Marknadens lag

Skärmavbild 2016-02-04 kl. 20.25.52
Den här filmen vill jag se!

 

Om jag inte kände mig sjuk och trött och inte oroade mig för hur jobbigt maken skulle ha det utan mig skulle jag gå på premiären av denna film. Jag hörde recensionen igår, den lät helt fantastiskt bra. Hemsk, ärlig och deppig men BRA. En sådan film skulle jag tidigare ha dragit mig för att se, jag brukar vilja se saker som skiljer sig på ett betydande sätt från min verklighet. Det gör den också hoppas jag men den där uppgivenheten inför verkligheten, den känner jag av. Och jag verkar vilja grotta ner mig i det nu.

Jag hörde något mer på radion igår. Indisk indignation över en video av Coldplay….Den anklagades för att appropriera indiernas kultur och att ge en stereotyp bild av Indien (som när jag var där för sju år sedan bekräftade alla mina fördomar  i samma sekund som jag steg ut ur flygplatsen). Visserligen var varje enskild bild av Indien sann, men de gillade inte urvalet, dvs många stereotypa och sanna bilder sammanfogade efter varandra….(!?!). Vidare var den Indiske journalisten/författaren ilsken på att Beyoncé spelat indisk Bollywoodstjärna….och inte den indiska kvinnan som ÄR Bollywoodstjärna. Magstarkt verkligen. Han bejakade dock att Bollywoodfilmerna, när de skildrade västerländska samhällen också var stereotypa. Meeeen det var skillnad för de är ju i en underordnad ställning sa han. Man undrar då hur det blir i fallet Beyoncé, hon är ju både kvinna (väldigt underställd mannen åtminstone i Indien) och afroamerikan (dvs underordnad en hel rad andra kulörer tydligen). Men tydligen är hon då enligt indiern överordnad för att hon är rik? eller möjligen känd? Jag förstod inte riktigt. Jag blir lite galen av allt detta snack om kulturell appropriering. det är omöjligt att navigera i det träsket. Vissa tycker ju inte att andra än yogas får yoga. Jag hävdar bestämt att man ska få göra vad fan man vill, klä sig i de kläder man gillar och säga vad man känner för så länge det inte är hotfullt, osant eller menat att skada. För detta gör ju att en vit västerländsk man egentligen inte kan ha annat än kavaj, vit skjorta och slips. Allt annat är någon annans….typ. är ni med mig? Om man vill anamma en annan kultur är väl det en slags komplimang? Kanske inte denna video (som jag ej sett) inte är ett bra exempel på en komplimang men jag tycker att om magdans, yoga, hip-hop och jazz sprids och njuts av andra än de som kom på det först så är väl det en BRA sak??

 

Gonatt!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen