Mitt kabinett

Idag frågade jag återigen min mor om det inte var dags nu. Dags att starta ett eget parti, ett som har fokus på endast ett fåtal frågor, sådana som traditionellt är de som folk bryr sig allra mest om vård, skola och omsorg. På senare tid har migrationsfrågan kommit att spela en allt större roll och jo, vi behöver en utrikesminister och några till. Så som sjukvården i Stockholm ser ut just nu (jag väljer huvudstaden för det är där jag bor men jag vet att det finns bättre och sämre ställen att vara sjuk på också) med dagliga larm angående NKS och hur överarbetade personalen är och att det ligger sjuka och sover på akutmottagningarna samt mina egna dagliga erfarenheter känns det som om vi snart nått någon sorts bristningsgräns.

Att PISA-undersökningen var bättre än tidigare var ju glädjande men den visar på stora skillnader mellan olika grupper av elever och jag är rädd att klassamhället som vi så länge motarbetat är på stark frammarsch.

EU är ett stort frågetecken, NATO, USA och helt ärligt jag har inget förströende för särskilt många politiker alls. Jag har länge varit för meritokrati men fått massa skit för det. helt ärligt förstår jag inte alls varför det skulle vara sämre än det vi har nu….helt omeriterade personer styr landet i vår tids osäkraste ekonomiska situation mitt under en flyktingkris.

Så här ser våra ministrar ut

Vi har just nu 23 ministrar och en statsminister, några har bytts ut under resans gång och några lär väl följa i deras fotspår. Den enda som kanske har rätt meriter är väl finansministern och kanske senaste tillskottet Anna när det gäller utbildning. Hon verkar iallafall allmänbildad, pragmatisk och sympatisk.

Frankrikes ministrar, 17 st och en statsminister. Jag läste på lite vad de hade för bakgrund och jag tror att alla hade någon form av universitetsutbildning oftast knuten till den post de besatt. (Jag kan erkänna att jag inte läste på alla, jag är ju sjuk för böveln men jag vet sedan tidigare att vi i Sverige har det minst utbildade parlamentet i världen, Burundi lär vara bättre. Och jag VET Staffan att utbildning inte är allt men jag tycker att om man ska styra över ALLA så ska man åtminstone ha någon koll på vissa saker och att man är dotter till en fångvaktare borgar inte för att man har kvaliteter som motsvarar de som behövs som justitieminister tycker jag).

USA verkar ha 17 ministrar de med och en av dem är vicepresidenten.

Jag tycker att det verkar som om vårt lilla land har på tok för många ministrar till att börja med. Här kommer mina förslag:

Utrikesminister och här tycker jag att det ska vara en person som studerat utrikespolitik, varit diplomat eller kanske bara utnämna Carl Bildt till ständig sådan? han verkar ju ha de rätta kontakterna och verkar vara väl ansedd världen om, Lundin Oil mm till trots.

Utbildningsminister, förslagsvis en pedagog som forskat och på allvar varit verksam som lärare i grundskola, gymnasium eller på högskolan mer än fem terminer.

Forskningsminister, En professor inom teknik, medicin, biologi eller fysik lämpligen. Genusvetenskap, filmhistoria eller litteraturhistoria går bort. Och då menar jag inte att det är dåliga kunskaper utan mer att det ligger ganska mycket mer tyngd i vissa fakulteters forskning och krav på evidens.

Socialminister, en person som arbetat som socialsekreterare, kurator eller psykolog skulle väl vara lämpligt. Som förstår hur människor har det i livets olika skeden och hur svårigheterna för en sjuk eller utsatt person ser ut och ska hanteras.

Konstminister, eller Fine arts.. Jag tycker att kulturminister är ett så flummigt begrepp, kultur, vad ÄR det? Hambo? Nej, det ska vara en person från konstvärlden, Szsanne Osten eller Marie-Louise De Geer? Suzanne Osten skulle kunna fylla posten för Socialminister också tror jag.

Handelsminister, jag tror inte på en entreprenör här, se på trump, utan en marknadsekonom/nationalekonom.

Hälsominister på den här posten vill jag ha en läkare, kanske en skolläkare eller ännu bättre en geriatriker så som demografin ser ut.

Försvarsminister, Gudrun Shyman, nej jag bara skojade. Jag tänker mig en militär, eller en reservofficer som haft ett annat arbete tidigare och kanske studerat utrikespolitik.

Inrikesminister En pensionerad polis kanske? Brandman?

Justitieminister Massi Fritz? Leif Silbersky? I vilket fall som helst en rik jurist som inte tar jobbet för att tjäna pengar utan för att de älskar lagen.

Infrastruktur och transportminister den posten ska gå till någon som forskat i hur köer uppstår på Essingeleden och som förstår att vi är ett obefolkat avlångt land som INTE behöver en överljudstågbana bara för att det ser snyggt ut. I samma anda som NKS …..

Arbetsmarknadsminister här vill jag se en ekonom som förstår drivkrafterna bakom människors behov och vilja (ibland ovilja) att arbeta, flytta sig från sin comfort zone och vet att alla mår bra av att ha ett RIKTIGT arbete.

Bostadsminister varför inte en arkitekt? Alla med en hjärna förstår ju att vi behöver fler bostäder, tricket är att bygga bra, billiga och vackra hus som vanligt folk har råd att bo i. En arkitekt kan sådant, de kan material, de vet var man bygger och att ett hus kräver en vacker inramning med grönområden. Passivhus kan de också allt om, vore inte DET spännande? Då kan vi på samma gång göra reklam för svenska arkitekter, jag skulle rekommendera ”min egen” Joakim.

Miljö/energiminister här krävs en naturvetare som är tekniskt intresserad och innovativ. Någon vegan behövs ej för man måste kunna se utanför sin egen lilla bubbla. Gärna en kärnkraftsmotståndare för jag är LIVRÄDD för kärnkraft.

Slutligen en Finansminister som inte har politisk färg. Vad sägs om det? Ta in en framstående ekonom som forskat på finansiella instrument som är sparsam och inte går i någons ledband. Kjell Olof Feldt eller Anders Borg hade väl passat?

Statsministern…..vad för kvalifikationer ska en sådan ha? Allmänbildning. Jag tycker inte alls att en läkare skulle sitta dåligt, en marinbiolog som inte är alltför nördigt invecklad i ett blötdjurs fortplantningssystem eller en sjuksköterska. Någon som förstår komplexiteten i vardagen, samhället, forskning, utbildning, ekonomi och i princip är intresserad av massor med saker och sedan behärskar minst två språk.

Vad har vi nu…15 ministrar och en statsminister, det räcker för 10 miljoner människor tycker jag. Självklart ska de alla samverka för ”the greater good” och på så sätt korsbefrukta varandra. Modellen i frankrike med en senior och junior minister tycker jag verkar bra. Att ha en viceminister på varje post som kan ha kompletterande kunskaper och kan hjälpa till att bära arbetsbördan som jag antar är överjävlig.

Några som känner sig manade? Jag blir såklart Statsminister, men kommer INTE fjäska för kungen, jag är republikan. Jo, en sak till, jag bryr mig inte om att ha hälften kvinnor, det kan få vara 75% kvinnor eller tvärt om, huvudsaken är att det blir rätt person på rätt plats och ALLA ska krävas kommentera eventuella felsteg när pressen frågar, ”ingen kommentar” eller att man ej är anträffbar duger inte när man innehar så höga ämbeten, då åker man ut!

5 svar på “Mitt kabinett

  1. Utmärkt lösning, om man vill urholka demokratin Anna. Stolliga beslut har inget samband med hög eller låg utbildning. ( läs separata badtider för könen etc) Spiken i kistan för demokrati blir den dag vi inför godkänt högskoleprov för att få behålla sin rösträtt.
    Med vänlig hälsning,
    ”Justitiekansler” Staffan Arwidson

    1. He he he jag visste att du skulle reagera på detta. Likväl har de flesta länder parlament där de som sitter på de högsta posterna utbildning för desamma. Tänk dig att JAG skulle vara byggledare på ett av dina byggen, det tror jag inte du skulle gilla och jag tror inte heller att det skulle bli så effektivt. Demokrati betyder inte att vanligt folk ska styra utan att vanligt folk röstar på den mest lämpliga kandidaten för posten och jag tror på allvar att det vore det bästa. Nu är vi ju så missnöjda med allt att en stor del av befolkningen röstar på SD och DET beror nog inte på att de är de bästa för jobbet att styra landet. Om man sköter ett ämbete klokt får man fortsätta gråa det. Vad gäller valet i USA har det gått för långt åt andra hållet där har det utvecklats en superelit som har noll markkontakt och det kommer nu hela världen få lida för. Att vi skulle gå ett sådant öde till mötes i Janteland det håller jag för osannolikt.
      Kram på dig.
      We agree to disagree
      A

  2. Ska kulturministern bli ”konstminister” saknar jag en musikminister. Musikbranschen behöver värnas om innan allt blir gratis att dela, utom den underhållning som Christer Björkman äger. Någon som propagerar för fler live-scener över hela landet och motverkar att tv-program som t.ex. Idol utnyttjar sina deltagare.

    1. Hej! Jag tänker mig att kultur/konstministern ansvarar för alla traditionella konstarter. Jag räknar teater, musik (opera, klassiskt och sen i princip all musik som produceras utom hissmusik. Skulptur, litteratur, textil osv.
      Kram

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen