Vad som är fel i världen

Den här insändaren skickade Ekerös oppositionsråd in i förra veckan.

Jag har kommit igång med att skriva insändare igen. Jag var ganska aktiv under valåret med det men sedan har jag varit mer upptagen med annat. Att arbeta bland annat. Men den här kommunen leds av folk som fattar en del tossiga beslut och följer man det så blir man till slut galen och måste säga ifrån.

I den här insändaren blottas att S inte gillar friskolor. Punkt där. Det blir också ganska tydligt att de två Svenssons inte vet så mycket alls. Som att skolpengen skulle vara differentierad…..det är den alltså inte här på Ekerö (det finns andra anledningar attt ge stöd i socioekonomiskt utsatta områden men det har vi INTE här).

Att IES skulle ha sämre eller outbildad personal är också fel. Deras lärare är bättre utbildade överlag. Bara inte i världens mest fantastiska land….

Så jag ilsknade till. Och skrev en replik på detta. Som är lite rolig…och ”elak”.

Men vad är problemet med detta? Jo, två. Först är det besvärande att ledande politiker inte vet saker. Det grundar för dåliga beslut. Och kan vara vad som satt kommunen i denna sits från början (att vi har dåliga skolor som är slitna och ny sålda till vad jag antar är ett underpris) och sen misstanken om att de här två medvetet skriver saker som inte stämmer. Ljuger alltså för att sprida osanna fakta och skrämma folk(?) Jag har nämligen svårt att tro att folk är så här okunniga och korkade…jag vill tro det bästa om folk men blir tyvärr ofta besviken.

Det blir som med Trump och hans fake news. Dazzle and confuse. Och då försvinner den rimliga debatten ut genom fönstret. Det har vi ju blivit plågsamt påminda om senaste åren.

Kan det vara så illa att skolsystemet nu är så pass skadat att vi inte längre lär ut att man ska vara påläst innan man tar ställning till viktiga grejer? Har det folkhemska föraktet för verklig kunskap skapat ett okunskapsmonster som hotar att förgöra oss? Jag skulle personligen inte vilja skriva något i tidningen som 1) är felstavat, 2) inte stämmer med verkligheten. Jag skulle skämmas ihjäl. Jag tycker det är fruktansvärt att skämmas. Inga kommunpolitiska pengar i världen skulle kunna ändra på det. (Lönen alltså som hon i S får, mycket högre än min för övrigt).

Min misstanke är verkligen att folk skiter i vad som är sant och bara ser hur de ska hålla sig i maktens korridorer. De ser inte till vad för värld de då skapar. Den egna vinningen går före allt.

Mitt primära mål i livet är att försöka vara med och skapa en bättre värld…ja, naiv. Och tror mellan varven på att vi kan skapa en utopi där alla är lyckliga, mätta och hjälps åt…..så jävla töntigt egentligen men det är väl ändå ditåt man måste sträva för att orka med all skit?

Här kommer iallafall min färdiga insändare som kanske inte kommer in för att den är vass (ibland gör tidningarna så här ute, man ska inte rocka båten ni vet)……..

Replik till Hanna Svensson (S) och Sten Svensson (S) i MN nr 17
Fake news!

Vi nås av MN och läser vad S skrivit om IES eventuella etablering i kommunen. Till att börja med är det ju uppfriskande med att S tar så tydligt ställning emot friskolor, speciellt en som levererar bland de bästa skolresultaten i landet.
I insändaren påstår S att det kommer bli dyrare för oss skattebetalare med en friskola, att de kommunala skolorna kommer tappa elever och göra massor med lärare arbetslösa. De hävdar att IES har sämre utbildade lärare och att betygsinflationen/ betygsglidningen kommer bli ett större problem. Segregationen kommer öka i takt med att de välutbildade föräldrarna väljer att sätta sina barn i en skola där studieresultaten är högre. De påstår också att större barngrupper är ett problem som gör att de som presterar sämre inte får stöd. Vi skulle kunna avfärda allt detta med att bara skriva, allt detta är FEL, FEL, FEL!
Men vi väljer att kommentera var sak för sig för att de ska fatta.

Skolpeng är oberoende av hur kommunens övriga skolverksamhet sköts.
Lärarna i IES har oftast högre utbildning jämfört med inhemska lärare men det förekommer att de saknar svensk lärarlegitimation. Svensk lärarutbildning är inte bäst i världen. (Vi påminner om att rekryteringen av de bästa studenterna till lärarutbildningen och att det 2018 räckte med 0,05p på högskoleprovet för antagning)
Stora klasser är i sig inget problem om eleverna är tysta och sitter still på lektionen (så sker på IES då reglerna är många och EFTERFÖLJS)
Betygsinflationen/glidningen är redan ett faktum och består i att Ekerös skolor inte klarar att ge våra barn ordentlig utbildning. Om duktiga elever flyttar till IES kommer det högre betyget följa med. Betyg ska vara ett mått på en individs prestation. Inget man sprider över ett kluster.
Jag (Anna) har personlig erfarenhet av IES, fem barn går/har gått i olika IES-skolor. Min uppfattning är att stödresurser finns. IES tar att via diagnostiska prov reda på vilka som behöver extra stöd. Som sedan ges. Tutorials (lärarledda ämneslektioner efter skoltid) finns för de som önskar lära mer eller ligger efter.
Att segregationen i skolan skulle öka är helt fel. 44% av de som går i IES har utländsk bakgrund. Den kommer av att människor är olika, ja det stämmer. Märkligt va? Vi har olika kapacitet, är olika begåvade och så kommer samhället alltid se ut. Vad Sverige däremot har är en skola som ALLA är välkomna i. Så gör vi för att jämna ut olikheterna. Alla är också välkomna att ställa sig i kö till IES. De sorterar inte ut någon. Men om INGEN får gå i de bästa skolorna, då kan det komma sig att vårt samhälle stagnerar, att vi får outbildade politiker som inte vet vad som är bäst för massorna och hör och häpna, kanske skriver saker i tidningarna som inte stämmer?! Om detta är medvetet för att föra folk bakom ljuset eller av okunskap låter jag vara osagt. Sant är det i vilket fall inte.

Vi vill också poängtera att vi tyckte det var bättre förr, statliga skolor var mer jämlika. Men världen förändras. Vi kan återförstaliga skolan om folket vill. Men det är som med fisken. Vi hade fin fisk som vi gjorde fisksoppa av. Det är enkelt, att göra fisk av fisksoppa däremot, det är jävligt svårt!

Anna Voltaire Närlunda

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen