An eye for an eye…

IMG_9221
Så här var det när jag vaknade imorse. En pojke på var sida. Det var tredje eller möjligen fjärde natten på raken som jag väcks minst två gånger och måste byta säng. Det är slitsamt och en av anledningarna till att jag skrivit så sparsamt på sista tiden. Jag orkar bara inte. Men att vara tillbaka på psyk ger kraft. Att få träffa människor med svårigheter som jag eventuellt kan hjälpa dem med (kanske inte just jag och just nu men senare) är otroligt tillfredställande, det enda tråkiga är när de frågar om de får gå hos mig nu och jag måste säga att tyvärr, jag är bara här tillfälligt, jag är inte färdig än på några (7) år…men då hörrni, då ska jag jobba gärnet med detta, köra på i spåret som mina föräldrar stakat ut för mig och som jag verkligen brinner för, psykiatri, den mest intressanta och givande specialiteten. Som Åsa Nilsonne sa en gång: -Om man vill ha en verklig utmaning, då blir man psykiater. Bring it on!

Breivik har ej behandlats väl. Norska staten har kränkt hans mänskliga rättigheter. Och så gör man inte i en rättsstat. Inte mot någon, oberoende av vad personen i fråga är dömd för. Egentligen skulle jag kunna sluta skriva där men jag broderar vidare för det roar mig.

Jag tror inte på hämnd, även om jag instinktivt ofta reagerar så när jag hör förfärliga saker om t.ex terrorhandlingar, bestialiska eller för all del helt obestialiska mord. Man vill ge igen, straffa och utmäta sitt skålpund kött. Det leder sällan till något gott. Om man tar ett andetag när man blir så där medeltida kan man se att hämnd inte är så smart. Brotten kommer begås ändå för de som utför dem räds ej straffet, de är ofta inte helt psykiskt intakta nämligen.  Det finns heller inget värde i att utmäta hårda eller terminala straff, vissa bryr de heller sig inte om de lever eller dör. Döden kanske är något eftersträvansvärt. Som att bli martyr till exempel istället för att ta sitt eget liv…

När det gäller den norske massmördaren är väl hans önskan att få efterföljare, han tror på allvar att han för ett raskrig. Av den anledningen är det en god idé att inte låta honom kommunicera med omvärlden. Men att förnedra honom i fängelset med upprepade kroppsvisiteringar trots att han sitter isolerad, det verkar mer vara en sadistisk lek från hans fångvaktares sida. Så som det var i Abu Ghraib 2004.

Jag hörde på radion när rättegången inleddes att en del norrmän (och ev andra) tyckte att han förlorat sin rätt till mänskliga rättigheter i och med att han mördat barn och ungdomar. Men det resonemanget förstår jag INTE. Alla människor har mänskliga rättigheter. Alltid, det omvända vore väldigt otäckt. Det är som att utestänga SD från riksdagen och det demokratiska politiska livet för att de själva är ickedemokrater….Vad gör det med oss andra till då? Censur av vad som får sägas och så vidare är i längden ingen bra sak.

Jag har hört det i flera olika sammanhang, att vem som helst kan utvecklas till en sadistisk fångvaktare och det är en oroande tanke. Man vill ju gärna tro att man är den första som ropar STOPP när ett judiskt barn sänks ned i en isvak….men tyvärr är det få av oss som är det. Vi styrs av grupptryck och enkel psykologi. Vi är inte så unika som vi vill tro. Just detta var ett av argumenten för att man skulle mildra domarna efter Abu Ghraib, förutsättningarna som soldaterna hade var dåliga för att upprätthålla humana förhållanden. Det handlar om att avhumanisera fångar och ge fångvakten oinskränkt makt till exempel. Lyssna på SR P1 som behandlar det ämnet här: Stanford prison experiment  Mycket viktigt och intressant.

Helt vanliga personer med sunda värderingar kan manipuleras till att tortera andra oskyldiga till döds. det handlar bara om att de får ”rätt” instruktion. När det ligger till så är det av yttersta vikt att fängelser och att man på liknande platser eller sammanhang har tydliga instruktioner och god kontroll för att det inte ska urarta. Vi vill ju inte vara grottmänniskor.

Om man verkligen vill straffa någon kan man betänka att det värsta man kan göra mot en surpuppa är att vara glad…. För övrigt tänker jag att människor i grunden är GODA och att förvandlingen till en ond person går via trauman, ofta orsakat av att föräldrarna varit otillräckliga….barn föds inte med en önskan att göra fel, det blir så när de ej får den kärlek som de behöver och borde ha rätt till. Jag tänker på stycket ur Doktor glas bland annat, det om man i avsaknad av kärlek, respekt osv väljer hat för man vill ju väcka NÅGON jäkla reaktion hos omgivningen.

En sorglig och otäck barndom kan såklart inte alltid tas hänsyn till men det kan vara värt att tänka på när man får blodsmak i munnen. Jag är mycket för att straffa med fängelse själv, mest för att skydda samhället från farliga individer. Men forskning har visat sig att andra metoder för vissa brott är mer effektiva….och vi vill väl inte vara ignoranta grottmänniskor heller….?

Jag tror ibland att jag hatar människor som är onda. Men det gör jag inte, jag blir rädd. När man blir rädd är man inte rationell. Tar jag det där andetaget är jag för intresserad av vad som formar människor till monster. Och då inser man att alla har en historia, det mesta är en logisk följd av vad de varit med om och då känns det som att dödsstraff, förnedring och annat man kan tänkas vilja utsätta en mördare för bara är lågt. De har redan haft sitt helvete förmodligen. Om man förstår vad som ligger bakom en terrorist eller liknande kan man motverka detta. Hög tid nu verkar det som och jag tycker för första gången i mitt liv att Mona Sahlin verkar ha fattat galoppen, och DET var en verklig  överraskning för mig.

IMG_9227
Så här avslutades dagen, i nattlinne på altanen med sol i fejset. Lille Edgar ville sitta med, han har mycket funderingar nu. Han frågade mig om det finns läskiga människor….på allvar? Jag svarade att det gör det, men bara läskiga vuxna, barn är alltid snälla. Annars är han mest rädd för varulvar, vampyrer och kryp. Kanske barn måste ha något verkligt läskigt att förhålla sig till, dela upp världen i svart och vitt, det blir ju så mycket enklare då.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen