Utbildning, kommissioner och lite gnäll

Allt var inte bättre förr men jag tror att skolan var det. Inte när man slog barnen då….eller när min fröken luggade några av pojkarna i klassen. Men det var ARBETSRO, och vi lärde oss en himla massa grejer, som vem Tutankhamon var och så… Här exempel på saker som är bättre nu än då. Färskpressad ekologisk juice, skivad levain med ekoskinka på och så en DATOR då! Porsliner formgavs 1970, en UTMÄRKT årgång!

Jag hade ju tänkt skriva om senaste skolkommissionen igår eller var det i förrgår? Dagarna rinner förbi. Jag hörde/läste helt kort om detta fantastiska som sett dagens ljus efter två års arbete.

I grova drag ska skolorna bli mer jämlika. JA, det var väl självklart? Så var det i större utsträckning förr (när jag var barn gick man i den skolan som låg närmast och ingen tyckte det var ett dugg konstigt. Man blandades sedan i gymnasiet med barn som gått i andra skolor och jag märkte aldrig av att några från andra håll var bättre eller sämre, de hade möjligen dyrare kläder?). Sedan ska de bra skolorna inte ta in de barn som stått längst i kö till dem utan man ska lotta. Närhetsprincipen ska alltså inte råda, inte heller ska föräldrar med ambitioner för sina barn få ställa dem i en osäker kö utan de vill tvinga alla att VÄLJA skola och sedan får lotten avgöra.(!?!) Därtill ska mest resurser gå till de skolor som är SÄMST så att de kan få en bättre verksamhet……För mig låter det som pengar i sjön, över hela linjen.

Jag stängde ner hjärnan där, det är så dumt att man mår illa. Har det tagit TVÅ år för dessa personer (som jag inte vet vilka de är eller vilken kompetens de besitter men som jag strax ska kolla upp) att komma fram till dessa grunddrag? Man tar sig för pannan.

Fokus ligger här på att det finns bra och dåliga skolor och man ska med lottens hjälp undkomma de dåliga. De skolor som icke fungerar nu ska få mer pengar för att styra upp. Alla föräldrar tvingas att välja skola trots att de uppenbart helt saknar intresse för detta.

Jag tycker så här: Dåliga skolor stängs. Jag är helt för att barn från olika samhällsskikt blandas men det görs svårligen utan bussning av barn. (Har man byggt miljonprogram så har man och kanske det är DÄR man ska sätta in stöten och helt sonika riva dessa som man gör i Holland nu?) En lösning av detta är att skolorna återigen styrs av staten som då står garant för att allmän ordning uppehålls och att lärandemålen uppfylls. Regler i skolorna införs och man avlägsnar de elever som stör ordningen. OBS-klasser med specialkompetenta lärare återinförs och då får ALLA barn det de behöver, inte minst de som uppenbarligen har myror i brallan och inte kan sitta still. De som sköter sig/klarar av stor grupp utan att kasta böcker på andra barn, får den ro de behöver för att utvecklas. Jag är tyvärr väldigt i just den soppan med ett av mina barn. Det kommer lösa sig men ger en viss oro i kroppen dagligen.

Sen, jag har med fri vilja (inte i första fallet) valt att sätta ALLA mina barn i kö till IES som är en av de största vinnarna i avregleringen av skolan. De tjänar grova pengar och barnen får utmärkt utbildning. Detta om något visar på att det GÅR att bedriva bra skola för den givna slanten och att titta på dem som dåliga exempel för skattebetalare är löjeväckande. De klarar med sin uppstryka verksamhet att producera mycket kunskap för den givna pengen. De erbjuder extraundervisning BÅDE för de som vill excellera och de som hamnar efter. De väljer INTE vilka barn de tar in så som många framställer det. Kanske det istället är så att de svagaste elevernas föräldrar inte väljer åt dem? Vad vet jag?

Jag var aldrig för friskolor, jag hoppas på en återgång men att man då tar efter deras modell med fyrkantigt och regler. Lärarna ska vara BÄST i klassen och de bestämmer. Punkt!

Hej, det är jag Tylla. Kolla här vad jag får till mellis. Så här ska det se ut, rosa glasyr, inget som helst genomtänk där. Det är tomma kalorier, antagligen palmolja i också. Säger hon till er att hon tänker på vår hälsa? Nä, det gör hon inte. Hon tänker på sin mentala hälsa och ger oss det vi faktiskt vill ha. Bra där mamman. Så här blev det idag, för att undvika konflikter och spara på min mycket känsliga själv gav jag mig och handlade munkar till barnen. Jag valde den rosa för Tylla älskar rosa. kanske det beror på att jag älskar rosa och att det smittat av sig på henne. Konstigt nog har det inte smittat av sig på mina pojkar. För att försöka rädda min heder och självbild som helyllemorsa vill jag poängtera att koftan hon har på sig har jag stickat alldeles själv i EKOLOGISK extra dyr bomull så även om hon får i sig onyttigheter sipprar inget gift in genom hennes hud ändå. Alltid något.

Skolan är landets största arbetsplats. Där ska ALLA känna sig trygga, toaletterna ska inte stinka urin, fritidsledarna ska INTE stå i klunga och skitsnacka/facebooka, de ska vara närvarande. Skolorna ska vara snygga, hela och utemiljön inspirerande. De elever som berövar andra studiero ska avskiljas och få sin utbildning (som kanske är extra viktig för dem) i mindre grupper. Religiösa skolor ska BORT! Alla sorters, vi kan inte hålla på och lalla med religion, det är på väg bort, precis som att vi slutade bränna häxor. (Trots att vissa foliehattar fortfarande finns och nu ägnar sig åt detox mm mm).

Inget får gå till spillo. Rosa glasyr är ändå rosa glasyr och det är inte varje dag man får det (helt sant). Hela handen ska in och tyvärr var det inte tvättad innan, men som min mamma brukar säga, magsäcken har ett pH på ca 4 och där finns saltsyra…..

Att tvinga föräldrar att välja skola luktar ju lite Sovjet….det är som att tvinga folk att rösta. Alla kan, vill eller orkar inte. Jag för min del väljer inte pensionsfond. Jag fattar inte poängen, jag VILL inte göra ett aktivt val. jag väljer default. Men när det gäller utbildning måste jag välja för alla skolor håller inte acceptabel kvalitet. Och om de elever som HADE förutsättningar att lösa cancergåtan(gåtorna) ska hamna i de dåliga skolorna för att andra mindre skolsugna fick den plats de förra    köat för jag då gör vi HELA samhället en otjänst. I jämställdhetens och mellanmjölkens namn. Det är inte bra för någon. Utom för alla de som sitter där och utreder en massa skit som de inte förstår sig på och sen föreslår NYA utredningar av detsamma……Skona oss från mer utredningar, inför meritokrati och låt världen vara förskonad från fega regeringar.

Ni ser ju, Internationella Engeska Skolan (IES) kan sina grejer, den här tjejen har ett jobb redan som ger högre lön än vad jag själv har (ingen som helst bitterhet där, hennes far har tredubbla min lön trots bara gått ut gymnasiet) och hon låter inte maten fläcka kläderna heller! Till hösten flyttar hon till Lund för att läsa på teknisk högskola, kan ni fatta!!! Så smart! (Jo, bilden är arrangerad för hon åt en bönburgare som släppte ifrån sig lite jox och jag var lite radikal där).

Tack. Nu ska jag skriva vidare på min bok, ångan är uppe!

 

2 svar på “Utbildning, kommissioner och lite gnäll

  1. Bra skrivet! Håller med dig till fullo! Frågan är bara om Fridolin & co lyssnar på oss vettiga kvinnor, årgång 1970:)))

    1. Nej Fridolin & Co lyssnar inte, det har de inte vett till! Jag ser på FB att det bara är ett år sedan vi blev av med Mehmet Kaplan och Åsa Romson…ganska färskt. Ysari Kahn var väl ännu senare???

      A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen