Kappa för vinden

IMG_4400
Så här vid utsikt kommer jag ha. Jag kan knappt vänta!

Redan igår var jag lite upprörd över sakernas tillstånd inom politiken. Jag har väl i sanningens namn varit upprörd över våra politikers tillkortakommanden längre än så, men just igår såg jag ett uttalande av Magdalena Andersson, vår finansminister som satte sprätt på mig.

Hon hade ändrat sig vad gäller RUT-savdragen, detta onda som överklassen (och i princip alla jag känner i medelklassen utom jag själv som inte har råd….vänta nu, betyder det  att jag är underklass???) använder sig av på bekostnad av alla stackars fattiga och outbildade människors inbetalade skatter (Eller är det så att alla de som tjänar mest betalar hejdlöst mycket skatt i vårt land, som mest 57% om man har över 680tkr ca i årslön?). Nåväl. Min poäng var inte att grotta in mig i skattedebatten utan i detta att politiker utan att ha någon som helst ryggrad följer opinionen och lägger fram förslag som inte har stöd i deras egen ideologi. De vill ha så mycket medhåll som möjligt, likes kan man säga.

Så imorse innan sju hörde jag en diskussion på P1. Det handlade om att svenskars uppfattning om olika saker har ändrats. Till exempel tycker 40% av svenskarna att vi ska återinförs dödsstraffet (man anar en Sauditrend här, eller för all del USAtrend), 50% tror på reinkarnation och så vidare. Vi håller på att fördummas således. En biskop emeritus  framförde ett önskemål om att kyrkan skulle öppna upp för diskussion om andligheten, sannolikt för att inkludera fler i guds gemenskap. Jag menar kyrkbänkarna ekar ju tomma medan Mall of Scandinavia är fullt till bristningsgränsen…Han fick mothugg av en annan gudsman som tvärt om tyckte att man skulle hålla hårdare på det som är deras övertygelse när det gäller kärleksbudskapet, frälsningen osv. Och hör och häpna, jag HÅLLER MED! Jag brukar sannerligen inte hålla med bibelbitande bokstavstolkare (det kanske han inte alls är men jag dramatiserar lite) men jag tycker faktiskt att vissa saker ska vara fasta. Man kan inte ändra ”sanningar” eller förklaringsmodeller hur som helst för att de inte passar in. Då får man hitta på nytt. Annars blir det ett misch mash (hur stavas det?) av förvirrade idéer och ingen människa tilltalas och alla inom gruppen bråkar om vad som är rätt och fel. Svenska kyrkan får ju kritik för att den vattnats ur på innehåll. Det började väl vid reformationen och slutar nu, via prästvigsel av kvinnor, med samkönade äktenskap. Förstå mig rätt nu, jag gillar samkönade äktenskap och att kvinnor får vara präster men det ÄR ju en förvanskning och anpassning som gör att många lämnar svenska kyrkan för mer ”renläriga” samfund och läror. Se på livets ordern Ekman (heter han det?) han är katolik nu…Birro… m.fl.

Jag tycker att man ska vara pragmatisk och anpassa sig efter sin samtid, självklart, annars går vi under men om man utger sig för att ha en ideologi ska man väl hålla sig till den?

Jag tror t.ex på demokrati. Om man sedan inte tycker att kommunister, nationaldemokrater eller miljöpartister ska få andas ja då är man faktiskt inte demokratisk. Då är man en despot, möjligen en upplyst sådan, men demokrati är det inte. Har man en lösning på ett problem grundar den sig väl helst i att man har kunskap i hur just detta område fungerar. Att man färgas av sin människosyn, livsåskådning eller kanske utbildning är ju inte konstigt. Olika förklarar världen på olika sätt. Om fru Andersson tycker att RUT är bra, kan hon inte SÄGA DET och be om ursäkt för att hon fattat fel och försökt slå i alla väljare att det är dåligt med detta? Uppenbarligen har hon ändrat sin inställning här.

För mig är det alltid svårt att rösta. Jag litar inte på någon enda person egentligen i politiken längre utom möjligen Carl Bildt. Han är modig och säger vad han tycker helt oberoende av hur obekvämt det är.  Jo, jag gillar ju Ingvar Carlsson också.    Jag tycker att alla ideologier ska skrotas och ur det skulle nya spira, baserade på vad som har fungerat tidigare. Då tror jag att vi kan få ny livsluft här. Meritokrati gillar jag, att kunniga människor och inte maktgalningar får styra, gärna ihop med de som tycker olika och så får man som på ett universitet stöta och blöta sina kunskaper och låta den som har de starkaste argumenten/bevisen för sin tes styra. Då tror jag att allt blir mycket mer dynamiskt och vi slipper denna tröttsamma pajkastning och ålandet efter vad som går att sälja in och inbringar mest röster.

Alltså, fram för kraftfulla ställningstaganden baserat på kunskap blandat med humanitet och empati.

IMG_4380
Detta blir Frank och Tyllas rum. Vet ni om att vi kommer räknas som trångbodda här? För enligt alla normer ska varje barn ha ett eget rum, föräldrarna får dela. I förra huset hade vi tillräckligt många rum men rev en vägg och vips var vi trångbodda igen…trots att det var 354kvm. Det finns däremot inget krav på yta för barn som när det gäller höns….
IMG_4397
I vinterskrud. det känns skönt att taket var på innan snön kom.
IMG_4379
Jag finner någon slags skönhet i detta och vördnad inför att dessa skruvar på rad ska hålla ihop mitt hus.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen