Hur du dricker mindre -och blir smartare rikare och snyggare!

Jag kan hålla med om att det väcker ens begär!

Nu ni hade jag tänkt skriva om ett av de knivigaste ämnena som finns, alkoholkonsumtion. Detta laddade ämne som rör vårt vanligaste berusningsmedel. Som är lagligt och nästan i var mans hand, iallafall till kvällen, helgen och semestern om du är över arton.

Jag hade tänkt att det skulle bli en bok om hur du drar ned på eller helt slutar dricka alkohol men inget förlag jag känner till var intresserade av det…trots att nästan en halv miljon svenskar dricker på ett skadligt sätt. Så, eftersom jag redan skrivit det och tanken ju var att det skulle komma andra till del så lägger jag upp det här istället för allmän beskådan! Lite långt, jag vet, men det skulle egentligen vara ÄNNU längre! Och jag tog inte med allt utan tänker skriva mer, allt eftersom. Och kanske det blir en bok i slutändan ändå…? Håll till godo!

Kvällspressens löp brukar växelvis hissa och dissa alkoholens effekter. Vissa veckor blir man 100 år av fin bourgogne, andra blir man dödssjuk och fet av det. Medierna varvar larmrapporter om semesterdrickande med glada tillrop och vintips, recept på drinkar och så vidare. Vi har en tendens att välja att lyssna på det budskap som stämmer bäst överens med vår egen övertygelse och på så sätt bekräfta det vi redan vet eller tror på. Och jag måste erkänna att jag gärna skulle vilja att man levde längre av att sippa champagne varje dag efter jobbet, jättegärna. Helst skulle den vara kall torr ock gratis, MEN. Tyvärr stämmer inte det överens med verkligheten. Vi blir inte friskare av alkohol, om den inte används för desinfektion av ett sår som annars skulle ge dig blodförgiftning eller för att undvika att sprida Coronavirus. Jag tror att nästan alla förstår det instinktivt, det är bara lite tråkigt. Och vi människor gillar roliga saker, som att umgås med vänner och samtidigt ta ett eller två glas och bli lätt salongsberusade. Det är dompanin, jag menar dopamineffekten vi är ute efter. Det gäller förresten inte bara oss högtstående varelser, detta med dopaminkickande alltså. Försök med råttor visar att om de får ge sig själva alkohol med hjälp av en knapp i buren kommer de avstå från alla andra aktiviteter bara de får fri tillgång till berusningsmedel. Vi är som råttor med andra ord, det känns väl kul? Dopamin är nyckeln i belöningssystemet. I den här boken ska jag inte vara moralist, det är trist, men jag ska försöka reda ut en del begrepp och ge några insikter så att du själv kan välja hur du vill hantera alkohol och få några tips på vägen. Inga vintips då…

Jag antar att du som läser har något förhållande till (med) alkohol och att du kanske är sugen på att förändra det? Det är bra i så fall att du redan kommit så här långt som att hitta en bok i ämnet. Det visar på motivation. Det, motivation alltså är kärnan i att lyckas med en förändring av vilket slag det än är. Vad jag hoppas uppnå med den här boken är att få dig att hålla motivationen uppe. För den kan dala. Man kan frestas att släppa garden och plötsligt har man avvikit från den inslagna vägen. För att bibehålla en hög motivation och i stunder av frestelser hålla huvudet kallt måst du hitta vad det är som stärker dig i din motivation. Det finns en fantastisk teknik för att förändra människors beteende när det gäller beronde av olika substanser. Den heter CRA och är utvecklad i USA med start på 70-talet, ett glimrande årtionde i min mening. Den är tyvärr i princip den enda verksamma teknik som inte direkt används. Kanske för att den kräver mycket av behandlare? Det hela går ut på att väva ihop och engagera nätverket kring en person med beroende och på så sätt maximera chanserna att hon lyckas skaka sig fri. Den kan involvera partners, vänner, familj, chefen, arbetsförmedlingen och så vidare. Men tanken med den här boken är att hoppa över själva behandlaren och göra dig till din egen lyckas smed. Ja, lite töntigt formulerat men det bara kom ut så. Många drar sig nämligen från att söka professionellt stöd fast de kanske vet att de behöver det och det kan ju ha att göra med hela skuld och skamgrejen och de faktum att man inte vill sitta i en källarlokal i förorten med den lokala uteliggaren.
Steg ett i att göra sig mindre beroende är alltså att hitta det som stärker just dig att avstå alkohol. Det är minsann inte så enkelt att fatta direkt vad det kan vara men jag kan ge dig mina skäl att avstå så kan vi se om det väcker något hos dig.
När jag började tänka på att skriva den här boken hade jag ingen som helst lust att dra ned på min egen alkoholkonsumtion, jag har inga problem. Jag dricker ju knappt. Snarast funderade jag och maken på hur vi kunde dricka MER. Vi har nämligen små barn, arbetar mycket inom yrken där det är otroligt viktigt att inte ha problem med alkohol och droger (alltså…det är det ju i alla yrken men som läkare och statsanställd är det ju både risk att bli provtagen och pinsamt att bli påkommen). Vi tyckte att folk omkring verkade ha så trevligt med vin och coctailpartyn medan vi satt bara hemma och drack mjölk). Men efter att ha läst på om alkoholens skadeeffekter och sociala konsekvenser (partner/barn) så har jag nu tagit en annan ståndpunkt. Jag ska dricka betydligt mindre om ens alls. Främst motiveras jag av att inte bli sjuk. Då är cancer det jag främst tänker på. Sen kommer en önskan om att inte bli ful. Ja, fåfäng det är jag. Jag vill inte bli rynkig, svullen och rödbrusig. Jag vill vara slät och sval. Trött vill jag heller inte vara och på mitt jobb måste man använda hjärnan, hela hjärnan och då passar det dåligt att vara lite hängig på måndag morgon. Jag vill heller inte få migrän dagen efter eller bli dement i förtid. Det finns också en långsiktig plan för att börja träna för att inte bli en sjuk gamling och resultaten av träning sänks dramatiskt av alkoholintag. Sen är det ju dyrt med alkohol…och ja, det finns en uppsjö av anledningar att avstå alkohol. Där har ni min bekännelse, jag är livrädd att bli gammal, dement och ful alltså, att undvika allt detta är min motivation. Ändå dricker jag alkohol vid vissa tillfällen, mest när jag blir bjuden och om doktorn själv får välja blir det snygga drinkar och champagne. Det är extra svårt att avstå i sociala situationer och en porn star martini i hamnbaren vid Medelhavet är väl livet?

Etanol. En lurig liten molekyl som tar sig fritt in mellan olika strukturer i kroppen så enkelt som med passiv diffusion. (alltså den glider bara igenom olika barriärer) bland annat cellen där den kan störa i transkriptionen (när DNS avläses) av proteiner. Och när detta störs kan det bli fel och kroppen skadas. Man kan till och med bli riktigt sjuk och dö om man dricker tillräckligt länge och mycket. Alkoholen påverkar precis hela kroppen men de flesta tänker kanske bara på levern, den som renar vårt blod från giftiga ämnen. Ja precis, vi har en inbyggd detoxapparat, man behöver inte alls köpa dyr vulkanaska för att rena kroppen. För att vara helt tydlig här så finns ett system för att rensa ut gifter ur kroppen. Njurapparaten. Ett intrikat system med filter och rör som detoxar oss från det som inte levern klarar av. Njuren har ett rörsystem som inspirerat till värmeväxlare faktiskt. Tänk va! Naturen kan mer än vi tror.

Hur påverkar alkoholen DIG?

Belöningssystemet
Alkohol ger ett tillfälligt välbefinnande, man blir avslappnad och man kan känna att det är lättare att ta sociala kontakter. Det är förmodligen därför vi introducerat alkohol på fester. Det är ju nästan det första som sker på en vuxenfest, man får ett välkomnande glas champagne för att undvika att det blir stelt och tråkigt. Tänk er samma procedur på ett barnkalas…..där ger man det uppiggande och belönande godiset när barnen GÅR HEM, alltså man skjuter över allt ansvar för vad som sen ska hända på de stackars föräldrarna. Men i det sammanhanget kan jag passa på att avliva en annan segdragen myt. Barn får INTE sockerkickar. Nej, jag lovar. Inga vetenskapliga belägg för detta finns, däremot blir vi ju alla lite upplivade av att få komma på kalas, dricka läsk och äta godis i orimliga mängder och jag kan tänka mig att detta är anledningen till smått ”berusade” barn som höjer rösten och stojar.
Tillbaka till oss vuxna. Lite alkohol ger alltså ett välbefinnande men dricker man för mycket tappar man skärpan, kan bli helt ohämmad eller blir kanske argsint och startar gräl? Då plötsligt försvinner de positiva effekterna av alkoholen i dessa sammanhang, det kan alltså bli problem istället. Nu börjar vi prata om bestraffningssystemet. De flesta som någon gång druckit lite för mycket vet, dricker man för mycket mår man dåligt efteråt. Bakfyllan är ju ett fenomen som vi som art länge försökt hitta på mer eller mindre lockande botemedel för. Ni kanske hört att man ska dricka grädde innan alkoholen för att tåla den bättre. Bara en sådan sak kan ju få iallafall mig att avstå alkohol helt…
Genom åren har man ju fått höra en hel del galna saker om hur man maxar fyllan också. Några av de mer tveksamma innefattar tamponger men jag säger inget mer om det.

Man brukar ju säga att där alkoholen går in går förståndet ut och så är det ju verkligen. Det är bland annat detta som gör att alkoholen är så farlig. Man gör dumma saker när man är full, som att köra bil till exempel, eller balansera på balkongräcken…jag har träffat en som tyckte att det var en bra idé att köra jordfräs på fyllan. Det blev INTE bra kan jag intyga, hans ben blev aldrig riktigt vad det varit. Vi tappar omdömet, tror vi är Stålmannen och sen visar det sig att vi inte kan flyga.

Det svåraste med att avstå från alkoholen är kanske ändå att den är överallt. Det är helt acceptabelt att dricka i väldigt många sociala situationer och ibland nästan en självklarhet, du kan till och med få negativa reaktioner när du tackar nej. – Ett litet glas klarar du, du bränner ju upp all alkohol innan du ska köra hem! Jag kan ha sagt det själv till och med!
Som vuxen finns det nog bara en situation där ingen tycker att du är konstig om du inte dricker och det är när du är gravid. För män kanske motsvarande situation kan vara när du är designated driver? Men är du i Frankrike som jag har varit många gånger som gravid (på grund av har varit gravid fantastiskt många gånger) då ska du inte tro att du får någon förståelse när du tackar nej till ett glas rosé halv tre på en onsdag bara för att du pekar på magen. Att hänvisa till att du kör OCH är gravid hjälper inte heller.
Jag hörde någon gång att man kanske istället för att fråga varför någon inte dricker skulle fråga, varför dricker du? Det vore ju egentligen mer normalt.

Hur ska man motivera sig att dricka mindre?

Du blir friskare, rikare och smartare om du avstår. Bara själva kunskapen om de olika effekterna brukar räcka för att människor spontant ska dricka mindre. Det är ju inte så konstigt för vi får väldigt mycket olika information om alkohol och faktiskt en hel del reklam.

en ogräs/skogsbukett från idag.

Alkoholfritt

En gång alkoholist, alltid alkoholist? Nej den gamla myten kan vi avliva. Alkoholist förresten, det är ett förlegat uttryck. Jag tycker man ska prata om alkoholberoende istället. För det är vad man blir om man dricker mycket och regelbundet. Det visar sig att många som har ett alkoholberoende av egen maskin slutar dricka på under tre år. Det är mycket omständigheterna omkring en som påverkar konsumtionsmönster och när man väl insett problemet brukar tre fjärdedelar av oss klara att dra ned helt, men inte nödvändigtvis bli nykterister. Så nej, en gång alkoholberoende, inte alltid alkoholberoende!

Normalen är att människor dricker mer i ungdomsåren men sedan automatiskt drar ned på alkoholen, kanske för att man skaffar familj. Därefter kan det komma perioder i livet där man konsumerar mer alkohol men naturalförloppet är att man själv reglerar detta helt utan hjälp.

Vad gör att man fortsätter med något som är skadligt för en?

Man kan rationalisera bort det hela med att säga till sig själv att man behöver en guldkant i tillvaron, att man gör så mycket bra ändå att lite vin till maten varje dag väl inte kan skada eller så kan man helt enkelt bara låtsas som att det inte finns något problem. Ett sätt att angripa detta är att fundera på om ens handlingar stämmer överens med bilden man har av sig själv. Ser du dig som en ansvarsfull och hälsomedveten person? varför gör du då saker mot dig själv och kanske andra som inte hänger ihop med det du gör? Den lilla skillnaden som inte överensstämmer med din självbild kan vara en bra start för ett förändringsarbete. Börja gnola på den. Att helt förneka att problemet finns funkar ju om man är en eremit i en grotta men det blir jobbigt om man umgås med människor som ju faktiskt märker hur det egentligen förhåller sig och som till och med kanske påpekar detta för dig. Då får man svårare att stoppa huvudet i sanden. Det kan vara ett sätt att börja fundera på hur det egentligen står till och om det kanske är dags för en förändring

Röra sig mot ett beslut om en förändring. Först måste man observera ett problem. Det gör man genom att man använder sina kunskaper. Du kan öka dina kunskaper kring problemet som till exempel läsa på om vad alkoholen gör med kroppen. Det kanske skrämmer och du drar dig först undan men du begrundar förhoppningsvis detta, jämför med om det stämmer överens med hur du vill leva ditt liv och leder fram till ett beslut om förändring. So far so good! Att bestämma sig för detta är som en brottningsmatch med sig själv. Men den verkliga kampen kvarstår. Förändring. Den kräver motivation och uthållighet, kanske livslång. Förhoppningen är att förändringen ska bli så stabil att du kan vidmakthålla den utan att behöva tänka på den. För vissa funkar detta, för andra kan det behövas stöd utifrån eller att man ständigt motiverar sig att fortsätta på den inslagna smala vägen.

Varför super Jeppe? En mycket relevant fråga, varför dricker man? Det är såklart olika för varje individ. Du kanske dricker för att kunna varva ned (avslappning), för att du har problem med att slappna av med andra människor i sociala sammanhang (ångest), eller för att kunna somna? Eller…..för att du tycker det är gott?
Hur det än kommer sig att du dricker kan det vara bra att ställa sig den frågan. För alkohol är aldrig svaret helt oavsett frågan. Den kommer förr eller senare att ge dig större problem än de du hade när du valde att lösa problemet med en sipp vin i motljus.

Det luriga med alkohol är att det kan börja rätt harmlöst, ett glas vin till maten en gång i veckan för att sedan trappas upp till kanske fem dagar i veckan eller att vinet till maten blir en självklarhet. Och utan att det var meningen har du dragit på dig ett riskbruk som snart kan utvecklas till ett beroende. Och du såg det inte komma. Kanske den du bor med eller nära vänner såg det och har påpekat det för dig? Det är nämligen väldigt svårt att se detta själv och kanske ännu svårare att erkänna det inför sig själv. För att dricka är i Sverige väldigt accepterat, upp till en viss gräns när det tvärt vänder och blir något fult som väcker skuldkänslor och omgivningens oro.

Citat av prof Andreasson ur läkartidningen:

”Nästa nivå är de 450 000 som är högkonsumenter utan aktuella problem. De är i riskzonen, men ofta räcker det med en kort intervention från husläkaren eller företagsläkaren för att de ska dra ner på alkoholen.

Nästa nivå är de 300 000 med skadligt bruk eller missbruk. Här har drickandet börjat få konsekvenser som till exempel högt blodtryck, sömnstörningar eller depression. Men ofta ser varken de själva eller deras läkare sambandet med alkoholen.

Ovanför är de 250 000 som har lågt eller måttligt alkoholberoende, och högst uppe i pyramidens spets de 50 000 som har ett tungt beroende av alkohol. Av de tungt beroende finns en stor del i missbruksvården, medan de allra flesta av de lågt eller måttligt beroende överhuvudtaget inte söker hjälp. Där finns huvudmålgruppen för Riddargatan 1.

Det handlade bland annat om motiverande samtal, KBT och CRA, Community Reinforcement Approach. Ingen av dessa metoder användes då i svensk beroendevård. Under en följd av år bjöd Sven Andréasson in amerikanska, engelska och kanadensiska forskare för att hålla workshops i Sverige, och i dag är de här metoderna allmänt accepterade.

På Riddargatan 1 har man flera strategier för att nå sin huvudmålgrupp, som tillhör den kvarts miljon svenskar som är beroende av alkohol men fortfarande fungerar socialt. En är den trivsamma fysiska miljön på mottagningen. En annan är att göra det möjligt att få hjälp anonymt, via telefon eller internet.

I år har mottagningen 600–700 patienter som kommer dit personligen, men omkring tio gånger så många får behandling på internet, bland annat via webbplatsen Alkoholhjälpen. I dag sker detta utan kontakt med någon behandlare. Men nu börjar en studie av hur mycket kontakt som är optimal, berättar Sven Andréasson:

– Min hypotes är att lite kontakt, men inte noll, är optimalt. Man kanske behöver träffa en person i början av processen. Sedan kan man göra saker på nätet: chatta, skicka in uppgifter och få feedback och så vidare, och sedan kanske ses en gång till. Det är ungefär så internetpsykiatrin fungerar, men det återstår att visa att det gäller för alkohol också.

En tredje strategi är att sprida behandlingsmetoderna till primärvården. Man har en endagsutbildning för läkare på vårdcentraler och företagshälsovård, och påbörjar nu en studie av resultatet. Sven Andréassons hypotes är att de flesta människor med alkoholproblem – ja, till och med de flesta med alkoholberoende – ska kunna behandlas i primärvården, om läkarna där fått rätt utbildning.

Vad allmänläkarna får lära sig är en behandlingsmodell i tre steg, där man börjar med screening och kort rådgivning. Räcker inte det går man vidare till en hälsokontroll med inriktning på alkohol, och räcker inte det heller erbjuds läkemedel tillsammans med tre motiverande samtal. Då behöver bara de svåraste fallen gå vidare till specialistmottagningar som Riddargatan 1.

– Hypotesen är att om en alkoholberoende person träffar en distriktsläkare som gör den här tämligen okomplicerade behandlingen, så blir effekten lika god som i specialistvård. Men då handlar det om måttligt beroende, inte de tyngsta beroendetillstånden. Jag räknar med att 70–80 procent av alla personer med alkoholberoende kan få optimal behandling i primärvården.

När Sven Andréasson argumenterar hänvisar han ofta till vetenskapliga studier, egna eller andras. Har han bara stöd i forskningen, är han inte rädd för att utmana etablerade föreställningar. Som till exempel att den enda vägen ut från ett alkoholberoende är total nykterhet. Fel, säger han och hänvisar till bland annat engelska studier; de visar att drygt hälften av alla alkoholberoende kan lära sig att dricka måttligt.

Intresset är stort för den annorlunda alkoholmottagningen på Riddargatan 1. Hit kommer många studiebesök, och två mottagningar till ska öppnas inom Stockholms läns landsting under 2014. Ytterligare några landsting planerar för liknande mottagningar.

Tror du att den här modellen kommer att sprida sig snabbt över Sverige?

– Nej, jag tror det kommer att ta lång tid. Jag vet inte någon medicinsk teknologi som har spridit sig snabbt, även när den haft uppenbara fördelar. Men på lång sikt tror jag det kommer att ta skruv.

Det finns dock ett organisatoriskt problem. När Sven Andréasson undersökt vart personer med alkoholberoende helst vill vända sig för att söka hjälp, svarade över 80 procent hälso- och sjukvården. Bara 5 procent ville helst vända sig till socialtjänsten – som många förknippar med bilderna av Kolingen och fyllot på parkbänken.

Problemet är att det i Sverige, av historiska skäl, är socialtjänsten som har huvudansvaret för missbruksvården. Där ligger också större delen av pengarna. I den statliga Missbruksutredningen föreslog utredaren Gerhard Larsson en skatteväxling mellan kommuner och landsting, och att huvudansvaret för missbruksvården skulle föras över till landstingen. Men de förslagen sade regeringen nej till.

– Det är konstigt, säger Sven Andréasson. Gerhard själv lyfte tydligt fram, att ska man nå en större grupp kan man inte göra det i socialtjänsten.

Sven Andréasson ger sig inte, men han är pragmatisk. Han pekar på att den nya lagen kräver överenskommelser mellan kommuner och landsting om hur missbruksvården ska bedrivas. Man borde kunna komma överens om gemensam verksamhet med både medicinsk och social kompetens, och med en samlad ekonomi.

– Socialtjänsten förfogar över rätt mycket pengar, som till stor del går till behandlingshem med tveksam nytta. Kunde man använda de resurserna till mer kvalificerad behandling med modern metodik, skulle man få ut mycket mer för pengarna”.

Personliga erfarenheter.

Jag brukar skriva om egenupplevda erfarenheter men när det kommer till alkohol har jag inte känt att jag haft verkliga problem värda att skriva om. Vad jag däremot har är erfarenheter av att sitta på första parkett och beskåda de negativa effekterna av alkohol och för all del många andra droger. Det handlar om beroendevårdsteatern. Sedan 90-talet har jag på olika sätt gjort inhopp på Beroendecentrum som skötare, kontorist och slutligen som läkare och tanken var att jag skulle bli beroendemedicinare men jag valde ett lite annat spår, vanlig psykiatri. Men intresset för beroendevård har inte mattats av, snarare tvärt om. För det lidande man ser gör en mjuk i själen. Det handlar ju såklart inte bara om det lidande som själva alkoholen skapar utan också om det som föregått att en person väljer att döva sig med alkohol. Det kan vara misshandel, vanvård eller rent av att man lider av psykisk ohälsa. Det finns inte ett svar på varför Jeppe super.

Vissa levnadsöden stannar hos en och jag har en handfull med människor på näthinnan när jag skriver nu, det är mestadels män men också en kvinna som jag speciellt tänker på. Det handlar om människor från olika skikt i samhället men en sak knyter dem samman. De söker lindring. Och uppenbarligen har samhället misslyckats med att skydda dem och erbjuda en annan väg. Och de är ju såklart inte målgruppen för denna bok, de har inte bara halkat lite snett avseende konsumtionen, de söker verkligen glömskan och ett sätt att slippa den vånda fullt medvetande ger dem. Största gruppen alkoholkonsumenter är en helt vanlig person med jobb, familj, körkortet kvar och vänner att dricka aperol spritz med, parkbänken är långt ifrån men det finns ett sluttande plan här och det kan börja med att man dricker för att varva ned efter en stressiga arbetsdag. Som leder till bråk med frun, som ger dålig sömn, som gör att man måste ta sig en nattförsare och ja, jag tror ni fattar. Och NU känner jag mig som den där moraltanten jag lovade att inte bli. Ber om ursäkt!

Det finns många anledningar att dricka mindre och kanske ännu fler att avstå helt? Men det är kanske inget önskvärt, total avhållsamhet. Många tycker att ett glas av något smakrikt och gott är en del av livet som de inte vill avstå, då ska man inte behöva göra det heller även om vi nog alla instinktivt vet att det är bättre. Efter att ha researchat inför den här boken har jag emellertid börjat bli lite mer tveksam till mitt eget drickande. Jag vet, det låter kanske corny, jag är ju läkare och allt och borde ju kunnat allt detta innan, men man får inte all alkoholinformation på en och samma gång. Det är lite varningar på kursen i endokrinologi, några korn på medicin, psykiatrin och BAM på rättsmedicin. Alkohol påverkar med sin litenhet och vattenlöslighet ALLT i kroppen, celler, cellmenbraner, receptorer (ja det är på grund av cellmenbranerna) och jag kan lova att det är inte övervägande positiva saker som händer om man bortser från kanske en positiv effekt på kärl om man dricker en viss typ av rött i en viss mängd över 40. Jag säger inte mer så ni känner att ni måste göra det!

Naturliga tillfällen att dricka:

Jul 1-3 dagar
Nyår
Alla hjärtans
påsk 1-3 dagar
Valborg

Studenten
midsommar
kräftskivan
Mårten gås
födelsedagar
semester
after ski
AW
Och såklart, fredagsdrinken

Berusningsdrickande

Jag skrev delar av den här texten under midsommaren 2019. Tanken var att det skulle bli en bok men INGA förlag som jag skickade detta till tyckte det var en bra idé att skriva om hur man dricker mindre. Hur man äter antiinflammatorisk mat däremot (som det finns NOLL bevis för, det kan man gärna ge ut 100 böcker om!) Samtidigt byggde maken ett förråd. Alltså det var inte så att jag inte hjälpte till, med barn, mat, dryck, viss bärhjälp och glada tillrop. Men mentalt skrev jag boken. Det innebar att vi inte firade just denna midsommar i traditionell bemärkelse. Vi tog istället med de minsta barnen på en halvtimmes bilfärd till mina föräldrars hus för att plocka deras jordgubbar. De befann sig utomlands och det är så sorgligt att låta fina bär förgås. Det blev också ett litet midsomrigt inslag i vår annars arbetsfyllda midsommarhelg. På väg dig vid sju var allt som vanligt. Om man korrigerar för att det nästan inte var någon trafik och att det inte regnade som man annars är van att det gör vid just den här högtiden. På vägen hem däremot blev vi varse att det var midsommar. Ännu färre bilar och folk som rörde sig ute längs med vägarna i små klungor. Första paret vi såg vid ett övergångsställe uppfattade vi först som en man med en assistent eller något. Den ene verkade hjälpa och stötta den andra. Detta var emellertid ett felaktigt antagande för det var två stupfulla personer som försökte gå rakt med gemensamma krafter. Vi häpnade och fortsatte vår färd hemåt. I mitt stilla sinne hoppades jag att de båda skulle klara sig över vägen i ett stycke, eller två. Alltså ett var. Och säkert gick det bra. En bil i kvarten kom förbi där. Vi åkte en bit till och då fångesde min blick fyra killar som stod på ett annorlunda sätt och kikade in i ett buskage….våldtäkt var tyvärr det första jag tänkte på så jag saktade in lite för att kunna glutta. På andra sidan buskaget såg jag en kvinna och en man i handgemäng. Jävlar tänkte jag och sa till maken att vi måste kolla. -De slåss sa maken helt lugnt, van som han är.
Jag tog en snabb höger och kom ned på en parkering som hörde till en av campingarna i området. De fyra som bråkat var alla på väg åt olika håll. Maken sa trött att kvinnan nog försökt sära på dem. Alla verkade oskadda. Jag svängde ut från parkeringen och fortsatte hemåt. Barnen sjöng Pokerface av Lady Gaga i baksätet.
Jag vet inte vad vi skulle ha gjort om vi funnit något annat där men att slå 112 hade vi kunnat göra och inte bara stå och glo som de fyra killarna.
Vi drog en djup suck över mänskligheten och kom till slut hem, oskadda men lätt bedrövade.
Klockan var inte ens tio på kvällen och folk var redan i full färd med att kräkas, bråkas och slåss. Så somrigt.
När vi kom hem möttes vi av grannarna, en småbarnsfamilj de med. De hade varit på traditionsenligt firande på halvön där ena halvan av ön som vetter norrut alltid kämpar mot södra sidan i olika grenar…säckhoppning, dragkamp och ni vet…..bära ägg på sked.
Nästa år ska vi dit. Fira med barnfamiljer, nyktert (jag hoppas på det) och dra på sig en massa myggbett. Lära barnen hur man firar utan alkohol.

Hela den här inledningen spårade ju ur. Det blev för långt men min poäng här var att ge ett nyktert perspektiv på vårt galna sätt att hantera alkohol. Det är farligare för kroppen att dricka sig berusad på mer än ett sätt. En sak är vad etanolen gör i oss, en annan vad vi utsätter oss för när vi tappar omdömet. Det första skadar oss långsiktigt, det senare kan innebära mycket allvarliga konsekvenser på väldigt kort sikt. OCH myggbett för det visar sig att de hellre suger blod med alkohol i!

Skuld och skam

Frestas icke! Inled mig icke i frestelse….jada jada. Vi är ju byggda för frestelser. Hela kroppen och sinnet är hopkopplat med kretslopp som gör att vissa saker premieras. Sex till exempel. Och träning. Och tyvärr liknar alkohol och droger detta men gör det tiofalt bättre. Det är därför vi gör det. Väldigt enkelt. Samma med att impulshoppa…enorm tillfredställelse men kanske vi aldrig ens använder prylen eller bär plagget. Och då får vi ångest. Speciellt om det var dyrt och vi kom i dispyt med vår partner/förälder eller mamma om det….

Ett sätt att undvika frestelse är att ha en strategi. Gå inte i affärer typ. Eller i detta fall, låt bli att ta vägen förbi systemet, undvik krogen och AW. Inte helt lätt att undvika julen men ha en strategi för den!

För att kunna lyckas med att ändra sitt drickande behöver man befria sig från skulden. Gör man inte det är det lätt att man blockeras i sin önskan att ta tag i det. Man kan fråga sig i all evighet varför just jag dricker för mycket, eller Jeppe men jag tror att det viktiga är att du bara kan acceptera hur det ligger till och rikta blicken mot framtiden, bort ifrån eventuella barndomstrauman eller fixeringar i den orala fasen. Här och nu är viktigast och går snabbast att rätta till. Jag har haft patienter i 40-års ålderns som gått i dynamisk terapi i 20 år, fortfarande mår dåligt och tydligen inte kommit ”ikapp” sin själsliga problematik. Med andra ord, skit i varför och koncentrera dig på framtiden.

Vad beträffar skammen så tycker jag vi ska lägga även den år sidan. Det finns inget skamligt i att dricka för mycket. Skam känner för övrigt alltid fel personer tycker jag. Vi ska heller inte bry oss för mycket om vad andra kanske tänker om oss, bättre att man själv lever så som man vill och tycker är bra. Såklart med visad hänsyn till andra och inom lagens gränser, såklart!

Hålla motivationen

Motstå suget – stärka andra reinforcers (förstärkare av nykterheten), dvs gör andra saker som i sin tur motiverar att inte dricka. Identifiera trippers. Sug håller i sig minuter, alternativa handlingar att aktivera då för att motstå att sträcka sig efter en kall en. Av t.ex att gå förbi systemet

Hälsovinster: Mer sex! Bättre sex! Sex sex sex och du blir smalare och snyggar dvs får mer SEX!!! Nämnde jag sex! Varför tjatter jag om detta+ jo för SEX är viktigt för ffa män, och de dricker i regel mer än kvinnor även om det ändras hela tiden.

Tips på alternativa aktiviteter. Drinktips virgin anythings

Begrundan, beslut, förändring, resten av livet/vidmakthållande så ska man spalta upp nykterheten!

Jag slutar där för idag. För jag tänker att jag ska skriva mer om vilka tips jag har för att dricka mindre, motstå sug och hålla sig nykter vartefter som frågor uppstår! Kanske jag en dag blir beroendeläkare ändå. Jag skulle gärna arbeta med Sven igen, han var min chef några år i början av min karriär…långt innan jag kom på att jag också ville blir läkare. Så har ni frågor, kanske kring din egen konsumtion eller andras som du är orolig för? Ställ dem, jag LOVAR att svara efter bästa förmåga för detta är ett ämne jag verkligen brinner för!

Skål ta mig fan!

Anna

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen