Skatt på skatt

Jag hörde på radion igår att S och MP önskar återinföra gåvo- och förmögenhetsskatt. Det sista jag gördel var ordet Exitskatt…och då blev jag rädd. Jag uppfattade det som en typ av arvsskatt, att man liksom skulle batalj sig ur livet. Så var det emellertid inte efter att jag läst på. Det handlade om att beskatta de företag som flyttar ut ur landet (på ett invecklat sätt som jag ej förstod och kan återge med det finns att läsa på Dagens juridik om man är extra intresserad).

I vilket fall berättade jag detta för maken och vi blev båda så irriterade. Man ska först tjäna in pengar som man skattar för. Och sen när man vill ge sitt barn eller sin make/a en slant så ska man betala skatt en gång till!

V påstår att antalet mijardärer bara ökar i Sverige….jagundrar hur detta kan vara ett problem. Samtidigt vill de ha klasskamp och S vill att alla ska göra en klassresa….jag fattar inte riktigt. Vad är deras vision? Ska alla bli höginkomsttagare och akademiker? Eller VD:ar? De som de ständigt vill såga ner.

Eller vad är det finaste man kan bli i deras land? Att man kommer upp och blir en av de rikaste i Sverige nämligen någon som tjänar 45000kr/månad eller mer? För där går gränsen för att man ska räknas till de rikaste i landet. En person som tjänar 45000kr/mån får efter skatt ut 31758 kronor om man är medlem i kurkan och bor på Ekerö. Någon miljardär blir man inte av det. Handlar man mat mm som beskattas med vanlig moms (25%) då betalar man ca 8000 till i skatt och sammanlagt ca 23000 kronor går bort. Man betalar då med andra ord alltid hälften av det man tjänar i skatter. Värt en tanke. Då är ändå skattesatsen ”bara” kring 29-30% på själva lönen.Har man sedan som jag pluggat väldigt länge med lån och är med i facket ryker 2000kr där och ja…..möjligheten att spara ihop stora mängder pengar är ganska begränsad iallafall när man har små barn som ständigt behöver större kläder, skor osv osv.

Om man till äventyrs skrapar ihop några hundra tusen som man kanske vill portionera ut till sina barn för att de ska kunna köpa en barnvagn (8-10000kr numera) då ska man skatta för det och barnen ska sedan skatta 25% för en vagn som håller i kanske två år och ni hajjar ju vart jag är på väg här.

Någonstans försvinner väldigt mycket pengar för skatteuttaget är det minsann inget fel på som det är. Jag är väldigt orolig att vi lägger pengar på helt fel saker. Som NKS till exempel (71 miljarder har jag hört att totalsumman kan bli om inte mer) och sen andra idiotgrejer som t.ex polisens undermåliga kommunikationsutrustning som finnarna redan fattat var skräp. Militärhundar för 200000kr styck som inte var värda sitt eget skinn vid närmare granskning. Radioutrustning till militären som när den kom var så tung att den inte gick att bära för någon hade gjöt att berätta för tillverkaren att den skulle vara bärbar och inte monteras på fordon och så vidare. ANSVAR för skattepengar önskar jag istället för ökat insamlande av detsamma. Vad sägs om det?

Vi har en stor försörjningsbörda i landet som förväntas öka. Net skapar inte incitament för de som redan betalar mest skatt att öka sitt skattebetalande. Då måste man nog tjäna betydligt mer än 45 papp i månaden. Jag tänker att folk som Dan Eliasson som 2015 drog in 1,8 miljoner i lön, han har nog tillräckligt över för att skapa sig en privat förmögenhet. En polisman not so much. Han får ut liiiite mindre än hälften av lönen trots att han tjänar så mycket, drygt 96000kr/månad men om han ej är med i kyrkan blir det drygt 98000….jobbskatteavdraget på honom är inte heller så högt, bara 813kr.

V snackar om de allra rikaste som om de alla drar in flera hundra tusen kronor per månad men det är underläkare, sjuksköterskor och kanske vissa mellanchefer som är höginkomsttagare….vanligt folk i mina ögon.

Nu ska jag mocka skit i hönshuset, heter det så?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *