Postapokalypsen

Jag gav bort hälften av äggen jag hade i kylen. Jag får i snitt 2,5 ägg per dag nu på fyra värande hönor, inte illa tycker jag!

Den seismiska aktiviteten på jorden ska ha minskat. Den brukar annars göra det kring jul. Industrier har lagt ned, transporter minskat och vi konsumerar färre sällanköpsvaror. Även om jag i torsdags fick veta att min semester (ihop med alla andras där jag arbetar) dragits in har livet blivit lite lugnare. Och jag tänker att det i efterförloppet kanske kommer vara det för ganska många. Vi omvärderar, kanske reser mindre (och då menar jag kortare dagliga resor) och ser till att ha lite sparade medel. I bästa fall kommer barnen i Beijing fortsatt kunna se solen.

Därinne ligger bröden och gräddas.

Saker ställs på sin spets, sjukvården som dragits med brist på sjuksköterskor att bemanna befintliga avdelningar kanske han ha en beläggning kring 83% (som är målet) istället för att konstant ligga på 100 och upp emot 110….vi kanske då undviker utmattning och oavsiktliga fel i vården?

Kanske fler inser glädjen i att vara mer ute med sina barn, röra sig i naturen, inte alla bo på samma fläck, tvätta händerna oftare och blir lite mer självförsörjande?

Inte så ätbart men härliga ändå. Ricin, luktärt, en övervintrad heliotrop. Snart kan jag plantera ut dem. Nu pågår avhärdning…..

Jag har ägnat mig åt att grodda ärtor, baka surdeg, förgro potatis, städa i hönshuset och införskaffat fler höns. Jag har bytt ägg mot äppelcider och surdeg och jag har utfört min kurs på Karolinska Institutet via datorn…..det har faktiskt varit bättre än att vi sitter 20 personer i samma lokal och stör varandra på olika sätt, färdas kommunalt och med bil och jag tycker INTE kvaliteten gått ned, tvärt om. Även handledningen har skett via Zoom och jag har då tjänat minst 1,5h i veckan som kunnat ägnas åt träning, hushållsarbete och fått se mer av mina barn.

Jag målade den återbrukade dörren igår med svart linoljefärg. Under påsken ska maken lägga sista handen vid förrådshönshuset har han lovat. Jag står för målningen.

Jag har aldrig tyckt att det är en bra idé med mycket folk på samma plats, överkonsumtion vet vi alla att det är dåligt, inte minst för den privata ekonomin. Och att olika influencers med tveksamma säljmetoder nu får minskade intäkter tycker jag är BRA! Jag ser fram emot stramare lagar som reglerar deras säljtrix och att folk är mer uppmärksamma på vad de håller på med. En speciellt märklig grej är hur mycket dyr gröt folk köper….gröt. Granola och annat. det kan du tillverka hemma i ugnen för nästan inga pengar alls, fröknäcke likaså, och bröd.Spannmål. DET är vi självförsörjande på i Sverige ihop med morötter och socker. TRE saker kan vi producera och transportera inom landet om den verkliga krisen eller kriget kommer. Det kommer sannolikt ändras. Småskaliga bönder känns som en trygg framtid för oss och kanske många väljer det efter denna vurpa. Om hälften av alla oetiska influencers som kränger skit på sina konton istället tar ett vårdjobb eller utbildar sig en smula skulle världen nog bli en bättre plats….Fler har också sökt till läkar- och sjuksköterskeutbildningarna. Visst är det tråkigt att många blir arbetslösa inom industrin, hotell och så vidare men samhällen hämtar sig. Vi kommer gå starkare ur detta.

En sak som jag funderar över är varför ingen talat om huslånen….bankerna ska få stora tillskott för att kunna låna ut till småföretagare och stora. A-kassan höjs och en hel rad åtgärder men vad är den största kostnaden i de flesta familjer? Bostaden. Vill man att folk ska klara sig är det väl där man ska lägga en stöt? Och man påminns om att man bör spara (alltså inte överkonsumera) och ha en buffert så man bli uthållig…..

Tomatplantor, gamla frön. Jag har köptsopp där med. De tog sig alla finfint! Lite sallad också ser jag…

Det kan vara tufft att säga det men vissa branscher är kanske inte lika viktiga som andra? Att jordskorpan vibrerar mer för att vi ska köpa saker…..det tyckte jag lät läskigt. Vi kanske inte måste ha ALLT eller det senaste? Andrahandsmarknaden kanske ska bli snyggare (dvs lägga lite mer tid på att sålla kläder, sortera dem, osv så det är lättare att handla?). Jag upplever iallafall att det är svårt att handla vissa saker i andra hand, ffa kläder så de ej är storlekssorterade osv….Här kan fler få anställning.

Alva gjorde skummig iskaffe till mig igår som var jättegod!

På läkarutbildningen gjorde vi ett grupparbete där vi skulle tänka ut en ”superbug”. Det var tänkt för att vi skulle fatta hur ett virus eller en bakterie kan hota oss. Är den försedd med ett hölje och kan vila i tysthet, är den känslig för värme, fukt, letar den sig genom huden, smittar mikroberna varandra med nyvunna elaka egenskaper och är den låggradigt farlig eller dödar den sin värdorganism snabbt….Frågar har aldrig varit om utan NÄR vi drabbas och det är ju självklart att storstan med tät befolkning drabbas hårt. Vi kanske inte ska bo på varandra utan befolka hela vårt avlånga land och odla vår trädgård?

När den här pandemin började rulla igång var jag och maken ute på en korthelg i city. Vi åt god och på tok för dyr mat (iallafall sista kvällen på Adam & Albin. Jag kan inte säga att det var dåligt på något vis och maten var helt makalös med överpriset…herregud! Det motsvarade räntan på huslånet! Och första gången de fick en beställning och alla kockar samtidigt skrek: JA TACK! blev jag vettskrämd. Vi fattade ingenting…de skulle liksom visa upp den sanna glädjen i att få jobba med maten….en show liksom. Jag vet inte…..det kanske boostar ens ego att gå på ett sånt ställe men vi var båda så mätta efter de 10-15 pyttiga små rätterna att vi behövde ta taxi hem. Vi kunde inte gå. Kändes inte hälsosamt. Och alla knasiga alkoholfria drickorna som inte var så goda någon av dem kändes faktiskt lite som kejsarens nya kläder. Nu har jag sagt det. Jag brukar inte såga grejer men det alkoholfria dryckespaketet där var inte bra. Och alkohol….det vill jag inte rekommendera här.

Påven har vallfärdat till något ställe och hämtat ett speciellt krusifix som inte använts sedan digerdöden…han håller mässa på en tom Markusplats…jisses vad dramatiskt. Det är som att säga att domedagen är här. Väldigt många kommer dö för tidigt och en del säger att dessa smittor kommer fortsätta uppstå i Kina pga deras usla djurhållning….låt oss hoppas att det landet blir friare och att girigheten dämpas och kunskaperna ökar kring hur man handskas med djur….? Det har ju dött spädbarn av modersmjölksersättning där för att vissa ville tjäna pengar och spädda ut med giftiga grejer. Man häpnar!

Offren här är de som varit sköra eller sjuka. De som är till åren komna i första hand och haft en dålig hälsa av olika skäl. Där har vi också en klassfråga. I USA kanske detta leder till bättre medicinska försäkringar för fler? Vem vet. DET vore i så fall ett stort steg framåt. Nu när ena dottern tvingats hem från sin Utbytesresa pga att inga försäkringar skulle gälla om hon stannade och Trump deklarerat Americans FIRST (alltså att ickeamerikaner ej skulle få vård!) har jag fått mer insikt i det systemet och ditåt vill vi INTE! Bara en sådan sak, att prioritera amerikaner före andra, så oetiskt! I Portugal som är ett fattigt land var man tydliga med att ALLA oavsett nationalitet skulle få vård. Den som behöver det bäst! Till en viss gräns såklart. Vi måste vara smarta med våra resurser. Den som har störst behov, den som kan tillgodogöra sig vården bäst och vad är en rimlig kostnad. Som man alltid gör här.

Så, snart ska jag ta mitt surdeg ur ugnen, jag ska ringa specialisten senare idag och höra hur jag ska göra med min egen (denna fick jag färdig i en bunke och bytte mot sex ägg) och samtidigt höra var maken ska kunna jaga framöver. Vi preppar…och det känns väldigt bra mitt i det globala eländet och tragedin med många döda. Vi blir smartare, hoppas jag.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen