Äktenskap och djävulskap.

 

 

bild 2

Vi har det rätt bra ändå, nu har jag fått sova två hela nätter på en vecka, det är minsann inte vanligt förekommande. Men det krävde utlokalisering av lille E, vår soundmachine…

 

 

Äktenskapet är en Guds gåva
instiftat till samhällets bestånd,
till människors hjälp och glädje,
till inbördes stöd och fördjupad samhörighet
i mörka och ljusa dagar.
Att leva som man och hustru alt. äkta makar 
är att leva i förtroende och kärlek,
att ha ansvar för varandra och hemmet,
(att tillsammans ta emot och fostra sina barn)
och att troget stå vid varandras sida.
 
Tro nu inte att jag blivit helt galen här. Bibeltext är det ju inte men ett av prästens två alternativa saker att säga vid en vigsel. Givetvis den korta versionen. Det mest centrala är ändå med. Om vi granskar den lite noga handlar det om 1) att vi ska vara jävligt tacksamma att gud gett oss förmågan att älska, helt osorterat, det är en ynnest att få bli gift. 2) Det räknas med att man ska få barn, det ska ske med samhällets medgivande och i syfte att vidmakthålla ett stabilt sådant. 3) Man ska fostra sina gemensamma barn med DELAT ansvar för hem och allt annat. Alla som har det så räck upp en hand!
Jo, man ska vara trogen också, mycket viktigt, annars kan det hända att gud måste jobba dubbelt eller triplett så mycket och det blir instabilt i samhället….Tack för den va. Jag kommer längre ned ge ett förslag på alternativ text at läsa upp. Bare with me!
Passus
bild 1

Precis när man ska sätta sig och vila bestämmer sig grannen att återuppta det avstannade bygget..bank bank bank…vi får se om det blir som förra året att de mestadels jobbar efter ”vanliga jobbet” dvs när man vill ha lugn och ro…

Jag är som sagt lite kantstött här. Jag brottas med sjukdom(ar) och det faktum att ingen här verkar fatta att jag faktiskt ÄR sjuk. De håller på precis som vanligt. Jag är som teflon vad gäller ny information. Bollar allt på maken, ibland blir det smash tillbaka tyvärr.
Jag märker att jag trots detta måste hålla rodret för det funkar liksom inte fullt ut annars. Idag kom en välbehövlig hjälp i form av städerska. Hon susar just nu runt i mitt hus och jag skäms för att det är sådant kaos. Jag har, medan maken skulle ta en tur för att handla välling, lyckats ta hand om det sjuka barnet, koka kaffe till städerskan, konversera lite tankspritt med henne, städa köket och ta hand om tvätten. Maken tog lite extra tid på sig för att köpa välling, han glömde bort att butiken inte öppnar förrän 9 till exempel…S U C K!
Om och om igen påminner jag maken och andra i min omedelbara närhet att jag är fysiskt sjuk av allt, hes, hostig, huvudvärk, ett öga som varar samt bältros. Jag går inte ens in på det faktum att jag är utmattad. För detta syns inte utan röntgenblick, alltså finns det inte. 
Jag vet att det är tjatigt, men istället för att skrika ut detta hemma, som jag för tillfället inte kan pga laryngit, skriver jag av mig.
Jag trodde i min enfald att jag skulle kunna kicka igång hjärnan med att göra härliga saker, som at skriva t.ex. men tyvärr verkar behandlingen av detta tillstånd att faktiskt helt vila hjärnan. Hur ända in i h-vette ska det gå till för en sådan som jag? Det är ju helt omöjligt för mig att vila hjärnan. Jag tror jag måste ut i skogen då.
Jag roade mig med att jämföra lite diagnoser på Socialstyrelsens hemsida. Mest tittade jag på vilka sjukskrivningstider som rekommenderades. Jag har för min del sett kvinnor yngre än jag själv vara sjukskrivna många år pga snpassningsstörningoro, ångest, krisreaktioner och mild ångest. Vad gäller anpassningen ska man inte vara sjukskriven alls…det ger tvärtomeffekt. Generaliserad ångest…2-4 veckor. Utmatning, AVSEVÄRD TID: I rest my case.
F43.8/F43.9P drabbar dessutom ordentliga, duktiga och ordningsamma människor som VILL jobba. Jag skulle tro att en HR- avdelning gjorde klokt i att istället för att fråga vad man har för fritidsintressen och om man sportar och har samma värdegrund som de har, frågar: Har du varit utmattad någon gång? Och sedan ber en göra ett IQ-test. Då är det sannolikt så att man )om personen i fråga har IQ över 115) kommer anställa en förträfflig person som kommer klara jobbet galant (nu talar vi läkarjobb här). Allt annat är nonsens enligt vad jag förstått. Detta skulle ju korta ned processen för antagningen till AT avsevärt. Och allt skitsnack om hur värlmeriterad man är eller ej kunde man kasta i soptunnan. Erfarenhet är inte lika prediktivt för hur någon kommer klara jobbet, IQ däremot är det. Och om man har en personlighet som gör att man lätt kan bli utmattad…. I rest my case again.
Det var som vanligt en utvikning. Passus slut.

Jag hade tänkt tala om det heliga äktenskapet. Jag har nämligen lite synpunkter på vad som ska rapas upp vid en vigsel, om man nu ska det, för jag hatar saker som är meningslösa och jag gillar inte ljug och orättvisor (ojämställdhet). Således ska man vara rakt på sak och tala klarspråk.

Om prägeln/vigselförrättaren istället sa så här:

Vi har idag samlats här för att sammanföra X+Y (snillrikt va?) i äktenskapet. Äktenskapet ska syfta till att hålla alla glada och nöjda så att samhället kan växa och frodas. Barn är mycket välkomna så att vi kan få fler duktiga arbetande människor som betalar in skatt. För att detta ska bli verklighet krävs en enorm arbetsinsats som ökar exponentiellt med antal barn. Det har visat sig att kvinnor tar det största ansvaret för familjen och de då får en sämre ekonomi än männen i slutändan samt löper ökad risk för att bli fysiskt och psykiskt sjuka.

Därför frågar jag dig nu Y Yngvesson om du tänker hjälpa din älskade X med tvätten, inköpen, städningen, matlagningen, planering av familjeaktiviteter, inköp av presenter till DINA släktingar, skickande av julkort och andra försändelser, läxläsning, tvättning och hygienbestyr av eventuella barn samt att hålla ordning på dina stumpor tills döden skiljer er åt?

-Ö  ö öö , JA?

Då frågar jag dig X Xeniasdotter, Kommer du lova att inte ta allt ansvar för det ovan nämnda och se till att vila dig på lediga stunder så att du orkar föda fram eventuella barn och börja pensionsspara i tid så att du slipper, vid eventuell skilsmässa (gud förbjude), hamna i en tråkig ekonomisk situation och behöva leva dina sista år som fattigpensionär för att du tagit hand om barnen medan din make gjorde karriär?

-Jajjamensan!

Gott, då förklarar jag er Man och Hustru och må gud slå ned på den som bryter detta löfte med all himlens vrede omedelbart så fort en socka upphittas under soffan!

Var så god och kyss bruden, men smeta för helvette inte ut läppstiftet, Amen!

 

Jag vill för familjefridens skull, mamma och svärfar inkluderade i detta, försäkra er om att jag älskar maken, han har bara inte röntgensyn. Är det någon som vet hur man får tag i det???

 

Kram från sjuksängen, snart ska jag ut och lufta hjärnan vid en strandkant i orten.

 

9 Comments

 1. Spot on som vanligt. Jag delar. Njut av solen och hoppas hemmet är rent när du kommer hem. Vila så gott som du kan, lättare sagt än gjort men försök.

  • annavoltaire

   Å vad du är gullig som delar Camilla, men mest av allt roligt att du gillar…kul att de trodde att det var du som skrivit, i rasande fart…vi är nog väldigt lika…;)
   A

 2. Johanna Waller

  Jag kan verkligen förstå din utmattning! Har varit där själv när barnen var små och då endast två barn. Är ganska sjuk just nu och även om familjen säger sig ”hjälpa till” här hemma så är det jag som tvättar, lagar mat och städar…. Hur man ska råda bot på den sanningen har jag funderat på länge… Kram

 3. Johanna Waller

  Jag kan verkligen förstå din utmattning! Har varit där själv när barnen var små och då endast två barn. Är ganska sjuk just nu och även om familjen säger sig ”hjälpa till” här hemma så är det jag som tvättar, lagar mat och städar…. Hur man ska råda bot på den sanningen har jag funderat på länge… Kram

  • annavoltaire

   Ja, hur gör man Johanna…det är vår tids stora fråga. Ska man slänga karriären (om man har någon) i papperskorgen. Luras in i den ekonomiska kvinnofällan eller bara ha tillit till att allt löser sig och bli hemmafru?
   Jag har under hela mitt bloggliv (sen okt-13) försökt hitta bra lösningar på mina vardagsproblem men tyvärr verkar inget bita. Det sorgliga i detta är att jag tolkar det som om jag inte är någon man ska bry sig om…Eller så ”lurar” jag alla att tro att jag klarar hur mycket som helst. Men det gör jag inte, för hjärnan behöver som sagt ÅTERHÄMTNING och det är detta jag aldrig får. Nu får jag den lite då och då men man behöver mer, mycket mer när man kommit till denna kritiska punkt. Visst, min personlighet är min värsta fiende och tillgång, och det ligger an på mig att ta hand om MIG. Det kan ingen annan göra. Idag är det sängläge. Jag har kapitulerat. Maken får ta hand om rubbet (men jag var just nere i köket och hann vika ihop två mjölkkartongen, två plastaskar till frukt och ett Kellogspaket….

 4. Essie

  Krya på dig – och fortsätt kämpa för hur du ska få tid för återhämtning ! Vet dock ingen lösning , önskar jag visste det.

  • annavoltaire

   Tack Essie!

   Jag ska fortsätta kampen här…mot allt tror jag. Mest mot mig och viljan att vara ”nyttig”. Men det verkar som om sängläge är grejen faktiskt. Ständiga bakslag så fort jag reser mig. Tyck inte synd om mig, detta är helt mitt eget fel, borde sagt ifrån låååångt innan.
   Kram
   A

 5. Eva-Lena

  Gillar skarpt nya äktenskaps löftena utom pensionsparandet som är en krass skattesmäll!!! Om man räknar på sparandet och det lilla som blir kvar i slutändan är den bedrövlig! Min mamma fick en pension där verkligheten blev att under 5 år få ut 114 tusen blev efter skatter ca 14 tusen i handen!!! 100 tusen blev det till staten då brytpunkten vid deklarationen öka skatterna så hon kämpa i 5 år med kvarskatt, tyvärr!. Jag sparar rent på ett sparkonto med ränta och kommer få mera än hon fick och utan skatt!
  Lyckligvis sa min Gubbe ett kraftfullt JAAA
  efter vi hängt ihop i 4 månader och i dagsläget de tider han är hemma (inte ofta ännu) så diskar han söder vårt porslin och tar med sej tvätten till arbetsorten och kommer hem rent till mina lådor detta är ”Lyxhustruns” vardag. Det var han som lärde mej laga mat så familjen inte dog när barnen växte upp och nu står han ofta vid spisen när han är hemma! Att jag bara får låg pension med garanti gör mej inget bara vi får många år tillsammans när vi går i Pension om ett par år!!! Jag slet mycket åren med barnafödandet tätt (4 tjejer) när han var tvungen som försörja oss och ofta var borta från hemmet! Tjejerna går det bra för och barnbarn börjar komma.

  • annavoltaire

   Hej!
   Vad roligt att du gillade de nya löftena! Jag håller med dig om pensionssparandet, jag bara klämde i med det för att sätta fingret på att det är en ekonomisk fälla detta att ta det större ansvaret för barnen. Jag pensionssparar inte själv, finns inte så mycket att spara av faktiskt. Och värre lär det väl bli…Aktiefonder verkar vara grejen…men som sagt, det måste finnas ett kapital också. Välkommen till Voltaires vardag, en outsinlig källa till diskurs och gapskratt! Och illa dold självbelåtenhet;)
   A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *