50 nyanser av uppgivenhet, en optimist klappar igenom

IMG_6435
Så här vackert är det vid åttatiden på vår ”egen” strand.

 

 

Idag är jag lite extra trött på folk. Det beror på att en vän är lite extra trött på folk. Hon får ta så mycket skit från folk för sina åsikters skull. Jag förstår precis. Varje gång jag skrivit något som sticker ut det minsta är jag beredd på angrepp numera. Det är lite sorgligt men en realitet. Det gör att man blir lite försiktigare med att lufta sina åsikter offentligt. Men det ger en också en ökad lust att slipa på sina argument och på sin framställning. För min vän har detta resulterat i att hon undviker konfrontation. För att spara kraft. jag tycker det är klokt men synd för hon är en begåvad person som har något att säga oss. Jag tror hon snart är på banan igen för att ge oss alla en match!

 

IMG_6455
Edgar blickar ut över landskapet och den jättegamla kyrkan.


I Janteland ska man inte sticka ut. Man får inte säga sanningar som kan vara stötande. Folk luftar så mycket strunt. Vissa älskar att kommentera allt som kommer i deras väg, de väller ut sitt förakt helt osorterat, håller sig inte till saken och är uppenbart okunniga. Sådana människor är svåra att bemöta, det finns ingen gemensam resonansbotten. De är inte intresserade av dialog, de vill ha en enkel monolog och verkar vara väldigt aplastiska i sina hjärnor. Det rör ofta sådant som bottnar i fördomar i stil med att kapitaliser är onda, arbetare goda, vänsterfolk mer solidariska och goda, högern girig och ond…

Jag tänker på Anna Kindberg Batras uttalande om att lantisar är dummare än stadsbor, eller hur hon uttryckte det. Det roliga med att hennes uttalande blev så kritiserat är att det är sant! Man har kunnat mäta att folk i städer som gått länge i förskolan är smartare än andra. En fd chef, som är fast förankrad inom den medicinska forskningen, yttrade under en lunch att de med en högre utbildning har större förmåga till empati….Den pizzabiten höll på att sätta sig i vrångstrupen kan jag lova. Jag blev för en gångs skull tyst vid lunchbordet och inväntade argsinta mothugg. Dessa uteblev, sannolikt för att ingen hade några bevis för motsatsen att invända med och att chefen utstrålar en air av hög intelligens och vetande.
Man har också rätt nyligen visat att människor i t.ex Sverige är smartare än i andra outvecklade länder, inte så långt från våra gränser som man kanske kan tro. Detta får man INTE tala om!!! Säga sanningar som inte är PK…USCH! 

Men jag är av en annan åsikt. Jag tycker vi ska ha luft och ljus i världen, inte låta förlegade föreställningar leda oss. Vill man att alla ska vara smarta och framstående får man nog ta till sig av forskningen även om det svider i skinnet på dem som befolkar åsiktskorridorerna. Annars kan man inte komma vidare. Genom att förstå vad som utvecklar oss kan man förbättra världen, om man vill….man måste ju inte ta till sig av forskning. Men det kan ju tyckas lite meningslöst att forska på saker om man inte vill lära sig av resultaten…oetiskt skulle man kanske till och med hävda om våra gemensamma medel bekostat studierna. Alla är inte likadana, alla har olika förutsättningar. Det är ju bra för alla fyller olika uppgifter i världen. Vi är beroende av varandra, och ska ha samma möjligheter.

 

IMG_6449
Där borta på trappen sitter han och ”morar” min äldste son.

 

Jag hörde igår på ett okänt program på P1, det var någon form av tävling kring radiohistoriska inslag. Panelen var mycket intellektuell och det var verkligen underhållande. De diskuterade bland annat dålig smak. För de intellektuella en självklar indelning där de själva besitter den goda (smala) smaken och alla andra den dåliga. De talade elegant och slagfärdigt. De delade inte nödvändigt åsikter men debatten hölls på en ”hög” nivå och det var som sagt mycket roande. Jag ska leta upp programmet igen och lyssna i ensamhet, det underlättar alltid. Jag finner att jag numera känner mig hindrad, hejdad i min framfart (dvs odlingen av egna intressen) och ett behov av 30-40 minuter i splendid solitude känns som klart nödvändig för min hjärnas hälsa. (Just nu sitter jag med två morgonpigga killar vid min sida. Den ene cyklar på en omöjlig gräsmatta framför mig och vrålar varje gång han kör fast i en grop, den andre ”morar” på en pinne med julklappskniven och anspänningen det ger gör att jag inte kan fokusera helt på texten här…)

IMG_6437
På vägen hit plockade vi massvis med smultron. De vi frågade efter vägen badade inte här, de badade i poolen!?! Hur i helvette tänker man då? Nog för att jag vill ha pool jag med men bor man 300 meter från en strand…ja då väljer jag stranden alla dar i veckan.

 

Idag blir det bad, på en pytteliten strand vi hittade igår. Vi kommer vara ensamma och vi kommer behöva släpa med både häcksax och räfsa. Jag kommer aldrig berätta var den ligger för splendid solitude är vad jag tarvar.

 

Ha en skön söndag.

OCH SÄG INTE EMOT MIG, JAG TÅL DET ICKE JUST NU!

 

IMG_6441
Bruschetta, lagom sommarmat vid nio på kvällen.

 

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen