Behövs spårkkunskaper?

Död fågel flyger inte.

Jag har sedan larmen, om att de äldre på boenden och de som hade hemtjänst, insjuknade och faktiskt dog i högre grad här än i andra länder hafe en mistanke om att det berott på dålig utbildning. Det verkar vara så. Och vet ni, ju mer jag läser om att instruktionfilmer ska ge de anställda kunskaper i hur man tvättar händer, sätter på sig skyddsutrustning eller vad i helvette det kan röra sig om desto agrare blir jag. Anna Ekström (S) vår utbildningsminister hon yrar om att de inte vill utvärdera språkets roll haft betydelse här men att språkkunskaperna ju är viktiga hos de som vårdar våra äldre. Socialstyrelsen har anmärkt på den låga språkkunnigheten och gett rekommendationerna att den som arbetar med äldre ska kunna tala och förstå svenska…..

Vad är detta? Har ni någon gång mött en åldring eller för all del ung person i behov av mycket omsorg för ADL? Brukar de höra, se och förstå jättebra? Är det viktigt att den person som vårdar en så sjuk och behövande person kan förstå nyanser, kanske kunna olika gamla uttryck, känna igen en dialekt och BLI FÖRSTÅDD själv?

Jag tänker inte ens skriva vad jag tror om det.

Jag har arbetat inom geriatriken i omgångar och på en strokeavdelning, snart är det dags igen. Jag kan avslöja att språket är av HELT AVGÖRANDE betydelse OCH kunskaper i helt vanliga saker, som att det är viktigt att borsta tänderna, tvätta händerna och att gå på toaletten med med jämna mellanrum. Alla jag arbetat med vet inte det. De förstå heller inte skrivna lappar och meddelanden som man tror går fram gör det inte. Ja jag är uppgiven. Och arg, på svenska folket. För vi röstar och bestämmer hur landet ska se ut och det är tydligen så här vi vill ha det.

Så inför nästa val, då uppmanar jag alla att tänka sig 30 år framåt i tiden, till ett demensboende, eller kanske bara ett halvår fram efter den där otäcka bilolyckan där man fick en hjärnskada som gjort en oförmögen att torka sig själv i arslet och måste ha fyra andra, olika personer om dagen till att göra det, eller byta kateter, mata dig med microvärmd plastförpackad mat och tar med dig på promenad i din rullstol medans de tjattrar i telefonen fast det borde vara DU som är i centrum! Det är PATIENTEN, VÅRDTAGAREN i centrum. Inte riskkapitalbolaget som äger Vårdaga AB eller ens den slappa kommunen som tar in vem fan som helst från gatan för att man behöver ”fler händer i vården”. Vi behöver, mitt mantra nu, FLER HJÄRNOR I VÅRDEN och det börjar kanske med en löneförhöjning, krav på mycket bra skråkkunskaper och kontinuerlig utbildning. Vård får kosta pengar, vård MÅSTE kosta pengar trots att vi INTE producerar något, vi är sista linjen. Men borde vara första även om det kanske vid första anblick får hjulen att snurra men vi är ALLA konsumenter.

Jag vill bli statsminister, jag vill kanske bli diktator tänker jag……nån jävla ordning måste det väl för fan bli någon gång.

Och i detta ängsliga tidevarv vill jag påpeka att jag inte är rasist, jag arbetar omgiven av folk från andra länder som jag älskar och uppskattar men det måste från regeringshåll vara mycket tydligt, språkkunskaper är helt avgörande för att komma in i ett samhälle och bidra. Och det måste väl vara det alla vill eller? Bidra till vår gemensamma framtid, det kan man inte om man inte lär sig vårt språk eller för all del det språk som talas i det land man befinner sig i…..svårt att lära sig svenska? Ja, som fan men det är värt det. Och vi måste se till att incitamenten finns för att ta sig an vårt märkliga och fantastiska språk. Och att lära folk skilja på de och dem (samt aldrig skriva dom, mej, dej, sej och jos. Sej får man förresten skriva om det rör sig om fisk…)

Nu ska jag andas. Fyrkant, fyrkant, fyrkant……

2 svar på “Behövs spårkkunskaper?

  1. Som volontär genom Stadsmissionen har jag i 5 år besökt regelbundet en numera 95-årig dam som har hemtjänst. Hon är klar i huvudet och bytt hemtjänst 4-5 ggr under den här tiden. Tyvärr är det ingen större skillnad mellan firmorna. Olika personer varje gång, inget munskydd under pandemin och ytterst klena kunskaper i svenska. En person hittade inte sopskyffeln i öppna städskåpet, fast damen pekade på den. Kände inte till ordet. Varför inte kräva svenska och ge en kortare utbildning om vad som behöver göras. En 20-årig svensk person har aldrig kokat kaffe, visste inte hur man gör…
    Hårresande
    Tycker Agi

    1. Man vill inte behöva uppleva detta själv. Så svårt bara att få folk att förstå i tid hur verkligheten ser ut. Istället för värnplikt skulle ALLA behöva göra ett år inom äldrevården!

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen