Placentophagi

Arbor vitae, livets träd ska väl beskriva bilden av kärlen i placentan, eller har jag fel? Det vita kring peangen är navelsträngen, the umbilical cord. Den ska man inte ha runt halsen om man ska ut i världen, då blir det bråttom. Ser det smakligt ut? Njäe, det tycker inte jag. Inte ens torkad och inkapslad vore något för mig helt ärligt.

Eller vad kan det heta?? Att äta placenta…moderkaka passar ju bättre då. Äta moderkaka. När jag hörde om detta på radion imorse kände jag mig lite obekväm. Jag har ju inte ens sett mina sex men fått dem beskrivna för mig (helt utan att jag bett om det). Den näst sista minns jag för där sa barnmorskan att den hade några delar som såg lite infarcerade ut…och då förstår ni ju precis vad jag menar. Att de fått lite/ingen blodförsörjning. Men ungen kom ut glad och trind. Ett barn till kom efter det och då slapp jag kommentarer om efterbörden.

Jag gillar att vara naturlig, det ska jag inte förneka, men att tillreda en moderkaka…det faller liksom inte inom ramen för hur naturlig jag vill vara. Min spontana tanke var att det ju skulle vara som att äta lever eller njure då den ju fungerar mycket som ett filter för gifter och mikroorganismer som inte ska överföras från mamman till barnet och att det ju i viss mening är en del av ens avkomma (snarlikt kannibalism då). Inälvsmat är inte riktigt min grej fast jag gillar patén och leverpastej. Således inte på grund av matbrist eller i hälsobringande syfte utan för att snabbt bli av med den.En annan tanke var också att andra däggdjur som äter placentan/slickar sina ungar rena gör detta för att dölja eventuella blodspår som skulle leda rovdjur till den sårbara lilla nya familjen. Jag tänker mig att detta kan klaras av bra med ett bad och några torra handdukar.

Jag googlade efter tips på FB,  en tjej på Aruba, Yoga Girl, som skrev om sin naturliga sjukhusförlossning (den skulle vara naturlig men sen fastnade barnet och då hade naturen antagligen dödat mamman och iallafall barnet varför de fick uppsöka sjukhus) som skulle följas upp med ett rejält skrovmål…typ. Nej riktigt så illa var det inte. Placentan skulle återfuktas, torkas och inkapslas om jag inte fattade fel (detta lade jag inte så mycket tid på att källkolla) för att sedan ätas under en längre tid som kosttillskott då det skulle vara allmänt hälsobringande.

Hur som helst, det finns alltså folk som äter efterbörden och en industri håller nu på att byggas kring detta. Jag spår att en hel del människor kommer börja göra så även i vårt land om än av oklar nytta för dem då vi ju inte behöver mer kött i vår diet och inte är undernärda som grupp. Om Hollywoodkändisar gör något är det stor risk att andra följer efter.

När jag läste en svensk hemsida fick jag lite foliehattsvibb och några källor angavs ej. Yoga girls berättelse om hur hon såg alla svaren i sin dygnsgamla bebis ögon fick mig att börja oroa mig för en post partum psykos. Hon beskrev senare hur hon grät hejdlöst i duschen av ren lycka och inte kunde sluta av all kärlek som strömmade ur henne…..jag vet inte om detta var före eller efter hon smakat sina egna piller.

Jag tror som Lotta att det är bättre att gräva ner moderkakan i högra hörnet av veteåkern när månen står i nedan, det känns mer biodynamiskt.

Så, det var allt från mig. Man får passa sig när man är psykiatrikerwannabe och inte uttala sig för skarpt angående yogistas mentala stabilitet….;)

Alla sätt är bra utom de dåliga.

 

2 svar på “Placentophagi

  1. Jag har klarat mig utmärkt utan att äta upp några moderkakor och det har generationer av mödrar före mig. Jag hörde det också på radion igår och även om folk får göra som de vill med sina egna organ antar jag så lät det verkligen uräckligt. Så äckligt att Sonen nästan kräktes och vägrade äta mer av sin frukost.

    Ibland undrar jag om folk inte bara har för mycket fritid. Hur kommer de på allting? Eller så är jag bara avundsjuk, jag vill också ha fritid! ?

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen