Lön efter skatt

Hönsgården. Den ska bli större, men just nu får detta duga. Ett sandbad med lavendel i…nästan som ett hönsspa….

Jag roar mig då och då med att räkna ut hur mycket pengar jag kommer tjäna framöver. Jag kommer sannolikt hamna över strecket för höginkomsttagare och då börja betala statlig skatt. Jag gillar att vi betalar skatt, det är inte det, men det är var man drar gränsen som intresserar….

Den här annonsen gav mig lite skrivarlust. 14500 kr EFTER skatt, det är väl inte lite pengar eller???? Jag tycker inte det iallafall….Maken får inte så mkt då han arbetar deltid för att vi ska hinna med livet när jag arbetar heltid och långt ifrån hemmet…..visst, om man är ensamstående kanske det inte är så mycket men kanske man då har barnbidrag? Bostadsbidrag? Eller är man singel utan barn…ja då måste det väl räcka till mat och boende ändå…..?

Den ska tydligen sänkas hörde jag på radion igår. Maken har ingen risk att någonsin komma över den gränsen, han arbetar i statlig tjänst. Och i ett bristyrke….där inga vill arbeta om man ska titta på andelen tomma platser på utbildningen. De sänker intagningskraven också….en spiral rakt ned i mörkret….

En av fyra döttrar, hon ska snart ut i världen….jag hoppas hon blir jurist, så kan hon bli justitieminister i min regering. Nepotism at it´s best! Ser ni hur harmoniskt vi har det? Pussel, pallar och rosa handdukar ”all over the place”.

Mitt yrke har ju en bättre löneutveckling men då också ett helt annat skattetryck (och för all del vi har ju en lååååång utbildning och man drar på sig höga studieskulder).

Det visar sig att höginkomsttagare är ett flytande begrepp för gemene man och ni kan läsa mer i den intressanta länken här under. I korthet beror det inte helt överraskande på hur mycket man själv tjänar. De med högst lön sparar också mer och lever lite dyrare men den stora skillnaden är som sagt att de blir mer ekonomiskt hållbara pga sparandet. Så intressant!

Demoskop förklarar

Den nedre gränsen för att betala statlig inkomstskatt är 37675kr/mån….. Jisses alltså! Då betalar man 20% skatt på överskjutande kronor om jag förstår saken rätt…..?!? För mig är det helt obegripligt att gränsen är så låg, jag tänker mig att en höginkkomsttagare ska ha typ…..60-70000kr/mån….men helt oavsett var gränsen går känner jag inte direkt sporrad att löneförhandla när man vid höga inkomster ska betala hälften i skatt och sen 25% moms. (Jo jag förstår att det påverkar pensionen men ändå, jag är en här och nu person som kanske till och med dör innan pension…..).

Någon har någon gång räknat på att svenskar betalar 75% i skatt….ändå verkar pengarna inte räcka till vård, skola och omsorg?!?

Jag hörde även om barnen och lärarnas arbetssituation igår. Vår största arbetsplats……jag ville bara gråta. Vi är helt okänsliga för detta problem verkar det som. Utmattad personal, barn som inte ses och hörs, skitiga toaletter osv osv osv. Jag får lust att öppna en skola. Men hur ska man få ihop lönsamheten eller ens break even? Pengar måste slinka mellan springorna i det offentliga plankgolvet. Jag ser ingen annan förklaring.

Äldsta dottern är på studiebesök i Sydafrika. Jag har bett henne skicka bilder, jag älskar ju att resa men kan inte nu. Hon skickade en bild från hotellets fönster….sen denna…och jag frågade efter mer. Men hon tyckte inte att det passade sig. Hon kan ha rätt. Men en liten härlig bild skulle jag väl kunna få??? Snälla?????? Jag behöver kunna drömma mig bort lite, även om jag inte direkt har lust att resa till Afrika….

 

Jag fattar, det är massa möten och annat, inte vattenfall osv och du arbetar…du är duktig älskling, jag är bara tramsig. Jag ser fram emot att få höra dig tala om din resa istället. Så jag kan skriva ännu ett imaginärt resereportage likt det i länken nedan!

Paris mon amour

Nu ska jag röra på ryggen, bäckenet och låta hjärnmuskeln vila.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen