Enkla jobb

Jag hörde för en tid sedan någon politiker, kanske Jan Björklund, säga att alla som kommer hit utan utbildning ska gå i skolan och till på köpet få gå ett extra år för att kunna lära sig vad som krävs för att leva i det här landet. Det fanns dock en gräns, de som var äldre än 20 (hittar jag på nu, det kan ha varit 18) skulle däremot inte erbjudas detta utan där är det svenska som ska läras ut och så ska man ta ett jobb. Förmodligen ett sådant som nu så käckt kallas ”enkelt”.

I min värld finns inte något tvivel om att alla vill arbeta. För arbete hänger ihop med försörjning och sådan vill ju alla ha. Men det verkar som om just i vårt land fungerar det finfint att inte arbeta själv utan låta andra göra det. Tills de inte orkar mer.

Jag förstår inte hur man tänker när man inte tycker att skolgång ska erbjudas alla oavsett ålder. För helt ärligt finns ju knappt några jobb ens åt de som redan kan svenska men bara gått ut nian. Vi har ju hållit på i åratal och diskuterat om inte gymnasiet ska vara obligatoriskt och även yrkesutbildningar ska innehålla teoretiska ämnen så att man kan avancera. Vi lever i ett kunskapssamhälle ju!

Så om jag skulle vara skol- arbets- eller integrationsminister, då skulle jag se till att få till en lag som ”tvingar” de som kommer att utbilda sig från den nivån de befinner sig på när de kommer tills de erhållit den kunskap som krävs för att bli självförsörjande. Är det provocerande? Som det är nu har statistiken visat att ytterst få av de som kommer har ett arbete inom sju år, kanske var det längre tid. Och då är det de som arbetar som försörjer dem. Vissa går tydligen inte ens i SFI.

Jag tror på människors inneboende kraft att vilja klara sig själva och sträva uppåt. Men jag tror också på människans inneboende lathet. Det är inte för inte som vi uppfunnit rulltrappan, hissen, fjärrkontrollen och datorn som räknar åt oss och rättar stavfel. Vi är av naturen LATA! Incitament att arbeta måste till. Det kan inte vara OK att en ensamstående socialarbetare med två barn som heltidsarbetar har 4000kr mer än en som får alla bidrag som finns och får fullservice på ett vandrarhem till en kostnad av 15000kr/vecka för skattebetalarna. Alla ska vara anställningsbara. Och DÅ händer det något med människor. Med kunskap ökar självkänslan, man kan hjälpa sina barn och man kan se att det finns en väg ur ”utanförskapet”. Vi är inte snälla och solidariska när vi låter folk komma hit och bli en andra klassens medborgare. Det är gement. Vi skapar nu en underklass som vi arbetat mycket hårt för att få bort från vårt samhälle. Och nu ska vi skapa enkla jobb åt dem också! WHAT???

Vad är ens enkla jobb? Är det att sopa gator? För det har vi ju robotar för som bekant eller iallafall mkt snitsiga apparater. Eller är det att få skorna putsade, soporna utburna, gräset klippt (det har vi iallafall robotar för) eller vad ÄR det för jobb som måste uträttas men som nu inte görs? För när de börjar andas om att vård, skola och omsorg ska svälja bulken med oanställningsbara människor, då blir jag riktigt orolig. Vården behöver inte bara fler händer, de behöver fler hjärnor som en företrädare för sjuksköterskefacket sade för en tid sedan.

Jag är värdigt konservativ när det gäller vissa saker men jag har evidensen på min sida så i detta fall är jag helt övertygad.

Att vuxna ska undantas skolgång för att de är överåriga är ju totalt idiotiskt! Jag kan liksom inte fatta hur man kan tycka att det är bra. Det kanske är extremt dyrt att inrätta den typ av skolor som skulle krävas för detta uppdrag men jag tror att det i långa loppet är enda vägen fram.

Jag hörde att det finns ett asylboende i Vänersborg med 1500 boende. Där skulle man väl kunna smälla upp en internatskola? Och anställa pensionerade lärare som behöver lite extra cash eller kan det på boendena redan finnas mattelärare och andra som kan bidra redan där? I en så ansträngd situation som vi är nu måste man tänka lite utanför ramarna. För allas skull.

 

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen