Skyddsängel

 

Louise föreläser i Bergrummet, Leksaksmuseet. Total radioskugga rådde där. Ingen uppkoppling för mig iallafall, ganska skönt och man kunde lyssna med hela hjärnan till hennes hoppfulla men skakande berättelse om resan hon just gjort.

Morgonen började med att jag vaknade med spränghuvudvärk men fullt påklädd vilket ju gör att det går lite fortare…Jag hade helt glömt dagens frukostmöte.

Jag strålade ihop med två av barnen på lite olika platser i Stockholm och vi anlände exakt på utsatt tid vid Bergrummet på Skeppsholmen. Där i det fina leksaksmuseet höll Louise Winblad Hejhejvardag en presentation om sin resa ihop med Läkarmissionen till Etiopien. Läkarmissionen stöder där olika lokala organisationer med mål att hjälpa gatubarn och offer för trafficing tillbaka till ett ”nytt” liv. Eldsjälar på plats bedriver skola, har yrkesutbildning och terapi för de som har tur nog att få en plats.

 

 

Här mitt sällskap. Nr 1 och nr 3, alltså inte någon rengordning utan mer en turordning…Tack för att ni kom med mina älskade barn! Och för er som vill kolla in lite mer levande tipsas om @allaboutalva hon behärskar instagram och en hel del andra tekniska grejer betydligt bättre än jag. Och fanny står i MIN Pia Wallénkappa från anno 1987! Still going strong! Vad gäller nr 3 är det nog inte sista gången man ser henne på röda mattan. Hon har skådespelartalang visar det sig…kolla min insta senare i helgen. Går på Teaterprogram. det enda som skrämmer där är väl den här metoo härdsmältan som drar fram som en lavin över världen och ffa finkulturlivet…

 

Etiopien har en lite speciell plats i mitt hjärta, väldigt personligt men min allra första kärlek kom därifrån. Abebe hette han. Vi gick i samma klass från ettan till sexan men fram till årskurs nio såg jag honom i princip dagligen och jag drömde om att bo med honom i Afrika och ha åtta barn. Men coolaste killen i skolan blev aldrig min. Vi vann ganska många danstävlingar under skoltiden ihop han och jag iallafall.

När Louise berättade om sitt möte med en av kvinnorna som utnyttjats sexuellt var det svårt att hålla tillbaka tårarna. Kvinnan berättade för tolken vad hon utsatts för, tolken grät och kunde inte ens återge allt fruktansvärt och då inser man att vi inte ens kan föreställa oss detta i våra vildaste, vidrigaste fantasier. Jag skulle antagligen aldrig kunna resa iväg så där även om man kanske borde.

Ni vet ju att jag har bestämt mig för en jul i återhållsamhetens och hållbarhetens tecken…att ge INGENTING vore väl väldigt befriande. I år kanske vi alla ska fundera på att bli månadsgivare? 100kr i månaden, jag vet, alla har inte det över men vi som faktiskt kan avvara 1200kr på ett år har en reell möjlighet att hålla den här verksamheten rullande. De som ansluter sig nu få ett signerat print av Louise Winblad. Jag har länk här nedan.

Utbildning vet vi är svaret på fattigdomsfrågan och att ingjuta hopp hos dessa barn och unga. De lever så fattigt att de väljer att ta sina chanser på gatan hellre än att stanna i sina familjer. Jag antar att hunger gör det med en, man blir desperat. Tänk er det!

Som vanligt när Läkarmissionen/Louise kallar bjuds det på fantastisk frukost. Här från Bergrummet tror jag. Kan rekommenderas varmt även om dagens ämne gör att man blir extra påmind över hur mycket mat vi självklart omges av….fantastiskt gott iallafall! Och Fanny i secondhandfynd, så medveten!!!
Sockrad saffransbulle….ja tack. Men kanske mackan var allra godast ändå! precis lagom stor också!
Den där tvättkorgen kändes igen….
Det kryllade av dyra svarta bilar, kostymklädda män med N-emblem. Jag antar att Nobelpristagare och andra ska bussas runt stan närmaste veckan. Undrar om inte Läkarmissionen skulle vara en bra kandidat till Fredspriset om de inte redan fått det..? Jag vet att hans Rosling talade gott om dem, det borde ju väga väldigt tungt!

 

 

Jag var som sagt yrvaken när jag nådde Bergsrummet och väldigt tacksam att jag igår var på ansiktsbehandling därjag fixades till så gott det går…hoppas bilderna inte blir för hemska som togs….

 

Den här tjejen hade varit utsatt för trafficking. Men ej stukats. Hon skulle bli frisör, ha egen salong, anställa andra utsatta flickor och skaffa sex barn. tre av varje sort. Det tycker jag låter som en utmärkt plan! Just DO it!
Drömmen för många. Foto: Anna Ledin Wirén/Läkarmisionen

 

Detta print får man ett ex av om man blir månadsgivare nu. Jag ser fram emot att Louise får fullt upp med att packa och skicka;)!

 

På vägen därifrån efter en fantastisk frukost i det häftiga museet gick jag med min ena dotter genom Kungsträdgården, vi bestämde oss för att passa på att se NKs julskyltning, gå på dyra gatan i Mammons Mecka…..hela förskoleklasser stod uppradade med sina reflexvästar med näsan tryckt mot glasrutorna……det ger lite perspektiv.

Den här bilden tyckte jag var lite talande…Things 50%…..

Men som Louise sa, det är fortfarande OK att skära bort brödkanterna på limpan. Man kan inte hela tiden påpeka (som jag själv gjorde igår när min dotter avvisade två felbredda mackor i rad då vad hon egentligen ville ha var en ROSTAD macka med smör, inte orostad, DÖH!) att vi ska vara så tacksamma och tänka på de som lider all världens kval varje sekund. Då blir det omöjligt att leva. Men vi skulle nog alla må bra (bra och bra men kanske få oss en tankeställare) av fyra dagar på ett hem för gatubarn i Addis Abeba? Det finns alltid grader i helvetet och på tunnelbanan hem kom det hemlösa och bad om en slant för natthärbärge, tiggare sitter utanför T-banestationen och så vidare. Men i Afrika där finns inga skyddsnät, INGA! Vad är 100 kronor i månaden…..en timmas arbete efter skatt? fyra trisslotter, 1,7 paket cigaretter, fyra chipspåsar? jo, det kan vi avvara. Jag kan det iallafall och om jag orkade skulle jag ta alla mina barn med mig dit ner och sätta mig och vaccinera barn en månad eller så, för sånt kan jag. Samtidigt kanske mina mindre barn skulle kunna lära sig att skolgång är något man ska värdera för det gör man när det inte alls är självklart. Fattiga familjer hålls i fattigdom när barnen måste arbeta istället för att studera och vips har man den där onda cirkeln som jag tror är roten till all världens elände!

Skridskor i Kungsan. Jag tror aldrig jag åkt där men det ser väldigt härligt ut och måste vara exotiskt för turister.
Julpyntat och fint överallt…men som sagt, behöver vi MER?

 

Nu gör vi något konkret tycker jag! Tryck på länken och få ett signerat ex av Louise, det kan ni rama in och ge bort i julklapp tycker jag! Det är något som sträcker sig långt utöver de där timmarna i julgransljusens sken, det kan lysa upp livet för ett barn under resten av livet! Bli månadsgivare!

 

Fanny och Alexander på NK. Ena dottern har nog egentligen fått sitt namn därifrån…jag ska fråga hennes pappa en dag.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen