Ho ho ho

Man funderar ju onekligen på loggan på många sätt. Jag har inte satt mig in i vad som erbjuds och vad saker kostar men självaste Hedda hade kanske startat ett sjukhus för mindre bemedlade.

Låt mig se nu….jag hade minst tre separata spår, som jag gillar att ha, för att skriva något snärtigt. Men det blev mer och mer tills jag nästan glömde allt och nu får jag ögna igenom morgonens anteckningar. Fast störst av allt idag blev väl femettan att V, SD, M och KD nu ska göra gemensam sak, VA???? När eller har det någonsin hänt? Makalöst. Och lite uppfriskande. M-ledaren ger iallafall svar på tal, han är redo, laget finns för att ersätta Löven på måndag. Jag gillart, lösningsfokuserad och direkt.

Nu till mina spår som jag ska försöka få ihop med en knorr på slutet, en fråga eller vem vet ett svar! Men som jag och S skrev till varandra om i morse, de svåraste frågorna bli oftast aldrig besvarade.

Jo, jag såg loggan till Hedda care….och tänkte instinktivt att det såg ut som HO…..Och om det är på engelska man tänker är ju det inget smickrande tillmäle. Om det ska ha någon bra klang bör det komma tre gånger efter varann, som när amerikanska jultomtar klämt sig genom skorstenen och ska krama små barn

Vad privat vård anbelangar är jag kluven. Men har ingen direkt ståndpunkt utöver att jag inte vill ha ett system som i USA. Det är i grund och botten ett samhälles ansvar med de skatter vi har att erbjuda sjukvård och de rikaste har ju redan betalat en sjuhelvetes massa skatt (hoppas jag) för att få vård så då fattar jag inte behovet av privat vård. Jag förstårju att folk vill GE dvs SÄLJA privat dyr vård, gärna onödig sådan, som hälsokontroller och annat som kan visa perfekta värden och dagen efter får man diagnosen Hodgkins lymfom (true story)…så jag ser detta som ett nytt sätt att tjäna pengar för försäkringsbolag och vårdgivare. För den inbillningssjuke, rike, är det en dålig affär och som sagt screeningar och annat….det kan man göra när det behövs och söka husläkare för. Inga konstigheter. Varför man ska fokusera på de rika är ju märkligt ur ett medicinskt perspektiv för de har ju i regel bättre hälsa eftersom det hänger ihop med och socioekonomisk status och utbildning. De förstår hur en väl sammansatt kost och hälsosamt övrigt leverne ser ut och de brukar i regel gå på de påkallade screeningarna. Så behovet finns liksom inte där.

Att folk däremot är giriga och att det inte finns någon ände på hur mycket pengar folk vill tjäna är ju däremot allmänt känt och jag sträcksåg just klart den mycket underhållande, skrämmande OCH verklighetsbaserade NRK-serien EXIT på Svtplay. Har ni inte sett den än? GÖR DET! Finansvärldens rikaste omger sig med lyxfnask, sprit, dyra bilar och en sanslös massa kola. De har full koll på att allt är till salu och de kan köpa sig fria från vad som helst. Men de mår inte så bra, tycker jag. Jag höll andan hela tiden och det är verkligen ett mysterium hur den mänskliga kroppen kan tåla så mycket som den gör innan den slår bakut och psykosen, hjärtstoppet eller dödsolyckan är ett faktum.

Vad var det mer….jo Avici. Stödkonsert ikväll med hans gamla vänner och kollegor, hans familj sponsrar självmordslinjen med 30 miljoner….och jag tänker, suicide zero. Går det ens att uppnå? Den ständiga oron för oss verksamma inom psykiatrin är ju att någon av våra patienter ska just korta av sina liv. Vissa förstår jag faktiskt, det är ofta de äldre, de som vid 80 inte har några vänner kvar, kroppen är slut, ständig värk och klarar sig inte själva men står inte ut med olika personer rännande hemma hos sig för att efter bara några minuter hasta vidare till nästa ”klient”. Nej tack. Jag vill inte ha det så. Korttidsboende, det vänder sig i magen på mig vid blotta tanken.

Jag brukar ibland stötta yngre och färskare kollegor som ska gå jourer hos oss, bedöma suicidalitet osv. Det är det de oroar sig mest för av allt. Men, de som bestämt sig, dem kan man inte rädda, tyvärr. Men man ska hålla utkik. Och jag uppmanar dem att vid MINSTA obehagskänsla i magen ringa till bakjouren. Man ska kunna sova, inte oroa sig för att man skickade hem fel person eller inte satte in extravak. Försiktighetsprincipen. Men Avici då, mina tre älsdta barn växte upp med honom medan jag inget fattade av det hela. Nu ska de spela en hommage till honom. Jag har svårt att se hur det ska bli en glad stämning där ikväll. Killen verkar ju ha pressats och stressats ihjäl, och för familjen, herregud, att ständigt bli påmind om hans död. Man får ju slå av radion helt för att komma undan. Och vad med pengar hans musik fortfarande måste dra in. Det skulle nog räcka för att driva ett mindre mentalsjukhus i många år…..

Lappkast.

På radion idag. Två män skjutna utanför nattklubb. 40-45 åå. Kända av polis och dömda. Sen, en man till skjuten i Malmö, igen….jag tänker, HUR MÅNGA FINNS DET? Minns ni EN dag senaste halvåret eller kanske året där inget mord skett? Som på 80-talet, innan Palme sköts, Två anrättade ”Mexican style” i En källare i Sätra skulle ha orsakat RAMASKRI över hela landet?

Inte jag. Jag minns när första skjutningen var i Hässelby där jag bodde då. I ett område där ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle gå in ensam nu om de inte bor där, det var ett bråk om vem som skulle bo i vilken lägenhet? Helikopter över huset, någon sköts i huvudet. Men efter det tyst och stilla väldigt länge.

I Exit sägs att vi som art är unika för vi kan föreställa oss vår egen död. Därför inser vi att vi har en begränsad mängd tid och därför måste ha det så behagligt som möjligt. Fylla det korta livet med så mycket njutning som möjligt. Detta ger GIRIGHET, eller som den fiktiva finanskillen i Exit väljer att kalla det, ekonomisk ambition. Men han medger att det har sina baksidor. Se nedan.

Att lyckas kräver uppoffringar och vad han säger på norska är, ja herregud, jag har inte sett mina barn i vaket tillstånd på två veckor…..

Och för att männen ska kunna arbeta, dela på horor, knarka och köra runt i senaste lyxåket och samtidigt hålla de vackra och dyra fruarna nöjda krävs….au pairer eller barnflickor. Några snygga, de väljs av männen och andra som fruarna väljer, gärna mer än en. De heter Pim och dylikt, verkar komma från Filippinerna hela bunten och det är DE som uppfostrar barnen, är barnens trygghet men de är utbytbara och vad får man då….?

Det blir som förr i tiden, på 1800-talet när rika människors barn åt med tjänarna i köket och de vuxna för sig, patriarken tog mat först…..

Och det var en plåga att se. Men bra, påminde om The wolf of Wall street men med liiiite billigare bilar, mindre droger och kanske liiiite mindre svordomar. Men i stort samma.

Jagar pengar, vill flasha dem, bjuder på stora fester för folk de inte gillar och tar inte känslomässigt hand om sina barn och INGEN verkar veta vad kärlek är. Totalt kallt, och det värsta är…..folk vill vara dem. Rika och framgångsrika. Jag vill kräkas lite, tänker på att det är osunt på så många sätt och när har man så det räcker? En miljon på banken? 10? Hur mycket behöver man egentligen äga och den största frågan av allt, vad vill man uppnå med sitt liv, för en sak är säker, tiden ÄR begränsad och vad vi gör med den är vad som är viktigt.

Skulle jag vilja ha två barnflickor i huset, aldrig se mina barn i vaket tillstånd, ha en otrogen man, acceptera det för ett liv i lyx eller kanske själv också jobba bara för att sysselsätta mig? Nej. Motvalls.

Men jag måste tänka ut en summa känns det som. Hur mycket vill jag ha i likvida medel för att känna mig trygg? Inte oroas för att ännu en spis går sönder? (Vi fick idag prisförslag på att reparera ENA vredet på spisen som är köpt för 3,5 år sedan från Smeg för 6678kr….det skulle kosta 3888kr…men såklart bara om försäkringsbolaget godkände det. Då kostar det 1500kr. Men om de tycker det blir för dyrt får jag köpa en ny för 80% av priset på den som nyinköpt och betala 1500kr…ska bli intressant att se vad som ska bli av detta). Hur mycket cash behöver jag för oberoende och att inte behöva arbeta mer……?

12 miljoner tror jag. Då har jag inga lån, maken kan jobba med vad som helst, jag kan betala studieskulder, ha kvar bilen, leva som nu och om man investerar väl kanske leva på avkastningar? Kanske se till att barnen kan slippa studieskulder och sen resa då och då. Ja, jag behöver 12 miljoner på kontot. Sen är jag NÖJD. Men 400 miljoner…nej, då börjar man oroa sig för att barnen ska bli kidnappade. Nej tack.

Jag försöker lösa våra tvätt- och städproblem genom att alla ska ha en tvättkorg nära till hands. So far har vi fyra, på 7 rok……Senaste tillskottet från Åhléns.

Gårdagens lunch och middag på jouren.
Bok funnen för utlåning till kollega….snygg tycker jag.
Dalahäst, made by hand…in China.(!)
Vill ni veta skillnaden på womancold och mancold…..?
Bild två.
Jag slog in årets första julklapp idag, den ska till Denver, Colorado. Coolt presentpapper va? Leopard.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen