Senaste nytt

IMG_3398
Min pappas mormors hus i Dalarna. Väldigt svårbrukad jord (pga skog) men jag skulle inte ha några svårigheter med att anpassa mig till ett liv där bland björnar, älgar och oknytt. Back to nature är dagens paroll.

Hela lilla familjen är SJUK. Så jobbigt, men jag har haft det på känn, Jag var lite febrig igår men arbetade ändå. Jag hoppas jag inte smittade någon. Nu feber och hosta OCH tre sjuka barn som krälar på mig. Jag hade tänkt ta en av dem till skolan men så började han hosta så det skramlade i bröstet på honom. Ja, då försvann liksom vilan där som jag hade behövt så väl. Jag somnade med kläderna på i barnsängen (80 cm) med Tylla igår vid halv åtta och bytte säng vid midnatt (och kläder) men hon förföljde mig så någon riktig vila blev det inte under natten heller. Jag behöver  ett mirakel för helgen är fullspäckad och vi är bortbjudna på fredag, det är minsann inte ofta det händer numer (och det beror inte på att vi inte har några vänner utan att vi ju har vänner som har lika mycket omkring sig som vi och det är snart sagt omöjligt att få till en tid som passar alla).

Men detta mörker. Jag har länge tänkt att skriva något om det….det sjuka i att plåga sig upp flera timmar innan det ljusnar och sedan komma hem i beckmörkret. Kanske jag Har skrivit om detta, jag vet att jag skrivit om motståndet mot att fålla in svenskarna i 9-5-tänket vid industrialiseringen…

Jag tycker på fullt allvar att vi ska jobba MINDRE på vintrarna. Vi behöver sova mer då. Vi ska styras av LJUSET (på alla sätt) och i ett land så mörkt som vårt kan det inte vara nyttigt att med hjälp av el pressa oss att jobba på trots att hjärnan skriker emot. Vi Jag tänker att vi är en Hibernation. Som i hibernera fast uttalat på engelska för häftighetens skull…Jag skulle tro att en studie på detta (i likhet med den som utförts i Göteborg ang 6h arbetsdag) skulle visa på både effektivitets- och hälsovinster för arbetsgivare/arbetstagare. Varfifrån kom detta krav på att arbeta 8h? Vem kom på att det var det bästa för mänskligheten? Och snart har jag förmånen att arbeta 16h pass…..hur ska det gå? Jag tror att man ska gå upp när ljuset kommer och sedan börja röra sig hemåt när ljuset faller. Jag inser att det då blir väldigt korta dagar strax innan vintersolståndet men tänk er….det kanske skulle bli SUPERBRA???? Man kunde kompensera med att arbeta lite längre de ljusa månaderna. Jag känner iallafall aldrig att  jag behöver vara ledig extra för att sova på sommaren, tvärt om, då känner jag mig fylld av energi och man får till de där grillkvällarna ändå. Jag gillar att arbeta på somrarna, lugnt och fint, ingen trafik till och från jobbet. Det är bevisat att långa ledigheter som vi har lagstadgat i vårt land har negativa hälsoeffekter eller iallafall är det det bevisat att fler men kortare är bättre för hjärnan, det har jag också skrivit om. Så som ”jänkarna” semestrar, förlängda helger.

Nyligen arbetade en av läkarna först vanlig tid,sen jour hela natten då bara en timmes sömn blev möjlig och sen hade han mottagning på dagen….. Jag skriver inget om patientsäkerheten här för just den här prosten är någon jag verkligen litar på men tänk er, det är så här det ser ut i vården. Människor arbetar över 30h i sträck och ibland mer. Semester tas ut i pengar och så håller vi på. Känner jag mig sugen på det? NEJ. Vill jag bli en antroposofisk bonde (minus antroposofin) JA.

Nu ska jag vara sjuk och deltidsvabba. Tur man inte bor i USA iallafall (av väldigt många skäl men mest för att där inte finns någon vidare utvecklad barnomsorg).

Tjing!

2 svar på “Senaste nytt

  1. Fast om vi jobbar mindre på vintern måste vi kanske jobba mer på sommaren och då missar man ju dessa underbara ljusa eftermiddagar och kvällar som då erbjuds. Och det är ju inte heller optimalt. Nä, tror mer på att börja spela på lotto, vinna storvinst och helt enkelt sluta jobba. As if… men drömma kan man alltid 😉

    1. Jag har inget emot att jobba lite mer på sommaren när jag är piggare, som det är nu sover jag i princip all tid utom när jag arbetar känns det som och jag får ändå aldrig nog!
      A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen