Den dåliga smaken…

bild 1
Idag blir det jordgubbar till efterrätt. Jag köpte en fin träkartong på Coop idag för 40kr. Den gjorde mig glad.

 

Jag lyssnade på Meny i P1 medan jag lagade till middagen. Jag blev nedslagen. Vi dricker mer vin i landet på bekostnad av spriten. Det är bra. Men vi dricker ”fulvin”. Det gör mig ledsen. Tydligen är de mest populära vinerna i Sverige söta. Vi gillar ju sött som bekant. En sommelier berättade dystert att trenden går mot att viner sötas, antingen med druvjuice eller torkade druvor (russin?) för att passa våra obildade gommar. Det är ju så att sötman bär smaken och detta blir en genväg till ett ”gott” vin. Lite som alla tillsatser i halvfabrikat när det gäller mat. Fusk skulle jag kalla det.

Extra tråkigt tycker jag för vin är ju en hel vetenskap och vi, större delen av befolkningen, väljer viner efter 1) Pris i genomsnitt 75kr/vinflaska 2) Sötma (dvs i vårt tycke angenäm smak) och sedan verkar vi i vanlig ordning vilja dricka något som är förknippat med en kändis. Och marknaden följer efter.

 

bild 4
Här ett exempel på slöseri på trycksvärta. Cashewwrap…som innehåller nötter…

 

Nej detta måste ta stopp! Jag uppmanar alla att fråga efter kvalitet. Utbilda er vad gäller viner, välj om det går ekologiskt, stöd små vinmakare hellre än stora och välj viner som inte är mixtrade med efter att vinet är färdigt! Gå till Systembolaget och utnyttja deras expertis. Deras personal är så otroligt välutbildade på detta och jag har aldrig blivit besviken.

 

bild 3
En lite ful form men vi är många. Men kolla vilka härliga grytlappar jag sytt av stuvar….

 

 

Fråga inte efter ett ”gott vin” utan säg:

-Hej! Jag ska göra världens godaste köttfärspaj med chilisås och gräddfil till familjen ikväll. Vilken dryck tycker du jag ska välja till?

Det skulle nog bli ett öl eller ett kraftigt rött vin för oss ikväll och till barnen kanske barnen äppelmust eller vatten.

Jag återkommer med receptet på den här dundergoda köttfärspajen (om den blir dundergod, annars låter jag bli).

 

bild 2
Köttfärs från Gotland, vitlök, ekologisk chilisås, oregano och soltorkade tomater.

Kram till alla finsmakare där ute!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen