Sommar i P1 som man kan låta bli

Jag vet, han är mitt i en tugga men jag gillar bilden ändå. Medeltidsspektakel i staden närmast oss Duras.

Igår såg jag på Expressenlöpet att Agnes Wold lackat ur på Maria Borelius sommarprat. Jag har själv bara lyssnat på Anders Hansen, Magnus Ranstorp och Blondinbella (helt out of character för mig men ni vet ju varför jag lyssnade…). Jag känner mig inte sugen på fler program. Jag hörde en snutt av en youtuber som jag tror hette Jocke tror jag (min son Frank visste vem han var, Frank är NIO!). Den gången blev jag så förbannad att jag stängde av och vid två tillfällen under semestern har just det programmet kommit på tal här. Båda gångerna blev jag förbannad. Andra också. Och uppgiven blir man. Nu sker det igen helt utan att jag lyssnat. Men jag har köpt boken Hälsorevolutionen och läst lite i början av den. Agnes angriper ovetenskapligheten i Borelius babbel om antiinflammatorisk mat. Jag blir så här med två program i bagaget förbannad på Sveriges Radion som sänder ut skit. Jag tycker att en skattefinansierad verksamhet som har ett public serviceuppdrag ska borga för någon slags boj i det skumpande informationshavet. En hög lägstanivå på det utsända vore väl det minsta man kunde KRÄVA, ja KRÄVA när det handlar om detta. De har mycket hög svansföring och en mycket bra vetenskapsredaktion som de kunde använda sig av. Jag ska förklara varför jag lackade ut på youtubern och MB.

När man har över en miljon följare, jag antar att de flesta är barn (?) har man en fin plattform att föra ut sitt budskap (om man har något utöver att marknadsföra sig eller saker). Det är helt OK att säga och tycka vad man vill i vårt land men det är inte helt OK att stödja detta om det som sägs är helt fel eller vilseledande. Då ska Youtube stänga ner ens kanal. När den här killen sitter på bokstavligt talat BÄSTA sändningstid och säger att ingen ADHD-medicin fungerar och allt vi läkare vill är att patienter ska hålla sig lugna. Då ska röda lampan slås av och etern tystna. Jag vet inte vad för läkare den här killen har haft eller vad det är han lider av men detta är fel. Hans budskap når många antar jag och SR hjälper till att sprida okunskap och faktiskt direkta lögner. Jag lyssnade inte mer än så, jag orkade inte så jag kan inte uttala mig om resten. Inte imponerad iallafall och fler sommarprat blir man inte sugen på. Därför har jag slutat lyssna för i år.

Vårt närmaste slott, Duras. Älskar det och dess röda fönster.

Sen detta om antiinflammatorisk mat. I våras köpte jag boken ovan nämnd. Det började bra men blev sedan lite tradigt och samma sak sades flera gånger. Bland annat att svenska läkare inget kan om hälsa!?! Det är ett ganska stort påstående att läkarkåren just i Sverige är så otroligt dåligt informerade, rent av korkade faktiskt. Och detta är då skrivet av en som skulle bli minister men som pga att hon haft svar, ja olagligt avlönad hjälp med sina många barn så fick hon avgå. Det var hon också ledsen över i boken…hon hade inte förväntat sig att folk skulle bli upprörda av det (?). Jag tänker att det är ganska korkat faktiskt när man eller OM man hängt med i de poliiska svängarna och har någon form av fantasi…Men det var inte det som gjorde mig mest förbannad eller iallafall lästrött. Det var att hon åt så fruktansvärt mycket och knasig mat som verkade ta väldigt mycket tid i anspråk. Jag kan erkänna att jag gärna ställer om kosten om jag får leva längre, bli snyggare (både smal och slät) och hela livet blir toppen toppen. Men jag undrade lite över allt vin som dracks till mat och med vänner…och mycket resor och jobb samt ingen träning….Kunde det vara så att när hon slutade med vin, åt mer regelbundet och började träna så gav DET positiva effekter? Visst i varje påstående kan det finnas ett korn av sanning men jag för min del är mer benägen att tro att vi alla bara ska äta mindre, röra oss mer och ha en plan de la vida. Och då (om vi som Agnes Wold så riktigt påpekar inte drabbas av cancer, Alzheimer osv) kan vi leva tills vi blir supergamla i vårt land. Vi har nämligen nästan den högsta medellivslängden i landet och det beror nog delvis på bra sjukvård (ni vet den som innefattar alla korkade läkare i landet som inte fattar att motion, kost och sömn är bra för folk). Nu ska jag inte skriva mer negativa saker om andra människor. Alla har ju sin sanning och jag tror säkert att båda dessa verkligen TROR att de har rätt. Min syrliga kommentar är riktad till Sveriges Radio som jag tycker borde ha vett att inte släppa fram vad som helst i etern bara för att det går. De har ett ANSVAR och jag vill INTE betala för detta, nope, lägg mer pengar på att lyfta fram smarta forskare ur  fler discipliner istället! Vad sägs om några KLIMATFORSKARE som KAN något om ämnet och inte bara larmar och strejkar? Eller plastforskare som kan tala om för politiker (och folk som röstar på dem?) att PLAST kan vara BRA för miljön rätt använd? Eller…..intervjua fler om de där vindfångarseglen som kan driva båtar med mycket mindre bränsle? Jag vet så många spännande ämnen de skulle kunna fiska upp och låta forskarna prata om hela ÅRET! Vi behöver mer av detta oavbrutna prat för att få djup i diskussionerna, vi får döpa om skiten till Djupdykning (ej säsongsbunden) i P1, vad tror ni?

Gårdagens lunch, crèpe med caramel de beurre salé! Utmärkt mot förstoppning! (Skämt alltså, gör inte som jag, gör som livsmedelsverket säger eller folkhälsoinstitutet).

Jo, och alla ni som tagit mig på orden och vill ha enkla recept för utmattade…det är på gång, jag ska bara bli färdig med semestern först. Ett snabbtips (höll på att skriva snapstips..men det kan ni också få sen) är att göra en Croque Voltaire (kanske den heter något annat egentligen). Vitt formbröd i det större formatet. Bred på Dijonsenap på brödet. Sen kokt eller rökt skinka, två skivor (eller en), Ett stekt ägg utan fast gula. Bred på tomatpuré och en skiva tomat läggs på. Riven stark ost du gillar. Vi brukar ta präst eller Västerbotten och sen riva lite parmesan på toppen. Det går bra att bara skiva osten också om du har brått. In i ugnen under grill 210-225 grader tills den ser smaskig ut. Servera med Sallad, tomat och gurka med lite olivolja, citrosaft, salt och peppar på! Den innehålelr massor med bra saker och jag tror att du varken blir tjock eller död av innehållet. Det är en fråga om balans här. Den rätta blandningen så att säga.

Vi kikade in i kyrkan Maria Magdalena i stan och tände ett ljus. Plötsligt var barnen TYSTA och satte sig spontant ner för att betrakta altermålningen. Jag tecknade till maken att vi skulle sitta kvar så länge det höll i sig. Vårt lilla popcorn E började sedan leka Jesus på korset och ställde sig vid altaret och såg korsfäst ut…dags att går. Tursamt nog var vi ensamma i den gamla och svala byggnaden!

Au revoir!

2 svar på “Sommar i P1 som man kan låta bli

  1. Hej Anna! Jag lyssnar inte så ofta nu för tiden på Sommarpraten men det finns några jag tänker ge mig tid att lyssna på när lusten infinner sig.
    Jag har istället plöjt en massa böcker, bland annat Joakim Lundells andra bok. Det som intresserade mig var hur han beskrev hur han tänkte och gjorde utifrån sina diagnoser. Jag är lärare och försöker dagligen förstå hur mina elever tänker och nu fick jag några ledtrådar. I alla fall så… Började lyssna på Lundell men dissade honom rätt snabbt.
    Jag halkade in i Emma Frans på program som fångade mig. Skall snart ge mig tid för att lyssna på hela hennes program som handlar om hur vi skall stanna upp och tänker efter. Jag behöver det!

    1. Hej! Jag vet inte vem Emma F är och nu är lugnet över för min del för att lyssna. Jag ska bara försöka höra klart på Thomas Sandells prat, jag gillade början. OCH gillar hans möbler som jag har en hel del av här hemma. Känner mig mätt på snack och hörde idag att Sommar fått en del kritik för att man får höra allas livsstories….och inget om det de är kända för….och visst har alla en bakgrund, det kan vara intressant med någons formande uppväxt men jag gillar också att höra på experternas EXPERTIS. Ranstorps var en trevlig blandning och Hansens för den var faktaspäckad.
      Anna

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen