Separatist javisst!

På väg mot Spanien, in style!

 

Kurderna vill bli självständiga. Birgitta Ohlsson tycker det är otroligt spännande. Jag håller med. VERKLIGT spännande. Lite som när Israel bildades….eller? Jag är ju ingen historiker och kanske min vän F kan styra mig rätt här, det brukar hon kunna när jag är ute på hal is. Jag ÄR ju lite konservativ…..och i vissa fall är det helt FEL och jag vill gärna att världen och kartan ska se ut så som den gjorde när jag lärde mig (nåja försökte lära mig) geografi. Som Jugoslavien…har så himla svårt med alla nya länder där trots att det är eoner av tid som passerat i ett myrliv sedan det delades upp i gud vet hur många nya länder.
När jag växte upp var jag mycket i Spanien, hos min mormor. Då var Guardia Civil en påtaglig källa till skräck. ETA också. katalanerna ville INTE vara en del av Spanien…jag tyckte inget om det då (pga var under 10 annars hade jag nog tyckt till om det) mer än att det var lite läskigt när det small här och där i närheten.  Nu är katalanerna på marsch igen…de vill bli fria från spanjorerna…
IRA på Irland har velat bli egna och sen är det den ständiga frågan om 1967 års gränsdragning i Mellanöstern…och jag har ingen aaaaaning om vad jag tycker där mer än att det är en härva utan dess like. Närmare hem finns samerna… ja vad ska man säga? De finns i Ryssland, Norge, Sverige, Finland och Norge….Vissa dagar tänker jag att jag gärna knoppar av och sköter mig helt själv, fusk nationalstaten liksom och personnumret. Jag är här på min lilla ö….och sköter mig själv bäst. 
En sak är säker. Vi är alla olika och verkar trivas bäst ihop med likasinnade. Men vad det ÄR är svårare att definiera. Att man är född på en och samma plats behöver ju inte nödvändigt vara det som ska hålla ihop en med andra. Att man talar samma språk…ja, kanske…men tydligt är att sen särart ofta vill vara just en särart. Vi är nog mer grottfolk än vi vill erkänna.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen