Hygienkunskaper och andra insikter

Sån tur med solen! Lite kär i svenska fjällen blev jag.

Vi lämnar nu Jämtland bakom oss. Det har varit strålande sol varje dag och på morgnarna fantastiskt kallt. Bilen strejkade vid -28 och det gjorde att vi fick sitta rätt länge i stugan innan vi kom ut i skidbackarna.

Jag har haft väldigt lite tid för mig själv, jag räknar kanske 60 minuter totalt och det innefattar då toalettbesök, en tripp till Åre glashytta och 45 sek ensam i bastun. Men jag klagar faktiskt inte. Vi har haft mer kul än förväntat och farhågorna om krångel med barnens skiddebut har bara delvis besannats. Vi blev lite sjuka i tur och ordning och det tog väl udden av Tyllas upplevelse lite men jag ger denna vistelse 9/10. För helt besvärsfri kan inte en skidresa med fyra barn vara.

Höjdpunkterna har varit sällskapet, besöket på Parkvillan där jag för första gången åt flytande korv (ja du läser rätt. En specialitet från Mallis som jag ska lära mig att tillaga och kanske äta varje dag i resten av mitt liv?) och sötpotatispommesfrites (godaste jag ätit), Kokosbollsfabriken, besöket i Björnens indiantält, solen, avsaknad av förvärvsarbete och hjälp med barnen i backen av min Alva. Skidåkningsmässigt var kvällsåket i Åre dagen innan avfärd bäst. Jag, Alva och vännen C tog oss iväg i mörkret och hann med kanske fem åk innan liften stängde. Det var så otroligt vackert att stå där på toppen av 8-mannaliften och spana ut över det glittrande Åre, vägen till Duved och sen de snötäckta fjällen. Vi åkte tillsammans allihopa fram till sista åket. Då valde jag den brantaste svarta pisten själv, jag hade de bäst slipade stålkanterna visade det sig. Jag var lite orolig innan resan att ryggen skulle strejka och att kanske jag var i för dålig form för att klara backarna med se det gick alldeles utmärkt! Det var 11 år sedan jag sist stod på ett par skidor (då utan hjälm och goggles…) men tydligen går inte ränderna ur. Jag ÄLSKAR att åka liiiite för fort i de brantaste backarna och även om jag vet att jag sannolikt skulle slå ihjäl mig om jag föll så känner jag mig helt galet stark och modig när jag i splendid solitude öser ner för brantaste backen. I princip alla trängdes i den breda, flackare backen. Där blev jag däremot jättestressad av alla som åker fr fort och för nära och till synes utan kontroll. Jag åker helst själv alltså. Så dä måste jag kanske plussa på lite på egentiden?

Skidåkning är inte för alla, det blir man varse i Åre. Allt är dyrt och det väcker socialisten i mig. Jag tänker att konkurrensverket borde titta lite på monopolsituationen vad gäller liftsystem mm….Men vi tog oss råd. Vi åt ute en kväll och en lunch. resten lagades hemma eller grillades i backen. Vi bodde väldigt billigt också kan tilläggas.

Sen en annan insikt. Jag fick tillfälle att prata lite med en kille som bor och arbetar i Åre. Han berättade att de utbildar folk  i hur man städar…..och DET gjorde mig lite orolig. Tydligen finns mkt bristande kunskaper i detta hos städpersonal….ooooo. Man har ju hört historier om hur folk börjar med trasan i toaskålen och sen arbetar sig uppåt mot kranar, handfat och speglar….Och så verkar det vara. Imorse berättade maken att en av hans kollegor numera alltid inleder sina semestrar på hotell o.dyl. med att torka av alla handtag, knoppar och vred och sedan dess aldrig insjuknat på semestern….. Detta ska jag fr.o.m nu praktisera.

Här barhäng med kidsen på Parkvillan. Supertrevligt och vi fick chambre separé.

Sen härliga grejer. Vi fick höra att Åre Karameller var till salu. Omedelbart kollade jag deras Instagram och kände en stor lust att tillverka karameller! Kolla in dem, så roligt med filmerna med kulor! Jag försökte åka dit för att handla dessa fantastiskt goda klubbor/karameller men det var jättestängt och till Åre torg orkade jag inte köra. Men vägg i vägg låg Åre Kokosollar och där gick vi in Gizela hade precis tagit ut några nygräddade kokosunderverk ur ugnen och bjöd mig och Frank på varsin. Helt sjukt gott! jag köpte genast två kartonger för resan hem. De görs med agar agar så dt passade även vegetarianen i bilen! är ni i Åre, åk dit!

Parkvillan ska ni också besöka, deras öl och mat var fantastisk! Men ta med något att låsa upp en låst toadörr med för Kalle som driver stället berättade att det är en ny pranktrend…att låsa toadörrar på uteställen….SÅ KUL! Verkligen, slår ju tandkräm på undersidan av dörrvredet med hästlängder….

Om ni känner er redo för ett livstilsombyte kan jag meddela att karamellfabriken är till salu! Helt ärligt är jag ingen klubb- eller karamellälskare men det klubba Tylla fick i Björnen den var fruktansvärt god!
Nyligen bytte kokosbollsfabriken ägare. De som sålde gör nu supersnygga popcorn. BLÅ! Jag ska visa er senare. Det är något med fabrikslokaler som jag älskar. Därför ser mitt kök ut som det gör!
Jag och Edgar på Parkvillan. Jättegott och vårt tack till värdparet kan man säga. Vi var 12 till bordet och hade en jättetrevlig kväll i källaren med jazz i ”lurarna” tack vare J! Bra val! Jag drack alkoholfri öl som ej bryggts in da house men som var jättegott. Mikkels tror jag det hette. Smakade ananas tyckte Alva, på ett bra sätt.
Varje gång jag byter miljö och sammanhang blir jag lite sugen på förändring. Det här skåpet stod i stugan vi delade. Så otroligt vacker blå färg och jag gillar ffa marmoreringen på krönet.

 

Kolla! Underbart va? Jag får lust att köpa en tomt i fjällen, bygga ett timmerhus som får gråna och sen bara inreda så här. På allvar, första bästa tillfälle som jag trillar över fyra miljoner kronor slår jag till!
Hela veckan har jag hindrat Tylla från att klappa missen. sista dagen, efter städningen frågade hon igen. Då sa jag OK. Hon stelnade till, tittade klentroget på mig och lät bli. Uppenbarligen är det inte hopplöst att lära ut hygientänk till fyraåringar ändå (fast det känns så större delen av tiden).

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen