Aldrig klaga, aldrig förklara.

På ett slott i Frankrike ett år. Där utspelar sig en av mina böcker, som inte har förlag ännu….

God morgon! Jag är besviken på årets Sommar i P1. Utbudet är skralt. Läste just Om Malin Wollin, kändes inte ett dugg lockande och kändisankdammen de fiskar i är pytteliten, verkligen. Men, när jag gick in för att kolla efter vilka talare som fått fin kritik fastnade jag för Lise Tamm, åklagare med bett av vad det verkar. ( nu när jag lyssnat en stund kan jag utfärda en varning…det handlar bl.a om sexbrott mot barn och jag har redan sagt till maken att jag kanske inte kan lyssna vidare, jag orkar liksom inte med sånt här….vi får se om jag lyssnar klart). Så nu ska vi lyssna till det under frukosten. Såna vill jag höra, smarta människor (antar jag) som har något VIKTIGT att säga, annat trams kan jag leva utan, tack. Men. Det här var inte alls vad jag ville, behövde skriva av mig om. Det gäller kungar, prinsar och prinsessor, detta trams.

Ni vet ju, jag är född republikan. Jag har en större motvilja mot monarkier, dynastier än mot religion. Varför? För att det är så jävla fucked up att folk vill ha dem, att vi låter dem. Jag ska utveckla det och inte bara vara arg.

Jag har just sett två dokumentärer om europeiska kungahus nämligen det avskaffade italienska och det spanska. Och i båda fallen har kronprinsen skjutit ihjäl någon!!! Jo då, helt sant. I båda fallen utan någon som helst juridiskt efterspel, eller Vittorio Emanuele fick 5 mån villkorligt efter att ha dödat Dirk Hamer, en semestrande Tysk som tydligen störde prinsens lugn på ön Cavallo när de sov….!? Juan Carlos dödade sin bror med vad man antog var ett vådaskott, pojken begravdes snabbt och ingen utredning följde, det såg Franco till. Efter det var familjesituationen…lite ansträngd. Förr i världen var det inte ovanligt att syskon dödade varandra eller sina föräldrar, se bara på Kleopatra! Jakten på makt och den gyllene kronan är lite som den efter ”my precious” i Sagan om ringen. Och det är där den här typen av statsskick hör hemma, i sagans värld.

Genomgående när det gäller monarikier och liknande är väl att väldigt många gillar dem utan att de kanske vet riktigt varför, de har ju alltid funnits där, de ger lite bling åt landet och så vidare. Alltså…av gammal hävd. I just de här två fallen har husen De Savoie och Burbon haft kungadömen över tusen år och själva ser de det som en självklarhet att de ska härska och är förmer än andra. När jag ser programmen tänker jag mer, de är inavlade, de har noll markkontakt och hur i hela världen kan de vara så odemokratiska och tycka att de kan ta sig rätten över andra?

Jag försökte se hur de alla är ingifta med varandra men det är inte helt lätt. Men svenska kungahuset är ingift både här och där, svenska kungahuset är ju med i tronföljden i England bland annat…I say no more.

En last. Jag ”tröstar mig” med naturgodis. Inte fler än så…helt nog. Maken fick några dessutom.

Både Juan Carlos och Vittorio har varit inblandade med Saudi (olja/vapen) och anklagats och i ett fall dömts för mutbrott mm. Är det något man vill uppmuntra till? Vore en annan likadan…skulle man väl skaka galler?

Jag råder er att se Den siste prinsen (Netflix) och Den spanska kronan (Svtplay) där får man lite djupare insikt. I Den spanska prinsen talas om att vi vanliga vill se upp till dessa människor som sprider ett magiskt glitter över världen….att de ska vara föredömen(!?). Jag kan säga att allt jag känner inför detta är att de är avskyvärda. de har någon gång för länge sedan roffat åt sig land, krigat, plågat befolkningen, krävt skatter av stretande bönder och fattigt, svältande folk för att själva bygga slott och kläs i siden och sammet medan andra gick i lump. Och möjligen var det i första ledet bra att någon tog ledartröjan och skapade lite ordning(?) men när det hela går i ARV, det är där det blir sjukt. För systemet att alla ”ädlingar” gifter in sig med varandra för att behålla makt och rikedom leder genetiskt fel, de blir också avtrubbade (uppenbarligen) och tror att de står över lagen. Att de dödar av varandra inbördes…är ju inte rätt men kanske en konsekvens av just all makt och rikedom….

Tylla får äggfrossa i Lachapelle.
En sån här vill jag ha…
Jag sover ganska ofta i soffan, när jag inte kan sova eller mår dålig för att inte väcka maken…
Intrikat….

Jag ska se fler dokumentärer, jag älskar det. Och nyligen såg jag på rekommendation av dotter #1 Beef på Netflix och efter det behöver man lite andrum. Se den, mkt intressant, bra och annorlunda. Men, den är INTE för barn och känsliga tittare.

Nu lyssning och kaffe! Hej!

/A

Ps. Lise Tamm….kan vara vårt bästa hopp för framtiden!!! Ds. Lyssna för 17!!!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen