Panikångest, förstoppning

Där bakom händer det…..

Men hej på er! Jag utlovade ju på Instagram ett inlägg om influencers och varför jag ogillar att de ”säljer sig” men hade inte tid just då. Alla sov och datorn var i mitt stängda sovrum där jag inte befann mig. Så av hänsyn till andra stickade jag lite till på Tyllas tröja. Sen, när jag vågat mig in (för jag hörde att folk rörde på sig) så frågade jag maken om han ville ha kaffe och så pysslade jag i köket och satte på P1. Det var söndagsintervjun. Och den behandlade INFLENCERS! Eller mer exakt Therese Lindgren, som jag aldrig hört om tidigare…jo, en vän nämnde henne i förra veckan när jag var upprörd över influencers och då kopplade jag. Och började lyssna. men jag ska vänta lite med mina reaktioner på detta och först ta det som jag tänkte skriva om innan jag hörde henne.

OCH här kommer det. Mitt genuina ogillande av influencers och deras reklam är just det att jag ogillar REKLAM. Att sälja sig till detta känns så ohederligt. Man talar sig varm för en produkt som man får BETALT för att tala sig just varm om. Och sen ”glömmer folk att reklammarkera” det privata (ens barn och annan familj/vänner blandas in i soppan) speciellt glöms detta när man marknadsför sina egna produkter och där måste kanske jag akta mig lite när jag lägger upp bilder på mina böcker och talar om vad jag skriver…men, jag tjänar inte miljoners miljoner men jag ska på allvar ta och läsa på lagstiftningen här och också svårt när man från förlag förväntas marknadsföra sig själv…..knivigt. Men, jag säljer i vilket fall inget som jag inte genuint GILLAR! Allt jag visar upp är ju saker jag antingen gjort själv eller älskar…..

Söndagsintervjun

Ett speciellt infekterat område nu är ju när man tar med sina barn i betalda samarbeten (dvs REKLAM). Ska barnen få betalt? är det barnarbete? Har barnen fått välja?

Jag tar ju bilder på mina barn och lägger upp och frågar alltid, inte när de var yttepyttesmå då men…jag tjänar ju inte en spänn på dem….maken däremot…han har hotat med att anmäla mig för förtal då och då….;) Och det är en svår balansgång. Vad är MITT och var är ett intrång i andras provatliv när man skriver om sitt liv…värt att tänka på.

Nu, Söndagsintervjun…

Jo, Sveriges största influencer, den första kvinnan att ha 1 miljon följare på en Youtubekanal började med att ha panikångest, vara utmattad och bli sjukskriven. Då tittade hon på sminkvideos…resten är historia. Hon har också gråtit i förtvivlan över att hennes pojkvän lämnat henne och valt att låta det klippet ligga uppe 11 år….för att det känns rätt.

Hon har fällts för att hon inte marknadsfört sig korrekt och raklammarkerat. det är första gången intervjun tappar fart, hon tycker ändå inte att det var otydligt att det var reklam för alla som följer henne vet att hon säljer sina produkter…HALLÅÅÅÅÅÅ! Om jag hade tittat in just den dagen hade jag INTE vetat att hon hade ett eget märke. Så, det var FEL.

Men, hon lyfter viktiga saker som psykisk ohälsa. Och det är väl bra, det som är DÅLIGT är att vilsna människor, främst UNGA letar efter information på youtube. Att man kan bli sjukskriven och få piller utan en förklaringsmodell, ja jag tjatar om detta men det är så viktigt. Vi måste låta läkarna, kuratorerna i skolan och alla få veta att man kan må dåligt, att det bli bättre om vi pratar med varandra…och jag har ju tidigare skrivit om att skolan kanske skulle erbjuda utbildning om hälsa?

Jag får såååå många DM, meddelanden, mail och telefonsamtal av människor som mår dåligt och känner mig på ett eller annat sätt eller läst nån bok eller intervju av eller med mig och vill att jag ska hjälpa dem…jag svarar ALLTID och stöttar men, detta bör ligga någon annanstans. Inte för att det stör men, blir det fler, en om dagen…ja, då arbetar jag plötsligt….

Jag fick en galen idé där lutad över radion för att höra genom larmet här hemma…..förstoppning! Tänk om jag skulle lägga upp en galen youtubevideo där jag sitter på toan och gråter över att jag är hård i magen och sedan öppnar upp för diskussion kring detta? Jag frågade maken om inte detta var en otroligt bra och rolig idé. Jag sa att jag var galen. Jag kan hålla med…lite. Men jag skulle ju inte bajsa i direktsändning, bara låtsas sitta på en toalett och vara förstoppad och sedan ge bra tips. För vet ni, Charmen med tarmen har gjort sin författarinna superrik. Och det är inte rocket science. Panikattacker är inte rocket science, ångest är inte heller det, det är en del av livet.

Den här Therese hade jagat pengar tydligen, ville tjäna mycket, det var viktigt. Nu gör hon det, på att samarbeta och slutligen lansera egna produkter. Asbra, vi behöver inte betala för hennes existens! Bra jobbat!

Men, det finns något här…kornet, är att man producerar något. Och alla måste förr eller senare komma på en produkt att sälja. I ljuset av pandemin har det som är verkligt viktigt blivit tydligt. Först var det toapapper, febertermometrar, mjöl, jäst, pasta sen O´Boy (när teenisarna arbetade hemma och behövde melis). Jobb som var viktiga var läkare, sjuksköterska, undersköterska, lärare, poliser, bagare, de som tillverkar toapapper, bönder, och de som procucerar mat och mediciner, apotekare och andra behövdes inte…så mycket…..och de fick stöd. Några av dem gör nu jättevinster och ger sina aktieägare vinstutdelning.

Jag fattar, man måste göra reklam för sina produkter, annars vet inte ALLA om att de finns. Frågan jag ställer mig är….BEHÖVS de så? Om folk inte känner till dem, söker upp dem….jag ser hur vissa bli ofantligt rika på att sälja onödiga saker, uppenbart skräp och sen kan de som får betalt för att marknadsföra allt detta råd att köpa Birkinväskor…om de nu inte får även dem gratis…..

Men jag kanske INTE ska göra en youtubevideo där jag simulerar förstoppning eller gråter ut om hur maken inte plockar upp sina sockor och barnen inte dukar av även om jag tror att antalet likes och följare kanske skulle öka dramatiskt…..jag orkar inte nu. Febern är PÅ (brorsan tycker jag ska köpa en ny, han tror den har fastnat på feber….)

Om ni vill veta allt om förstoppning och hur man löser den så gå in på min Instagram (@vardagbyanna )och kommentera med en tumme upp och en bajskorv så får vi se om jag gör det, kastar mig ut i etern från toastolen och skiter ur mig något….;)

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen