Diskriminering

Jag hörde på radion att en gravid skådis bivit nekad ett jobb (eller var det en dansare?). Tidigare har en kvinna som ej fick ett jobb pga att hon ej tog i hand fått skadestånd för att hon blivit diskriminerad….

Jag funderar ofta på diskriminering. Blir en enarmad man som nobbas att söka till polisen diskriminerad? Blir en person som inte har tillräckliga betyg för att börja läkarutbildningen diskriminerad? En blind som vill bli stridspilot????

När man drar saker till sin spets så kan det ibland bli lite tydligare vad vi talar om.

Min bror utbildade sig till brandman i England. Där sänkte man kraven för kvinnliga sökanden för att de skulle kunna bli brandmän. Gott och väl….men om man är för svag för att bära verktygsväskan på 30kg i full mundering och klättra uppför en stege till ett brinnande hus….är man då en bra brandman? Om man inte orkar hålla vattenslangen och kyla huset så att rökdykaren inte dör i hettan där inne…är man då en person man vill ha som sin ”wing man”? Polisen sänker också kraven. Både på fysik och kunskaper i svenska språket. Allt för att attrahera folk…vad näst?

I det fallet med den gravida skådisen kan jag fundera över följande: Man vet att man är gravid. Man vet att man inom nio månader kommer ändra form ganska radikalt och därefter vara nybliven mamma med stora behov av sömn och vila. Jag antar att personen i fråga inte sökte ett engångsgig utan enroll i en pjäs som först ska repeteras några gånger (kanske tar några månader) sedan spelas, kanske en hel säsong? Och då lär väl grosessen ha kommit ganska långt? Hur tänker man då när man anmäler någon för diskriminering? Visst de ska ju få arbeta som alla andra men om man spelar en ROLL, säg Ofelia så är ju inte hon gravid…eller Fröken Julie….någonstans tycker jag att det är orimligt att få skadestånd för detta. Istället skulle kanske mammapeng kunna betalas ut så snart formen börjar ändras och kläder inte längre kan dölja? Eller ska vi alla bortse från kroppsform, ja det kanske är så vi ska angripa detta. Det kanske är diskriminering att inte ge rollen till den mest begåvade bara för att hon inte kommer kunna arbeta tiden ut, se ut som det var tänkt, behöva anpassade kläder eller rent av en ersättare i slutet av graviditeten. Ge mig era synpunkter nu!

 

2 Comments

 1. Jadu… väldigt intressanta funderingar. Jag kan hålla med dig i det där med att det är konstigt att sänka kraven för kvinnliga brandmän. När hela grejen med ett yrke är att orka och man inte riktigt orkar, då ska man inte jobba med det. :S

  Kul blogg för övrigt!! 😀

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

  • annavoltaire

   Men hej och välkommen C!

   Precis. Kraven är ju inte för att exkludera kvinnor, inte alla män klarar kraven heller!
   Vad roligt att du tycker det! Hoppas du vill stanna kvar, jag har mycket på gång (som vanligt) just idag blev det helt klart att bok nummer TVÅ ska ges ut under våren! Jag är så nyfiken på vad den ska innehålla!;)

   Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.