Svenska kyrkan – The moral highground

Svenska kyrkan ska utbilda sina revisorer på förekommen anledning. Och det är att de godkänt vidlyftighet i församlingarnas representation och utbildning, så som barhäng och resor till Långtbortistan. Vissa av dessa revisorer är proffs, andra förtroendevalda personer som kan addera och subtrahera. De senare kanske är något mer angeläget att utbilda då de är handplockade av just de som sedan vill fiffla lite?

Min spontana reaktion är att det kanske inte är revisorerna som behöver utbildas i moral och etik, de har ju bara redovisat kvitton som församlingarna lämnat in. Men visst, utbilda dem gärna i vad som inte går för sig och ha dem sedan med på strippklubbarna så kan de säga ifrån redan där. Prevention kallar vi det i läkarsvängen.

Min andra tanke är att man kanske får acceptera att människor inte gillar att följa tråkiga regler och att kyrkfolk är lik övriga befolkningen? Jag har kört för fort vid några tillfällen och inte betraktar jag mig som kriminell bara för det? Hade jag fuskat med bokföringen? Förmodligen inte, jag vågar helt enkelt inte eller rättare, jag skulle skämmas och tycka att jag var en usel person i så fall. Livrädd att göra fel i de sammanhangen. Lite konstigt faktiskt för fortkörning är ju betydligt farligare för både mig och andra.

Idag avslutas rättegången mot högdjuren i HQ-bank. Åklagaren berättade lite trött i radion att det finns en stor diskrepans vad gäller påföljd och grovleken i ekonomisk brottslighet. Fiffel med kvitton på Hötorget renderar kännbara straff medan svindlerier i miljardklassen oftast går obemärkt förbi. Ju större brott desto mindre bot. Helt motsatt till exempel våldsbrott. Om inte våldet då innehåller sex, sprit och en ensam kvinna och flera män i en båt då….

Jag tänker att kyrkan kanske anställer så här framöver:

-Välkommen Hederlige Harry! Så du vill vara revisor i vår församling Moralens Väktare? (Högvördig företrädare för församlingen)

-Ja, jag gillar siffror. HH

-Kan du räkna bra?

-Ja, jag kan både plus och minus och hanterar sax och tejp ypperligt! HH

-Men så bra! Tror du på högre makter?

-Jag tror i alla fall på Skatteverket, räcker det? HH

-Ja, det räcker så.

-Delar du vår värdegrund?

-Ja, det skulle jag tänka mig, jag har aldrig gjort något olagligt i alla fall och har en hög moral och etik. HH

-Oj, det var inte bra. Du förstår vi har haft lite svårigheter med värdegrunden här, vi har satt sprätt på församlingens pengar på resor, sprit och lite andra saker som tydligen var obra. Men vi ska försöka bättra oss där. Eller vi ska se till att ha revisorer som är bättre än vi. Så din uppgift blir mer att hålla koll på oss så att vi inte hamnar på löpet igen. Tror du att du kan klara det uppdraget?

-Ja, det kan jag väl försöka mig på. Vad får man för lön?

-Alltså, vi tänkte att du kunde avlönas i natura, vi har nämligen inte så mycket pengar kvar nu….gillar du korgossar?

 

Och det var allt från Ateist-Anna för idag

Tjing!

 

6 svar på “Svenska kyrkan – The moral highground

  1. Denna kommentar gäller inte bara detta stycke text utan liksom tonen och den röda (arga?eller eventuellt bara tydliga….) tråden i hela din blogg.

    Jag ler utanpå och skrattar gott inom mig. Jag tycker du skriver bra.

    Lycka till i livet!

    1. Hej Nanna!

      Du har förstått mig precis rätt! Både arg, tydlig och med glimten i ögat hoppas jag. Det är kommentarer likt DIN som gör hela skillnaden för mig. Så roligt med beröm och bekräftelse vid sidan om det allra bästa, att folk hör en!!
      Tack, du gjorde min dag!
      Anna

  2. Jo. Jag kom på. Jag ser fram emot att din bok kommer Ut! Någon gång i framtiden.

    Jag ska själv, långt fram i tiden, skriva en bok. Min make brukar skratta (lite halvt glatt och halv elakt) och säga att det kommer att bli en PIXI-BOK. Då brukar jag svara att det blir en vuxen-pixi-bok, och att han själv verkar vara nöjd med ett kort innehåll i vuxen-aktiviterer…

    1. Men vad kul, jag satsar på sen höst. Hade önskat bokmässa men ledighet från jobbet verkar sitta hårt inne….Men skriv bara, så gjorde jag. Och män som säger att man inte kan…….morr.
      Anna

      1. Och du behövs som Läkare! Just sånna som du som har tusen egna barn , skinn på näsan och ett ton av livserfarenhet är så värdefulla att möta när man blir sjuk eller har sjuka barn. Så du är viktig överallt.

        1. Stor kram till dig, det var slaveri idag. Lugnt först men lämnade i totalt kaos med noll platser….inte roligt. Imorgon ska jag dit igen och får höra hur natten avlöpt…..

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen