Nu är jag så där vaken igen

Här en bild på mig i butiken när det var invigning. Dottern Alva fyller på med rosa champagne.
 

Edgar väckte mig vid halv fyra. Nu, snart två timmar senare sitter jag vid datorn. Det började med att vi bytte säng. Sen bytte vi säng igen och till slut bestämde han sig för att pröva mammas tålamod ordentligt och vi bytte säng.

Jag kunde sedan inte somna om. Hans långa hår killade mig på läpparna och jag började tänka på morgondagen. 

För på fredagen den 16:e januari 2015 släpper jag min butik. Det var en dröm som nu packas ihop. Eftersom jag för två år sedan såg väldigt dystert på mina möjlighet att få göra min AT så bestämde jag mig för att öppna en butik. Och så blev det. Jag förvandlade en ruskigt inpyrd hälsokostbutik som inte renoverats sedan 1987 till Butiken Vardag på bara några veckor. Det var väldigt mycket arbete men det gick. Jag älskade den.

 Vad jag inte hade räknat med var att det skulle vara svårt att hitta någon som skulle stå i den, att det är fruktansvärt dyrt med personal. Butiken låg visserligen centralt men på en gata där folk inte går för att shoppa. Inte ens på helgen. Jag hade hört att det tar mellan fyra och fem år att få en ordentlig kundkrets, det hade jag mycket svårt att tro. Men nu vet jag att så är det med all säkerhet.

Att alla steg i att vara en seriös och skattebetalande butiksägare kostar väldigt mycket pengar och tar fruktansvärt mycket tid. Mest irriterad är man ju alltid på banken. De tar höga räntor, de är ovilliga att låna ut (vilket i detta fall var helt rätt tänkt) och sedan tar de väldigt mycket betalt för ens bankaffärer (insättningar och utbetalningar), kontokortshantering och väldigt överraskande, kontanthantering. I mitt nästa liv ska jag ha en bank. En snäll bank. Som gillar folk och inte bara vill tjäna pengar. Lite som att vara läkare, man gillar folk men tjänar pengar.

Vidare kostar bokföring ännu mer. Mer än två tusen kronor i månaden för min lilla verksamhet och det tycker jag är hutlöst. Om man på allvar vill att folk ska vara egna företagare måste skatteverket förenkla för folk. Jag är inte dum i huvudet och skulle förmodligen kunna sköta det själv, men det är så mycket olika saker att hålla reda på, så mycket tid som går åt att i ett bokföringsprogram (dyrt) föra in varenda litet kvitto och annat att man faktiskt blir nästan galen.

Nog om det. Alla vet väl egentligen att egenföretagare, det är ett riktigt slitsamt jobb.

Men nu säljer jag och i kommande veckor ska jag ha utförsäljning hemma. Det gick nämligen lite fort på slutet. Killarna som tog över hade missuppfattat i princip allt och viftade med ett papper framför näsan på mig där de kom fyra stycken i går. Så jag gör en snabb sorti. Det kändes enklast. Återstår att se hur det blir med tillträde och pengar av olika sort. De ville gärna in idag men betalningen skulle komma senare….så gör man inte (sa mäklaren).

Jag blir dock lite orolig för vad som ska hända med den lilla fina lokalen från 1901. De började snacka om att täcka över radiatorerna med mörkt glas…fräscha upp…Göra vitt med blått ljus. (Ett tag tänkte jag att jag skiter i vilket men sen kände jag att jag ändå måste upplysa om att man inte får täcka över elementen, det är därför vi specialbyggt en bänk med raster). Jag fick en blick av en från styrelsen, jag tror hon också blev lite fundersam. För jag har ju totalrenoverat den fd genomgröna lokalen till en mycket ljus och luftig dito. I en stil som är nordiskt blond. Låtit de vackra golven synas och försökt behålla den gamla karaktären. Jag tror inte jag åker dit och tittar, jag blir nog bara ledsen.

Det är ändå väldigt lättande att stänga. För när man inte kan göra sitt allra bästa ska man låta bli. Jag ska fortsätta att utveckla webbutiken och satsa på den istället. Det är lagom nivå för mig just nu. Jag känner mig ändå nöjd med att ha förvandlat butiken till det den är idag. Jag genomförde min dröm och nu vet jag att jag kan göra det igen om det behövs. Det är en trösterik tanke.

Jag vet att du inte läser detta Fanny men stort tack till dig som hjälpt mig så mycket under den här tiden, och vilket hästjobb vi gjorde igår! Packa ned en hel butik på bara några timmar. Bra jobbat! Och till Viveka, dig saknade jag i butiken. Det var ett sant nöje att ha dig där. Snabb, flexibel, glad, noggrann och härlig. Jag är helt övertygad om att du kommer gå en mycket ljus framtid till mötes!!

Nu ska jag…..kanske gå ned i tvättstugan. Den har inte fått den uppmärksamhet den kräver (inte förtjänar). 

Summa summarum natten till fredag blir:

Hata banker eller driv en.

Förenkla för småföretagare att driva sin dröm (och då menar jag inte att man ska släppa allt lös för fuskare och annat utan tillverka ett datasystem som man kan hyra eller så via Skatteverket så man kommer runt redovisninsbyråerna som skinnar en och inte alltid gör det man har avtalat…)

Nu tvätten!



 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen