Skolmat man minns (eller vill glömma)

Jag högläser för barnen. Det ska vi göra nu resten av min semester en stund varje dag.

Vi satt just och åt lunch med barnen. Vi hade strax innan gått till skateparken för att cykla (jag för att sticka) men det blev plötsligt så kallt och lite regn föll så vi gick hem. Under lunchen började vi prata om skolpannkakor. Det hela kom sig av att Edgar ville att just JAG skulle göra pannkakorna han skulle få till lunch. Han tycker att mina är bäst (mycket tunna och gräddade i mycket smör, såklart!). Tylla berättade med FASA om skolans pannkakor, tjocka och vikta. Med jordgubbssylt. som vi hatar här hemma allihopa. Precis så som jag minns att vi fick dem i skolan. Tänk att inget ändrats på den fronten sedan 70-talet…man tänker att annat ju tagit kliv framåt men hur är det möjligt att pannkakor ska vara så svåra att få till i storkök?

Så jag började tänka ut vad för mat man fick i skolan….jag började med det jag kom ihåg att jag gillade. Fiskpaneter. Punkt. Möjligen minns jag torsk med mandel också men annars kommer jga ihåg skolmaten som ett nödvändigt ont och det var där jag lärde mig att äta knäckemacka.

Jag minns maten jag aldrig rörde: Gröt i alla former, levergryta, järpar, blodpudding, (den hade aldrig stekyta), falukorv (både stekt och bucklig samt den med instucken tomat och ost ovanpå), kalops som mest bestod av senor, potatis med hinna, tomatsoppa med spagetti i som hade vämjelig konsistens och inte smakade något, pölsa och renskav. Det som kunde ha varit gott, korv, var oftast spruken och i en grårosa ton. Jag miss också chili con carne som jag aldrig rörde men som kanske hade varit god om det finnuts något carne i.

Mat som jag möjligen kan ha ätit var köttsoppa, fr där kunde man manövrera runt det sega köttet. Men sedan minns jag inget mer. Jag minns bara att jag hatade skolmaten och att jag gärna hade ätit fiskpanetter varje dag. Maken som är 12 år yngre bara stirrade på mig när jag sa pölsa och renskav. Tydligen var det något som försvann på 90-talet, tack gode gud för det då.

Minns ni vad som serverades i skolan på 70-80-talet och hur det smakade?

Jag undrar lite hur svårt det kan vara att göra GOD mat…det är ju fan det enklaste som finns. Och att göra tunna pannkakor är banne mig det bästa man kan servera mina barn. Alla äter! Och hönsen, vad gjorde jag utan dem? Deras ägg är verkligen det bästa som finns, och så är de vackra och alla som får dem i present blir överlyckliga. Jag är förvånad över att inte ALLA har höns!

Koko!!!

A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen