Gold digger

I veckan kom detta begrepp upp hemma. I ett helt oväntat sammanhang, via barnens skola. Jag ska inte gå in på just detta men det gav mig anledning att fundera på vad det betyder. För mig och i största allmänhet samt hur det ser ut i olika relationer.

Definitionen är när en person ger sig in i in romantisk relation i jakt på pengar istället för kärlek. Nu ska vi inte förväxla detta med prostitution där målet för parterna för den ene är att få sex och få betala för det, den andre få pengar för att ge sex. Ingen relation eftersöks här.

Spontant kommer jag på en hel massa människor som jag tror mest stannar i en relation för att den andre är väldigt rik när man själv inte är det men har kroppsliga egenskaper som gör en attraktiv.

Trump och alla utom hans första fru möjligen är exempel på relationer som dessa enligt min mening.

Många blåblodiga relationer likaså.

Det finns också en faktor här av att den rika personen möjligen inte är så attraktiv. För vi har lättare att förstå hur en fotomodellsnygg kvinna, hunkig man faller för en person som på en 0-10-skala faller för sin jämbördige, eller hur?

Saker kompliceras sedan av ålder. Mitt senaste exempel på detta var när Terry Jones gick bort. Ni vet han som är känd från Monty Python där han företrädesvis är utklädd till en kvinna. Han dog nyligen i demens 77 år gammal. Hans fru….scandal beauty, 44 år yngre. Eller?

Så, vi måste väga in pengar, utseende, ålder och en sak till, makt.

Jag är fundersam över hur bägge parter i ett förhållande som detta reaonerar. Vi börjar med den som ”köper” sig till en snygg partner. Till att börja med måste man ha misslyckats med att på vanligt sätt (charm mm) locka till sig någon. Det kan vara utseendebetingat. Jag tänker här osökt på Trumps frisyr och hudfärg till att börja med. Men alla typer av avvikelser i vikt, längd, utseende, förstånd osv kan ju spela in samt personlighet då. Det kan ju också vara så att man har en böjelse av sexuell karaktär som kan vara svår för någon annan att stå ut med….och som endast kan accepteras om man….bor i en annan stad. (Även här är det Trumps jag tänker på, men jag vet inte, inte mer än att vissa lättfotade damer om man får uttrycka sig så, figurerat i pressen, någon stormig tjej till att börja med. Men även andra maktmän kommer i åtanke som Clinton med sin cigarr och prins Charles som ville vara Camillas tampong(!?!)).

Dessa personer, som för all del kan vara väldigt rika, korta, tjocka och inte så attraktiva kvinnor med a shitload av pengar, eller bara helt vanliga kvinnor som söker kärlek på nätet (oftast amerikanska soldader på väg hem från Afghanistan men som visar sig vara en kärleksfabrik i Gambia) kärlekstörstar också och kan då få en partner som kanske inte riktigt matchar dem men som står ut men i det senare fallet blir det bara fattigare.

Dessa personer är alltså helt OK med att ”köpa” en partner för att få dem att se bra ut, visa att de har makt nog eller pengar nog för att få en snygging. Detta kan vara statushöjande i vissa kretsar och ha motsatt effekt hos sådana som jag.

De måste också orka leva med att den de ”älskar” inte älskar dem utan det de äger eller står för. Deras partners står ut med dem och om de lyckats med att få dem att skriva under ett äktenskapsförord kan förhållandet vara länge, tills de dör till och med. Smartare gol diggers övertygar sin blivande äkta hälft att de ÄLSKAR dem och kan således slippa undan i förtid och kan sedan leva med någon de älskar. Och om de då hunnit passera SITT bäst före datum så har de antagligen så mycket pengar att de också kan få en ung och vacker motpart ändå. Om de kan leva med den vetskapen.

Men vad driver någon att söka pengar framför kärlek? När man hör om folk som kämpat sig till pengar så ligger det ofta ganska mycket misär och pengabrist bakom. Fattiga barn som aldrig kunnat få det där som andra haft eller på något sätt behöver revanschera sig. För med pengar blir man ju lycklig….eller?

Jag ska erkänna att jag inte hade en aning om vem Ed Sheeran var förrän i somras. Min bror blev helt chockad. Vi satt i hans nya fina båt och lyssnade på den killen och jag tyckte det var helt fantastiskt bra. Han sjöng om att det var sån tur att han kunde sjunga så han kunde få en tjej typ. Jag fattade ju inte alls det för alla killar som sjunger kan ju få tjejer. Man behöver ju typ bara kunna en enda låt på gitarr och så är man hemma men sen googlade jag killen och plötsligt blev låttexten väldigt begriplig. Killen är väl inte vad man skulle kalla en 10-poängare men…..inte så oattraktiv att inte någon kunde älska honom ändå. Fast med hans karriär tar han ju steget upp några snäpp och kan bli ihop med en supermodell istället för en sån som jag till exempel. Han har iallafall insikt och humor men man undrar lite hur han tänker….är han helt bekväm med vetskapen om att han nu kan få vem han vill…som kan tänka sig att vara med honom bara för att han är rik och känd……Killen verkar ju både smart och rolig så jag fattar inte varför det skulle vara svårt att hitta någon att älska som älskar en lika mycket tillbaka.

Och jag vill poängtera alla bilder är snodda från nätet. Jag har INTE tagit detta porträtt på honom. Han är för mig helt okänd typ.

Alla relationer är ett medlande. Man ska matcha varandra i oändligt många avseenden men framförallt kräver en relation att man tycker om varandra mycket nog för att orka med varandras mindre attraktiva eller störande sidor. Jag måste till exempel stå ut med makens sockor som ligger överallt men det är OK för han kan…….han kan……..laga en grym carbonara. Jag ska erkänna att nu 12 år senare har jag försökt introducera nya rätter, jag ger lite hintar….men han har inte riktigt nappat på dem. Han är däremot en jävel på att grilla. Fast jag äter sällan kött. Men bra när vi har gäster! ASBRA, han är liksom mitt partytrick. Sen måste han stå ut med att jag är ……trött på kvällen. Men det uppvägs av…..att jag är morgonpigg och kan ta hand om nästan alla hämtningar och lämningar av barn……och han är bra på……….att byta julstjärnor. Det gjorde han efter mycket påtryckning visserligen i förrgår. Men ändå, före påsk. Det har hänt att de varit uppe fem år i sträck också. Det är utveckling om något. Framtiden ser ljus ut!

Nä, jag ska inte gnälla på min snygge troféman. han är ingen gold digger för här finns inga pengar att hämta, bara gnäll tydligen. Vi har det bra ihop trots allt och han säger att blotta tanken på ännu en flytt är så avskräckande att han gärna tar all skit han får om tvätt, dammråttor, att han aldrig tar bort sin tallrik från bordet efter maten (alltså, det skiljer bara 12 år mellan oss inte 45). Jag är också en obotlig optimist så en vacker dag kommer han klara det, jag är helt säker på det. Men OM jag råkar bli världens bästa deckarförfattarinna då får han passa sig! För även om bicepsen sväller nu så finns det mer att jobba på…..men jag är rädd att näste man då kanske bara skulle stå ut med mig för att jag var miljonär…..Och DET vore i sanning obehagligt.

Jo, jag har ett sidospår till detta också. Och det är när perfekta matchningar uppstår, ni vet, lite som när kungen av Polen måste gifta sin kusin Katarina av Mecklenburg för att vi inte ska behöva kriga i hundra år och kunna hålla Ryssarna borta. (Nu drog jag bara till med lite olika kända namn så rent historiskt är detta nog helt galet). Alltså giftermål som ”passar”. På pappret ser det fantastiskt bra ut. Kärleksmässigt…..kanske inte. Jag tänker mig alltid att i alla sådana relationer där det finns en tredje faktor måste misstänksmaheten gro att det finns andra spelare, att ”bortamatcher” är ett verkligt hot. OM någon i relationen då råkar älska sin partner blir ju detta ett problem och en källa till oändligt lidande.

Det är synd om människorna som Strindberg sa. Vi jagar fel saker. För allt är förgängligt.

2 svar på “Gold digger

 1. Detta är ju ett intressant men som du säger märkligt fenomen.

  Vi brukar skoja om det ibland jag och maken att vi inte har råd att skilja oss för ingen av oss har tillräckligt god ekonomi ensam. Tack o lov så vill vi inte skilja oss heller, utan mitt där bland diskhögar och tvättberg så älskar vi ju varandra.

  Men skrattet fastnar i halsen. För det är ju trots allt så att vissa lever i den verkligheten på riktigt. En relation de inte vill ha men inte har råd att avsluta.

  Men värst är ändå dem som verkligen går in medvetet i en relation med någon som enbart är rik. Där man kanske tillochmed äcklas av personen i fråga. Pengar är verkligen inte allt. Även om pengar såklart underlättar. Men hellre fattig o lycklig än rik och olycklig.

  För övrigt tycker jag Ed Sheeran både sjunger bra o ser bra ut. Han är lite lik min man så kan ju så klart påverka. 🙂

  1. Jag tänker också att värsta sorten är de som ligger med folk de äcklas av eller rent av ogillar för pengar…det gränsar ju till det där som kallas världens äldsta yrke….och jag tycker inte heller att Ed kvalar in i kategorin ”endast en mor kan älska en” men han har själv medgett att urvalet har blivit betydligt större sedan han blev världskänd….Och TACK för din kommentar, jag älskar dem!
   Ha en bra dag!
   A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen