Demokrati och val

 

Det här senaste valet har förbryllat mig så. Även föregående svenska val. Under den här tiden har jag mer än en gång tänkt att det borde finnas ett till parti, mitt parti.

Min övertygelse är den att människor, helt vanliga människor som kämpar för att få vardagen att gå ihop, verkligen behöver någon på sin sida som kan kämpa för dem. Någon som INTE styrs av girighet på vare sig makt eller pengar, någon som går på ”godhet” och verkligen vill att folk ska ha det bra. MEN GUD så patetiskt det låter….Men helt sant.

Jag kväljs av politiker som pratar om sina visioner och aldrig någonsin kan redogöra för hur de faktiskt tänker. Jag mår illa av allt fuskande med medlemsantal, skenhelighet (när man är absolut motståndare till ombildning av hyresrätter men som i samma sekund som man får chansen själv gör det och tjänar storkovan), av personer som Mona Sahlin som fuskar så fort möjlighet ges osv osv. Jag tänker att det är små människor som blåser upp sig för att de har dåligt självförtroende men sitter på orimlig makt för att de någon gång för hundra år sedan anslöt sig till ett politiskt ungdomsparti och sedan var deras framtid säkrad.

Jag är en antielitist men meritokrat. Jag tycker att personer som ska bestämma över andras liv bör kunna något mer än att ”samarbeta” (läs vara vana vid att förhandla fackligt), jag tycker att en justitieminister ska vara juridiskt skolad, en hälso- och sjukvårdsminister ska vara läkare eller möjligen sjuksköterska och en kunskapsminister ska vara professor i pedagogik. Ett annat krav jag har är att de ska kunna förmedla VARFÖR de tycker på ett visst sätt och vill få oss andra att köpa det budskapet.

T.ex: Om man nu ska begränsa vinsuttaget i skolorna till 7%. Då vill jag veta varifrån den siffran är tagen, jag vill veta hur många företag som är framgångsrika med bara det vinstuttaget, jag skulle vilja veta att det är just vinsten som gör att dessa skolor vida överglänser de kommunala…sådana saker.

Mina barn har gått i både kommunala och privata skolor. De vinstgivande har vida överträffat de förra. Och jag ser visst problem med att skattepengar försvinner utomlands men framförallt ser jag en vinst i att vi får mycket välutbildade elever som inte måste ha ett helvete under sin skoldag.

Men ska jag vara helt ärlig ville jag aldrig ha privatisering av något alls, jag är lite kommunistisk där. Jag tycker att staten skulle behållit skolan under sina vingar och kunnat ha bättre kontroll över vad som händer där.

Sen tycker jag ovanligt illa om religiösa friskolor. Jag är ju ateist så det är naturligt. Fokus i skolan ska vara att kunskaperna som förmedlas ska vara fria från vanföreställningar. PUNKT! Däremot är jag på intet sätt emot religionsundervisning, den kanske till och med skulle fördjupas så som världen ser ut?

Jag brinner också för slöjd och idrott, idrott kanske kommer bli det nya svarta nu när det är bevisat att motion är bra mot ALLT! Och höjer prestationerna akademiskt.

Demokrati är både det bästa och det läskigaste styrelseskicket. Man måste lita på att medborgarna förstår saker. Valet i USA visar att många faktiskt inte fattar ett smack och det måste man ta med i beräkningen. OCH man har då ett ansvar om man är en seriös politiker att sätta sig ned och på allvar förklara hur saker hänger ihop. Fakta, evidens och tålamod. För att få en Ku Klux Klan-anhängare att förstå att svarta inte är orsaken till allt ont i världen (eller muslimer för den delen..kvinnor och ja, alla som inte är helt utan pigmentering) måste man orka tränga igenom deras skyddsskal. Man måste det för alternativet är ju att man får män som Trump vid rodret….och DET var det sämre valet hur ”korrupt” och maktgalen Clinton än är. Jag är mycket mycket orolig för vad den karln ska kunna ställa till med de närmaste fyra åren….och jag tror på intet sätt att han vill Amerikas bästa, jag tror han vill sitt eget bästa och helt ärligt undrar jag om han kommer orka, han ser redan ut som om blodtrycket är på tok för högt…

Jag har så mycket tankar kring detta att jag skulle kunna skriva ett helt valmanifest, det har jag ju skrivit om tidigare…jag kanske gör det senare, jag ska bara komma på ett bra partinamn….man kan ju göra som Prince och bara ta en snygg symbol som folk får tolka hur de vill? Eller återuppliva Folkpartiet som nu övergetts…. det är ett väldigt bra namn tycker jag…ett folkligt parti som tar hand om och utbildar sina medlemmar så att de kan göra kloka och välgrundade val, i all välmening. Det skulle kunna vara humanist-konservativ-liberalt typ…

Jag återkommer i frågan. Nu ringer väckarklockan och det är bara jag som hör den varför jag måste väcka familjen som underlåter att stänga av den/gå upp eller på annat sätt vara delaktiga i morgonens aktiviteter. Det är också en återkommande fråga här hemma…varför en person ställer en väckarklocka och sedan går därifrån eller för all del ligger kvar vid den men inte stänger av utan låter en annan person göra det….Vi (jag) har gett otaliga kreativa förslag på detta som alltid rinner ut i sanden…

Life of Brian

A

4 svar på “Demokrati och val

  1. Anna

    Vi har bara träffats 30 minuter tillsammans.

    Jag gillade dig från början och mycket utanför läkarrollen kändes rätt.

    Din saammanfattning i ditt senast inlägg stämmer till 90% med mina tankar.

    Jag anser att Sveriges storsta problem är GIRIGHETEN på alla nivåer.

    Hoppas att vi kan träffas igen på något sätt.

    Frågan är var du skulle kunna klämma in mig en timme i ditt tuffa schema.

    Ditt inlägg kan få fara dagordningen så får vi struktur på mötet.

    Lennart

    1. Hej Lennart!

      Det gäller att sätta sitt avtryck på ”sina” patienter, det är bästa sättet att få dem att göra som man vill….Idag fick jag höra att jag var den bästa doktorn en annan patient någonsin träffat och då kan jag säga att jag sa emot hen hela tiden….men höll henne i handen och tittade henne djupt i ögonen. Hon gick glatt därifrån…..

      Men lite så ska ju sjukvården fungera tycker jag. Man ska inte bara säga åt folk att det är inget ”fel” på dig och skicka hem, man ska ta reda på varför någon söker och söker för åkommor som läkare avfärdar som ofarligt. Ofta är det inte kroppsliga problem som är orsaken till att man söker akut, det är oro. Och man måste orka med att se det. Först såklart utesluta att det faktiskt inte är något farligt och sedan penetrera lite djupare vad som kan vara orsaken till många akutenbesök. Jag ordinerar som oftast MOTION, vidga sitt umgänge, ringa en vän, skaffa en hobby och så lovar jag dem att de kommer må bättre om de bara lyder. Förvånansvärt många gör som jag säger.

      Vem vet när våra vägar möts igen, förhoppningsvis inte på ett sjukhus nästa gång!!! Vi har ju en virtuell mötesplats här!!!
      Anna

  2. Anna Detta gäller ditt senaste inlägg.

    Jag gillar ditt sätt att skriva och läsningen plir lite speciell i och med att jag fått lära känna lite av dig när du skrev ut mig.

    1) Inledningen är oerhört rolig och bilden bland det bästa jag sett på länge.

    2) Ditt inlägg ger mycket att funderaa kring.
    Doktorns bibel var intresant läsning. Lite ålderdomlig kanske.

    3) Dina råd är enkla levnadsregler som är så svåra att efterfölja.

    Trevlig Helg
    Lennart

    1. Hej där!

      Du har vunnit första pris i kategorin trogna läsare!

      Trevlig helg Lennart!!!

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen