Egen slav är guld värd

En fin butik med själ men inget utom hängarna lockade mig på riktigt.

Jag fortsätter med guld i rubriken, eventuellt håller hjärnan på att torka in. Jag har ju varit på tredagarsshoppingresa tillsammans med 15-åringen och 6-månadersen(?). Det avlöpte med undantag för alla resetekniska bestyr väl. Vi kom hem och jag måste nu skaffa ett andra extraknäck alternativt leva på linser den närmaste tiden. Dottern har en utpräglad smak för dyra saker (och även för många billiga, same same för plånboken) och jag är klen i mitt nejsägande, kanske även intorkad i hjärnan som sagt.

Shopping är inte min favoritsport men jag tog tillfället i akt och handlade lite vi behövde, några saker jag inte kunde motstå och några presenter. När man ändå är där liksom…

Bland annat kom fyra paket våtservetter med hem som tillsammans kostade ca 24 kronor! Ni fattar väl att det är JÄTTEBILLIGT??? Och har man betalat nästan 1200 kronor för att få ta med sig 40 kilo bagage tillbaka, ja då måste man ha med sig 40 kilo tillbaka, annars har man ju förlorat pengar! Enkel logik.


Ena kostade 13 pund den andra en.Vi hamnade i sommarrean. Dottern och jag hade på förhand gjort upp att få och dyra saker var bättre än många och superbilliga. 
Det löftet kan man hålla ända tills man passerar Primark. Mammons tempel nummer ett som gör många människor helt galna. Jag tänkte säga: gör alla galna, men det är fel. En del skulle aldrig i sitt liv sätta sin fot där, det skulle egentligen inte jag heller men fyra paket våtservetter för 24 kronor!! Fattar ni hur BILLIGT det är!!!

Jag handlade tre pyjamaser, två handdukar och två badshorts till killarna, 10 svarta T-shirtar till maken att jobba i samt några småsaker som ska ges bort i present på barnkalas. Sen var det stopp. 
Man orkar inte så länge i den butiken. Man får avsmak till slut av hur folk tappar saker, trampar på dem och att man knappt kan gå eller köra vagn för alla kläder och galgar som kastas på golvet. Verkligt slit och släng. Med betoning på släng för så värst långlivade är inte kläderna därifrån. Man måste välja med omsorg.
När vi reste ut från Skavsta fick jag shoppingtips av Forexpersonalen om att man ju måste gå dit och handla till småbarnen. Det är ju så billigt att man kan slänga kläderna när man får ketchupfläckar på! Ganska nedslående kommentar och jag mår illa bara vid tanken. Hade jag trott att motargument skulle bitit på henne hade jag levererat det men med den inställningen till kläder och hur hela världsalltet hänger ihop…ja då orkar jag inte tyvärr.

Några kvarter bort från ”vårt” Primark ligger märkesbutikerna. Där kan man på sin höjd köpa en nyckelring. Och det höll jag på att göra, andra dottern som är äldst gillar märken. Men jag avhöll mig för hon behövde faktiskt inte en sådan. Inte ens i form av en häst i turkost skinn.Magnifik skyltning av VS.
London har allt. Det vill säga alla typer av människor. Superexklusiva damer/herrar, toviga hemlösa och vanligt folk i strandklänning, för små bh:ar och flipflops alla trängs på gatorna. Inte så särdeles mycket tiggare dock. Jag såg nog bara en eller två högst på tre dagar. Det kändes ovant. 

Vi gick och gick och gick och dottern shoppade och shoppade för sina födelsedagspengar. Hon var klar redan på lördagen för jag tvingade henne att vara strukturerad i sitt handlande. Det vill säga försöka bestämma sig för vad hon vill ha, leta efter det i första hand och när allt önskat är köpt kan man koncentrera sig på att titta runt. Hon var mycket duktig och läraktig. Hon fick tydlig feedback på sina val och jag passade på att försöka förmedla min syn på stil och kläder. Jag hittade åtminstone två plagg som hon gillade och passade ihop med övriga garderoben. Hon var mycket förvånad över det, jag stolt.

När söndagen kom gav vi oss ut för sista inköpen. Väskorna packade i lobbyn, utcheckade och med ett tight schema att följa för att inte bli sena och behöva köpa fler blijetter av Ryan.

När vi passerat Marble Arch på Oxford Street märker vi att det är lugnt i stan…oroväckande. Inez kollar på närmaste butiks öppettider, 12.
”Vi är rökta” är hennes kommentar. Jag försöker med ”om vi bara fokuserar på det som hon verkligen vill köpa inklusive barnmat kommer vi att hinna”. Hon är inte övertygad och surar väldigt. Tunga steg som lägger sordin på den annars fantastiskt trevliga resan. (Men bara fram till 11.00 då första butiken öppnar).

Sist hon surade på grund av utebliven shopping befann sig i NY. Då drog en orkan över staden och allt var stängt. De blev inlåsta på hotellet. Sandsäckar låg framför porten till den hett efterlängtade butiken (den höljd i dunkel, med för hög musik och halvnakna karlar i entrén) och hon grät. Jag försökte trycka på att det väl var otroligt spännande och annorlunda att få vara i orkanens öga nästan och klara sig, det bet ej. 
Att få handla är viktigare än man kan tro. Hon var inte så gammal heller och hade väntat ett helt år på den resan så jag ska inte såga henne helt offentligt.

Några affärer öppnade dock 11 och vi planerade vår rutt utefter öppettiderna. På COS hade jag kollat in en klänning med 70% rabatt, där öppnade de 11.30 så jag stack dit medan lillan sov och passades av storasystern. Klänningen passade. 
Jag gick till kassan men tyvärr, only browsing until 12am. WTF? Browsing vem kom på det? Varför ska man öppna halv tolv, låta folk gå omkring och glo men inte tillåta köp? Ska det bildas kö till kassan? Som på den där affären med halvnakna modeller? VA? VA? VA????
Nä det duger inte, jag tjatar, säger att vi flyger snart hem, lilla dottern sover i vagnen och jag lovar att inte säga till någon i hela Sverige att jag fick köpa i förväg. Nopp. 
Hon fick inte ens lägga undan den åt mig. Då krämade jag på ordentligt med plz plz plz jag har tittat på klänningen i två dagar och bara måste få hem den! (snacka ha-galen!!) DÅ fick jag lägga undan den men lova att inte säga till någon i hela VÄRLDEN ATT JAG FICK LÄGGA UNDAN EN KLÄNNING PÅ COS PÅ REGENT STREET I SÖNDAGS INNAN KLOCKAN TOLV! OK, jag lovar. Klockan 12 köpte jag den. Nu hänger den fint i min garderob.
Vilken idiotregel! Verkligen sånt går fetbort. Säkert jättesmart ur ett säljperspektiv men vaffan hur unserviceminded får det bli?

Det doftar lyx i London. Vi såg många dyra bilar där bland annat en svart Ferrarri med registreringsskylt HEROINE….man undrar om föraren hade rent mjöl i påsen!?! Några andra bilar som imponerade var dessa samt en liten rosametallic mini med svart sufflett. 

Inez har lovat att köpa en Porsche till mig när hon blir rik för att jag är så snäll. Då vill jag ha en 911 Turbo, en Targa eller en Carrerra i silver tack! Gul går också bra. 
Har alltid gillat Porschar vet inte varför det bara är så. Världens coolaste bil, man sugs liksom ned mot vägbanan och sen låter det som om ett flygplan startar. Urkonstigt att jag gillar det. Urkonstigt överhuvudtaget att jag alltid kollar in bilar, jag som egentligen bara är intresserad av att batteriet inte är dött, att det finns bensin och att jag kan ställa väskan på golvet. Och dessutom tjatar om miljö, miljö, miljö och att vara sparsam. Urkonstigt på riktigt.

Sista inköpet som gjordes var ett par Boyfriendjeans. Jag fattade inte vad det var, fick se bilder. Jag fattade då hur de såg ut (som på 80-talet med hål överallt fast från start). Däremot fattade jag inte boyfriend. Skulle han stoppa in handen i hålen? Skulle de dra till sig en boyfriend. Eller…aha, de ska vara i en storlek som passar en boyfriend! Det var inte uppenbart. I mitt fall skulle jag se ut som en kassler då. Inte roligt och jag har sett det förr. 
Hon hittade ett par hon gillade och när de förevisades kändes som jag att jag såg en person hämtad från 1987. Tighta jeans med hål lite varstans, lätt stentvättat, midjehöga och till det en topp med nedhasade ärmar så axlarna syntes, miljekort. Det kunde burits av Whitney Houston i I wanna dance with somebody. Inte jättesnyggt tycker jag men ungen var otroligt nöjd. Jag var glad att inte rumpan var naken så jag kommenterade inte. Jo, jag sa nog att man kan köpa hela byxor och sen slita ut dem alternativt göra hål själv där det passar men det var tydligen otroligt dumt och fånigt, inte var det billigare heller. OK.

Nu har köpbegäret klingat av, jag behöver verkligen ingenting på länge, inte döttrarna heller. 
Nä nu blir detta världshistoriens längsta inlägg, det går icke. För att knyta samman säcken måste detta med slav komma in någonstans. Här till exempel.
På väg hem trilskas lilla T. Hon är övertrött och blir väckt i säkerhetskontrollen, och under i princip hela resan ”talar” hon ljudligt i kabinen medan hon hoppar runt och emellanåt gallskriker. Jag jonglerar på och försöker hantera situationen så gott det går. Jag svettas, krånglar, byter nedkräkta kläder osv osv. Under tiden lyssnar I på POD och löser Sudoku. Hon gapskrattar också då och då för det är tydligen roligt. Helt plötsligt mitt i min nöd bestämmer hon sig för att tuggummit är färdigtuggat och vill ge mig detta. Jag rynkar pannan ordentligt för tala till henne går ju inte med podden och allt…”Vad?” säger hon. 

Så då var det ihopknutet. Jag är trött men välbehållen, jag har idag förberett för 15-årskalaset och det ska nog gå vägen. Gör det inte det får jag ge mig själv några ordentliga rapp så jag skärper mig.

#hemma #london #shopping #habegär #lyx #slit&släng #snabbvisit2 svar på “Egen slav är guld värd

  1. Så himla roligt skrivet! Det känns som om man varit med på resan! Jag ska genast länka vidare till min snart 20-åriga dotter och hon kommer att förstå precis.

  2. God morgon Boel! Tack! Jag gör mitt bästa för att se allt det roliga i mitt livs svårigheter. Ibland tänker jag att jag borde anmäla mig till det däringa TV-programmet med massa barn…för 12 stycken verkar vara en sommarbris jämfört med mina sex…eller så har jag lite andra förväntningar på livet…;)

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen