Hållbarhet

Jag skulle kunna skriva ärlighet också. Eller äkthet. Eller sanningsenlighet, renhet ja alla de där högtravande orden som jag känner saknas i världens mediebrus just nu. Idag var det tidningen Mama som tände min bloggnista men det fanns en liten antydan redan vid första nyhetsrepan på radion. Ni som lyssnar kanske hörde det om att nyproducerade ”saker” ffa saker som går på el redan i produktionsledet görs på ett sätt som begränsar dess hållbarhet. Det har nog många blivit varse då tvättmaskinen eller elvispen dör två dagar efter att garantin gått ut. Massor med förslag fanns för att förhindra detta. Som att lagstifta om sakers hållbarhetslängd och på andra kluriga sätt tvinga till hållbarhet. Sen hör man om att räntan blir ännu mer minus i europeiska centralbanken för att uppmuntra oss att handla mer av den ohållbara varan. Hjulen ska nurra vidare, konsumtionen öka och då blir det ju lite motsägelsefullt att saker ska hålla längre och vara av högre kvalitet….De som verkligen kan köpa kvalitetsprylar med evighetsgaranti och höga andrahandsvärden på Bukowskis vintageauktioner skrattar som vanligt hela vägen till banken.

Vi tvingas kvalitetssäkra saker som inte låter sig kvalitetssäkras och ljuget och hyckleriet når oanade höjder när de med blått blod uppmanar oss att följa Gretas konton medans de flyger privatjet hit och dit i jakten på nya härliga upplevelser. Och stora delar av mänskligheten följer trendsetters och influencers som uppmanar till tidlösa val, rensa i röran, köp kvalitet osv osv som de själva får sig tillsända och betalt för att kränga. I Mama kan man på 44 sidor läsa om Maddes förlossningsupplevelser. Jag tänker inte klicka för att ta del av den fantastiska berättelsen för jag anar att jag skulle behöva söka hjärtakuten då och någon skulle tjäna en krona och fortsätta skriva liknande smörja om någon annan influencers nedkomst.

Varför vill vi efterlikna de oefterlikniga? Jag fattar inte. I USA accepterar fattiga människor låg skatt för de rikaste för att de tror att de en gång också kommer bli rika och då slippa hög skatt. Men ärligt….vem tror på allvar att vi kommer bli rikare av att följa redan rikare människors flöden? Hela den grejen går ju ut på att vi vanliga dödliga i jakten på en air av avspänd finess ska köpa produkter som vi egentligen varken behöver eller har råd med.

Jag tror jag skrivit om detta tidigare men jag tar det igen för nytillkomna läsare. En irakisk patient jag hade i behandling och jag kom i samspråk kring Saddam Hussein. Jag frågade honom hur i hela världen en diktator som han liksom hade något att vinna på att plåga sin befolkning, döda dem i fängelser, tvinga dem till flykt osv osv. Han sa helt lugnt att Saddam själv sagt att han bara behövde ett befolkningsunderlag på en miljon för att själv kunna leva i sus och dus. Det är inte så himla många faktiskt om man tänker att han drog in några spänn om dagen i skatt eller avgifter av varje person. Och det är såna vi är, vi är levebrödet för banker, försäkringsbolag osv osv. Vi är högst beskattade i världen hörde jag på P1 häromdagen. Även fast marginalskatten nu ska sänkas. Och där blev det väl en viss drift från ämnet men min poäng är att du är dig själv nog. Du duger. Du behöver inte ha en handväska som matchar varje byxa, kappa eller jacka. Det kan vara coolt till och med att vara din helt egen. Se på Londonmodet! Där är det det som styr de stora designerna, de kollar på gatulivet.

Jag köper numera så lite jag kan i första hand. Alltså nytt. Sporten är att köpa snyggt i andra hand. Man kan piffa, tvätta, laga och framförallt SPARA dina surt förvärvade pengar. Jag tänker noga efter vad jag vill GÖRA i livet. Är det att alltid vara snygg i håret, ha den senaste väskan och ett matchande par skor för varje säsong? Nä! Jag tycker det är töntigt. Snyggt…? Fegt tänker jag. Våga vara skitsnygg i lagade byxor, uttryck dig själv genom dina handlingar och kanske en färgstark sjal om håret (om du då inte utövar kulturell appropriering som jag annars tycker är asfränt och helst skulle vilja klä mig som Frieda kahlo men är för feg och ska bli psykiater så det kan bli lite too much för patienterna som inte alltid är helt stabila men ser ut lite så själva då och då…).

OM jag skulle läsa om någon annans förlossning 8vilket jag aldrig någonsin skulle vilja för jag tycker att just den kroppsövningen är bland det jävligaste som finns) så skulle det inte vara en priviligierad överklassbruttas. Jag kan liksom inte tänka mig att det finns någon spänning där. Att hon får höra att det är fullt, att inga rum finns eller möjlighet till bedövning med att hon är välkommen att ta en varm dusch i två timmar tills någon annan klämt ur sig sin unge så att en sängplats finns (har hänt mig). Eller att man inte får påfylld epidural för att det inte gått 45 minuter som är kutym (har hänt mig) eller att man kan få ett täcke till för att det är så kallt på rummet (har hänt mig). Jag tror inte heller att någon skulle tjafsa med henne om att få några milliliter ersättning så hon kan sova med hänvisning till att det behövs en överläkarordination på det (har hänt mig när barn fyra föddes och jag upplysta om att jag själv var läkare och ganska van morsa som behövde sova). Jag har så mycket skit att skriva om förlossningsvården att ni skulle vilja hoppa från Eiffeltornet om jag delgav er allt och man kan ju tycka att jag är galen som trots detta skaffat sex barn. Men vad kan jag säga…jag är en sann optimist.

Imorgon då reser jag med FLYG till Spanien. Jag tar sen BILEN till Marseillan och jag ska vara där helt själv (nästan jag ska bo hos släktingar) jag ska simma i Medelhavet, äta svärdfisk och kanske dricka en drink i hamnen. Vi får se helt enkelt. Det är min födelsedagspresent från maken. Han tycker jag behöver omväxing och framförallt sömn. Han har HELT rätt! Men helst hade jag velat ha med mig alla mina barn och maken och ändå få sova gott och inte ha full stress men det kommer senare, mycket senare.

Kärlek till er alla och vi behöver inte följa modet, vi ska avfölja modet och HA MODET att duga precis som vi är. Äkta människor (Ernstvarning där) som har kläder för att inte frysa, väskor för att bära våra nödvändigheter i och hus som håller oss torra och varma. Mer behöver vi faktiskt inte. #avfölj

Jo, kolla in republikanska föreningens instagram idag…..

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen