Kulturell appropriering

Jag vaknade för tidigt, väckt av barn, med 37,9 och kände mig lite risig. Jag rannsakade mig själv för att förstå vad jag gjort ”fel” dvs, hade jag tagit ut mig öfr mycket, ätit inflammerande mat, inte varit tillräckligt glad, inte tränat lagom eller på annat sätt retat min kropp för att begåvas med detta. Nja…..jag hade den dåliga smaken att ta med en kompis till ett av barnen hem igår, lilla syskonet slank med för det breda leendet när jag kom uppfattades (helt riktigt) som en önskan om att också få bjudas med. Så medan två av barnen åkte med sin far till mina föräldrar för att läsa alla läxor lät jag tre små barn leka för sig själva i ett rum. Jag torkade en stjärt tre gånger och visade hur vår toalett fungerade, vattenautomaten i kylen, hur säkerhetsbälten funkade och hur man monterar ihop en hemmahamburgare…men mer var det inte. Jo, jag gick snabbt (inte sprang för guds skull) över till grannarna för mina havregryn var slut, för att kunna rulla chokladbollar. Nu vet jga….jag multitaskade!!! det var säkert DET som gjorde det! Jag hade nämligen VINTERSTUDION på!!! Shit! och hetsade upp min över Stina Nilsson och Linn Persson och sedan Samuelsson och Ponsiluoma!!!

När jag skjutsat hem de två söta barnen till sin bostad ägnade jag resten av dagen med att sticka framför först mer sport, sen tre dokumentärer och avslutningsvis en film om en nästan rättsskandal i USA om en bombare som FBI ville sätta dit. Sen somnade jag, som vanligt ovaggad. Jag var aldrig arg, bara lite lätt oroad över allt som komma skall i mitt liv, arbetsliv menar jag då….och sen såklart att jag aldrig känner mig helt hundra.

Men, tror ni att jag gjorde något som var mer än vad man kan orka på en dag…? Tydligen.

Nå, nu har jag varit vaken en timme klockan är 8 och jag har sippat lite på teet (grönt för att jag ska bli frisk…) men det kallnar för jag skriver så… ”sipp”….kanske jag ska ha i honung också? Ingefära? knark?

Nu blåste kompostkorgen mot vår glasdörr här, fasiken vilken blåst, det viner i öppna spisen…

Jo. Så jag satte mig för att ögonshoppa. Det ska man INTE. Jag beställde ett par stövlar jag längtat efter länge men som görs på beställning. Sen nästan köpte jag ett par svarta espadriller till sommaren men i sista stund avstod jag för de hade ingen gumisula…och det är opraktiskt. Jag köpte en blus utan baksida (så kanske rent tekniskt inte en blus då) för att maken säker att jag har en vacker rygg och sen…pga Harrison Ford och Indiana Jones…en skjorta. De kommer om ca 4-5v pga att stövlarna sys för hand bara när någon vill ha ett par.

Nu hoppas jag bara att allt passar….maken kan ta skjortan om den är för stor…blusen..nja. Och sen, det går ju alltid att returnera om något inte passar. PUH!

Jag hade kunnat handla mycket mer där, allt är snyggt men kanske inte på mig? Det är också lite dyrt i min smak. Och nu kommer vi till det kulturella ofoget. Att ta ANDRAS kulturuttryck och göra dem till sina. Som den där bilden jag delade på Insta nyss, på Barbara Streisand ni vet…hon men världens vackraste röst.

Jag tycker det är sånt jävla dravel. Punkt. Men…det hänger på EN sak. Man ska liksom inte respektera dem vars kulturella uttryck eller saker, kläder, hår och smycken man apar efter om det ska kunna kallas kulturell appropriation. För jag slog upp det. Och, jag anser det då vara FRITT FRAM för Amanda Lind att ha håret som en etipoisk krigare. Faktiskt. kolla här, tar ni anstöt? Tror ni att de som gör de romska klänningarna HATAR de som har råd att köpa dem och bära dem? Eller, kan det vara så att det ger dem en bättre levnadssituation och lite stolthet att någon annan vill bära deras fantastiska kläder? Jag tror det senare. Annars skulle de inte tillverka och sälja dem. Jag skulle iallafall INTE sitta och handbrodera en blus till någon som avskydde mig. No WAY! Då skulle jag brodera något annat som inte hade med min kultur att göra och sälja DET istället!

Jo, apropå det…jag kan inte lova att jag visar präster och katolska kyrkan tillbördig respekt när jag har den sär svarta grejen på mig…det kan jag erkänna. Jag gör köper den lite för att jävlas…men det måste väl anses vara religionsfrihet ändå? Att få vara FRI från religion…och…när jag tänker på det har jag redan köpt cerisa kardinalsstrumpor från samma ställe och burit dem ytterst vanvördigt på en glassig fest ihop med ett par Pradaskor. Så DET så!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen