att man ska få ha sex med oskulder när man är död….Fat chance! Säger jag. 

Jag vet att jag tjatar på om religion men jag hoppas att alla en dag kan vara så trygga och utvecklade/utbildade att de ska kunna lyfta sig över detta och bara vara. Som alla andra djur. Då kanske vi får fred och frihet här.

Frid vare över er idag den tredje advent, som jag firar…jag vet helt inkonsekvent. Men bara en gång om året. Till påsk ska vi sätta upp skylten: Brev till Påskharen på vår brevlåda. Där kan man önska sig chokladägg. De kan man komma in och hämta direkt sen när det blir skärtorsdag (för det är väl då man får sina hedniska ägg?).
Jag kastar i mig en näve hackad och torkad frukt samt några ekologiska mandlar…Detta skulle kunna klassas som en religion..Raw- och ”hälso””trenden. det ska jag snart skriva om på Stunder av Lycka. Ska bara läsa på lite. Sen tar jag fram fogsvansen.Jo det stämmer jag har en stjärna uppe. Den händer där året om. Det är för högt i tak.


3 svar på “Brev till gud

 1. Obetänksamt med att ha en skylt med brev till Gud. Men förmodligen menar de att man kan lämna böneämnen där. Eller ställa frågor, be om kontakt med församlingen.
  Kyrkans folk är som folk är mest. Därav handfallenheten inför pojkens behov, Men det är ändå tragiskt.

  Det finns mycket att kritisera kyrkan för. Precis som de flesta av oss så är troende människor bristfälliga.

 2. Hej Kyrksyster. Jo jag förstår att de vill ha bönemännen. Eller svar på sina frågor. Tyvärr får de ju aldrig några svar. Min kritik mot religion är just den att gud inte finns och att det vore mer konstruktivt att tänka själv. Jag förstår att det är svårt att ta sig ur en församling om man vuxit upp i en sådan och såklart kan man känna sig trygg i en gemenskap av likasinnade. Det kan ju synas beskedligt men likväl blir det en gräns mellan vi och dem. Precis som det finns hälsokostfanatiker, Bajenfans, eller andra grupperingar som inte kan se klart vad gäller andras sätt att leva eller lever på ett sätt som kanske inte är helt bra. Jag tycker att äkta kunskaper, gärna vetenskapligt bevisade, ska styra oss. Då slipper vi irrläror och osämja. En man ringde in till P1 (nu är jag där igen) och tyckte att religion skulle förbjudas här i världens modernaste land…Lite Marxistiskt/kommunistiskt kanske men egentligen tycker jag nog också att något så farligt som religion, det borde vi kanske inte ha?

  1. Tja, människan är väl obotligt religiös sägs det ju. Religion kan vara farlig. Men kristendomen är inte egentlig mening religion eftersom den bygger på en verklig händelse i tiden. Den har sitt centrum i Jesu liv, död och uppståndelse. Allt däromkring kan kanske betraktas som religion eller vishetsläror.
   Jag tror att man ska akta sig för att dra allt över en kam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen