Allvarligt talat

Jag stod just i duschen. Man måste tvätta sig när man ska bort. Till doktorn. Och medan de heta strålarna slog mot min kropp funderade jag på meningen med livet. Och, det första jag tänkte på var återigen pengar, och vad som gör en glad. Och det andra innefattar ju oftast inte pengar men alla utan vet att just cash faktiskt kan förändra livet. Och sen såg jag igår av en slump bilder på paret Lundells överinredda hus. Och tänkte…att det var väldigt vad mycket fejkblommor de har…och sobra intetsägande färger och hur märkligt det rockar med hur han suttit utklädd till en uggla i sitt köksfönster och runkat… (förlåt mamma men så sa han själv).

Och sen tänkte jag på hur många många bäckar små gör att de två nu är en verklig maktfaktor med överdådigt hus (även om jag aldrig i livet skulle byta med dem) och en mattsvart Lamborghini…och så tänker jag Trump…och jag tror ni fattar vart jag är på väg med det tankespåret.

Sen tänkte jag på alla influenceras varav jag kanske kan namnge…låt se, Ebba, Lundells, Ingrosso, Katrin Z om hon nu är det utöver businesswoman, och kanske….två till? Och jag tänker vidare att betalda samarbeten ju inte är värre än reklam om man bara talar om att det är just det. Vissa gör det bättre än andra, vissa gör bara det och det tar över hela poängen med en blogg eller andra sociala media.

Jag tänkte sen att alla som följer måste vara medvetna att de möjliggör deras flashiga livsstil. För varje krona de gör av med får influencern fler Chanelväskor, finare hotell osv.

Och vad kan man göra för att själv ha lite mer att röra sig med?

Då, kom jag på att jag kanske skulle skriva en bok om det? Hur man sparar pengar, för det kan alla. Faktiskt, nästan alla. En del har INGA pengar och då har man inga valmöjligheter. Då blir livet dessutom lite dyrare.

Men, så kom jag på att kanske en bok är lite lång. Att mina tips är för få. Så jag kan skriva det här istället.

Det är samma taktik som med allt du gör, du måste se den stora bilden, ha ett mål och olika strategier för att undvika att handla. Motivation är också ett bra sätt att hålla linjen och då är målbilden bra att ha klar för sig. Delmål med.

Vi börjar med att undvika frestelser.

  1. Undvik affärer och influencers, glossiga tidningar som intresserar dig (i mitt fall inredningstidningar eller modemagasin)
  2. Ha en tydlig målbild. Vad sparar du till? Är det att kunna resa på semester när Coronan släpper greppet om oss? En fin bröllopsklänning? Ny bil? Växthus (som i mitt fall ihop med kläder, möbler, ny bil, hus i Spanien…och kanske ett pärlhalsband? Ni fattar att mina målbilder kräver mycket självkontroll va?)
  3. Ta med mat hemifrån, ät inte ute på lunchen (fattas bara i Coronaläget)
  4. Skaffa ett sparkonto som är låst på en viss tid. Så att pengarna är svåra att komma åt!
  5. Varje gång du tänkt köpa något, ta en minuts paus innan du går till kassan och tänk om du VERKLIGEN VERKLIGEN behöver detta. Kan du låna av någon annan, byta till dig eller köpa second hand? I många fall har jag klickat hem produkter till varukorgen men sen innan jag bekräftar köpet har suget gått över. Och det känns liksom bra att bara ha samlat ihop snygga saker men sen kan jag lämna det så. Köpet måste inte göras verklighet av.
  6. Ha en bestämd budget för din dag eller vecka, som 5:2-dieten ungefär. Får du göra av med 100kr/dag och något kostar 300? då får du antingen vänta två köpfria dagar eller avstå från att handla kommande två. Asenkelt.
  7. Tänk tid. Räkna ut vad du tjänar i timmen. Jag tjänar 244kr tror jag efter skatt och om jag vill köpa något för 1000kr måste jag arbeta 4h. Är det värt det?
  8. Räkna i saker/resor/upplevelser. Om en tröja kostar 800kronor. Hur många sådana kan man köpa innan det blir en resa till Rhodos? Eller en kamera som jag nyss köpte, 4200kr…det är en weekend i London….
  9. Bestäm en dag då du får handla. Kanske fredagar? Då samlar du alla impulser rill en dag och det blir tydligt att du kanske handlar för mycket? Du hinner också tappa en del sug fr det håller bara i i ca 20 sekunder. Det kan du bemästra, du är väl inte en femåring?
  10. Tänk på barnen i Afrika! Ä, det är ju sämsta ever. Eller, tänk på hur lite du egentligen behöver och hur bra du har det. Skicka 100kronor till Läkarmissionen istället, det gör jag. Och efter jul blir det 150kr/månad för då kickar subventionerna igång och man får tillbaka på skatten när man ger 200kr!! Kan man tro att DET är sant eller? Jag som inte ens gillar bistånd. Men pga Hans Rosling gillar jag och stöder Läkarmissionen!

Så, det var det jag kunde komma på just nu. Och om alla de tipsen inte räcker, tänk så här: Vill du ha Lundell och hans gelikar som statsminister eller statsråd? NEJ det vill du inte! Så avfölj de som du inte vill se med mer makt och rikedom. Följ istället de som stöttar små företag, de som kämpar i motvind och mins att de med mest ekonomiska muskler kanske inte är de som vill dig mest väl. Och vill man göra en insats ska man gilla såmåföretagare och inte jättarna som bara ser dollartecken utan faktiskt brinner för det de gör. Som när jag köpte saker från Sahlins struts i Dalarna…

Hem

Och vet ni? Ni blir fler! Jag har haft över 500 läsare här nu några dagar i rad. Det är en ökning med 400%. Tack för det!!!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen