Fördriva tiden..

När man väntar på ett barn som ska komma är det lätt att man blir lite rastlös. Svårt att jobba på riktigt på grund av själva grossessen och svårt med tidsplaneringen. Jag som helst vill ha kontroll på allt och planera i detalj finner att jag gärna gör saker som är lätta att tidsbestämma. Långsamma processer är inte min melodi.


Jag är väldigt traditionell när det kommer till högtider. Asiatiska julbord, nej tack! Det ska vara dopp i grytan, brunkål, rödbetssallad osv. Aladdinasken är förvisso tradition sedan ett långt tag men jag stretar emot och vill här slå ett slag för hemmagjort julgodis. Då vet du vad du får i dig och barnen brukar gilla att vara med i själva tillverkningen.

En outsinlig källa till inspiration finner jag sedan många år i Anna och Fanny Bergenströms bok, Vinterns goda ting (utgiven 1995 och som jag förstår det svår att få tag på..). Där har jag hittat recept på orangetter, knäck och annat gott som jag lagar till jul och andra tillfällen. I år när jag redan är stor som ett hus tänkte jag ge mig på fruktstängerna. Det lät lite nyttigare än allt annat.

Dock tyckte jag att smeten blev lite ohanterlig varför jag ändrade om lite och resultatet blev fruktbollar med mörk choklad. Så här kommer mitt egenhändigt modifierade recept på……..

Chokladdoppade fruktbollar
ca 25 st

4dl russin
10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
10-15 torkade dadlar
2 msk vatten
1 msk citronsaft och rivna skalet av densamma
1-2 dl grovt hackad mandel
4 dl kokosflingor
150g mörk choklad

Alla ingredienser utom 2 dl av kokosen och chokladen mixas till en geggig masa. Först ska du noppa fikonen bara!
När allt har en konsistens som en chokladboll rullar du dem på samma vis som just en sådan boll. Rullas dem i kokos och ställ kallt. Chokladen smälts och bollarna doppas och får svalna på bakplåtspapper tills du kan få ned dem i en burk. Om inte chokladen är med är väl detta att betrakta som raw-godis….

Klart! 

(Jag hade tänkt ge bort en påse till våra gulliga grannar! En bra julklapp till den som redan har allt, och det gäller väl de flesta av oss!) 

        
Jag köpte en minibyrå från IKEA till yngsta dottern som hon ratade. Den kom i retur och då började det klia i fingrarna. Lådorna är så små att inte något vettigt riktigt ryms i den….jag hade i samma veva varit på Granit och handlat efterlängtade stämplar. Så en natt kom jag på att jag skulle göra en kryddbyrå!Jag gick igenom vilka kryddor jag har huller om buller i ena köksskåpet. De vanligaste fick sitt namn på en av lådfronterna.

Det du behöver är:

minibyrå
stämpeldyna
stämplar
tejp
linjal
blyertspenna
sudd
sandpapper om du är en slarver

Jag måttade ut var på lådan texten skulle vara, mätte och drog streck i blyerts som ett stöd för texten. Fäste tejp där jag inte ville ha spillfärg. Måttade in mig så namnet blev centrerat. Stämplade och lät torka. Det som kletats vid sidan eller hamnat fel gick bra att sandpappra bort försiktigt. Sen suddade jag bort hjälplinjer och voilà! En kryddbyrå hur hemmagjord som helst. 

Nu kanske ni undrar om en kryddburk går i…nej se det gör den inte men man kan köpa lösvikt, billigare och mer miljövänligt och dessutom kan man faktiskt väldigt enkelt (och ännu billigare) odla själv och torka så det så!

För övrigt kan man ju ha vad katten som helst i en liten byrå av detta slag. Det var bara så att jag hade en väldig oreda och därför valde jag detta! 

    


Nu ska jag sätta mig och noga tänka igenom vilken dag som passar att föda Tylla på…22/12 går bort , det är Edgars födelsedag….24/12 var det en annan snubbe som vi firar…26/12 ska vi till svärfar å Hanne….28 är menlösa barn verkar trist…31/12 smäller det…..Hmmmmmm jag tar 27/12 då är det inget annat som stör!

Nån som vill satsa pengar???


Ajöss for now.

A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen