Telefonvett för tonåringar

IMG_4944
Vi är i den fantastiska glipan mellan hägg och syren. Svinkallt men med höga förhoppningar om värme.

 

 

När jag var liten gick ett telefonsamtal till så här ungefär:

Ring ring ring….

-Hallå det är Lena.

-Hej Lena, det är Anna. Vill du träffas?

-Hej vad kul att du ringer, Ja, ska vi ses om 45 minuter på fiket?

-Ja, det går bra, vi ses. Hej då!

-Hej då!

Klonk.

Och så sågs man på utsatt tid och hade trevligt ihop.

Idag verkar det går till ungefär så här:

Da da da da tra la la la ding ding tjong pling

-Hej!

-Hej!

-Vad gör du?

-Inget.

-Aha, ska vi shoppa?

-Aa, var?

-Stan.

-OK. bla bla bla bla bla bla bla

-Var e du?

-Jag är här.

-Var?

-I entrén..

-Aha då går jag dit..

Och sen ringer de upp eller smsar med en annan person medan de shoppar ihop….   

De pratade antagligen hela vägen in till stan, satt bakom varandra på buss och tunnelbana men märkte inget, fullt upptagna av telefonen. Tid och plats som man ska ses på är flytande för man kan hela tiden ändra beroende på om bussen är försenad eller om man bara måste göra något annat precis när man skulle tagit tricken och så vidare och så vidare.

Den tidigare akademiska kvarten har försvunnit. Ingen är någonsin försenad för man kan ändra allt eftersom. För en stenålderskvinna som jag själv blir detta ett problem för min tid är begränsad till dygnets 24 timmar varför jag förväntar mig att klockan ett betyder ca kvart i till kvart över. Däremot betyder det inte klockan två, även om jag vet var den andra personen befinner sig eller ens om jag via FaceTime ser personen.

IMG_4730
Mammaaaaaaa, vi har ingen tandkrääääm!! #tunnelseende

 

IMG_4943
Andra irriterande saker med tonåringar…#soptunnaärförloosers

 

När mina barn ringer till mig verkar det alltid som om de gjort detta av misstag. De presenterar sig inte (vilket man inte behöver längre egentligen om man ringer med mobilen), de har ofta ett annat samtal igång med den de är tillsammans med och de har sällan förberett vad de ska säga. För en ganska snabb person som jag själv med ständig tidsbrist kan detta vara mycket frustrerande.

Tral la la la pling plopp tjong…

-Hej det är jag

-Hej, vem är det?

-Öhhh Jag.

-Är det Fiaa?

-Döh, ja vem annars?

-Vad vill du?

-Alltså jag är på bussen nu, är du hemma?

-Ja, jag är hemma vad vill du?

-Alltså, jag är här med Lina och vi behöver handla lite…

-Vad exakt är det du BEHÖVER?

-Öh alltså… det är rea på en fin butik här och en blus som förr kostade 1000kr….det är 70% REA…

-OK, jag swishar. (Detta påminner lite om situationen i mitt inlägg under rubriken Urakut).

Jag skulle vilja ge kurser i telefonikonst. Men jag har inte tid att organisera detta. Därför skriver jag ner det med en gång. Be era telefonbärande tonåringar läsa detta. Jag lovar det kommer förenkla era liv!

 

Skärmavbild 2015-05-15 kl. 17.27.15
Så här snackar man med varandra på en akutmottagning!

 

Hej tonåring! Här kommer en kort instruktion om hur man telefonerar med människor födda före 1980.

När du ringer upp, presentera dig. Även om du vet att ditt nummer syns kan det vara så att du ringer en fast telefon (alltså en med sladd) det är  ett vedertaget sätt ringa upp på. Låt mig exemplifiera: Hej, det är jag Klara! eller Hej det är Klara, det går bra vilket som.

Då kommer du kanske först ha hört: Hallå?, den personen kan också presentera sig, så gjorde man förr. Jag brukade säga: Hej det är Anna..Och sen invänta att den som ringde sa: Hej Anna, det är Klara.

OK?

Alltså telefon ringer eller vibrerar, man börjar med ett hej och sitt namn både om man ringer eller svarar.

Sen kan man egentligen bara prata på men av gammal hävd är det bra att man kollar att man inte stör. Vuxna (eller de som har ett arbete på vardagar, eller för den delen överhuvudtaget arbetar och inte befinner sig hemma, kan vara på arbetet). Detta kan låta ungefär så här: Hej, stör jag? Eller kanske: Har du tid att prata?

Om nej. Säg OK, vi kan höras när du har tid alternativt om du håller på att dö, säg då detta.

Om personen kan ta ditt samtal var förberedd på vad du ska säga. Lite som när man avrapporterar på ett sjukhus. Eller följer SBAR.  Situation, Bakgrund, Aktuellt tillstånd och Rekommendation. Detta gör att nödvändig information lämnas och kortar tiden man måste ringas.

När allt är avklarat säger man: Hej då/OK, hej/Puss puss eller bara hej!

Har alla förstått?

Jag är supertrött på att vara kort i tonen och säga: Kom till saken! Vad VILL du?, Jag jobbar här, är det något viktigt? Blöder du ihjäl eller kan detta vänta tills jag kommit hem? Eller ring pappa, han får hjälpa dig jag utför en lobotomi här (på mig själv).

 

IMG_4900
Jag har sagt det förr och säger det igen. VART TAR ALLA STRUMPOR VÄGEN??? Här har jag ändå samlat sockor från olika platser i huset och försök para ihop. En ständigt pågående process. Men hittar jag inte makarna till dessa innan flytten är det stor risk att de ryker.

 

Det var allt för idag. Hej hej!

 

10 svar på “Telefonvett för tonåringar

  1. Hahaha, du skriver så himla roligt! Tack för igenkänningen kring telefonsamtal (då har jag inte ens några egna tonårsbarn) men det var på pricken

    1. Men tack Clara!

      Jag måste säga att jag är hedrad att just du läste….du råkar vara själva anledningen till att jag bloggar. En vän kom hit efter att han spelat in tv med dig och sade att jag skulle starta en blogg…”Du som tycker så mycket om allting borde blogga, som Underbara Clara”. Och då gjorde jag det!

      Mvh
      Anna

      1. Men vad roligt att höra =) Så glad jag blir

        Vem var vännen månde? Nu blir jag nyfiken

        kram kram

        1. Hej igen!

          Han heter Dan Widegren och är ljudtekniker. Det måste ha varit hösten 2013 som han var uppe hos dig….för jag började blogga i oktober ungefär en kvart efter att han sagt detta. Det var väl en serie med intressanta människor…? Jag fattade aldrig varför inte jag fick vara med;).

          Kram tillbaka!

          Anna

          1. Hahaha, ja då vet jag precis vem det är! En trevlig prick. Serien hette ”De obekväma” och han var hemma här under några dagar i oktober och spelade in i dimma och ösregn =)

            kram kram

          2. Ja, det stämmer! Men du verkar inte så obekväm…Danne är störtskön. Han är med sin familj och filmar i Grekland…Jag får se massa bilder på Medelhavet, solnedgångar och massa information om sol och 27° varmt…så ska det hålla på ytterligare några veckor. Jag har funderat på att blocka hela familjen…
            #grönavavund

            A

  2. Hej! Så exakt på pricken… men här i huset är det mer sms som gäller… tydligen. Det är svårt att PRATA i telefon… så smskonversationerna är lååååånga… och oftast kommer de åxå i min sovstund, när de slutat skolan… gah!

    Keep up the spirit! Gillar din blogg och detta igenkännande… Ha en bra söndag!

    1. Hej Linda!

      Men vad roligt att du också gillade. Tydligen verkar detta med tonåringar vara väldigt engagerande. Titta lite bakåt i tiden så har jag skrivit några andra inlägg. Ett av dem så roligt så att mina tonåringar inte pratade med mig på flera dagar….;)

      Mvh
      Anna

    1. Hej! Men det var roligt att höra! Nu drog du ner medelåldern på min läsarekrets rejält skulle jag tro!

      Jag ska hälsa mina tonårsdöttrar att jag inte alls är en tråkig och pinsam gammal tant utan helt i samklang med nutiden!

      Stort tack för det!

      Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen