Linnéa Classon, influencer, fejk news och reklam

Kan vi närma oss influencerns död? Jag hoppas verkligen det! För så mycket osanningar som flyger runt nu och jag tror vi alla börjar tröttna på människor som basunerar ut ”sanningar” men egentligen bara vill tjäna pengar (genom att få uppmärksamhet).

För ju fler följare desto större möjligheter att få pengar för inlägg, etc. Det visar sig också att folk gärna blir vilseledda av budskap som levereras med en viss touch, i ett berättande om en livsstil eller annat (det sk. narrativet där konsten är ”storytelling”) som väcker en känsla hos mottagaren. Den känslan kan få en att rösta på någon eller handla något.

Det visar sig att vi trots att vi får fakta kommer att rösta på det som är uppenbart fel bara narrativet är ”rätt” för oss (väcker en känsla). Så märkligt…..

Fakta är dock inte oviktigt så vi ska inte sluta granska saker och ta reda på hur det verkligen ligger till men Trump kan lugnt fortsätta ljuga och ändå få röster för han spelar på folks känsla av att de är hotade av t.ex mexikaner. Man kan sälja detox trots att inget visar att det är nyttigt för en bara det förpackas snyggt och storyn berättas välformulerat av en trovärdig person som visar upp hur slät hennes hy blev bara hon inducerade diarré i tre dagar trots att den släta hyn beror på att hon slutat supa…..eller kanske ”trådat” sig?

Det vore så skönt om vi slapp alla influencers som ljuger sig fram, skarvar med sanningen och skor sig på att folk är godtrogna, lättlurade och blåögda.

Nu ska jag vila, halvdag med jobb efter 24h jobb där jag var fysiskt på jobbet i 13,5h och sen lite ofysiskt via tel med medicinjouren på väg hem och väcktes kvart i tolv för att någon på avdelningen inte kunde sova….men jag ska inte klaga, jag har verkligen världens mest intressanta jobb även om de dagligen sätter alla mina hjärnceller på helspänn och nattjourer, hur lugna de än är ger en lite sämre sömn. Nu ska jag för åttioelfte gången försöka se den ilsländska serien om Flatö, vi får se hur det går!

Här ett häpnadsväckande försvar av att ljuga om att bli sextrakasserad…”Rung menar också att det inte spelar någon roll om Claeson ljuger då det inte gör någon skada utan tvärtom inneburit ”att fler får pepp att stå upp för sig själva”.

KRAMIZZZZZZZZZZ

Jo, det kom en kommentar på min instagram att mitt inlägg där var ”osmakligt” när jag tycker att man inte ska LJUGA om sexuella trakasserier…..?!? Att JAG förminskar detta genom att tycka att det är FEL att man klipper och klistrar ihop fejkade antastningar. Jag orkade faktiskt besvara detta mest för att jag inte ens blev arg (vilket jag ju brukar bli av dumheter) för jag kan verkligen inte förstå hur någon kan fortsätta att stödja dem som uppenbarligen inte är äkta vara. Det är inte att förminska kampen för människors lika rättigheter. Det är att stå upp för sanningen. Det sägs ju att allt är tillåtet i krig och kärlek….men verkligheten för de som blir utsatta räcker gott och väl för att lyfta det felaktiga i att sextrakassera andra. När man börjar krydda detta tappar kampen trovärdighet i synnerhet den här personen.

Jag leker med tanken att ”lyfta” en fråga……skarva verklighet med dikt för att stärka mina argument. Är inte det skönlitteratur typ? Jag skulle verkligen kunna klistra ihop en historia om sexuella övergrepp som sannolikt skulle få folk att kräkas rakt ut när de läste det bara baserat på vad som framkommer i samtal med mina patienter men det gör jag inte. För det vore FEL! Men att beskriva varje enskilt fall från början till slut, det kan man ju göra och det måste ju räcka. Och om man ska göra det OFFENTLIGT, då ska man göra det i en rättssal. Inte på Instagram eller i en kolumn, inte så länge man namnger eller visar upp den anklagade. Jag fattar liksom inte ens hur man vågar det helt ärligt. För vi måste i en rättsstat faktiskt ha B E V I S! Hur skulle det bli annars? Anarki är jag rädd. Och om Metoo-rörelsen handlar om förtryck av kvinnor med eller utan sexuella inslag då har jag också varit med om saker. I mitt tycke är det värsta jag varit med om ett svar på en jobbansökan där jag uppmanades bifoga ett utdrag från Försäkringskassan gällande hur mycket VAB jag som 6-barnsmamma drog på mig………det var skrivet i all vänlighet, för att jag skulle kunna bevisa at jag skulle vara några dagar på jobbet iallafall…..men visst skulle man kunna tolka detta som sexism, eller vad tycker ni? Jag ska inte namnge den som skrev det. Men jag har det sparat. Man vet aldrig när man kan behöva hårda bevis. Men jag skulle ALDRIG någonsin visa upp detta i ett medialt sammanhang innan, aldrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen