Innan väggen – min debutbok

Bild från omslaget men inte den slutgiltiga versionen. Foto av Carl Carlsson (min lillebror).

Den fjärde september 2017 gavs min bok ut. Det var väldigt stort för mig. Läskigt och roligt på samma gång. Lite som att åka ”Fritt fall”, man både vill och inte vill….

Hur som helst. Vill man köpa en går det bra att mejla så skickar jag. Priset här är 140kr inklusive moms och frakt. I bokhandeln  ligger priset mellan 180-280 kronor.  Jag kommer sälja den till det bästa priset såklart! Frakten går på 28 kronor (150 gram) för den här viktiga boken om hur man blir fri från utmattning, håller sig frisk och blir en bättre människa! Vill man inte köpa finns den på 96 bibliotek runt om i landet (på fem bibliotek i Finland också) och är under inköp på några till….men var beredda på att den är UTLÅNAD! Det är många som vill läsa tydligen, och LYSSNA!

Louise Winblads illustrationer  finns i boken. Man kan köpa den bara för dem om man inte orkar läsa!
Så här kommer ljudboksomslaget se ut, new and improved, släpps i augusti!

Nu finns ljudboken både att köpa och låna! Den innehåller lite mer material, en andra upplaga kan man säga.

Här en artikel i min lokaltidning! Mälaröarnas nyheter

Här en lista på fina recensioner som gör mig stolt och rörd!

Recension BTJ-häftet nr 23, 2017

”Anna Voltaire arbetar som läkare” … ” och är sexbarnsmamma. I sin debutbok delar hon på ett lättläst, personligt, underhållande och ärligt vis med sig av sina egna erfarenheter av utmattningssyndrom. En kortfattad och tydlig bakgrund till varför vi blir sjuka av stress, hur sjukdomsförloppet ser ut och vilken behandling och egenvård som finns presenteras. Vidare ges tips till såväl den sjuke som hens närstående och den sjukes arbetsplats.

Bokens styrka ligger i författarens förståelse för att målgruppen utmattade sällan klarar av att läsa tjocka, faktaspäckade böcker. Innan väggen är således exemplariskt kortfattad utan att kännas ytlig. Dessutom inleds den med en sammanfattning på ett uppslag så att den som är utmattad snabbt kan ta del av innehållet för att därefter lämna boken vidare till sina anhöriga. En föredömlig bok om utmattningssyndrom för såväl drabbade som alla andra då allmänhetens okunskap om utmattning ofta är stor.”

Bloggaren C.R.M Nilsson skriver ”Innan väggen är en varm, upplyftande bok som bjuder på lösningar och tröst. Det är en bok fler borde läsa.” Boken fick 4 stjärnor av 5.

Bloggaren Fiktiviteter skriver bland annat ”Innan väggen ger mig igenkänning och styrka i ett sorts tillsammanskap. Den ger också praktiska, oerhört enkla och lättbegripliga, råd till den som letar sådana alldeles i början av utmattningen. Det är en bok som behövs, inte minst för den svarta humorns skull, vi måste kunna skratta åt eländet också när vi umgås med det som mest intensivt.”

Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:

På väg mot soptunnan funderade jag på hur jag skulle orka med morgondagen.

Om boken:
Läkaren och sexbarnsmamman Anna Voltaire har själv varit där och den här boken har varit hennes sätt att hantera sin sjukdom. Utmattning är ingenting som kommer plötsligt, även om det kan verka så när man står där i tvättstugan helt håglös med en liter mjölk i handen och undrar vad man gör där. Det utvecklar sig långsamt och ger sig till känna genom olika symptom som många väljer att ignorera. Det är så man blir sjuk genom att strunta i kroppens desperata försök att tala om att man måste vila. Till slut brinner man upp. Man går in i väggen.

Med stöd i vetenskapen, anekdokter och illustrationer av Louise Winblad beskriver Anna Voltaire på ett lättfattligt och humoristiskt sätt hur sjukdomen smyger sig på, vad som händer i kroppen och varningssignaler att vara uppmärksam på.

Min åsikt:

Tänkvärd, lärorik & underhållande!

Och så en recension av en psykiater…av Jill Taube

Innan väggen- av Anna Voltaire
Det här en guidebok, en praktiskt så-här-gör-du-inte-bok. För att inte drämma in i väggen och kanske bli ”obrukbar” för lång tid och istället för att leva ditt liv, stå på sidan och betrakta det. Den är den bok som författaren önskade fanns när en promenad till soptunnan var på gränsen för vad hon orkade. Och att vila en stund där, var enda sättet att orka ta sig in igen. En bok eller bruksanvisning på hur en gör eller hur en inte gör.
Kanske är titeln ”Innan väggen” en liten tröst till kollegan Pia Dellson som skrev boken Väggen, om hur hon psykiatrikern insjuknade i utmattningssyndrom. En av de första i en grupp böcker, som nu sorgligt nog kan kallas för genre.
Författaren har varit nära väggen, inte bara en utan två gånger. Trots det så har hon tydligen lyckats behålla ett sinne för humor som genomsyrar boken och håller både sig själv och oss läsare på gott humör, trots det allvarliga ämnet.
För det är ju just det utmattningssyndrom är- ett ytterst allvarligt ämne och som drabbar utan urskillning och utan att be om lov. Dyker upp som en objuden och helt oväntad gäst. Eller vänta lite- kanske förstod både Anna och Pia och Niklas och alla de som plötslig inte kan hålla alla bollar i luften, att något var på gång. Symptom som funnits länge, men som vi är så bra på att negligera.
Kaos i hjärnan och plågsam trötthet. Minnesstörning. Som beskrivs på ett både skämtsamt men också egentligen smärtsamt sätt.
”Hej! Jag heter Anna. Jag har fem brevlådor. Jag menar brevbärare. Vänta nu, jag har… sex barn i blandade åldrar.”

Bokens indelning
Boken är verkligen praktisk på ett konkret sätt och rolig- läs bara en liten teaser om att lära sig säga nej:
”Älskling vet du var mina strumpor är?” Efter en några rader om genus och roller i en familj, får vi ett batteri av färdiga svar att ta till när en utmattad hjärna inte själv kan tänka ut några.
”Jag vet inte, tänk själv!”
”Jag är upptagen med att tänka på hur jag ska andas här, du är väl en kapabel person?”
”Jag hör inte, min hjärna har kopplat bort hörselnerven av energisparskäl.”
” Skriv ned frågan så tar jag det nästa vecka.”

Den sistnämnda känns som den seriösa i sammanhanget, resten får vi väl för att få skratta lite.
Författaren tar ett helhetsgrepp och delar upp boken i:
Bakgrund
Samhället och sjukskrivningar
Sjukdomsförlopp
Behandling och egenvård
Friskvård- att hålla sig frisk
Tips för den sjuka

Summa summarum
Nå, vad får vi oss till livs? Inget hokuspokus och inte heller någon rymdfysik, utan mest bara sunt förnuft. Tänk efter före och ta hand om dig. Du lever i en kropp, typ. Ta hand om den. Lyd doktorn som du troligen behöver träffa om du är drabbad av ett utmattningssyndrom. Sätt gränser.
Att författaren är läkare är inte huvudtema även om de medicinska kunskaperna märks, det är en allmängiltig bok som resonerar om livet i stort. Det som vi vill vara närvarande i och leva fullt ut, utan att behöva pausa vid brevlådan som vi till äventyrs förväxlar med en brevbärare eller något av våra barn, troligtvis samtidigt storgråtandes.

Seså, lägg nu den här boken som en hård julklapp under granen- till dig själv. För det är du värd (glöm inte att slå in den i ett riktigt fint paket) och om du som läser det här är läkare och ganska ung – iakttag stor försiktighet nu. Du befinner dig i en riskzon.

Tack Anna Voltaire för en fin bok!

Villivinkansbooks recension 5/5

Akademibokhandeln själva tipsar om min bok som personlig favorit

 Här kan man höra mig prata om utmattning på Radio Viking i en livesändning. Anna

Här finns boken att låna! 95 olika svenska bibliotek och bokbussar!

Recension av Helena, Kulturkollo Där står min bok som en av de bästa ihop Med Pia Dellsons bok Väggen och Aleksander Perskis Ur balans (som jag just läste ut och var väldigt bra om än svårläst för någon som just är utmattad kan jag tycka).

Så här blev boken till slut….

Mejla mig på voltairesvardag@gmail.com så fixar jag ett signerat exemplar till dig eller någon annan!

Anna

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen