Mitt franska jag (i en katastrofzon i i-landsklass)

Att byta miljö och framförallt klimat är något som jag strävar efter och oftast lyckas med åtminstone varannat år. Oftast blir det då Frankrike. (När jag skrivit så här långt kom min vän Sussi ut och meddelade att det var översvämning i tvättrummet).

Bajsvatten i hela tvättrummet och en flod ut i matsalen närmare bestämt efter en snabb okulärbesiktning. HELVETTE!

För några år sedan föreslog jag för föräldrarna att vi skulle ta hit min vän M med tillhörande man tillika RÖRMOKARE för att göra en översiktlig koll av läget. Redan för 20-30 år sedan fanns hos mig en misstanke om att inte allt stod rätt till. Om det är något fransmän INTE kan så är det römokeri. Det hjälper inte heller att den som renoverade det här huset var engelsman. Ni vet en person från landet där man ännu ej uppfunnit tvåglasfönster och vattenledningar som dras INNE I HUSET. (Förlåt Faye (svägerskan från detta land) jag vet, ni har Shakespeare också, och Newton).

Nu står jag här med bajsvatten upp till fotknölarna och förbannar Frankrike OCH England, jag som älskar att byta land för några veckor.

När jag är här på vischan vill jag gärna vara lite fransk men inte i sådana här sammanhang. Jag vill kunna beställa på bistron, handla utan att använda engelska och smälta in så gott det går (jag smälte INTE in idag på butiken för jag fotade olika spännande varor för att kunna visa er och skriva om, men sådant besvärar mig icke!). Att behöva ringa i panik till Michel (som var här lagom till frukost redan idag för att visa på sitt ärr efter biopsin och sin port a cath mm mm mm) och på franska förklara att vi har ett toalettproblem (som han imorse förklarade berodde på förkalkade rör och bara behövde lite propplösare) med översvämning som blir värre varje gång någon av våra gäster eller min egen 7-personsfamilj behagar röra en toalett….(på FRANSKA) är inte min bild av att vara fransysk och jag dör liksom lite. Mitt vokabulär är begränsat till vanliga företeelser och  innefattar inte meknik, rörmokeri eller elektronik. Men jag lär mig.

I förmiddags på väg hem från butiken repeterade jag ordet tondeuse (gräsklippare) ett ord jag lärde mig i ett annat kritiskt sammanhang här nere.

Min första tanke var att bara lämna allt och ta in på ett hotell vid franska rivieran. Strax därefter pekade jag med hela armen åt min vän S. Hon beordrades att upprätta en latrin öster om huset. Jag skulle förmodligen fungera utmärkt som katastrofläkare, jag har en osviklig känsla för att undvika kolera och andra infektionssjukdomar i stora folkanhopningar. Även när jag står med fötterna i bajsvatten.

Nu hinner jag inte skriva mer men TRO MIG, det kommer MER! Och bilder för bredbandet funkar bäst om natten när mina barn och gäster sover.

Maken kommenterade ju att detta var som lumpen….fast med bättre sängar…och öl….

Vi reder oss men om Michel inte kommer innan fyra med en slamsugare checkar jag ut… nu ska jag slå upp ordet slamsugare i min ordbok.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen