Värdet av en svensk krona

Jag satt och slötittade lite på nyheter här och där nu på morgonen. Det var antiklimaxet igår som föranledde detta. Jag måste säga att jag verkligen tyckte att Sverige och John Lundvik skulle vinna. Hans låt var bäst och svängigast. Sämst var…Island tyckte jag tätt följt av Tyskland och kanske San Marino. Jag hade tänkt att titta bara för att Madonna skulle uppträda men så fick jag ju höra svenska låten och blev förtjust. Jag tittade på hela finalen ihop med fyra av barnen. Maken var på Boqueria med en vän och åt god mat (men minus för att sittningen slutade innan de hade ätit färdigt och faktiskt före att deras bokning gått ut!?!. Ett svenskt fenomen har jag hört att ha ett schema för sittningarna som gör att man får slottider som på en flygplats. Jag har skrivit om detta förut för det är så otrevligt tycker jag men hänger ihop med vinstmaximering som faktiskt är ÄNNU tristare i ett sammanhang där folk ska gå ut och slappna av och njuta!). John levererade men…Madonna var tyvärr en stor besvikelse. Med hänsyn tagen till att ljud i direktsändning inte altid är bra så bekräftade hon min farhåga, hon kan inte sjunga. Det har jag tänkt länge och vid konserten i Tele 2 arena under Rebel heart-turnen var det samma fast bättre än igår. Hon har ju aldrig varit en stor sångerska men kompenserat fins med dans och scenshow. Igår gick hon mest i en trappa tyvärr. Men på andra låten hade hon robotröst och det var skönt. För det ÄR förfärligt när folk sjunger falskt. Man mår dåligt av ljudet och pinsamheten och lite sorg. Detta har INTE med ålder att göra vill jag tillägga. Hon har aldrig sjungit bra men nu verkar det helt slut (om hon inte var förkyld typ).

Nu lämnar vi Eurovision. Och tar oss till Sverige. Bensinen kostar 17kr/liter där jag bor. Inga gula västar än men jag ock maken räknade på hur mycket vi lägger på att ta oss till och från jobbet….240 dagar/år, 6 mil/dag, 0,6liter/mil, 864liter/år blir det. En liter 17kr =14688kr. 1440mil per år 18,5 milersättning……..15640×0,3 blir 4692 kronor tillbaka landar på 9996 kronor betalar man faktiskt per å och arbetar 11 månader blir 908kr/månad och det är alltså BILLIGARE än att åka kommunalt! Så, vi fortsätter att åka bil trots detta. Ett tips till miljövärnande politiker är att sänka priset på kommunala färdmedel med 50% och så skulle incitamentet för att åka kollektivt öka dramastiskt tror jag. Vi behåller bilen ändå för annars kan vi inte återvinna sopor bland annat! Och vi tar bilen på semestern istället för flyget! För vi åker fem i en bil, det släpper ut mindre än att flyga och är billigare!

Jag svepte förbi en artikel om hur mycket ett visst yrke ger i lön i Norge….En läkares medellön är ca 83000kr/mån. Och tydligen åker läkare dit för att få jobba MER än vad som tillåts i Sverige…but why tänker jag….men släpper det. Giriga människor fattar jag att det finns. Men en städare kan alltså tjäna mer än en svensk polis. Behöver inte ens kunna språket….och jag vet att det är dyrare att leva i Norge men ändå. Detta fick mig att tänka på något min bror sa till mig nyss. Att inom Brandförsvaret premieras de som hörs och syns. Att vara styrkeledare, rökdykare, kunna köra tunga fordon som backas in på smala vägar i radhusområden….not so much. Visst är det bra att brandmän åker ut i förorten och knyter band med kidsen så de sedan inte kaster sten på rökdykarna men ska det ge mer klirr i kassan än att vara duktig på sitt faktiska jobb? Jag tycker NEJ! Han berättade vidare att de flesta brandmännen som måste passera många kontroller fysiskt och utbildningsmässigt VARJE ÅR inte lever så fett på detta yrke. Istället arbetar de vid sidan av med att snickra, måla, fälla träd osv. Något som de såklart ska få kunna göra för att de också ska kunna ha lite guldkant men helt ärligt, de arbetar med farligaste kan kan tänka sig för att rädda OSS, får mer leukemi än andra yrkeskategorier, har en rubbad dygnsrytm som ger sänkt medellivslängd och har en riskabel situation där en av brorsans vänner dog på en vägren för bara något år sedan. Påkörd av en idiot som inte kunde hålla hastigheten vid en trafikolycka och lämnade en fru utan man och föräldralösa barn…..Mitt budskap till politikerna? Ge de som arbetar med viktiga saker för samhället en LÖN DE KAN LEVA PÅ och kompenserar dem för RISKER de utsätts för. Jag skulle inte vilja åka in i ett miljonprojekt som brinner med risk för att få en gatsten i huvudet för 26000kr/månad. Vem vill det???

De får inte bidrag och traktamente heller by the way som politikerna….lurar till sig även om de gu bevars inte BRYTER MOT NÅGRA REGLER. Jag hyser den allra minsta respekt för sådana människor och just nu verkar det vara all time high bland våra folkvalda att roffa åt sig. Fruktansvärt tycker jag och de borde få sparken omedelbart. Rensa upp i träsket!

 

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen