Priset på arbetet

Snyggt mönster jag screendumpat någonstansifrån.

Jag funderade på väg till jobbet idag på vilka kostnader det för med sig att arbeta. Det handlar ju lite om att motivera att INTE arbeta. Man måste ju tänka igenom alla aspekterna. Och såklart…pensionen, den får man inte glömma. Det finns ett liv efter de yrkesverksamma åren. Ibland tänker jag att det är DÅ man verkligen lever så där som man önskade hela tiden, fast man då är lite tröttare och det mesta roliga man hade lust till kanske inte längre är möjligt(?).

Nå, jag googlade: Vad kostar det att arbeta, i hopp om (men utan vidare stora förväntningar) att hitta någon som räknat på detta. En kille hade faktiskt räknat (eller det finns säkert fler personer) och jag hamnade på en blogg som nog skrevs av en pensionär, och där fick jag lite mer insikter. Några hade jag innan.

Den här mannen hade iallafall räknat fram att han och hustrun tjänade 5000kr i månaden på att inte arbeta. Dvs kostnaderna sjönk, men såklart också intäkterna. Det var ungefär vad jag räknat fram själv men jag sitter ju i en sits där 1500kr/mån är barnomsorg pga måste ha barnen hos andra vuxna för att kunna arbeta.

En kommentar på bloggen var att man måste räkna in fackföreningsavgift. Oj, det hade jag glömt! Läkarförbundet som är så dyrt! 379kr/mån.

Bil: Bensin, slitage, försäkring, parkering, färjan och då och då p-bot. Måste vägas mot att man kan dra av på skatten ju! Men slitage, försäkring och parkering är en ökad kostnad. Färd till jobbet kan ju ske per fot, cykel, kollektivt eller som i mitt fall bil. SL-kort är en kostnad för mig just nu.

Kläder: Slitage, hålla sig rimligt snygg…men jag har ju så länge jag är på sjukhus inga kostnader för det och är ingen modenörd på jobbet så bara slitage för att ha dem på mig då.

Mat: Matlåda ska man ju ha men åtminstone en gång i veckan köper väl folk något lite dyrare för man kanske glömt eller så?

Tidsbrist: Vad är det tänker ni? Jo det är ökade kostnader för saker du INTE hinner göra hemma utan låter någon annan göra åt dig…ofta med RUT-avdrag eller liknande. Städning, läxläsning, biltvätt…ja inte vet jag. Vi använder väldigt lite sådant för jag hävdar alltid att det är för dyrt jämfört med vad jag tjänar. Det kostar mig 250kr per timme och även om min egen timlön är nästan precis det så finns det annat som väger in. Som att jag ändå måste plocka innan, ingen lär sig hålla rent (inte för att de gör det på det vis vi gör nu heller men ni fattar).

Om jag försöker mig på att räkna nu tror jag att bilen i p-avgift måste kosta minst 300kr/mån om jag står på personalpark men det GÖR jag ju inte för då förlänger jag pendlandet med minst 30 min/dag så det är ca 50kr/arbetad dag….250kr/v dvs 1000kr/mån. Slitage…kan man tänka 120 mil/mån? 1000kr/mån?

Maten, 400kr/mån?

Tid? 50h/vecka och ibland 60?

Jag får fram minst 4000kr/mån i arbetskostnad. Då drar jag det från lönen….alltså efter skatt och har då: 31841 kronor kvar. Det är 144,7 kronor efter skatt per timme jag inte är hemma. Alltså…jag har inte råd med städhjälp!

Men vad var det jag ville komma fram till här? Jo, jag skulle förlora pengar på att inte arbeta. Ca 32000kronor/månad närmare bestämt. Men jag tror att det finns andra kostnader här också och det kan vara bröd som inte bakas hemma, köttbullar som mamma Scan har rullat, snabbmat när man inte orkar och hinner. Storhandlandet blir billigare och kanske jag skulle hinna sälja av saker jag inte behöver/skriva en ny bok osv.Jag kanske skulle komma ned till -30000kr om jag var duktig.
Men, en väldigt viktig sak här är: TIDEN MED BARNEN! Och bara för att den inte har en prislapp kan den inte räknas fram så lätt. Vad är en timme med dina barn värd? En lugn promenad i solen hem från Dagis vid 15 istället för med andan i halsen halv sex…..vad KOSTAR DET OSS? Jag är mentalt på väg bort från heltiden. Jag vill inte slarva bort den här sista slurken barndom som finns kvar i mina små. Jag vill vara med! Ja, jag vet det låter mindfullt och det är helt OK med mig. Jag vill kasta mig ut i hemmafruslivet och kanske kompensera ”pengatappet” på ett smartare sätt…vilket det nu skulle vara…det får bli jourarbete tror jag för det är det enda som kan kompensera för detta. Jag ska fundera lite till på vad barn och lugn i kroppen är värt per timme. Ni får gärna kommentera kring detta med någon kul uträkning av vad utmattning, stress, avsaknad av fysioterapi för ond rygg/arm kan KOSTA oss. Det kanske handlar om tidigare död….minskad tid med hjärnan i behåll och skilsmässa, vad vet jag!?!Så, nu har jag tragglat klart här. Hit me!

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen